Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 στις 21.00

Κυριακάτικες προβολές "Vamos á Mexico"

>ΠΡΟΓΡΑΜΑ:
4/12: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ, βιντεοχρονικό του Indymedia
11/12: Μαθαίνοντας ξανά την ελπίδα: Μια ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Γης
18/12: Αυτές, οι άλλες, οι αληθινές… ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ
+ βίντεο από 1η παγκόσμια συνάντηση των γυναικών που αγωνίζονται

~Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ
Ένα δίωρο χρονικό της εξέγερσης στην Οαχάκα, στο οποίο καταγράφονται οι διαφορετικές στιγμές του αγώνα των εξεγερμένων, από το Μάιο του 2006 έως το Γενάρη του 2007.
Η βιντεοταινία έχει διαμορφωθεί με βάση τα ολιγόλεπτα βίντεο (του ενός, δύο ή πέντε λεπτών) και τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Indymedia από την αρχή της εξέγερσης έως σήμερα, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με επεξηγηματικά κείμενα και τραγούδια της αντίστασης.
~Μαθαίνοντας ξανά την ελπίδα: Μια ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Γης
Το Πανεπιστήμιο της Γης* (Universidad de la Tierra ή Ουνιτιέρα) στην Οαχάκα, στο Μεξικό, είναι μια πρωτοβουλία που σκοπεύει να εμπλουτίσει τη ζωή στις αστικές γειτονιές και τις αγροτικές κοινότητες της Οαχάκα παρέχοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να χειριστούν δημιουργικά τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να οργανώσουν οι ίδιοι τη ζωή τους. Έτσι, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες που είναι χρήσιμες για τους άλλους.
Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται πρέπει να είναι οικονομικά προσιτές, κοινωνικά δίκαιες και να διαπνέονται από οικολογική ευαισθησία. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι μαθητευόμενοι δε θα εξαρτιώνται από την πρόσληψή τους από δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και δε θα είναι στο έλεός τους για ένα εισόδημα.
[…]Θέλουμε να δημιουργήσουμε ή να υποστηρίξουμε αυτόνομους τρόπους διαβίωσης, συνδεδεμένους με τις συνθήκες και τις προσδοκίες των ατόμων ή ομάδων που έρχονται σε εμάς.
Η μάθηση στην Ουνιτιέρα συνοψίζεται ουσιαστικά στις ακόλουθες αρχές:
-Ο έλεγχος πάνω στη μάθηση βρίσκεται στα χέρια εκείνου που μαθαίνει. Δεν εξαρτάται από ένα σύστημα ελέγχου και βαθμολόγησης από τους δασκάλους ή εκπαιδευτές, ούτε βασίζεται στις προσπάθειες εκείνων που διδάσκουν. Στηρίζεται στο ενδιαφέρον, την πρωτοβουλία και τον καθορισμό του ανθρώπου που μαθαίνει. Αυτός ή αυτή πρέπει να είναι ικανός να κανονίσει τον ρυθμό, το εύρος και τις συνθήκες της ίδιας του της μάθησης με την ενεργητική υποστήριξη της Ουνιτιέρα.
-Η μάθηση επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της πρακτικής μέσω της παρατήρησης και της εμπειρίας. Δεξιότητες και ικανότητες αποκτώνται μέσω της άμεσης παρατήρησης των δραστηριοτήτων που ο κάθε μαθητής επιθυμεί να μάθει και μέσω της πρακτικής επ' αυτών των δραστηριοτήτων.
-Η παρατήρηση, όπως και η πρακτική, πραγματοποιούνται με την βοήθεια ενός δασκάλου: ενός ανθρώπου που φέρνει εις πέρας μια σειρά από δραστηριότητες με δεξιοτεχνία και γνωρίζει πως μπορεί να μοιραστεί αυτήν την γνώση που κατέχει.
-Η αφηρημένη πληροφορία και η θεωρητική γνώση είναι επίσης απαραίτητη και διαμορφώνει μέρος από την πρακτική της ειδικότητας και της προσδίδει μεγαλύτερη σταθερότητα και συνοχή.
-Για να διευκολύνουμε την απόκτηση αυτών των πληροφοριών και γνώσεων χρήσιμων για την πρακτική της ειδικότητας, η Ουνιτιέρα διοργανώνει εξειδικευμένους κύκλους διαλέξεων, σεμινάρια, συναντήσεις και εργαστήρια. Οι δεξιότητες που αποκτιούνται μέσω αυτών, θα δοκιμαστούν αμέσως με την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας από τον μαθητευόμενο.
~Αυτές, οι άλλες, οι αληθινές… ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ
Εllas, las otras, las de deveras… LAS MUJERES ZAPATISTAS
Κρατούν το μέλλον στα χέρια τους τώρα, στο παρόν. Και το ξέρουν. Το πλάθουν, όπως πλάθουν τον πηλό ενός αγγείου, με όλες τις δυσκολίες που έχει το υλικό. «Είμαστε εδώ και εδώ θα συνεχίσουμε», λένε. «Εμείς αξίζουμε, και ας έλεγαν ότι είμαστε άχρηστες. Είμαστε εδώ». Είναι σίγουρες ότι, ναι, αξίζουν και για τις αλλαγές που πραγματοποιούν σήμερα, για να κληροδοτήσουν ένα αύριο δίκαιο και αξιοπρεπές για τα παιδιά, για τις νέες και τους νέους.
Αυτή η δουλειά είναι αφιερωμένη στις γυναίκες τσολ, σόκε, τοχολαμπάλ, τσοτσίλ, μαμ και τλελτάλ, που με αυτοπεποίθηση άλλαξαν την ιστορία των ιθαγενών γυναικών και του κόσμου.
Μετάφραση - υποτιτλισμός: Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευση Paliacate Zapatista, Ελευθεριακό Εργαστήρι Κινηματικών Υποδομών.

πηγή : https://rosanera.squat.gr/2022/12/07/κυριακάτ…