Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στις 19.00

Προβολή ταινίας "Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω"

Ο χώρος Ρόζα Παρκς προβάλει την γαλλο-αλγερινή ταινία "Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω" (2016) που έχει θέμα την καταπίεση των γυναικών υπό το καθεστώς των ισλαμιστών στην Αλγερία. Σκηνοθέτρια της ταινίας είναι η Αλγερινή ηθοποιός και σεναριογράφος Ραϊάνα Ομπερμάιερ. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου της Ομπερμάιερ (2009) και είναι απαγορευμένη στην Αλγερία εξαιτίας της θεματολογίας της. Έλαβε βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (όπου και είναι γυρισμένες οι σκηνές του χαμάμ).

Η προβολή της ταινίας θα ξεκινήσει στις 20.00, ενώ ο χώρος θα είναι ανοιχτός για καφέ, κρασί, μπύρα και κουβέντα από τις 19.00. Θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης του χώρου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στον χώρο θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο.

Ο κοινωνικός-πολιτιστικός χώρος "Rosa Parks" βρίσκεται στην Αιόλου 68-70 στον 3ο Όροφο.

Πλοκή: Βρισκόμαστε στο 1995, όταν η Φατίμα, μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, είναι η επικεφαλής μασέρ ενός χαμάμ στο Αλγέρι. Η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι τεταμένη. Η επόμενη μέρα υπόσχεται να είναι ταραχώδης για όλους, και ιδιαίτερα για τη Φατιμά. Ήδη, ενώ περπατάει προς τον τόπο εργασίας της, γίνεται από μακριά μάρτυρας μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Ενώ στο χαμάμ, η Φατιμά θα έπρεπε να αισθάνεται καλύτερα, η ατμόσφαιρα αποδεικνύεται τόσο ηλεκτρισμένη στον μικρό κλειστό κόσμο της, που δυσκολεύεται πολύ να διατηρήσει την τάξη. Πόσο μάλλον όταν η Meriem, μια δεκαεξάχρονη έγκυος κοπέλα έρχεται να βρει καταφύγιο στο χαμάμ καθώς ο οργισμένος αδελφός της, ο Μοχάμεντ, την κυνηγάει για να καθαρίσει την τιμή του με αίμα.

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Ιανουαρίου 21h