Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 στις 16.00

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό Θ. Χατζηαγγέλου

Στις 8/2 πραγματοποιείται εμπρηστική επίθεση στο ίδρυμα εθνικού και θρησκευτικού προβληματισμού. Λίγες ώρες αργότερα θα συλληφθούν οι αναρχικοί αγωνιστές Θάνος Xατζηαγγέλου και Γεωργία Βούλγαρη, κατηγορούμενοι για την επίθεση. Κάποιες ώρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί και η σύλληψη του Π. Καλαϊτζή, φίλου, συναδέλφου και συντρόφου του Θ. Χατζηαγγέλου έτσι ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετηθεί η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Θ. Χατζηαγγέλου και η Γ. Βούλγαρη θα αναλάβουν την ευθύνη, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα, για την εμπρηστική επίθεση. Δηλαδή ο Θάνος για τη συμμετοχή και την ενέργεια, ενώ η Γεωργία για τον βοηθητικό και υποστηρικτικό της ρόλο σε αυτή. Έπειτα, στις 10 Μαρτίου, ημέρα τιμής και μνήμης του Επαναστάτη Λάμπρου Φούντα, ο αναρχικός Θ. Χατζηαγγέλου θα αναλάβει την ευθύνη για τη συμμετοχή του στην οργάνωση άμεσης δράσης, "Οργάνωση Αναρχική Δράση".
Μία ομάδα με ιστορικό δράσης από το 2016 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Θ. Χατζηαγγέλου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν κρατούμενος στις Φυλακές Κορυδαλλού και συμμετείχε ενεργά σε διάφορες πολιτικές ενέργειες εντός των τειχών, με τελευταία αυτήν ενάντια στον Νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Την Δευτέρα 19/12 το ξημέρωμα, τα γνωστά ένστολα σκουπίδια με όρους απαγωγής, μεταγάγουν τον Θ.Χατζηαγγέλου από το κελί του στην Δ'πτερυγα των φυλακών Κορυδαλλού και μεταφέρεται δεμένος, χωρίς κάποια ενημέρωση για τον λόγο της μεταγωγής και του απαγορεύεται η δυνατότητα επικοινωνίας, είτε με τα συντροφικά του πρόσωπα είτε ακόμα και με δικηγόρο. Με ταχείες διαδικασίες μετακινείται στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης και από εκεί στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Από την πρώτη στιγμή της αιχμαλωσίας του έχει υπερασπιστεί με σθένος και συνέπεια την επαναστατική και πολιτική του ιδιότητα, συνεπώς άμεσα ανακοίνωσε την επιλογή του να πάρει τον δρόμο της απεργίας πείνας και δίψας, μέχρις ότου να του γνωστοποιηθεί ο λόγος της μεταγωγής του.

Με τον ίδιο τρόπο απαγωγής, μεταφέρεται και ο αναρχικός Κώστας Δημαλέξης από τις φυλάκες του Κορυδαλλού στις φυλακές των Τρικάλων, θέτοντας του άκομα περισσότερα εμπόδια στην επικοινωνία με τους κοντινούς του ανθρώπους και το δικηγόρο του. Ο Κώστας από την πρώτη στιγμή της προφυλακισής του συμμετείχε και ο ίδιος στις κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για εκδικητική μεταγωγή των αναρχικών αγωνιστών Θ. Χατζηαγγέλου και Κ. Δημαλέξη λόγω της ενεργής συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις στις φυλακές Κορυδαλλού και το χρονικό συνδέεται άψογα με την επίσκεψη της Σακελλαροπούλου για τη χριστουγεννιάτικη φιέστα στο κατάστημα. Η έσχατη προσπάθεια του κράτους να τους απομονώσει και να τους απομακρύνει από τους συλλογικούς αγώνες.

Όσον αφορά το νέο σωφρονιστικό κώδικα που ψηφίστηκε στις 19 Οκτώβρη
2022, πλασάρεται από το κράτος ως μια αναβάθμιση του προηγούμενου που
στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Η πραγματικότητα
όμως είναι τελείως διαφορετική αφού με βάση τον κώδικα αυστηροποιούνται
οι συνθήκες διαβίωσης και εντείνεται η καταστολή των κρατουμένων. Χαρακτηριστικά σημεία του είναι η επαναφορά των φυλακών τύπου Γ, ως καταστήματα αυξημένης ασφάλειας, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων λήψης τακτικών αδειών (οι καταδικασμένοι/-ες για τρομοκρατική οργάνωση, όπως και για άλλα βαριά κακουργήματα θα πρέπει να εκτίουν τα 5/6 της ποινής που τους έχει επιβληθεί), ο περιορισμός των δικαιωμάτων εκπαιδευτικής άδειας και μεταγωγής στις αγροτικές φυλακές. Στην άμεση καταστολή των κρατουμένων συμβάλλει η αύξηση των βαθμών ποινής που επιβάλλονται ύστερα από πειθαρχικά παραπτώματα στον κρατούμενο, με την υψηλότερη των ποινών
να προβλέπεται για την κατοχή κινητού. Οι κρατούμενοι/-ες αρνούμενοι να υποκύψουν στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους και αντιστεκόμενοι/-ες στις ορέξεις του κράτους για περαιτέρω περιορισμό της ελευθερίας τους έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, αρχικά στις φυλακές Κορυδαλλού και στη συνέχεια στις φυλακές Λάρισας, Κέρκυρας, Πάτρας, Τρικάλων και Δομοκού, με μέσα όπως η άρνηση καταμέτρησης, κλειδώματος στα κελιά το μεσημέρι καθώς και η αποχή από τα μεροκάματα.

Απο τις 22/12 σε απεργία πείνας βρίσκεται και ο αναρχικός Γ. Μιχαήλιδης ως ένδειξη άμεσης αλληλεγγύης στην απεργία πείνας και δίψας του Θ. Χατζηαγγέλου και για όσο αυτός βρίσκεται στην κρίσιμη και εξαιρετικά επικίνδυνη για τη ζωή του, φάση της απεργίας δίψας.

Δύναμη και αλληλεγγύη στον αναρχικό αγωνιστή Θ. Χατζηαγγέλου

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του - Να γνωστοποιηθεί ο πραγματικός λόγος μεταγωγής του και να μεταχθεί άμεσα στον Κορυδαλλό

Να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού ο αναρχικός Κ. Δημαλέξης

Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα

Αλληλεγγύη στον αναρχικό απεργό πείνας από 20/10 Alfredo Cospito καθώς
και στους 11 Τούρκους αγωνιστές/-στριες που τελούν απεργία πείνας από
τις 7/10

Οι φυλακές πυρπολούνται, δεν εκσυχρονίζονται

Απέναντι στην επιβαλλόμενη σιωπή θα παραμείνουμε ο εκκωφαντικός ήχος της καταιγίδας

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου