Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 στις 20.45

Προβολή "Minamata (2020)"

ακριβής τοποθεσία : 3ος όροφος, αίθουσα 303

Αυτή την εβδομάδα, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Α.Π.Θ. και οι κινηματογραφικές του πολυτεχνείου 11καρέ και Κ.Ο.Τ.Α., ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σας προσφέρουν ένα διήμερο ταινιών, φαγητού και προβληματισμού.

Την Πέμπτη λοιπόν ταξιδεύουμε παρέα στην «Γη του Άγριου μελιού», των Ταμάρα Κοτέβσκα και Λούμπομιρ Στεφάνοφ .
Κάπου ψηλά στα ανέγγιχτα βουνά της Βόρειας Μακεδονίας ζει η Χατίτζε, μια γυναίκα που διεκδικεί τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο, ασκώντας ευλαβικά την αρχαία τέχνη της μελισσοκομίας. Στα μάτια μας, η καθημερινή της ρουτίνα για τη συγκομιδή του μελιού γίνεται το οδοιπορικό ενός ανθρώπου - θεματοφύλακα ενός διαφορετικού κόσμου, προ πολλού ξεχασμένου (ή εξαφανισμένου) στη δίνη της γεωμετρικής τεχνολογικής ανάπτυξης και της αυτοματοποίησης. Η Χατίτζε αρνείται να υπηρετήσει αυτόν τον κόσμο και στέκεται απέναντί του ακατάβλητη, αγέρωχη, με γυμνά χέρια και ακάλυπτο πρόσωπο. Έτσι όπως τραγουδά και στις μέλισσές της όταν τους υπόσχεται ότι θα τους αφήσει τη μισή της σοδιά, με την ταπεινότητα και την ολιγάρκεια που πρέπει σε έναν πραγματικά ελεύθερο άνθρωπο, συμφιλιωμένο εσωτερικά και εξωτερικά με τη φύση.
Σκηνοθεσία: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska
Διάρκεια: 89'
Είδη: Documentary

Όσο για την Παρασκευή σκεφτόμαστε να σας πάρουμε μαζί μας μέχρι τη μακρινή χώρα της Ιαπωνίας για να επισκεφτούμε την πόλη Minamata. Η ταινία με τον ομώνυμο τίτλο, "Minamata (2020)", μιλά για τα καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις που έχει αυτή η ενέργεια στον ίδιο τον άνθρωπο για χάρη του κέρδους.
Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο 1971. O Smith (Johny Depp), λοιπόν, είναι ο διακεκριμένος Αμερικάνος φωτογράφος και ρεπόρτερ του περιοδικού Life, ο οποίος διαθέτει πολλή εμπειρία, πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του και χαίρει εκτίμησης από τον κόσμο. Στην ταινία, παρατηρούμε ήδη από την αρχή, έναν άνθρωπο εσωστρεφή και αρκετά αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια μέρα, μια Γιαπωνέζα μεταφράστρια, η Aileen (Minami), θα τον επισκεφτεί και θα τον παροτρύνει να επισκεφτεί την πόλη Μιναμάτα στην Ιαπωνία και να φωτογραφήσει τα θύματα της ανελέητης ασθένειας που έχει καταβάλει την περιοχή και έχει προκληθεί από μόλυνση των υδάτων από ψευδάργυρο. Θεωρώντας το συγκεκριμένο θέμα ως την υπέρτατη πρόκληση της καριέρας του, πείθει το αφεντικό του Bob Hayes (Bill Nighy) να τον στείλει στην Ιαπωνία και να ξεσκεπάσει την ανάμειξη της βιομηχανίας στην καταστροφή της τοπικής κοινωνίας. Στόχος του είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων και να συμμαχήσουν μαζί του ώστε να κερδίσουν όλοι μαζί τον αγώνα.
Σκηνοθεσία: Andrew Levitas
Διάρκεια: 115'
Είδη: Drama, History

Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης θα υπάρχει επίσης συλλογική κουζίνα απο τα μέλη των ομάδων με όσο πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά γίνεται, γιατί τελικά το να μαγειρεύουμε οικολογικά και ευσυνείδητα είναι πιο εύκολο απ' όσο νομίζουμε!🌱

Σας περιμένουμε όπως πάντα με κρύες μπύρες και είσοδο ελεύθερη!

Αναλυτικότερες οδηγίες για το σημείο προβολής:

Η Κ.Ο.Τ.Α. σας περιμένει κάθε Παρασκευή στην αίθουσα 303 με μεγάλη ποικιλία ταινιών. Για να μας βρείτε θα μπείτε από την κεντρική είσοδο της πολυτεχνικής σχολής, θα προχωρήσετε ευθεία και θα στρίψετε δεξιά για να μπείτε στο διάδρομο. Φτάνοντας στο τέλος του διαδρόμου θα στρίψετε αριστερά και θα ανεβείτε από τις σκάλες 2 ορόφους πάνω. Τώρα στρίψτε δεξιά και ακολουθήσε τις μουσικές προς τη μόνη ανοιχτή πόρτα. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε ή δε θέλετε να ανέβετε τα σκαλιά, θα πρέπει στο τέλος του διαδρόμου να στρίψετε δεξιά αντί για αριστερά. Αρκεί λοιπόν να μπείτε στο ασανσέρ και να ανέβετε στον 3ο όροφο. Ακολουθήστε και πάλι τις μουσικάρες και φτασατεε!

πηγή : https://fb.me/e/2clPFIO91
πηγή : email που λάβαμε στις 7 Δεκεμβρίου 13h