Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στις 19.00

Καλεσμα σε ανοιχτη συνελευση

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/12 19:00 ΘΟΛΟ

Περιστατικό εξουσιαστικής συμπεριφοράς και έμμεσων απειλών για συνέπειες, από τον Κοσμήτορα του Θόλου και τους φύλακες.

TW: Αναφορά σε τρανσφοβικά και τοξικοφοβικά σχόλια

Με αφορμή τη 17 Νοέμβρη και την απουσία ενός safe space στο χώρο του Θόλου, αποφασίσαμε την Τετάρτη 16 Νοέμβρη, να δημιουργήσουμε ένα σαλονάκι-στέκι στο ισόγειο ακριβώς μπροστά από το αμφιθέατρο Κορδάτου, που πλέον δεν χρησιμοποιείται. Η ιδέα μας πίσω από τη δημιουργία αυτού, ήταν η επανοικειοποίηση του χώρου, καθώς και η ύπαρξη ενός ασφαλούς μέρους για όσα δεν ανήκουν ή ταυτίζονται με τις κομματικές παρατάξεις που κινούνται ανενόχλητα στο Πανεπιστήμιο.

Η παρουσία μας στο χώρο φάνηκε να μην είναι σύμφωνη με τον Κοσμήτορα (Αλέξανδρος Αινιάν Μαζαράκης), ο όποιος λόγω της θέσης του, προσπάθησε με εξουσιαστικό και αυταρχικό τρόπο να μας «εξαφανίσει» από το χώρο του Πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, έπειτα από εντολές του, οι φύλακες διέλυαν το σαλονάκι πετώντας τα επαναχρησιμοποιούμενα έπιπλα και αντικείμενα που το αποτελούσαν. Με τη σειρά μας, ξαναφτιάχναμε καθημερινά το σαλονάκι-στέκι, δηλώνοντας την ύπαρξή μας στο χώρο. Την τρίτη φορά που συνέβη αυτό (Τρίτη 22/11) ο φύλακας μας απείλησε, μετά από διαταγή του Κοσμήτορα, ότι θα καλέσει μπάτσους στο χώρο του Πανεπιστημίου. Όταν ένα μέλος της ΑΚΦΟ QUinA πήγε να πάρει τα κλειδιά του ΦΣ, ο φύλακας ζήτησε το ονοματεπώνυμό του, και παρότι όλες τις προηγούμενες φορές δεν ήθελε να εξακριβώσει τα στοιχεία του ατόμου, αυτή τη φορά του ζήτησε το πάσο του για να δει αν όντως το λένε έτσι. Αφότου το είδε έκανε τρανσφοβικά σχόλια, όπως «Τόσο καιρό λες λάθος όνομα. Τι θα γίνει αν συμβεί κάτι στο ΦΣ και δεν έχω τα αληθινά στοιχεία σου». Το πρωί της επόμενης μέρας, ο Κοσμήτορας και ο φύλακας προσέγγισαν το ίδιο άτομο, έχοντας για μία ακόμη φορά εξουσιαστικές και ageist συμπεριφορές στοχοποιώντας το, κάνοντας και τοξικοφοβικά σχόλια για ένα πρώην μέλος της ομάδας.

Μετά από μια έκτακτη συνέλευση, αποφασίσαμε πως δεν θα ξαναβάλουμε το σαλονάκι προς το παρόν, λόγω έλλειψης δυναμικού, και θα απευθυνθούμε στον Κοσμήτορα. Την Τετάρτη 23/11, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Κοσμήτορα για το σαλονάκι και την ιδέα πίσω από αυτό. Ο ίδιος, όπως μας δήλωσε, μιλούσε και εκ μέρους του Πρύτανη, μη έχοντας καμία διάθεση για συζήτηση, έκανε συνεχόμενο mansplanning και μας πατρόναρε με ξεκάθαρα εξουσιαστική διάθεση, απειλώντας μας έμμεσα για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν αν συνεχίσουμε. Ενδεικτικό μέρος του οχετού που ξέρασε: «Το 99% των φοιτητών θέλουν ένα καθαρό Πανεπιστήμιο», γεγονός που θεωρούμε προβληματικό καθώς, κοίταξε τοξικοφοβικά ένα πρώην μέλος μας. Ακόμη και αν αποτελούμε το 1% της φοιτητικής κοινότητας (που δεν ισχύει), σημαίνει πως ο λόγος μας θα έπρεπε να φιμώνεται και να μην έχει υπόσταση;

Πέραν της στοχοποίησης των μελών της ΑΚΦΟ QUinA, θεωρούμε πως το γεγονός αυτό αφορά άμεσα όλα τα φοιτητά και τις συλλογικότητες που δρουν στους χώρους του Πανεπιστημίου, αφού θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή και ενεργό χώρο, όταν η Κοσμητεία και η Πρυτανεία θέλουν ένα άχρωμο, αποστειρωμένο και ανενεργό Πανεπιστήμιο.

Γι' αυτό ακριβώς καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 7/12 στις 19:00 στο Θόλο, για συζήτηση και από κοινού απόφαση αναφορικά με τις επερχόμενες δράσεις επανοικειοποίησης του χώρου.

ΑΚΦΟ QUinA

πηγή : https://www.facebook.com/profile.php?id=10008…
πηγή : email που λάβαμε στις 4 Δεκεμβρίου 17h