Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Death proof

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ:

Death Proof (2007)

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου (21:00)

Μετά τη δύση του ηλίου, η Τζανγκλ Τζούλια με δύο φίλες της γυρνούν από μπαρ σε μπαρ διασκεδάζοντας και τραβώντας τα βλέμματα όλων. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν είναι πως έχουν τραβήξει και την προσοχή του Μάικ, ενός επικίνδυνου ψυχοπαθούς δολοφόνου, ο οποίος σκοτώνει όμορφες γυναίκες χρησιμοποιώντας το ειδικά διαμορφωμένο αμάξι του.

Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τη γυναίκα ως αντικείμενο πόθου, ξυπόλυτη. Τα γυμνά πέλματα διεκδικούν τα κοντινά του φακού του. Είναι ανέμελη, αισθησιακή, διασκεδάζει ελεύθερα και χορεύει προκαλώντας τα βλέμματα.

Οι γυναίκες του Tarantino, όμως, διαφέρουν κατά πολύ από τα αντικείμενα πόθου των υπόλοιπων σκηνοθετών. Και η διαφορά βρίσκεται στις αντιθέσεις: καμία 'ταραντινική' ηρωίδα δεν είναι απλά σέξι. Ενώ όλη του η στυλιστική προσέγγιση παραπέμπει στις ταινίες exploitation που παιζόντουσαν στα grindhouses της Αμερικής με τη γυναίκα να αποτελεί ημίγυμνο ντεκόρ στα κατορθώματα του ήρωα, ο Ταραντίνο δεν στέκεται εκεί. Το ίδιο αυτό γυμνό πέλμα που τόσο ηδονοβλεπτικά κινηματογραφεί μπορεί να προσγειωθεί στο πιγούνι του αρσενικού που δεν προσέχει το στόμα του.

Οι γυναίκες του Tarantino είναι δυνατές, τσαμπουκαλεμένες και τσεκουράτες, οι θηλυκές αμαζόνες του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ο σκηνοθέτης τους αποδίδει τη δικαιοσύνη που τους ανήκει, τους δίνει δύναμη, φωνή, κοφτερό μυαλό.

Προσπαθώντας να επαναφέρει την αισθητική των exploitation movies της δεκαετίας του '70, ο Ταραντίνο αποτίει φόρο τιμής στα «μυώδη» αυτοκίνητα της εποχής, στους κασκαντέρ, τη φτηνή δράση με τις κομμένες και λάθος σκηνές σε ένα φιλμ που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το Death Proof ξεκινάει σαν μια παλιά, φθαρμένη και χιλιοπαιγμένη κόπια που έχει κλαπεί από ένα παλιοσινεμά της σειράς και έχει έρθει στην αίθουσα της δικής μας γειτονιάς, με τη λαθραία χαρά που θέλει να μας μυήσει στην ένοχη απόλαυση του φτηνού, λυτρωτικού σινεμά. Καθώς όμως κυλάει η πλοκή, τα κολπάκια με τα σκρατσαρίσματα στην οθόνη και τις μπερδεμένες σκηνές ελαχιστοποιούνται και σταδιακά εξαφανίζονται. Ο διάλογος γίνεται πυκνός και περίεργος, η εικόνα καθαρίζει και η αισθητική σταμπιλάρεται σ' αυτό που αναγνωρίζουμε και ξέρουμε καλά ως ταραντινικό στιλ.

----------

Σκηνοθέτης: Quentin Tarantino, Robert Rodriguez

Σενάριο: Quentin Tarantino

Ηθοποιοί: Zoe Bell, Kurt Russell, Rosario Dawson, Vanessa Ferlito

Διάρκεια: 121'

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…