Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 στις 19.00

εκδήλωση-συζήτηση για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών

Θα ανέβει σύντομα η αφίσα

Καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση για το προεδρικό διάταγμα 85/2022 και την επίδραση θα έχει αυτό πάνω στην αξία του πτυχίου των σπουδαστ_ν και απόφοιτ_ν των καλλιτεχνικών σχολών και κατ' επέκταση και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Θα μιλήσουν άτομα που συμμετέχουν στις καταλήψεις των δραματικών σχολών του Κ.Θ.Β.Ε. και του Εθνικού Θεάτρου

Σε μία εποχή που η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που έχει να επιδείξει ως κατόρθωμα είναι οι εκκενώσεις καταλήψεων, η παρουσία αστυνομίας σε κάθε πτυχή της ζωής μας, τα νομοσχέδια που ανοίγουν δρόμους και θεσμοθετούν την εκμετάλλευση στους εργασιακούς χώρους και ιδιωτικοποιούν το σύστημα υγείας, οι κρατικές δολοφονίες μειoνοτήτων, άλλoτε από σφαίρες για ένα 20ρικο και άλλoτε από push backs κ.α, έρχεται να προστεθεί μία τεράστια πληγή και στον τομέα του πολιτισμού. Με το νέο προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) εξισώνουν τα διπλώματα των δραματικών σχολών, σχολών χορού και κρατικών ωδείων με απολυτήρια λυκείου.

Αυτό το διάταγμα βάλλει τόσο τις ίδιες τις σπουδές που λαμβάνουν, όσο και το μέλλον του κλάδου εν γένει. Πάνω σε αυτό θα θέλαμε να προσθέσουμε πως αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση αυτή δεν μένει σε έναν τίτλο και δεν αφορά μονάχα τις σπουδάστριες/ες/α των δραματικών αλλά και κάθε ένα από εμάς που ασχολούμαστε με τη τέχνη του θεάτρου. Η τέχνη είναι τεχνική και πρέπει να διδάσκεται, δεν είναι χόμπι.

Δεν σοκαριζόμαστε από την απόφαση αυτή. Στο χώρο του θεάτρου τα πράγματα ήταν πάντα θολά ως προς τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις (απλήρωτες πρόβες, παραστάσεις με ποσοστά, απλήρωτες πρακτικές που δεν έχουν κανέναν χειροπιαστό πειστήριο, ένσημα διασκεδαστών, αναθέσεις και αναγκαστικές συνεργασίες κ.α.). Η υποβάθμιση των πτυχίων θεσμοθετεί τις παθογένειες του χώρου.

Ως φοιτήτριες/ες/α του τμήματος θεάτρου στεκόμαστε αλληλέγγυα στις καταλήψεις που λαμβάνουν χώρα στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Εθνικού Θεάτρου καθώς και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Είμαστε μαζί με τους συναδέλφους/ισες/α μας και στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Να παρθεί πίσω το ΠΔ 85/2022

Όχι στην υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις των σπουδαστριών/σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Φοιτητικός Σύλλογος Τμήματος Θεάτρου

πηγή : email που λάβαμε στις 17 Ιανουαρίου 21h