Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 στις 12.00

Γενική Συνέλευση Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.(Public)

Δεν τρεφόμαστε με αέρα και νερό, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τώρα!

Κάλεσμα για Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12 Φλεβάρη

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Εδώ και ένα χρόνο ένα κλιμακούμενο κύμα ακρίβειας έχει τσακίσει τους εργαζόμενους με το κόστος κυρίως σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης (ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, βενζίνη, ακόμη και βασικά τρόφιμα) να έχει εκτοξευθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών μας έχει καταβαραθρωθεί (ως και 40% για τους μισθούς κάτω των 750 ευρώ σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), με αποτέλεσμα ο μισθός να εξαντλείται μέχρι τα μισά του μήνα (ακόμη και για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, ακόμη και με αρκετές υπερωρίες).

Αυτή η κατάσταση είναι οφθαλμοφανές ότι είναι αβίωτη. Παρόλα αυτά, τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι εντελώς ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Αντί για έλεγχο των τιμών και πραγματική αύξηση των μισθών, τα «pass» και τα «καλάθια» διαδέχονται το ένα το άλλο (energypass, fuelpass, foodpass, και ποιος ξέρει τι άλλο ξεχνάμε pass). Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση απλά χειροτερεύει αφού όλα αυτά τα «pass» προέρχονται από τη δική μας τσέπη (βλ. ΦΠΑ που αυξάνεται όσο αυξάνονται οι τιμές) και καταλήγουν να επιδοτούν την αισχροκέρδεια των εργοδοτών που συνεχίζουν να εισπράττουν όπως και πριν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση η Public - MediaMarkt παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες στο χώρο του λιανεμπορίου, συνεχίζει το εξευτελιστικό καθεστώς απασχόλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της με τον κατώτατο μισθό (ή για το κλάσμα του για μεγάλη μερίδα συναδέλφων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης). Απέναντι στην απελπιστική αυτή κατάσταση ο ισχυρισμός των στελεχών της εταιρείας ότι ο μισθός μπορεί να βελτιώνεται με τα bonus γίνεται προκλητικός. (Πριν λίγους μήνες, μας είπαν πως, βάση εσόδων, το 2022 ήταν το καλύτερο έτος στα χρονικά της εταιρίας αλλά παράλληλα ήταν ζημιογόνο… Τι περίμεναν να ακούσουν από εμάς; «Συγχαρητήρια παιδιά, καλά πήγε αυτό;»)

Ας παραβλέψουμε για αρχή ότι μιλάμε για ποσά που δεν αντιστοιχούν ούτε στο 1/10 του κατώτατου μισθού. Η επίτευξη των στόχων - που έχουν την τάση μήνα με τον μήνα να γίνονται και πιο άπιαστοι - δεν είναι δεδομένη. Αντίθετα τα έξοδα για την επιβίωση μας παραμένουν δεδομένα, αυξημένα και επιτακτικά. Ακόμα και όταν μετατρέπουμε καλόπιστα την ανάγκη σε φιλότιμο (γιατί ας μη γελιόμαστε, και αυτά τα πενιχρά ποσά μπαλώνουν τρύπες), οι συνθήκες εργασίας με τις διαρκείς και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε καταστήματα και τμήματα, όπως και η διαρκής πρόσθεση καθηκόντων που δεν προβλέπονται καν από τη σύμβαση (βλ. π.χ. τιμολόγηση genie) το κάνουν κατά πολύ δυσκολότερο. Πιο απλά, ένας εργαζόμενος που έχει μετατραπεί σε παιδί για όλες τις δουλειές και τις ειδικότητες, που δουλεύει διαρκώς υπερωρίες ή/και σπαστά ωράρια, δεν μπορεί να είναι αποδοτικός. Ακριβώς επειδή αυτό είναι προφανές και αυτονόητο, με κάθε είδους πιέσεις (από τις «νουθεσίες» υπεύθυνων και διευθυντών μέχρι τον «mystery shopper», που καταγράφει μόνο τις δικές μας ανεπάρκειες και όχι τις παραπάνω ελλείψεις και προβλήματα) η αποδοτικότητα μας πρέπει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και ας μη μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας ή ξεσπάμε με λυγμούς στο τέλος της ημέρας.

Στο τέλος της ημέρας όμως δεν έχουμε παρά ο ένας τον άλλο και αυτή είναι η μόνη και η μεγαλύτερη μας δύναμη. Η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία δείχνει πως όχι απλά δεν μπορεί αλλά κυρίως δεν θέλει να βρει λύση στα προβλήματά μας, ακριβώς γιατί είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση των πλουσίων και των εργοδοτών. Η αύξηση μισθών που τάζει είναι πολύ κάτω του ύψους των βασικών αναγκών και για άλλη μια φορά συνδυασμένη με μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αποτελούν κομμάτι του μισθού. Δηλαδή από τη μία «δίνει» και από την άλλη παίρνει. Επειδή όμως οι εκλογές πλησιάζουν και οι καιροί είναι πονηροί και οι υποσχέσεις εύκολες, θα ακουστούν πολλά από πολλούς… Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ένα: Χωρίς τη δική μας κινητοποίηση και οργάνωση δεν θα έχουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Βασικό βήμα για να το πετύχουμε αυτό είναι η υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι μία γραπτή σύμβαση που ρυθμίζει τους όρους εργασίας (μισθό και επιδόματα, άδειες, καθήκοντα των εργαζομένων και υποχρεώσεις του εργοδότη) και πραγματοποιείται ανάμεσα στη διεύθυνση της εταιρείας και τους εργαζόμενους της που εκπροσωπούνται συλλογικά από το σωματείο, κάτι που τους δίνει μεγαλύτερη ισχύ από το να διαπραγματεύονται ο καθένας ατομικά.

Κάποια βασικά σημεία που στοχεύουμε να περιλαμβάνει η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας:

- Αύξηση μισθού στα επίπεδα των πραγματικών αναγκών μας. Εδώ και χρόνια οι μισθοί μας έχουν γνωρίσει μόνο μειώσεις, παγώματα και αυξήσεις που δεν ανταποκρίνονται καν στο ύψος του πληθωρισμού. Είναι αδύνατο να συνεχίζουμε να ζούμε έτσι.

- Μισθολογικές ωριμάνσεις. Αύξηση του μισθού για κάθε τριετία που συμπληρώνει κανείς στη δουλειά, κάτι που ίσχυε μέχρι το 2012 και καταργήθηκε με τα μνημόνια με αποτέλεσμα σήμερα πια συνάδελφοι που δουλεύουν 7 και 8 χρόνια συνεχόμενα να πληρώνονται μόλις με τον κατώτατο μισθό.

- Επιδόματα γάμου και τέκνων. Προσαύξηση του μισθού για τους έγγαμους και για κάθε τέκνο.

- Επίδομα διαχειριστικών λαθών ταμείων.

- Άδεια εμμήνου ρύσεως για τις γυναίκες κατά την πρώτη ημέρα της περιόδου τους κάθε μήνα.

Γνωρίζουμε ότι η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ θα είναι μια μάχη δύσκολη. Ειδικά με βάση την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων όταν αντιμετωπίσαμε την πλήρη άρνηση της διοίκησης και των στελεχών της εταιρείας για πραγματικό διάλογο με απαντήσεις εξαιρετικά προκλητικές απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας. Η μάχη αυτή όμως πρέπει να δοθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, γιατί είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να ζούμε σε συνθήκες ανέχειας και φτώχειας.

Είναι η μάχη για την αξιοπρέπεια μας και θέλουμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας να την δώσουμε όλες και όλοι μαζί και να την φτάσουμε μέχρι τέλους.

Σας καλούμε να συμμετέχετε με πρώτο σταθμό την Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας την Κυριακή 12 Φλεβάρη στις 12 μ.μ. στα γραφεία μας, Λόντου 6, 2ος όροφος, στα Εξάρχεια.

Καμιά συνάδελφος μόνη της, κανένας συνάδελφος μόνος του.

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public

email επικοινωνίας: publexic.wor@gexmail.com

Facebook: Σωματείο Εργαζομένων Public

Advertisement

Ρυθμίσεις απορρήτου

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2023/01/24/σ…