Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 στις 20.30

Προβολή της ταινίας «Time of the gypsies»

Την Πέμπτη 5/1 στις 20.30 η ομάδα προβολών του χώρου προβάλλει στον Μπερντέ το Time of the gypsies (142') του Εμίρ Κουστουρίτσα.

Αυτοπαρουσιαστικό κείμενο της ομάδας προβολών:
Στις μέρες της καραντίνας είδαμε πολλές ταινίες μόνες/οι/α, τώρα ήρθε η ώρα να τις ξανά δούμε μαζί.
Ως κινηματογραφική ομάδα Μπερντέ προτάσουμε την δημιουργία μιας συλλογικής εμπειρίας θέασης κόντρα στην απομόνωση και την αποξένωση στην οποία μας μπορεί να μας οδηγήσουν οι μεγάλες streaming πλατφορμες.
Βλέπουμε και βιώνουμε τις ταινίες συλλογικά, τις κουβεντιάζουμε, πίνουμε ένα ποτό από το μπαρ στηρίζοντας τον αυτοοργανωμένο χώρο κόντρα σε λογικές κέρδους. Τέλος συναποφασίζουμε μαζί την επόμενη προβολή.
Γιατί όταν μοιραζόμαστε τα συναισθήματα που μας γέννησε, δεν την ξεχνάμε ποτέ.
Βλέπουμε μαζι τις ταινίες για να μην τις ξεχάσουμε.
Κάθε δεύτερη Πέμπτη.

Δύο λόγια για την ταινία:
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, με την αριστουργηματική αυτή ταινία, ξεδιπλώνει έναν πολύχρωμο και φωτεινό μύθο, ο οποίος έχει χαραχτεί στην ιστορία του κινηματογράφου. Γυρισμένο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ακολουθούμε την ζωή του Περχάν, ενός νεαρού Ρομάνι αγοριού με τηλεκινητικές δυνάμεις, και της οικογένειάς του. Με τις περιπέτειες που ο βιώνει ο αφελής Περχάν, έρχεται αντιμέτωπος με τον κόσμο της διαφθοράς και του εύκολου χρήματος, έναν κόσμο που απειλεί να καταστρέψει τον ίδιο και αυτούς που αγαπά. Μια ταινία που ακροβατεί μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας και προκαλεί μια γκάμα συναισθημάτων. Ολοκληρωτικά, είναι ένα τρανό παράδειγμα έργου τέχνης από έναν δημιουργό με όραμα για αυτόν τον κόσμο.

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Ιανουαρίου 16h