Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 στις 8.00 πμ

6 Δεκέμβρη 2022: να πνίξουμε τον φόβο, να διώξουμε την τρομοκρατία

6 Δεκεμβρίου 2008: Ένα παιδί, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, δολοφονείται εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της ΕΛΑΣ, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σε όλη τη χώρα κόσμος κάθε ηλικίας πλημμυρίζει τους δρόμους ενάντια στη βία της αστυνομίας και όχι μόνο. 14 χρόνια μετά μετράμε τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, τη βίαιη καταστολή κάθε κινητοποίησης φοιτητικών, εργατικών, τοπικών αγώνων, την εμπλοκή της ελληνικής αστυνομίας σε εκβιασμούς, παιδοβιασμούς, trafficking, βασανισμούς.Σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2022, ένα 16χρονο αγόρι, αυτή τη φορά ρομά, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης για 20 ευρώ βενζίνη


Για εμάς, τους ανθρώπους που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στα Εξάρχεια, η αστυνομία έχει πλέον ρόλο στρατού κατοχής. Πιστό όργανο στα χέρια δήμου και κυβέρνησης περιφρουρεί με τη βία τα έργα εκδίωξή μας. 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα είμαστε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με προτεταμένα αυτόματα όπλα και φυσούνες χημικών. Με σεξιστικά σχόλια και συμπεριφορές, μαφιόζικες απειλές, ξυλοδαρμούς, διαρκείς προσαγωγές και συλλήψεις, αύρες και άγρια καταστολή όλων των πορειών και διαμαρτυριών μας προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας σε όλη την περιοχή. Στα Εξάρχεια δεν επιτρέπεται να περπατάς ελεύθερα, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορείς στον λόφο ή στον πεζόδρομο, δεν επιτρέπεται να στέκεσαι στην πλατεία, δεν επιτρέπεται να ζεις. Νόμος και τάξη, λοιπόν, μέχρι να σωπάσει και ο τελευταίος/α.


Η εικόνα ερημοποίησης που θέλουν να επιβάλουν στη γειτονιά μας δεν της αξίζει, δε μας αντιστοιχεί. Η πλατεία, ο λόφος, κάθε στενό και δρόμος αναβλύζουν τη μυρωδιά όλων των δυναμικών και δίκαιων αγώνων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία και γράφουν ιστορία.

Δεν την ξεχνάμε, δεν την εγκαταλείπουμε, συνεχίζουμε να τη γράφουμε.


Η 6η Δεκεμβρίου είναι μία από εκείνες τις ιστορικές μέρες που το κράτος έδειξε για άλλη μια φορά το αληθινό του πρόσωπο. Ταυτόχρονα, όμως, όλος ο κόσμος απέδειξε στην πράξη ότι δεν τρομοκρατείται. Σε εμάς δεν ταιριάζουν ούτε οι μουσειακού τύπου αφηγήσεις ούτε και η λήθη. Γιατί για εμάς αυτές οι ιστορικές ημέρες είναι αφορμή να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά και δυναμικά το δίκιο μας.


Την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν στις πορείες που θα γίνουν. Μα πάνω από όλα καλούμε όλες και όλους να μην κλείσουμε παντζούρια, να μην κατεβάσουμε ρολά, να βγούμε από τα σπίτια μας, να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους των Εξαρχείων, να μην αφήσουμε την πλατεία και όλη τη γειτονιά να «νεκρώσει», να πνίξουμε τον φόβο, να διώξουμε την τρομοκρατία, να προστατέψουμε ο ένας τον άλλον, η μία την άλλη και όλοι/ες μαζί να δώσουμε τον τόνο που αντιστοιχεί στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.


Όπως κάθε ημέρα θα είμαστε από νωρίς και όλη μέρα στο παρατηρητήριο της πλατείας από τις 8π.μ., αυτή τη φορά με ακόμα περισσότερη δύναμη και φωνή.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΕΦΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΚΟΥΜΗΣ, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΑΜΠΑΝΗΣ, ΚΑΛΤΕΖΑΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΣ


Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»