Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στις 18.00

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

[Θεσσαλονίκη] Αντιφασιστική συγκέντρωση

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Στην τωρινή πολιτική συγκυρία, που η Χρυσή Αυγή έχει χάσει τον παρακρατικό ρόλο που επιτελούσε, τόσο λόγω του αρχικού αποχαρακτηρισμού της από τον δήθεν «αντι-συστημικό» της χαρακτήρα, όσο και από την οργανωτική της αποσάθρωση και κοινωνική από-νομιμοποίηση, ειδικά μετά τον χαρακτηρισμό της ακόμη και από την αστική δικαιοσύνη ως «εγκληματική οργάνωση», αναζητούνται νέοι εθνικιστικοί-φασιστικοί φορείς από τους κρατικούς ταγούς. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιερός Λόχος στη Θεσσαλονίκη προφανώς θεωρήθηκε μια πολύ ταιριαστή περίπτωση. Αυτό βέβαια δεν ισχύει καθόλου αφού οι ΑΜΕ και άλλες μικρο-ομάδες που έλκουν τη μήτρα τους από τη Χρυσή Αυγή και συσπειρώνονται γύρω από τον Ι.Λ. διατρανώνουν με ακόμη περισσότερη έμφαση την πίστη τους στον εθνικοσοσιαλισμό, το Τρίτο Ράιχ, τον Χίτλερ κ.λπ. Όμως ως γνωστόν αυτά δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στο πως έχουν κατορθώσει να προβάλλονται από τα μέσα που καλύπτουν τις κινήσεις τους: κάτι σαν σύλλογοι πατριωτών με σχέσεις με την εκκλησία και βετεράνους στρατιωτικούς.

Επιπλέον, κατά την έξαρση της πανδημίας αλλά και των lock-down, δημιουργήθηκε εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη του ανορθολογισμού, της συνωμοσιολογίας και άνοιξαν τον δρόμο για την αντιδραστική, ακροδεξιά προπαγάνδα, και κατ' επέκταση την ανασυγκρότηση των νεοναζί στο δημόσιο πεδίο. Συγκεκριμένα η εγκληματική κρατική διαχείριση της πανδημίας συνέβαλε τα δέοντα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα η επέκταση αυτή του ανορθολογισμού, εξυπηρέτησε σε μεγάλο βαθμό την κρατική αφήγηση. Την προηγούμενη χρονιά έγινε ξεκάθαρη τοις πάση, η οργάνωση φασιστικών γκρουπούσκουλων σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης και η άμεση απάντηση του αναρχικού κινήματος, όσο και ευρύτερα των αντιφασιστών κατόρθωσε τον περιορισμό τους και την ματαίωση της οποιασδήποτε οργανωτικής τους ανάπτυξης αλλά και αποτροπή της σιάχυσης του λόγου τους στον κοινωνικό ιστό.

Σήμερα, υπό την απειλή μίας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης με κέντρο την προσάρτηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με την κοινωνική βάση να ζει υπό το καθεστώς γενικευμένης ακρίβειας και φτώχειας, επιχειρείται ξανά από τον κρατικο μηχανισμό και τους καπιταλιστές, η αναζωπύρωση των εθνικιστικών και μισαλλόδοξων φωνών εντός του πολιτικού στερεώματος. Ειδικά σε μία προεκλογική περίοδο οι φασίστες επιχειρούν να παίξουν ξανά ρόλο στο πολιτικό σκηνικό κινούμενοι με διάφορους όρους τόσο στις γειτονιές, το κέντρο της πόλης ή ακόμη και το περιφρουρούμενο από τις αστυνομικές δυνάμεις ΑΠΘ. Πάντοτε όμως κινούνται δειλά, υπό το σκοτάδι της νύχτας χωρίς να μπορούνε ακόμη κι έτσι να κινηθούν ουσιαστικά. Θα προσπαθήσουν για ακόμη μία φορά να διασπείρουν τον εθνικιστικό, ρατσιστικό, ομοφοβικό λόγο τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό επίδικο το επόμενο διάστημα η αντιφασιστική δράση μας σε κάθε κοινωνικό πεδίο, από τα σχολεία και τις σχολές, τις γειτονιές ως και κάθε απόπειρά τους για δημόσια συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο 28/1, επ' αφορμής της «επετείου» των Ιμίων καλούνται φασιστικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως και στην Θεσσαλονίκη. Μιας «επετείου» που αποτελεί σημείο συσπείρωσης των φασιστών, διότι την συγκεκριμένη ημερομηνία 3 στρατιωτικοί πέθαναν ακριβώς για τα εθνικιστικά ιδεολογήματα και τα συμφέροντα εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Αποδεικνύει όσα λέμε για την ανάγκη διεθνιστική αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς, με μόνο πόλεμο που πρέπει να διεξαχθεί να είναι ο ταξικός. Στην προσπάθεια αυτή επανεμφάνισης των φασιστών είναι αναγκαία η μαζική και μαχητική απάντηση. Η μάχη με τον φασισμό δεν εξαντλείται σε κεντρικά ραντεβού, σε πύρινες ανακοινώσεις και υπάκουες διαδρομές, είναι καθημερινή. Αναπόσπαστο κομμάτι του αντιφασιστικού αγώνα στην πόλη είναι οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που περιορίζουν την όποια δυναμική των φασιστών, αλλά και την χωρική τους διάχυση. Η υποστήριξη των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων θα πρέπει να αποτελεί την αυτονόητη και ελάχιστη δυνατή κινητοποίηση όλων των αναρχικών και αντιεξουσιαστικών ομαδοποιήσεων και οργανώσεων, όπως φυσικά κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί ελάχιστη κίνηση και όσων οργανώσεων αναφέρονται γενικά στον αντιφασισμό.

Την επόμενη περίοδο, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, με τις εκλογές να πλησιάζουν, όσο και σε τοπικό με την μάχη ενάντια στις νέες φασιστικές ομαδοποιήσεις, θα κριθούν οι επόμενες εξελίξεις που αφορούν τον τρόπο έκφρασης και οργάνωσης του αντιφασιστικού αγώνα. Είναι άμεση αναγκαιότητα να βρεθούμε μαζικά και μαχητικά τόσο σε απάντηση σε κάθε τους κίνηση, όσο και στην διάχυση του αντιφασιστικού λόγου σε κάθε κοινωνικό πεδίο, απέναντι στην εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης, την καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Γιατί η πάλη ενάντια στον φασισμό είναι ταυτόχρονα πάλη ενάντια στο σύστημα που το γεννά και το θρέφει, ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική ολοκλήρωση.

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ - Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΔΟΥΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ!

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Τ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Π.Ο. - Ο.Σ.


1 2 3 4 5 6 7

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΉ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΉ ΜΕ ΝΑΥΑΡΊΝΟΥ

Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, μα όχι και το μίσος του για μένα…

Και οι μάσκες έπεσαν. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα - αφού αναφορικά με το 3ο Ράιχ είναι πλέον αποδεδειγμένες οι σχέσεις του ναζιστικού κόμματος με τους μεγαλοβιομήχανους της Γερμανίας του '30 - οι σχέσεις κράτους- κεφαλαίου - φασιστών έγινε καταφανής. Ο φασισμός αποτελεί σάρκα από τη σάρκα του κράτους και του καπιταλισμού όσα πρόσωπα και αν αλλάξει όσες μάσκες κι αν φορέσει. Μεγαλόυπουργοί της κυβέρνησης μέλη πρώην ακροδεξιών γκρουπών, μυστικές συνομιλίες στενών συνεργατών πρωθυπουργών με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α., συγκάλυψη δολοφονιών αντιφασιστών και μεταναστών από τα ΜΜΕ και πολλά άλλα. Αυτό είναι το ''δημοκρατικό τόξο'' που έστειλε τη ΧΑ στη φυλακή - κατ' ανάγκη λόγω της αντιφασιστικής επίθεσης του κινήματος - αλλά και γιατί γνωρίζουν και οι ίδιοι πως το εργαλείο τους θα παραμείνει λειτουργικό. Οι φασίστες θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις γειτονιές, να αναπαράγονται και να λειτουργούν ως τσιράκια των αφεντικών, ως υπερασπιτές της πολιτικής κράτους και κεφαλαίου. Ο πόλεμος με τους φασίστες στους δρόμους λοιπόν, αποτελεί επαναστατικό καθήκον των αναρχικών - για να τους στείλουμε τελειωτικά στις τρύπες τους και μια και καλή στα σκουπίδια της Ιστορίας.

Το ζήτημα όμως έχει και ιδεολογικές προεκτάσεις. Η ταύτιση του καπιταλισμού με τον φασισμό αναφέρεται στην ίδια την εξουσία. Στην ανάγκη για καταπίεση, για εκμετάλλευση, για σκοταδισμό και κανιβαλισμό και στην τελική στην ανάγκη τους για θάνατο. Ο ισχυρός επιβιώνει, ο ισχυρός υπερισχύει - ο αδύναμος τσακίζεται , ο αδύναμος πεθαίνει. Ότι ακριβώς υπερασπίζονται οι φασίστες, υπερασπίζονται και οι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς, του κράτους και του κεφαλαίου. Εμείς θα είμαστε πάντα με τους αδύναμους αυτού του κόσμου, με τους καταπιεσμένους, δίπλα στους κατατρεγμένους και τους για πάντα ξένους. Μέχρι η ζωή να νικήσει το θάνατο.

Η θρασύδειλη εμφάνιση των φασιστών στη πόλη της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Εκμεταλλευόμενοι της ένταση της καταστολής και την πολυάριθμη εμφάνιση των μπάτσων βγαίνουν από τις τρύπες τους αχάραγα και γράφουν συνθήματα, αναδιοργανώνουν ομάδες ανύπαρκτες και προσπαθούν έτσι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το Σάββατο 28/1 διοργανώνουν συγκέντρωση για την ''επέτειο των Ιμίων '', σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σκοπό να εκφραστούν δημόσια και φανερά. Προς τους 15 θλιβερούς φασίστες λοιπόν που θα επιχειρήσουν να μαζευτούν το Σάββατο στο Λευκό Πύργο κάνουμε σαφές πως ότι λέμε το εννοούμε: Ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους από τον κόσμο του αγώνα. Θα μας βρείτε απέναντί σας οποτεδήποτε πάτε να ξετρυπώσετε. Ραντεβού στους δρόμους.

…Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον - δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον…

ΔΟΥΛΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ - Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ : ΣΆΒΒΑΤΟ 28/1 18:00 ΤΣΙΜΙΣΚΉ ΜΕ ΝΑΥΑΡΊΝΟΥ

κάλεσμα : Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


1 2 3 4 5 6 7

Αντιφασιστική συγκέντρωση Σάββατο 28/1 18:00 Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Αναρχική Ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός


1 2 3 4 5 6 7

Αντιφασιστική Συγκέντρωση

To Σάββατο 28/1 με αφορμή την ''επέτειο των Ιμίων'' οι φασίστες επιχειρούν να ξαναβγούν από τις τρύπες τους πανελλαδικά, καλώντας εθνικιστικές συγκεντρώσεις.

Τα ριζοσπαστικά κομμάτια των αγωνιζόμενων καλούνται να βγουν ξανά στον δρόμο ενάντια στους οργανωμένους φασίστες, αλλά και ενάντια στον κοινωνικό εκφασισμό, στους αποκλεισμούς, στο κράτος, στο σύστημα που γεννά τον φασισμό, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον καπιταλισμό. Δεν ξεχνάμε άλλωστε τις δολοφονίες των ταγμάτων εφόδου, όταν αναδύθηκαν και οξύνθηκαν θεμελιώδεις αντιθέσεις αυτής της κοινωνίας. Το ελληνικό κράτος χρόνο με το χρόνο απομακρύνει τον όποιον ανθρωπιστικό του μανδύα και εμφανίζει την πραγματική του υπόσταση. Συγκροτεί, θεμελιωδώς, την εθνική του ενότητα μέσα από το γνωστό τρίπτυχο εθνικισμού, πατριαρχίας και θρησκείας, μέσω του οποίου γαλουχεί γενεές πολιτών, ανεξαρτήτου κυβέρνησης, με τη δράση του σε αυτή την κατεύθυνση να είναι ολοένα και πιο κλιμακούμενη. Η ακραία έκφανση της πολεμικής του είναι ενάντια στους αποκλεισμένους και δη στους μετανάστες και τις μετανάστριες. Σε μία περίοδο που δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη φθηνού εργατικού δυναμικού - σχεδόν δουλείας δηλαδή - οι μετανάστριες είναι στο στόχαστρο ενός μονομερούς πολέμου. Απελάσεις, βασανιστήρια, κλοπές, δολοφονίες είναι μερικά από τα οποία συμβαίνουν στα σύνορα από μπάτσους, λιμενόμπατσους, καραβανάδες και διάφορους "νοικοκυραίους" φασίστες. Όσοι παρ' όλα αυτά, λόγω πολιτικής πίεσης κάποια περίοδο ή λόγω καθαρής τύχης, διέσχισαν τα ελληνικά σύνορα και δεν απελάθηκαν παράνομα εκ των υστέρων, στοιβάζονται σε ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής ταυτοποίησης) και κέντρα κράτησης. Αυτοί δε, που υπάρχουν εντός των αστικών κέντρων πιέζονται με κάθε μέσο να τα εγκαταλείψουν και να αποκλειστούν ακόμη περισσότερο εκτός αστικού ιστού.

Από τη μία, οι ντόπιοι ακροδεξιοί των κατώτερων τάξεων, πολύ συνειδητά εναντιώνονται στις μετανάστριες, καθώς ελπίζουν ότι κάνοντας τεμενάδες στο κράτος και την αντιμεταναστευτική του πολιτική, θα γλιτώσουν από τη δική τους φτωχοποίηση. Το κράτος, από την άλλη, στο ρόλο του βασικού εκφραστή των συμφερόντων του κεφαλαίου, διασφαλίζει την "κοινωνική ειρήνη". Διαχειρίζεται το εγχώριο εργατικό δυναμικό καθώς και τους αποκλεισμένους πληθυσμούς, πειθαρχεί το προλεταριάτο, καταπιέζει εντός και πολεμάει εκτός. Πιο συγκεκριμένα, το έθνος-κράτος μοιάζει να αποτελεί την αποτελεσματικότερη μορφή για να πετυχαίνει όλα τα παραπάνω μιας και η εν λόγω "κοινωνική ειρήνη" δεν είναι τίποτα άλλο από την εθνική ενότητα. Μία ενότητα μεταξύ εργοδοτών/εργαζομένων και εν γένει καταπιεστών/καταπιεσμένων. Αυτό που όμως δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι το γεγονός ότι όσο περισσότερο υποβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο του ντόπιου προλεταριάτου, βλέποντάς το από την σκοπιά υλικών όρων, τόσο πιο κοντά το φέρνει στο να συνδεθεί με το μεταναστευτικό υποκείμενο, υπό το πρίσμα των κοινών ταξικών αναγκών και καταπιέσεων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και να αποτελέσει εφιάλτη για το κεφάλαιο (εγχώριο και μη) αλλά και το ίδιο το κράτος.

Όσον αφορά τον οργανωμένο "δρομίσιο" φασισμό είναι ξεκάθαρο πώς το κράτος τον έχει ως όπλο στην φαρέτρα του. Άλλοτε, εάν θέλει να δημιουργήσει ασύμμετρες δυσκολίες στους αγωνιζόμενους, τον αμολάει, άλλοτε, όπου θεωρεί ότι ελέγχει καλύτερα τα πράγματα, τον εγκολπώνει πλήρως εντός πλαισίου της αστικής δημοκρατίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για μία ακόμα πιο βαθιά κρατική θανατοπολιτική. Ένα παράδειγμα τέτοιας περιόδου είναι αυτή που διανύουμε στο σήμερα. Ο κύριος εκφραστής του οργανωμένου φασισμού των προηγούμενων ετών, η "Χρυσή Αυγή", ξεδοντιάστηκε από τον ίδιο τον χορηγό της, το κράτος, ενώ είχαν μεσολαβήσει τόσο αγώνες προοδευτικών "δημοκρατικών" πολιτών, αλλά τόσο και αγώνες ριζοσπαστών αντιφασιστών που βάλαν δύσκολα στους φασίστες και τους κρατικούς προστάτες τους. Το κράτος την ίδια στιγμή ενίσχυσε σημαντικά την λεγόμενη "θεωρία των δύο άκρων", αποτελώντας στην πραγματικότητα το ίδιο το ένα άκρο, προσπαθεί να εμφυσήσει ιδεολογικά το "δικαίωμα" στο μονοπώλειο της βίας, για να ποδοπατήσει οτιδήποτε αμφισβητεί την ηγεμονία του. Ταυτόχρονα, όλες οι ''προοδευτικές δυνάμεις του τόπου'' ετοιμάζονται να παρανομοποιήσουν το κόμμα του Κασιδιάρη, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την προαναφερθείσα κατάσταση. Την ίδια στιγμή η κρατική πολιτική ενσωματώνει όλο και περισσότερο τις αντιλήψεις των φασιστών και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Αρχικά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ξεπήδησαν σαν μανιτάρια και η μετανάστευση έγινε επισήμως ιδιώνυμο αδίκημα. Στην συνέχεια αυτό επεκτάθηκε εντός του πλαισίου των "πολιτών", των με χαρτιά υπηκόων αυτού του κράτους δηλαδή, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίσαν το έργο της εποχής 2010-2014, σαρώνοντας ότι υπήρχε για να συγκρατεί το πρότερο "κοινωνικό κράτος" με σειρά από αντεργατικά και αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, και ενώ είχαν μετατοπίσει το κοινωνικό συμβόλαιο προς κατεύθυνση ολοκληρωτισμού, εφάρμοσαν ως ένα βαθμό δοκιμασμένη κατασταλτική πολιτική έναντι των αποκλεισμένων, σε ευρεία κοινωνική κλίμακα.

Διώξεις, απαγόρευση κυκλοφορίας, βασανιστήρια, μπάτσοι στο πανεπιστημιακό άσυλο, υπερστρατιωτικοποίηση του κράτους, πλήρες μονοπώλιο στην ενημέρωση, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, διακρατικοί ανταγωνισμοί και πόλεμος αποτελούν πλέον όλο το φάσμα της καθημερινότητας μας. Όσον αφορά τις μετανάστριες, pushbacks, βασανιστήρια, ληστείες, εξώσεις από τα σπίτια τους, από τις κρατικοδίαιτες ΜΚΟ, και δολοφονίες είναι καθημερινά φαινόμενα. Οι φασίστες εξαπολύουν ρατσιστικά προγκρόμ, το κράτος τα τελειοποιεί. Οι φασίστες, σαν γνήσια τσιράκια των αφεντικών, βάζουν πλάτη στα απεργοσπαστικά εργοδοτικά σωματεία, το κράτος θεσμοθετεί την απεργοσπασία και παρανομοποιεί το δικαίωμα της απεργίας. Οι φασίστες συγκροτούνται γύρω από το μίσος για τους γείτονες λαούς, η αστική δημοκρατία, από το ΚΚΕ ως την ΝΔ, σφύζει από πατριωτισμό και "τουρκοφαγία". Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φασισμός είναι κομμάτι αυτού του καπιταλιστικού συστήματος. Να απαντήσουμε στήνοντας γέφυρες μεταξύ των καταπιεσμένων και αναχώματα ενάντια στην αποξένωση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Να δημιουργήσουμε κοινότητες ντόπιων - μεταναστών, να στηρίξουμε τους μεταναστευτικούς αγώνες. Ο φασισμός νικιέται σε όλα τα κοινωνικά πεδία και γι' αυτό το πολυεθνικό προλεταριάτο οφείλει να επαγρυπνεί ώστε να χτυπάει τον φασισμό στο σχολείο, στη σχολή, στη γειτονιά, στους χώρους εργασίας και στους δρόμους.

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

Ανάρες- Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης


1 2 3 4 5 6 7

Αντιφασιστική συγκέντρωση

Δύο χρόνια μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την αστική δικαιοσύνη όσοι ήλπιζαν ότι το κράτος και οι αστικοί θεσμοί θα αντιμετωπίσουν τον φασισμό έχουν πλήρως διαψευσθεί. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε, αφού ο φασισμός ως γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιβίωσή του, ερχόμενος πάντοτε σε αντιπαράθεση με τις ταξικές μας διεκδικήσεις. Γιατί ο φασισμός πάντοτε ήταν και είναι η χρήσιμη εφεδρεία του κεφαλαίου, που όταν το απαιτούν οι ανάγκες διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος, ανασύρεται από την αναμονή και την παρακρατική του δράση, για να αναλάβει ρόλο κεντρικού ρυθμιστή της πολιτικής ζωής, να επιβάλλει τη στρατιωτικοποίηση της εργασίας, τους ρατσιστικούς κοινωνικούς διαχωρισμούς, την υπαγωγή της κοινωνικής ζωής στον μιλιταρισμό, πάντοτε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών. Η δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μια ενδοαστική διευθέτηση ανάμεσα σε αδελφικά τμήματα του κεφαλαίου, που απλώς ανταγωνίζονται για την πολιτική εκπροσώπηση των καπιταλιστικών συμφερόντων στο αστικό κοινοβούλιο. Μάλιστα, ήδη άρχισαν να αποφυλακίζονται κάποιοι εκ των καταδικασμένων φασιστών. Κατέρρευσε έτσι η φενάκη περί θεσμικής ήττας του φασισμού. Πώς θα ήταν, άλλωστε, δυνατόν ο κεφαλαιοκρατικός σχηματισμός να ξεγράψει οριστικά τους ίδιους του τους στυλοβάτες, την πιο επιθετική του εφεδρεία; Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι η μόνη πραγματική καταδίκη του φασισμού μπορεί να έρθει από την κοινωνική βάση στον αγώνα της προς την ολική απελευθέρωση, κατά τον οποίο θα πρέπει να περάσει πάνω τόσο από τους κρατικούς μισθοφόρους (δηλαδή μπάτσους και στρατιωτικούς), όσο και από τις παρακρατικές εφεδρείες του κράτους (δηλαδή τους φασίστες).

Η Χρυσή Αυγή μπορεί να "τελείωσε" χάρη στον πολύμορφο αντιφασιστικό αγώνα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όμως, μένει χαραγμένη στη μνήμη μας και μας θυμίζει πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο φασισμός παραμονεύει και μπορεί εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κοινωνική κρίση. Η διάλυση της Χρυσής Αυγής άφησε πίσω της φασιστικές γκρούπες που ευελπιστούν να πάρουν τη θέση της, ομαδοποιήσεις φοβισμένων φασιστών που προσπαθούν να βγουν ξανά στο προσκήνιο έχοντας, όπως πάντα, την υποστήριξη μπάτσων και ΜΜΕ, μηχανισμών που με τόση θέρμη υποστήριξαν και τη Χρυσή Αυγή. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, τα κολλητηλίκια των μπάτσων με τους φασίστες ακόμη και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όταν η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. κοιτούσε αμέτοχη το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής να επιτίθεται, ενώ τα ΜΜΕ προσπάθησαν να συγκαλύψουν τον φόνο λέγοντας ότι "τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο".

Λίγους μήνες πριν από τις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές, ο εθνικιστικός και νεοναζιστικός χώρος επιχειρεί να ανασυνταχθεί, να βγει ξανά στο προσκήνιο, προκειμένου να διεκδικήσει ψήφους, δημόσιο πολιτικό λόγο και χώρο. Τη σκυτάλη από τη Χρυσή Αυγή επιχειρεί να πάρει στην κεντρική πολιτική σκηνή το κόμμα του νεοναζί Κασιδιάρη "Έλληνες για την Πατρίδα". Ωστόσο, η κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης διαβουλέονται τον αποκλεισμό του νεοναζιστικού αυτού κόμματος από τις εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη, "που σε μελλοντική συνθήκη μπορεί να περιστείλει τη δράση οργανώσεων και σχηματισμών του εργατικού και αντικαπιταλιστικού κινήματος", δεν πρέπει να προκαλεί τον εφησυχασμό του αντιφασιστικού κινήματος. Όπως και ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης από την αστική δικαιοσύνη δεν τσάκισε τον φασισμό, έτσι και ο αποκλεισμός του κόμματος του Κασιδιάρη δεν μπορεί να ξηλώσει τον φασισμό από το κοινωνικό σώμα. Παρ'όλα αυτά, η φασιστική γκρούπα του Ιερού Λόχου στη Θεσσαλονίκη επιχειρεί να λειτουργήσει ως συγκολλητικό και ενοποιητικό στοιχείο για τον συνασπισμό των φασιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων της Χρυσής Αυγής και των Ελλήνων για την Πατρίδα. Το απόγευμα του Σαββάτου 28/1 οι φασίστες του Ιερού Λόχου καλούν συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο για την επέτειο των Ιμίων, μια μέρα που αποτελεί ορόσημο για τους εγχώριους φασίστες και εθνικιστές που προσπαθούν να ξεμυτίσουν δημόσια και να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις.

Κανένα φασιστικό κίνημα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Για την ακρίβεια ο φασισμός εξελίσσεται γρήγορα σε επίσημη κρατική πολιτική. Οι αστυνομικές επιθέσεις και δολοφονίες στον Έβρο, οι παρακρατικές ομάδες φασιστών στον Έβρο και τα νησιά, οι εξώσεις μεταναστών, το χτίσιμο κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι παράνομες επαναπροωθήσεις, η αστυνομοκρατία, οι συλλήψεις, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ο αυταρχισμός, η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, ο εθνικιστικός παροξυσμός και η εξοπλιστική κούρσα σε βάρος της εργατικής τάξης συνηγορούν σε αυτό.

Απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα στεκόμαστε ΕΜΕΙΣ. Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι άνθρωποι της κοινωνικής βάσης που ακροβατούμε ανάμεσα στην ανεργία και τις άθλιες κακοπληρωμένες δουλειές. Είμαστε οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες που ζούμε μέσα στο καθεστώς εξαίρεσης. Είμαστε οι γυναίκες που κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή από τον μισογυνισμό και τις σεξιστικές επιθέσεις. Είμαστε τα lgbtqia+ άτομα που μας επιτίθενται και μας χλευάζουν για τη σεξουαλική κατεύθυνση μας. Είμαστε οι καταπιεσμένοι/ες κι οι εκμεταλλευόμενοι/ες, αυτοί και αυτές που έχουμε ανάγκη να τσακίσουμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννάει. Γι' αυτό το Σάββατο 28/1 οφείλουμε να είμαστε στον δρόμο και να στήσουμε μαχητικό αντιφασιστικό ανάχωμα στην επιχειρούμενη φιέστα των φασιστών. Να οργανώσουμε και ενδυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον φασισμό και το κυρίαρχο καπιταλιστικό σύστημα, που τον γεννά και τον θρέφει.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1, 18:00, ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
lib_exthess@hoextmail.coexm

libertasalonica.wordpress.com


1 2 3 4 5 6 7

ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Είναι γεγονός πως η καταδίκη της Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση ήταν ένα μεγάλο ζητούμενο του αντιφασιστικού αγώνα των προηγούμενων ετών. Όχι εξαιτίας του μεγέθους των ποινών που καταλογίστηκαν στους κατηγορουμένους, αλλά γιατί η συλλογική μνήμη πλάτυνε και ανέδυσε συλλογικές όψεις του κοινωνικού για τις μάχες απέναντι στον φασισμό και απέναντι στη λήθη.

Απέναντι σε αυτή τη λήθη είναι και ο λόγος για τον οποίο ξαναβγαίνουμε στους δρόμους. Η τακτική αναδίπλωση της ΧΑ έκανε τις γειτονιές και τις πλατείες μας πιο ασφαλείς, αλλά τα αποστήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν έσπασαν στον πυρήνα τους. Στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, άλλες -παλαιές ή νέες- νεο-ναζιστικές οργανώσεις και φασιστικές γκρούπες καλύπτουν την πολιτική συρρίκνωση της έως τώρα βασικής μήτρας της Ακροδεξιάς στη χώρα, επιχειρώντας μέσα σε όλα να εδαφικοποιήσουν την παρουσία τους στον δημόσιο πολιτικό χώρο και χρόνο. Η πόλη αυτή ακόμα μετράει τις πληγές της -από τα συλλαλητήρια επ' αφορμή του «μακεδονικού» που οδήγησαν στον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia έως τα περιστατικά σε ΕΠΑΛ των δυτικών συνοικιών.

Η «επέτειος» των Ιμίων αποτελούσε ανέκαθεν ένα σύμβολο για την εγχώρια ακροδεξιά και, παράλληλα, ένα πεδίο μετουσίωσης της φυσικής παρουσίας σε πολιτικό επιστέγασμα μέσω του οποίου συντηρητικές και φασιστικές απόψεις επιχειρούν να διατρέξουν τους χώρους όπου κινούμαστε και ζούμε. Σε μία τέτοια διαδήλωση καλεί και η φασιστική γκρούπα του Ιερού Λόχου, γνωστή για τη συμμετοχή της σε ξενοφοβικές συγκεντρώσεις και events, μαζί με άλλες ακροδεξιές ομάδες το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023.

Εμείς, ως μέρος της κοινωνίας που θέλει γειτονιές ασφαλείς και συμπεριληπτικές για όλους και όλες, ως κομμάτι της σάρκας του αντιφασιστικού κινήματος, δηλώνουμε πως θα μας βρουν απέναντί τους. Δε θα επιτρέψουμε να οργανωθεί άλλη μία ακροδεξιά φιέστα, υπό την άρρητη όχι μόνο αποδοχή αλλά και υποστήριξη της κεντρικής εξουσίας, η οποία θα αποτελέσει όχημα άσκησης φασιστικών και ρατσιστικών πολιτικών και πρακτικών.

Είναι η μνήμη του τραυματισμένου συλλογικού σώματος που μας ωθεί στις οδούς της αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


1 2 3 4 5 6 7

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΜΙΣΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/01 | 18:00 | ΔΗΜ. ΓΟΥΝΑΡΗ & ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

Image

πηγή : https://twitter.com/anoma_thess