τι; : συγκέντρωση θεματική : 8/3

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 13.00

17 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Απεργιακή συγκέντρωση

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΗ

πηγή : https://www.sekonline.gr/


ΣΕΚ στις σχολές

πηγή : https://www.sekonline.gr/


8 Μάρτη - Ημέρα αντίστασης και αγώνα ενάντια στον σάπιο κόσμο της εξουσίας

8 Μάρτη - Ημέρα αντίστασης και αγώνα ενάντια στον σάπιο κόσμο της εξουσίας

Η ελευθερία ούτε παραχωρείται ούτε χαρίζεται αλλά κατακτιέται μέσα από τον αγώνα

Να γκρεμίσουμε το κράτος, τον καπιταλισμό και την πατριαρχία

Οργάνωση και αγώνας για τη Χειραφέτηση και την Αναρχία

Όλες και όλοι στις διαδηλώσεις

Αθήνα: Συγκέντρωση και πορεία 13.00, Κλαυθμώνος και 18.30, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση 18.00, Καμάρα

Ομάδα ενάντια στην πατριαρχία | Αναρχική Πολιτική Οργάνωση

πηγή : https://apo.squathost.com/afisa-8-marti-imera…


Απόφαση ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 23/2

Ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την Πέμπτη 23/2 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την οργάνωση της παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επερχόμενη εκλογική μάχη.

Οι εκλογές είναι μία κεντρική πολιτική μάχη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει σ' αυτές με στόχο το μαύρισμα της κυβέρνησης του πολέμου, της φτώχειας, του ρατσισμού και του σεξισμού να σημάνει την ανάγκη ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενάντια στην συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, και κάθε κυβέρνησης που θα βγει από τις κάλπες και θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, για να βγει ενισχυμένη η αντικαπιταλιστική αριστερά, για να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί κάθε αγωνίστρια/η, δύναμη, ρεύμα, που παλεύει για την Αριστερά της ανατροπής, την ανεξαρτησία της από τις αδιέξοδες και αποτυχημένες λογικές διαχείρισης του καπιταλισμού και του κοινοβουλευτικού δρόμου, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της, να συμπορευτούν και να στηρίξουν αποφασιστικά αυτή την προσπάθεια.

Έχουμε μπει σε μία προεκλογική περίοδο που από τη μία η κυβέρνηση της ΝΔ και η άρχουσα τάξη συνεχίζουν τις επιθέσεις πάνω στην εργατική τάξη και τη νεολαία και από την άλλη πρωταγωνιστούν οι μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις διαρκείας και απεργίες των εργαζόμενων από τη Τέχνη και τον Πολιτισμό μέχρι την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία και την ενέργεια. Υπόβαθρο αυτής της εξέλιξης είναι η «πολυκρίση» του καπιταλισμού.

Μεγάλα κομμάτια της εργατικής τάξης και της νεολαίας πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στη κυβέρνηση της ΝΔ και στις πολιτικές της και αναζητούν εκείνη την Αριστερά που θα δίνει πολιτική στήριξη και νικηφόρα προοπτική στους αγώνες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και δίνει διαρκώς «διαπιστευτήρια» στην άρχουσα τάξη, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ, παρά τα «μεγάλα λόγια» κλείνει τους αγώνες στην προεκλογική περίοδο, ενώ το ΜΕΡΑ25 υπόσχεται μία ψεύτικη «ρήξη» μέσα από το κοινοβούλιο και τους θεσμούς.

Το καθήκον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να ανταποκριθεί στους αγώνες και στις αναζητήσεις όλου αυτού του μαχητικού κομματιού της εργατικής τάξης και της νεολαίας, να συνδεθεί πολιτικά με τα πιο πρωτοπόρα κομμάτια τους, να συμβάλλει στον προσανατολισμό τους, ώστε να στρέφονται ενάντια στην εκμετάλλευση, τις ιδιωιτκοποιήσεις, την «αγορά» που είναι ο κοινός παρανομαστής των προβλημάτων. Για την εξάπλωση και γενίκευση των μαχών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την απεργία στη παγκόσμια μέρα για την απελευθέρωση των γυναικών στις 8 Μάρτη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις (για την Αθήνα, 1.00μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος). Καλεί στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται πανελλαδικά την ίδια μέρα από φεμινιστικές συλλογικότητες (για την Αθήνα στις 6.30μμ στο Σύνταγμα). Δίνει μάχη για την επιτυχία των αντιρατσιστικών - αντιφασιστικών συλλαλητηρίων στις 18 Μάρτη με κεντρικό αίτημα: «ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες- όχι άλλες δολοφονίες στο Αιγαίο και την Μεσόγειο». Καλεί στην Αθήνα συγκέντρωση 3.00 Ομόνοια (προσυγκέντρωση 2.00 στην Πλατεία Βικτωρίας)

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε:

- Να δοθεί Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 2 Μάρτη, 11.30 πμ στο ΤΕΕ.

- Οι Τοπικές/Κλαδικές Επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να οργανώσουν εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, παλεύοντας με ενωτικό τρόπο για την πολιτική παρουσία και την ανασυγκρότηση ολόκληρης της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς. Στην Αθήνα να παραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 13/3.

- Να εκδοθούν μέσα στη βδομάδα νέα υλικά (αφίσα, προκήρυξη) για την προεκλογική καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Να συγκροτηθούν επιτροπές για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων και την οργάνωση εκδηλώσεων πανελλαδικά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει και αυτή την εκλογική μάχη με στόχο να δυναμώσει η Αριστερά που στέκεται αποφασιστικά στους αγώνες, που επιμένει στην πραγματική ρήξη με τον καπιταλισμό, που παλεύει για την ανατροπή του.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή : https://antarsya.gr/node/6281


1/3/23 - Στα Τέμπη δεν έγινε ατύχημα - Έγινε έγκλημα - Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση των δολοφόνων - ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ

Η σύγκρουση των δύο τραίνων με τους 36, μέχρι στιγμής, νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες δεν είναι ατύχημα, είναι ένα τεράστιο έγκλημα. Ένα έγκλημα που βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλες τις κυβερνήσεις που φρόντισαν για τη διάλυση και το ξεπούλημα των δημόσιων σιδηροδρόμων. Γι' αυτό και η απάντηση όλων μας θα χρειαστεί να είναι η κλιμάκωση των απεργιακών μας αγώνων για να διώξουμε αυτήν την δολοφονική κυβέρνηση. Είναι ώρες για απεργίες και όχι για δάκρυα.

• Αιτία για το έγκλημα είναι ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου τα κέρδη του οποίου λυμαίνονται οι ιδιώτες ενώ οι βλάβες είναι καθημερινό φαινόμενο στα κατά τα άλλα υπερσύγχρονα τρένα.

• Αιτία είναι η εγκατάλειψη του δικτύου και των γραμμών, όπου τις δημόσιες επενδύσεις αντικαθιστούν οι εργολάβοι μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Αιτία είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζόμενων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών με ανακοίνωσή της πριν από μόλις 5 μέρες προειδοποιούσε για τις συνέπειες αυτή της πολιτικής. «...Ο ΟΣΕ εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει προμηθευτεί ούτε ένα μηχάνημα συντήρησης καθώς αυτά που διαθέτει αριθμούν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες για τα οποία δεν προμηθεύεται και ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους. Προσλήψεις εργαζομένων στον κλάδο Γραμμής έχουν να πραγματοποιηθούν από το 1985...».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γεννηδουνιάς στην ΕΡΤ, για τα ηλεκτρονικά συστήματα αποφυγής ατυχημάτων: «Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα με ανθρώπινο παράγοντα, χειροκίνητα, manual. Είμαστε στο manual. Αν λειτουργούσαν... Δεν λειτουργούν ούτε οι ενδείξεις, τα φωτοσήματα. Ούτε ο έλεγχος της κυκλοφορίας. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα έβλεπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μέτρων μεταξύ τους. Το έχουμε πει επανειλημμένως, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας».

Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων αλλά τώρα δεν είναι ώρα για πένθος.

Είναι ώρα να αγωνιστούμε για να τελειώνουμε με αυτην την κυβέρνηση των δολοφόνων.

Είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τις απεργίες μας για να τους ανατρέψουμε, γιατί σπέρνουν καθημερινά τον θάνατο και την καταστροφή. Γιατί θυμόμαστε ότι πριν από ένα χρόνο θρηνήσαμε νεκρό λιμενεργάτη στο Λιμάνι του Πειραιά, στην Cosco. Γιατί δεν ξεχνάμε την εργολαβική εργάτρια της καθαριότητας που δολοφονήθηκε στο Ξυλόκαστρο πριν ενάμιση μήνα. Γιατί η ιδιωτικοποίηση φέρνει κέρδη για τα αρπακτικά της αγοράς και θάνατο για τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους της τάξης μας.

Να κλιμακώσουμε ΤΩΡΑ τις απεργίες μας, στον ΟΣΕ αλλά και παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς δημόσιο ή ιδιωτικό. Να διεκδικήσουμε επανακρατικοποίηση του ΟΣΕ και όλων των επιχειρήσεων που έχουν ξεπουληθεί όλες τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς καμιά αποζημίωση στα αρπακτικά. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα.

Η φετινή 8 Μάρτη πρέπει να είναι η απεργία όλων μας. Η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ καλούν πανεργατική στάση εργασίας απο τις 12 μέχρι τη λήξη της βάρδιας και απεργιακή συγκέντρωση στις 1μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αυτή η απεργία δεν είναι μονάχα για τις γυναίκες, είναι για όλους και όλες που συγκρουόμαστε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη δολοφονική της πολιτική. Για τους εργάτες και τις εργάτριες της Τέχνης, της Υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στην Ενέργεια.

Στις 8 του Μάρτη, στην παγκόσμια μέρα των γυναικών, θα ενωθούμε πανεργατικά γιατί αυτή η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί σπέρνει τον σεξισμό, τη φτώχεια και τον θάνατο.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΤηλ. 210 5241001 • www.ergatiki.gr • FB: εργατική αλληλεγγύη

πηγή : https://www.sekonline.gr/article.php?id=1304


Κλιμάκωση με Γενική Απεργία για να διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού και του σεξισμού

Απεργία των συγκοινωνιών και συλλαλητήριο, Κυριακή 5 Μάρτη, 11πμ, Σύνταγμα

Πανεργατική Απεργία, ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ, Τετάρτη 8 Μάρτη, Πλ.Κλαυθμώνος 1μμ

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των 57 νεκρών επιβατών των τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, ανάμεσα τους 11 εργάτες του ΟΣΕ, πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες καθώς και άλλοι εργάτες, ντόπιοι και μετανάστες. Τουλάχιστον δύο εργάτες είναι από το Μπαγκλαντές που γνωρίζουν φίλοι τους ότι ήταν στο τρένο και σκοτώθηκαν. Αραγε, κάποιοι που δεν είχαν φίλους, δεν έχουν συγγενείς στην χώρα θα ταυτοποιηθούν ποτέ;

Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία και οι ένοχοι, η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγουν αμέσως. Με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, τις απολύσεις εργαζόμενων σε κρίσιμα πόστα όπως σταθμάρχες και επαρκές προσωπικό στις βάρδιες, την μη εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας με δυνατότητα αποτροπής του ανθρώπινου λάθους, η σύγκρουση ήταν μόνο θέμα χρόνου να συμβεί. Και τα «ατυχήματα» είναι πολλά και συνεχόμενα.

Και όμως, η ίδια κυβέρνηση που δεν φρόντισε να εγκατασταθεί σύγχρονο σύστημα ασφάλειας για την μετακίνηση καθημερινά εκατομμυρίων ανθρώπων, σπαταλά δισεκατομμύρια για την επιτήρηση των μετακινήσεων, προσφυγισσών και προσφύγων στα σύνορα, ανθρώπων κατατρεγμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από το θάνατο αλλά τον βρίσκουν κα τα χιλιάδες με πνιγμό στο Αιγαίο, στον Εβρο και στην Μεσόγειο από τους δολοφόνους των κυβερνήσεων της ΕΕ και της ΝΔ που κλείνουν τα σύνορα με την FRONTEX, το ΝΑΤΟ και τις φονικές περιπολίες του Λιμενικού και των συνοριοφυλάκων.

Την ώρα που δεν έχουνε βάλει σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των τρένων για την αποφυγή ατυχημάτων, σπατάλησαν δισεκατομμύρια για να υπάρχει η πιο ακριβοπληρωμένη και εξελιγμένη τεχνολογία, με αεροπλάνα και drones να επιτηρούν όσους επιχειρούν να ξεφύγουν από τους φράχτες και τις περιπολίες του Λιμενικού. Έτσι οι χιλιάδες συνοριοφύλακες χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες ακρίβειας και μπορούν να εντοπίσουν τις μανάδες που παίρνουν αγκαλιά το παιδί τους και κρύβονται πίσω από ένα θάμνο αλλά οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ δεν έχουν στη διάθεση τους σύστημα τηλεχειρισμού και εντοπισμού των τρένων!!!

Απαιτούμε να μπει τέλος στις πολιτικές του ρατσισμού που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, προσφύγων και Ρομά, με τις επαναπροωθήσεις και τις σφαίρες των αστυνομικών όπως του Σαμπάνη και του Φραγούλη, με τα στρατόπεδα-γκέτο, τις φυλακές στα νησιά και την Αμυγδαλέζα. Να δοθούν λεφτά για την ασφάλεια στα τρένα, για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την τέχνη και το πολιτισμό και όχι να έχει 2 δισεκατομύρια ο Μηταράκης για να φτιάχνει φράχτες και παγίδες θανάτου για την προσφυγιά.

Να θυμίσουμε την θυσία των Χαμαγιούν και Βακάρ, των δύο νεαρών Πακιστανών εργατών που έχασαν την ζωή τους τον Απρίλη του 2012, όταν προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν δύο συνταξιούχους που είχαν κολλήσει με το αυτοκίνητο τους στις γραμμές του τρένου στο Κρυονέρι, που τους παρέσυρε στο θάνατο όλους μαζί.

Το τρένο είναι το μέσο για την μετακίνηση των φτωχών, των φοιτητών, των μεταναστών και είναι ώρα να επανακρατικοποιηθεί και όχι να το λυμαίνονται για τα κέρδη τους τα αρπακτικά των ιδιωτικών εταιριών οδηγώντας σε τραγωδίες.

Καλούμε τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους, τις κοινότητες μεταναστών και τους πρόσφυγες από τα καμπ να ενωθούμε σε μια γροθιά και να στηρίξουμε την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα για να διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων, των ιδιωτικοποιήσεων, του σεξισμού και του ρατσισμού.

Να δώσουμε δυναμικό παρών στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση των εργατών του ΟΣΕ στο Σύνταγμα στις 1μμ και να συνεχίσουμε με μαζική συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 1μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Να συνεχίσουμε με το μεγάλο αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 18 Μάρτη 3μμ στην Ομόνοια. Είναι ώρα να τους γκρεμίσουμε πριν δολοφονήσουν ξανά, εργάτες, φοιτητές, πρόσφυγες.

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

πηγή : https://el-gr.facebook.com/keerfapage/


ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ (5 ΜΑΡΤΗ 2023)

8 ΜΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Όλες & όλοι στη συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στα Προπύλαια!

ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Ούτε δυστύχημα, ούτε ατύχημα!

Προδιαγεγραμμένο και διαρκές έγκλημα!

Παλεύουμε:

 • Για ασφαλείς, δημόσιες & φτηνές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ που μετατρέπει τις μεταφορές σε ακριβό εμπόρευμα και θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος!
 • Για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα!
 • Για το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία!
 • Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία της GREEN PROPERTIES και κάθε εργοδότη στον κλάδο!
 • Καμιά εμπλοκή-καμιά συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!
 • Τιμάμε αγωνιστικά την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας! Δυναμώνουμε την πάλη για την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών!

Δεν περιμένουμε τίποτα απ' τους συνενόχους που παριστάνουν τους «σωτήρες» τώρα και προεκλογικά υπόσχονται λύσεις!

Όποια κι αν είναι η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση θα κινηθεί στις αντεργατικές ράγες κεφαλαίου-ΕΕ-ΝΑΤΟ:

 • Της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της ΕΕ που μετατρέπει σε πανάκριβα εμπορεύματα την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την υγεία, την ασφάλιση και την παιδεία. Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής, που φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, της «απελευθέρωσης» της ΕΕ των σιδηροδρομικών μεταφορών και όταν το κράτος διαχειρίζεται τις υποδομές με κριτήριο το κέρδος και όταν παραχωρεί φιλέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η πολιτική επέβαλε την κρατική υποχρηματοδότηση, την κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου σε πολλά κομμάτια και την ιδιωτικοποίηση της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απολύθηκαν εργαζόμενοι, επιβλήθηκαν ελαστικές εργασιακές σχέσεις και εντατικοποίηση σε όσους απέμειναν, ενώ η ιταλική εταιρεία επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων. Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, όπως επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες συνδικαλιστών για το κακοσυντηρημένο δίκτυο, για τις ελλείψεις και τα κενά σε συστήματα ασφάλειας, προσωπικό και κρίσιμες υποδομές, όπως είναι η σήμανση.
 • Της πολιτικής που με τον πληθωρισμό περικόπτει τον ήδη συρρικνωμένο μισθό, κατά το 1/3 την προηγούμενη δεκαετία. Μετατρέπει σε πολυτέλεια βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, τις βασικές υπηρεσίες, τη στέγη, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση.
 • Με τη ληστρική φορολογία των άμεσων & έμμεσων φόρων εξασφαλίζει κρατική στήριξη στο κεφάλαιο. «Αναδιανέμει» τη φτώχεια απ' τους φτωχούς προς τους φτωχότερους, με επιδόματα και κουπόνια που εξανεμίζονται τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.
 • Με τους μαζικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών μετατρέπει σε ομήρους των funds και των τραπεζών 700.000 λαϊκές οικογένειες. Η εκτόξευση των επιτοκίων γιγαντώνει τα κέρδη των τραπεζών οδηγώντας σε νέα γενιά κόκκινων δανείων. Το νομοθετικό πλαίσιο τερατούργημα που συνδιαμόρφωσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ θωρακίζεται μέσω της ταξικής δικαιοσύνης και μένει ανέγγιχτο απ' τις τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς γιατί υπηρετούν τις δεσμεύσεις ΕΕ -ΕΚΤ, την κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων.
 • Με την «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ που φέρνει ενεργειακή φτώχεια και εξάρτηση. Επιβάλλει την απολιγνιτοποίηση με ανάδειξη του ακριβού εισαγόμενου φυσικού αεριου σε βασικό καύσιμο «μετάβασης» μέσω των κοινοτικών δεσμεύσεων για το «εμπόριο» ρύπων, τις τιμές του χρηματιστήριου Ενέργειας, τις εγγυήμενες τιμές για το καρτέλ των ΑΠΕ, τη βαριά φορολογία στα καύσιμα, την πολιτική των ευρωατλαντικών κυρώσεων στη Ρωσία που εκτοξεύει περαιτέρω τις τιμές για χάρη του πανάκριβου LNG των ΗΠΑ.
 • Με την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο πλευρό του ΝΑΤΟ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία απειλεί την ίδια τη ζωή μας. Ο ανταγωνισμός και τα παζάρια συνδιαχείρισης τουρκικής και ελληνικής άρχουσας τάξης, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, απειλούν την ειρήνη, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Με αγώνα υπερασπιζόμαστε το μισθό, τα δικαιώματα και τη ζωή μας

 • Για την ανατροπή της πολιτικής των «συγκρατημένων» αυξήσεων στα όρια των «αντοχών» της οικονομίας που επιβάλλει μισθούς κάτω απ' τον πληθωρισμό και υπηρετούν η κυβέρνηση ΝΔ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Αυξήσεις που όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις προηγούμενες απώλειες, αλλά εξανεμίζονται απ' την έκρηξη της ακρίβειας.
 • Ενάντια στο καθεστώς της «ατομικής διαπραγμάτευσης» ενός μισθού που ξεκινάει απ' τον εθνικό κατώτατο που καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, των αυταπατών ατομικής ανέλιξης του «ανταγωνιστικού» υποταγμένου εργαζόμενου με εντατικοποίηση, 10ωρα και δουλειά τα Σαββατοκύριακα, με απλήρωτες υπερωρίες.
 • Πιάνουμε το νήμα απ' τη ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2009 και καταργήθηκε το 2012. Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις επί των κλιμακιών αμοιβών της προηγούμενης ΣΣΕ, που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό με κατοχύρωση κατώτατου μισθού με βάση την προϋπηρεσία. Αναπροσαρμογή στο τέλος κάθε εξαμήνου των κλιμακίων βασικών μισθών με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες απ' τον πληθωρισμό.
 • Διεκδικούμε 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.
 • Ενάντια στη βαρβαρότητα της αντεργατικής νομοθεσίας των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία, της απελευθέρωσης των εργασιακών σχέσεων και επέκτασης του εργάσιμου χρόνου που συμπληρώθηκε απ' το νόμο Χατζηδάκη.
 • Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή που επιστρατεύουν κυβερνήσεις και εργοδότες: με απολύσεις όσων διεκδικούν, όπως οι συνάδελφοι/-σσες στη Green Properties, με δίκες αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς βάσει του «ιδιώνυμου» του ΣΥΡΙΖΑ, με καταστολή διαδηλώσεων, προσαγωγές και συλλήψεις συνδικαλιστών, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ΜΑΤ στα πανεπιστήμια για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
 • Με απειθαρχία στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που επιβάλλει τον «ηλεκτρονικό» έλεγχο κράτους και εργοδοσίας στα σωματεία για να περιορίσει τη συλλογική οργάνωση και αγώνα. Κανένας νόμος δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα, την πλατιά αλληλεγγύη. Κανένας νόμος δε μπορεί να καταργήσει τις απεργίες, να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις, το λαϊκό αγώνα.
 • Ενάντια στον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, των πλειοψηφιών των ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Έχουν ενεργό ρόλο στην επίθεση που έχουμε δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια, για μείωση των απαιτήσεων μας. Παρεμβαίνουν για να ενισχύσουν το αφήγημα κυβερνήσεων και εργοδοτών περί «αντοχών της οικονομίας» και «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Παίρνουν θέση στο τραπέζι των κοινωνικών διαλόγων με τους εργοδότες, για να διαπραγματευτούν πόσα θα χάσουμε.

Τιμάμε αγωνιστικά την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

Δυναμώνουμε την πάλη για την πραγματική χειραφέτηση των γυναικών

 • Για την πλήρη κατάργηση της ελαστικής εργασίας με το «μπλοκάκι» που αφήνει απροστάτευτες και ευάλωτες ειδικότερα τις εργαζόμενες απέναντι στην εργοδοτική επίθεση, αποκλεισμένες από επιδόματα και άδειες τοκετού, λοχείας, μητρότητας, από γονεϊκές άδειες, από προστασία της εγκύου από την απόλυση, από την προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους στο χώρο δουλειάς.
 • Ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που στο όνομα της «ισότητας των φύλων» και της «συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», τσακίζουν τη ζωή των γυναικών και το μέλλον των παιδιών.
 • Ενάντια στις συνθήκες βίας και ανασφάλειας, που μαζί με την επίθεση συνολικά στο εισόδημα, την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών και την απουσία κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών κάνουν όλο και πιο δύσκολο για μια γυναίκα να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη παθογόνα σχέση.
 • Ενάντια στη λογική διάσπασης της ταξικής ενότητας των εργαζόμενων και τον «κοινωνικό εταιρισμό» στη βάση ανάδειξης των δήθεν «κοινών συμφερόντων» με βάση το φύλο ή τις σεξουαλικές προτιμήσεις εργατών και αφεντικών.
 • Ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εκμετάλλευσης που γεννούν τους δράστες-τέρατα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, της ενδοοικογενειακής βίας, των βιασμών γυναικών και παιδιών ακόμα και των δολοφονιών γυναικών.

Ο δρόμος της σύγκρουσης είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου

Τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας δε συμβιβάζονται με τα συμφέροντα των εργοδοτών. Τα κέρδη τους χτίζονται πάνω στις δικές μας απώλειες, τις δικές μας ζωές. Δεν είναι ατυχήματα… είναι κρατικά και εργοδοτικά εγκλήματα!

Είναι η εγκληματική κρατική πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει την ασφάλεια της εργασίας, των μεταφορών, των κατασκευών, την πολιτική προστασία, την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία στη λογική «κόστους -οφέλους» των ομίλων -επενδυτών.

Οργανώνουμε την αντεπίθεση μας:

 • Ισχυροποιούμε τη δική μας ταξική ενότητα, το Σωματείο μας, με οργάνωση στους χώρους δουλειάς με σωματειακές επιτροπές σε εργοτάξια και γραφεία.
 • Κάνουμε υπόθεση των εργαζόμενων τη διαπραγμάτευση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο Κατασκευών, Τεχνικών Μελετών αλλά και των Επιστημονικών Τεχνικών Υπηρεσιών.
 • Οργανώνουμε τον αγώνα με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στάσεις εργασίας, απεργιακές κινητοποιήσεις.
 • Βαδίζουμε ενάντια στην κοινή εργοδοσία του κλάδου, με τους συμμάχους μας - το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων - που κατάκτησαν κλαδική ΣΣΕ, παρεμβαίνουν για τη γενική εφαρμογή της, παλεύουν και πετυχαίνουν την υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων με επιπλέον κατακτήσεις.
 • Εφαρμόζουμε τις αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, χωρίς «ημερομηνία λήξης» και «δια αντιπροσώπων» στη δράση του ΣΜΤ. Συντονιζόμαστε με τα εκατοντάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συντονίζονται πανελλαδικά, στις κεντρικές μάχες του εργατικού κινήματος.

Η πλατιά συμπόρευση με το μαζικό, μαχητικό, με ταξικό προσανατολισμό εργατικό κίνημα, είναι μονόδρομος για την πραγματική οργάνωση των μαχών με την εργοδοσία και τις αντεργατικές κρατικές ρυθμίσεις.

Οι αγώνες σε COSCO, E-FOOD, ΛΑΡΚΟ, Λιπάσματα και Πετρέλαια Καβάλας, στους Οικοδόμους, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στη Μαλαματίνα, δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ο εγκλωβισμός και η περιχαράκωση σε κάλπικους εποχικούς «συντονισμούς» στη βάση πολιτικής συμφωνίας συνδικαλιστικών παρατάξεων ανά θεματική ενότητα και ημερομηνία, οδηγεί στην πράξη σε απομόνωση το Σωματείο.

Ανατροπή της πολιτικής που γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση, κρατικά-εργοδοτικά εγκλήματα και πολέμους

Καμία προεκλογική ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, καμιά αναμονή από νέους επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες» με «φιλελεύθερο» ή «προοδευτικό» πρόσημο.

Με τους αγώνες, τη μαζική οργάνωση και το σωστό προσανατολισμό μπορούμε και θα παρέμβουμε καθοριστικά ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για την αντιλαϊκή πολιτική και τους υπηρέτες της. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή τον αγώνα για να μη στερούμαστε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να μη χάνουμε τη ζωή μας για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων-επενδυτών.

Δεν υπάρχει χώρος για νέες αυταπάτες που καλλιεργεί η ολέθρια για το κίνημα κατεύθυνση του «αντιδεξιού-αντικυβερνητικού» μετώπου. Θολώνει στην εικόνα την ανάγκη σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τον πραγματικό μας αντίπαλο.

Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που τους στηρίζουν.

Οργανώνουμε μαχητική απάντηση για τις διεκδικήσεις μας:

 • Παλεύουμε για ασφαλείς, δημόσιες και φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της ΕΕ και των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.
 • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.) στην προοπτική κατάργησης του δελτίου παροχής υπηρεσιών με κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.
 • Απειθαρχία για "να μείνει στα χαρτιά" και να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφή (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυση κ.ο.κ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
 • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Κρατική πολιτική για το δικαίωμα στη στέγη. Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους.
 • Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Παύση της απαράδεκτης και προκλητικής πρακτικής της άμεσης βεβαίωσης εισφορών στο ΚΕΑΟ, που εγκαινίασε η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των κυβερνήσεων. Όχι στα επαγγελματικά Ταμεία. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα. Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση όλων των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων από τη διαχρονική καταλήστευσή τους. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Κανένας εργαζόμενος να μη στερηθεί την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με ΔΠΥ.
 • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια πριν τον τοκετό για τη χορήγηση επιδόματος και άδειας μητρότητας. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α.) για να καλυφθεί των σύνολο των αναγκών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
 • Κρατική χρηματοδότηση για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την πολιτική "απελευθέρωσης" της ΕΕ - Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων - λιγνίτη - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.
 • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και τρόπο κι αν γίνεται. Να μη χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας. Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

πηγή : https://somt.gr/8-μαρτη-απεργουμε-όλες-όλοι-σ…


8 Μαρτίου 2023 Γυναίκα - Ζωή - Ελευθερία

Μέσα σε οδύνη για τον άδικο χαμό τόσων νέων ανθρώπων και την οργή για την εγκληματική ανευθυνότητα των κυβερνώντων, γιορτάζουμε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

166 χρόνια μετά τη ματωμένη εξέγερση των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης οι γυναίκες συνεχίζουμε να παλεύουμε διεκδικώντας ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Τη χρονιά που πέρασε ζήσαμε την εξέγερση των γυναικών στο Ιράν, ζήσαμε τις κινητοποιήσεις των γυναικών ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, ζήσαμε τη μαζική αντίδραση στη σεξουαλική παρενόχληση και την έμφυλη βία.

Πλάι σ'αυτά γίναμε μάρτυρες περισσότερων από 20 γυναικοκτονιών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ενός 12χρονου κοριτσιού, του βιασμού μιας νεαρής γυναίκας στο ΑΤ Ομόνοιας αλλά και της συγκάλυψης των δραστών και της αβελτηρίας για δικαίωση των θυμάτων.

166 χρόνια μετά οι γυναίκες παραμένουμε τα πρώτα θύματα της φτώχειας, των κοινωνικών διακρίσεων και των μισθολογικών διαφορών και συνεχίζουμε να βιώνουμε τον θεσμικό και τον καθημερινό σεξισμό.

Διαδηλώνουμε και διεκδικούμε για μας και για την επόμενη γενιά να μπορούμε να ζούμε ισότιμα και χωρίς φόβο, απολαμβάνοντας τη ζωή.

Συμμετέχουμε στα καλέσματα στις 13:00 πλατεία Κλαυθμώνος και 17:30 Προπύλαια.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

πηγή : https://diktio.org/node/1598


Όλοι - όλες στην Απεργία της 8ης Μάρτη

Η φετινή απεργιακή κινητοποίηση είναι διαφορετική. Πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που έχουμε χιλιάδες λόγους να είμαστε εξοργισμένες και εξοργισμένοι. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα η σύγκρουση τρένων στη σιδηροδρομική γραμμή Τεμπών έφερε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εργαζόμενοι και επιβάτες. Εξοργίζει το πόσο επιδεικτικά αγνόησαν οι κυβερνητικές πολιτικές τις προειδοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων, των «κακών» σωματείων που προσπαθούσαν με όλους τους δυνατούς τρόπους, απεργίες, καταγγελίες, αναφορές να αναδείξουν την επικινδυνότητα από τη δυσλειτουργία των δικτύων, των τραγικών ελλείψεων ασφαλείας, το τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η απαξίωση των δημοσίων συγκοινωνιών και ότι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και πολίτες επιβάτες. Μας εξοργίζει η ευκολία που επιδεικνύει το κράτος και η κυβέρνηση να φιμώσουν αυτές τις φωνές πριν καλά-καλά αρθρώσουν λόγο. Με το νόμο Χατζηδάκη και με ό,τι άλλο μέσο διαθέτει το κράτος κατευθείαν «παράνομο το ένα, παράνομο και καταχρηστικό το άλλο». Και τώρα μιλάμε για θύματα και για απαρηγόρητους συγγενείς.

Αυτοί που τώρα χύνουν δάκρυα σε θέσεις κυβερνητικές, κρατικές, που εκπροσωπούν θεσμούς πολύ λίγο μας πείθουν. Πολύ περισσότερο μας τρομάζουν. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οτιδήποτε ενοχλεί τη μανιέρα του συστήματος μετατρέπεται σε «κακό συνδικαλισμό», «σε υπερβολές».

Και επειδή ο αγώνας των σωματείων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις για ασφαλή λειτουργία των συγκοινωνιών και υπεράσπισης της ίδιας της ακεραιότητας των εργαζομένων κλιμακώνεται την ημέρα της παγκόσμιας φεμινιστικής κινητοποίησης, ως Σύλλογος θέλουμε να αναφερθούμε στη σπουδαιότητα του αγώνα των γυναικών πλάι στα σωματεία.

Ξέρουμε από πρώτο χέρι με πόση ευκολία αγνοούνται τα προειδοποιητικά σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας, μέχρι να προστεθεί στον κατάλογο άλλη μια γυναικοκτονία. Και μόλις θα υπάρξει άλλη μια δολοφονημένη θα δούμε πάλι δηλώσεις «αιχμηρές» και με νόημα: «θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση». Θα δούμε και πάλι την προσπάθεια αποσύνδεσης των γυναικοκτονιών από το συστημικό πατριαρχικό πλαίσιο που τις θρέφει, θα μιλήσουν για «κακιά ώρα», «αλκοόλ», «οικογενειακά προβλήματα».

Με τον ίδιο τρόπο αγνοούνται ένα σωρό φωνές γυναικών που πασχίζουν να γίνουν ορατές ως εργαζόμενες και ως άνθρωποι και όχι αντικείμενα στους χώρους εργασίας. Δίνοντας καθημερινές μάχες ενάντια στην παρενόχληση που ξεκινά από «αθώα» αστειάκια και μπορεί να καταλήξει στη σεξουαλική παρενόχληση ή την επίθεση. Πρόκειται για συμπεριφορές τις οποίες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ πριν αναζητήσουν την πρώτη τους δουλειά, στην οικογένεια και στο σχολείο. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι εξάλλου η άλλη όψη των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες στην εργασία.

Γνωρίζουμε επίσης καλά το πόσο εύκολα κλείνει κανείς τα μάτια μπροστά στα «ψαλιδισμένα» δικαιώματα και άθλιες εργασιακές σχέσεις που η κυρίαρχη ιδεολογία έχει επιβάλει στις γυναίκες συνάδελφους. Όπως επίσης και το πόσο πολύ βολεύει να επιφορτίζονται εξ ολοκλήρου με τα καθήκοντα της νοικοκυράς και της μητέρας (τα οποία γίνονται ασήκωτα όταν τα συστήματα υγείας και παιδείας διαλύονται), με αποτέλεσμα συχνά να αντιμετωπίζεται με ανακούφιση η εισβολή της τηλεργασίας στα σπίτια μας.

Αλήθεια, πόσο εισακούγονται οι γυναίκες που φωνάζουν για μισθολογική ισότητα; Όταν τα σωματεία φωνάζουν για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πόσο το ακούνε οι «ευαίσθητοι» φορείς; Χωρίς ΣΣΕ, οι γυναίκες γκετοποιούνται όλο και πιο πολύ στις λιγότερο ειδικευμένες, περισσότερο επισφαλείς θέσεις εργασίας με όχι πλήρες ωράριο ή ορισμένου χρόνου. Από το μισθολογικό χάσμα που δημιουργείται σχεδόν πάντα, δεν κερδίζει όμως ο συνάδελφος επειδή η συναδέλφισσά του πληρώνεται λιγότερα. Κερδίζει μόνο το αφεντικό, που τσεπώνει τη διαφορά. Και το αποτέλεσμα είναι η συμπίεση όλων των μισθών προς τα κάτω (όπως είδαμε την περασμένη δεκαετία).

Όπως και κάθε 8 Μάρτη, έτσι και φέτος, έχουμε χιλιάδες λόγους που δεν γιορτάζουμε. Στο γιορτινό τραπέζι που προσπάθησαν να στρώσουν κυβέρνηση και όλο το επιτελείο του κράτους ήθελαν τα σωματεία και τους εργαζόμενους φιμωμένους. Εμείς μαζί με τις γυναίκες όλου του κόσμου διαδηλώνουμε και απεργούμε για το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρέπεια, για ίσα δικαιώματα. Για να δώσουμε ένα τέλος στις πολιτικές που ξεπουλάνε τις ζωές μας και μας δολοφονούν, πολιτικές που το πατριαρχικό καπιταλιστικό σύστημα γεννά και συντηρεί. Για το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και ενάντια στις προσπάθειες φίμωσης του για να μην υπάρξουν άλλοι εργαζόμενοι και πολίτες που θα χάσουν την ζωή τους από τις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών.

Αυξήσεις στους μισθούς

ισότητα στην αμοιβή

δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας

Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βία (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)

Αλληλεγγύη στην 12χρόνη επιζώσα βιασμού στον Κολωνό και στην οικογένειά της

Καμία ανοχή στην εγκληματική απάθεια όλων των αρμόδιων φορέων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

Στις 8 Μάρτη δεν γιορτάζουμε, συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την υποβάθμιση των δημοσίων συγκοινωνιών και στις κινητοποιήσεις των φεμινιστικών συλλογικοτήτων στην πάλη για την εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης καταπίεσης.

Όλοι όλες στην Απεργιακή Συγκέντρωση στα Χαυτεία, ώρα 12.30 μ.μ.

________________________________________________

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/
πηγή : email που λάβαμε στις 7 Μαρτίου 15h


Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

Η εποχή που διανύουμε μας βρίσκει μπροστά σε μια βάναυση επίθεση του καπιταλισμού ο οποίος επιχειρώντας να εξασφαλίσει την κοινωνική και πολιτισμική του αναπαραγωγή χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις είναι συντεταγμένες και υποταγμένες στα συμφέροντα του κεφαλαίου και διαχειρίζονται το κράτος έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις προτεραιότητές του αρμέγοντας διαρκώς το δημόσιο τομέα ξεπουλώντας το νερό, τις τέχνες, τα σπίτια μας, την αξιοπρέπειά μας, δολοφονώντας στα σύνορα και στους δρόμους ότι θεωρούν ξένο, ιδιωτικοποιώντας ό,τι μπορεί στο βωμό του κέρδους με κόστος ανυπολόγιστο στις ζωές μας. Το έγκλημα στα Τέμπη και η κατάρρευση του ΟΣΕ μοιάζει να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η οργή μας είναι μεγάλη και οι διαχειριστές της εξουσίας πρέπει να τιμωρηθούν!

Είναι συλλογική μας ευθύνη να αντισταθούμε και να παλέψουμε για τις ζωές μας με γνώμονα την αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη. Δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δε θα ανεχτούμε άλλο την καταδυνάστευση των δικαιωμάτων μας γιατί η ανοχή είναι συνενοχή. Η ώρα δεν είναι αύριο είναι τώρα, να συγκλίνουν τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας μας, τα κινήματα μας, οι καταλήψεις μας και κάθε πρωτοβουλία αγώνα και δράσης μπροστά στις εγκληματικές τους πολιτικές.

Εμείς ως ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ που πρόσφατα πλειστηριάστηκε καλούμε όλα τα από τα κάτω κινήματα της πόλης σε συνελεύσεις και καταλήψεις, καλούμε ανοιχτά σε σύγκλιση των αγώνων μας για να απαντήσουμε στην επίθεση αυτή, για να αλλάξει ο φόβος στρατόπεδο.

Ο αγώνας είναι πολύμορφος και πολύπλευρος αλλά είναι ένας και κοινός!

Κοινωνικά, δημόσια και με εργατικό έλεγχο υπηρεσίες και αγαθά.

Με καταλήψεις και αυτοδιαχείριση ενάντια στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ:

- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10.30 ΚΑΜΑΡΑ

- ΑΘΗΝΑ, 12:30 ΧΑΥΤΕΙΑ

Καλούμε όλα τα κέντρα αγώνα της πόλης αυτό το Σάββατο στις 17.00μμ στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης για να συνδιαμορφώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα μας.

Γράφουμε την ιστορία της γενιάς μας!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον αγώνα της ΒΙΟΜΕ

πηγή : http://biom-metal.blogspot.com/2023/03/blog-p…
πηγή : email που λάβαμε στις 7 Μαρτίου 15h


Τετάρτη 8 Μάρτη συμμετέχουμε όλοι στην απεργία.

Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην 24η απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη και να ενισχύσουν τις συγκεντρώσεις κινητοποιήσεις.

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…


Παρα τις προσπαθειες κρατους και κεφαλαιου να αποπολιτηκοποιησουν και να εμπορευματοποιησουν τον συμβολισμο της 8η μαρτη ο οποιος εχει ξεκαθαρα αντιπατριαρχικα,αντιεξουσιαστικα και ταξικα χαρακτηριστικα, εμεις αντιλαμβανομαστε τον αγωνα εναντια στη πατριαρχια ως εναν αγωνα συνεχη και μαχητικο εξω απο τα ορια του θεσμικου φεμινισμου και της δημοκρατιας. Ετσι και αλλιως , η συγκεκριμενη μερα δεν ειναι γιορτη , αλλα ενα σημειο αναφορας ωστε να στεκομαστε συλλογικα και μαχητικα στο δρομο. Γι αυτο και εμεις στηριζουμε τις απεργιακες συγκεντρωσεις και την πορεια. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΡΤΟΣ,ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ,ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

13:00 Πλατεια Κλαυθμωνος, 18:00 Συγκεντρωση-Πορεια Συνταγμα

Αναρχικό Στέκι Γεωπονικού

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1624009/


Όλες/οι στις πορείες/συγκεντρώσεις την Τετάρτη 8 Μάρτη

post image

Όλες όλοι στις πορείες συγκεντρώσεις την Τετάρτη 8 Μάρτη, 13:00 πλατεία Κλαυθμώνος ,18:00 πλατεία Συντάγματος.

Να γίνουμε ξανά απειλή!

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι πα.πει.

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1624024/


Στό δρόμο για ζωή και δικαιοσύνη

Στό δρόμο για ζωή και δικαιοσύνη

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ - ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ - ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

Ένα ποτάμι οργής σαρώνει τη χώρα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπτη. Οι διαδηλώσεις στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, φοιτητ(ρι)ών και μαθητ(ρι)ών συναντήθηκαν με τη συλλογική έκφραση του πένθους και της οργής στο δρόμο και έσπασαν το πέπλο σιωπής που ήθελαν να επιβάλουν η κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Το κυβερνητικό αφήγημα, που αλλάζει διαρκώς και ανεπιτυχώς, από το "φταίει ο σταθμάρχης" στις καθυστερημένες και κενές νοήματος "συγγνώμες" του πρωθυπουργού δεν πείθει καμία και κανέναν, αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οι προφητικές καταγγελίες και τα εξώδικα των εργαζομένων που επεσήμαναν τις τρομακτικές ελλείψεις και τους κινδύνους για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων δεν επιτρέπουν καμία συγκάλυψη.

Η ΝΔ, το κόμμα που εξύψωσε όσο κανείς το αφήγημα της "ασφάλειας", επισφραγίζει το τέλος της τετραετίας της με μία ανείπωτη τραγωδία που μαρτυρά ότι οι ζωές μας βάλλονται και παίζονται στα ζάρια διαρκώς. Η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των δημοσίων συγκοινωνιών από σειρά κυβερνήσεων, η απαξίωση και η πλήρης εγκατάλειψη των δημοσίων υποδομών είναι οι ένοχοι και για το έγκλημα αυτό. Το ίδιο συνέβη και στην πανδημία, όταν οι προτεραιότητες ήταν η καστατολή και οι απαγορεύσεις την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κατέρρεαν και δεν ενισχύονταν με γιατρούς και εξοπλισμό. Το ίδιο επίσης και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, την ώρα που καιγόταν η Αττική και η Εύβοια ξεγυμνωνόταν ένας υποστελεχωμένος σε υποδομές κρατικός μηχανισμός. Σε όλα τα παραπάνω το κυβερνητικό αφήγημα περιστρέφονταν γύρω από την "ατομική ευθύνη", σε διαγγέλματα που έδινε ο πρωθυπουργός σε διαλείμματα από τις διακοπες του, ενώ αποδεικνύονταν κάθε φορά ότι οι μόνοι που πραγματικά δίνουν τη μάχη για τη ζωή είναι οι εργαζόμενοι/ες, ο λαός αυτού του τόπου.

Είναι εξοργιστική από την πλευρά του πρωθυπουργού η διαρκής προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών με σκοπό την πολιτική του επιβίωση και προκειμένου να αποσοβηθεί όσο είναι δυνατόν το πολιτικό κόστος, η στημένη παραίτηση του υπουργού μεταφορών και η μετάθεση των εκλογών για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Είναι μια αδίστακτη κυβέρνηση που φέρει πρώτη την πολιτική ευθύνη της ανείπωτης τραγωδίας, να επωμιστεί το κόστος- ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ! Επίσης, απαιτούμε να διερευνηθούν μέχρι τέλους οι ποινικές ευθύνες κρατικών και εταιρικών προσώπων - να τιμωρηθούν οι ένοχοι!

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ- ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

Το έγκλημα στα Τέμπη έρχεται ως συνέχεια μιας εχθρικής πολιτικής απέναντι στους/στις εργαζόμενους/ες και τη νεολαία αυτού του τόπου. Η λιτότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το διαρκές έγκλημα με αυτουργούς όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με όργανα του εγκλήματος τα 3 μνημόνια και τους εκατοντάδες νόμους που τα συνόδευσαν. Όχι απλώς δεν σταμάτησε αυτή η πολιτική το 2018, όπως ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπικη έξοδο από τα μνημόνια, αλλά εδραιώθηκε με συμφωνίες που κρατάνε τη χώρα δέσμια στα πλεονάσματα και την αποπληρωμή του χρέους για άλλα 50 χρόνια. Σε αυτά τα πλαίσια, τα δημόσια αγαθά και οι υποδομές, όλα όσα δημιουργήθηκαν κυρίως μέσα από τη φορολόγηση του λαού, εγκαταλείφθηκαν και ξεπουλήθηκαν σε ιδιώτες. Οι συνεργοί του εγκλήματος είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν σήμερα να θρηνούν υποκριτικά στο πλευρό ενός συγκλονισμένου λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεζε για ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών από το 2013, μετά το δεύτερο μνημόνιο και έθεσε τον όρο στο τρίτο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε της ιδιωτικοποίησης με τη συμφωνία με τη Ferrovie dello Stato Italiane Group το 2017, ενώ ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, θριαμβολογούσε τον Σεπτέμβριο του 2017 καθώς "η χώρα γλίτωσε ένα μεγάλο βάρος". Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στήριξαν τη συγκεκριμένη συμφωνία καθώς και όλο το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων της τελευταίας δεκαετίας: ΟΠΑΠ, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα - εξάλλου με δικές τους ψήφους συγκροτήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ το 2011 με στόχο να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία.

Ειδικότερα σε σχέση με τις συγκοινωνίες και τα τρένα, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαύλου κύκλου υποβάθμισης-ιδιωτικοποίησης- νέας υποβάθμισης. Οι ίδιες κυβερνήσεις που άφησαν τις υποδομές να παρακμάσουν, εμφανίστηκαν ως «εξυγιαντές» και προώθησαν την ιδιωτικοποίηση. Η ιδιωτικοποίηση δεν έφερε κανένα όφελος για το δημόσιο, ούτε καν χρηματικό: η Ferrovie dello Stato Italiane Group αγόρασε τον ΟΣΕ για μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιδοτείται 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το ελληνικό κράτος για όλα τα δρομολόγια καθώς ακόμα και η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη αντιμετωπίστηκε ως «άγονη». Συνεπώς, η συμφωνία στην πραγματικότητα είναι μια ιδιωτικοποίηση με κρατικά χρήματα.

Επιπλέον, μέσα σε αυτές τις συμφωνίες, υπήρχαν όροι σχετικά α) με την ευθύνη του κράτους να συντηρήσει τις γραμμές και β) την ευθύνη των εταιρειών να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Οι όροι αυτοί υποτίθεται θα αντιμετώπιζαν τις χειρότερες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης αλλά, στην πραγματικότητα, την επιδείνωσαν. Με τη διάκριση υποδομών-τρένων, η Hellenic Train κράτησε το κερδοφόρο κομμάτι χωρίς καμία ουσιαστική ευθύνη, ενώ το κράτος, συρρικνώνοντας κι άλλο τα απομεινάρια του ΟΣΕ, ουσιαστικά εγκατέλειψε τις υποδομές. Οι δε επενδύσεις δεν έγιναν ποτέ ή έγιναν μόνο για έργα βιτρίνας (όπως το «ασημένιο βέλος») που δεν προσέφεραν τίποτα στις υποδομές και τις συγκοινωνίες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σήμερα να συσκοτίζουν τις ευθύνες τους Hellenic Train και ΟΣΕ, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, ενώ από κοινού εμπαίζουν τις οικογένειες των θυμάτων και έναν ολόκληρο λαό που θρηνεί.

ΒΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ - ΦΟΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ

Από αυτή την άποψη, η τραγωδία στα Τέμπη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικού-εταιρικού εγκλήματος, που όμοια τους υπάρχουν πάρα πολλά σε διεθνές πλαίσιο. Ο νεοφιλελευθερισμός, ως έκφραση του σύγχρονου καπιταλισμού, παράγει διαρκώς τέτοια φαινόμενα εκμετάλλευσης και απαξίωσης δημοσίων αγαθών με καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνική πλειοψηφία. Αναδεικνύεται έτσι και η σαθρότητα όλων των θεωριών περί «επιχειρηματικότητας» και «καινοτομίας» καθώς η ουσία του καπιταλισμού έγκειται στην εκμετάλλευση και στην αρπαγή. Οι μεγάλες επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουν το κεφάλαιο τους αφού οι υπερεθνικοί οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ) και οι «πρόθυμοι» των εθνικών κυβερνήσεων θα τους προσφέρουν πρόσβαση σε εύκολα κέρδη χωρίς ρίσκο, για τους ίδιους και τεράστιους κινδύνους για τον λαό. Τελικά, αυτοί που την πληρώνουν πάντα είναι οι φτωχοί/ες, αυτοί και αυτές είναι, εξάλλου, που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υποδομές, είναι ένας πόλεμος απέναντι στην εργατική τάξη που η ζωή της βάλλεται διαρκώς και με κάθε τρόπο.

Το κύμα οργής που έχει ξεσπάσει σε όλη τη χώρα για το δυστύχημα στα Τέμπη πρέπει να συνεχίσει με επόμενα μεγάλα ραντεβού στο δρόμο, με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, με κλιμάκωση του αγώνα. Η επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της, δεν δίστασαν λίγες μέρες μετά το τραγικό συμβάν να καταθέσουν στη βουλή νομοσχέδιο που, με την ίδια λογική κατάτμησης του δημοσίου φορέα και δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής, ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Τώρα είναι η ώρα που οι επί μέρους αγώνες: ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στους πλειστηριασμούς κλπ. πρέπει να συντονιστούν σε ένα μεγάλο κίνημα υπεράσπισης της ζωής μας, υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών απέναντι στην υφαρπαγή και απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Η φωνή μας να ακουστεί σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε όλες τις γειτονιές, στους δρόμους!

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ -ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

 • Δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειες τους - Τιμωρία των ενόχων - Καμία συγκάλυψη
 • Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων - Παραίτηση του πρωθυπουργού
 • Καμία αυταπάτη για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Όλα τα κόμματα των μνημονίων είναι πολιτικοί αυτουργοί του εγκλήματος
 • Άμεση κρατικοποίηση της TrainOSE χωρίς αποζημίωση
 • Ενιαίο, δημόσιο και ασφαλές σύστημα συγκοινωνίας για όλη τη χώρα
 • Εθνικοποίηση όλων των βασικών υποδομών της χώρας. Ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες, διαδίκτυο για όλο τον λαό

Καλέσματά:

 • Αθήνα, Πλατεία Κλαυθμώνος, 12.30 & Πλατεία Συντάγματός, 18.30
 • Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 12.00 & 19.00
 • Ιωάννινα, Κεντρική Πλατεία 11.00
 • Πρέβεζα, Παλιά ΚΤΕΛ, 10.30
 • Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου, 10.30
 • Χανιά, Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, 10.00

Αναμέτρηση

πηγή : https://anametrisi.gr/sto-dromo-gia-zoi-kai-d…


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ - 8 ΜΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

12:30 Συγκέντρωση όλων των καταλήψεων (REX - Τσίλλερ - ΑΣΚΤ - Ολύμπια - Σχολείον της Αθήνας Ειρήνη Παπά) στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ και πορεία προς το ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

18:30 ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ και πορεία προς τον ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΗΣ.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΙΣΤΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ!

Συντονισμός σπουδαστών/τριών δραματικών σχολών - κατάληψη Τσίλλερ

πηγή : https://www.facebook.com/ZillerSquat/


ΠΑΣΕ VODAFONE: Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, της φτώχειας και της βίας! Στις 8 Μάρτη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 4/2023

Αθήνα, 07/03/2023

Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων,της φτώχειας και της βίας!

Όλοι και όλες στην απεργία στις 8 Μάρτη! Συγκέντρωση 12:30, Πλ. Κλαυθμώνος

Συνάδελφοι,

Η σύγκρουση των τραίνων στα Τέμπη μας έχει γεμίσει θλίψη και οργή. Η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τον δημοσιογραφικό συρφετό της, προσπάθησαν αρχικά να ρίξουν την ευθύνη των δεκάδων θανάτων από τη τραγωδία των Τεμπών στο «ανθρώπινο λάθος». Τα ουρλιαχτά όμως των καλοπληρωμένων φασιστοειδών παπαγάλων του ΣΚΑΙ, του ΜΕGA, του ΑLPHA, ΑΝΤ1 κ.τ.λ., για το «λάθος του σταθμάρχη», το μένος που εξαπέλυσαν ενάντια στον συνδικαλισμό, στα Σωματεία, στις απεργίες και γενικά στους εργαζόμενους, οι μισάνθρωπες και ανεκδιήγητες διαπιστώσεις περί «θυσίας (σ.σ. των παιδίων που σκοτώθηκαν) που δεν πήγε χαμένη για να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο..», δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.

Η τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμη έγκλημα που οφείλεται στα μνημόνια και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων.

Το 2005 η κυβέρνηση η ΝΔ σπάει τον ΟΣΕ σε δύο εταιρείες «υποδομής» και «εκμετάλλευσης», το 2007 ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, με παρέμβαση του τότε βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη και λίγους μήνες μετά παρουσιάζεται από τον τότε Υπουργό Μεταφορών και νυν Υπουργό Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη, τα πρώτο σχέδιο «αναδιοργάνωσης» δηλαδή διάλυσης του ΟΣΕ.

Το 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, υπό τις επιταγές των νεοφιλελεύθερων αρπακτικών του ΔΝΤ, περνά την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Μονάδα Συντήρησης Τροχαίου εξοπλισμού στο ταμείο ξεπουλήματος και ιδωτικοποίησης του εθνικού και δημόσιου πλούτου ΤΑΙΠΕΔ. Έκτοτε ακολουθήθηκε η γνωστή τακτική της κοινωνικοποίησης των ζημιών και ιδιωτικοποίησης του πλούτου.

Το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ξεπουλά στην ιταλική εταιρεία Gruppo Ferrovie dello Stato Italiane την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκ. ευρώ - ενώ η αξία της αποτιμούνταν τουλάχιστον στα 300 εκ.! Η «Hellenic Train» όπως μετονομάστηκε κερδίζει ακόμη περισσότερα από αυτή τη ληστεία που διαπράχθηκε εις βάρος του ελληνικού λαού,αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων, υποβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση, μετατρέποντας το δίκτυο και τις αμαξοστοιχίες σε καρμανιόλες. Ταυτόχρονα συνεχίζει να επιδοτείται από τα κρατικά ταμεία για να διατηρεί τα δρομολόγια των "άγονων γραμμών" (σ.σ. "άγονη γραμμή" χαρακτηρίζουν και τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη(!)). Ήταν μαθηματικά βέβαιο πως πλησίαζε μία νέα τραγωδία, όπως άλλωστε είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές με όλα με μέσα, τα Σωματεία Εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και της νεολαίας, άλλαξε το αφήγημά της περί «ανθρώπινου λάθους» και ζήτησε «συγγνώμη» υιοθετώντας το νέο αφήγημα της «συνυπευθυνότητας». Όσα όμως αφηγήματα και αν επινοηθούν, όσοι αποδιοπομπαίοι τράγοι και αν ανακαλυφθούν (π.χ. παραίτηση Καραμανλή), όσα ρεσιτάλ υποκρισίας και αν δοθούν, οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του δικού της «επιτελικού κράτους» δεν θα ξεπλυθούν. Δεν έχουν ακόμα στεγνώσει τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τους νεκρούς των Τεμπών και κατέθεσαν στη Βουλή νομοσχέδιο που δίνει σε ιδιώτες την περίθαλψη παιδιών με καρκίνο: προβλέπει τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα» ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και στο οποίο μεταφέρονται ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», το οποίο κέντρο θα το χρηματοδοτεί ο ΕΟΠΥ! Μαζί με αυτό ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και της παροχής νερού κατά τα τεκταινόμενα ιδιωτικοποίησης της αγοράς ρεύματος. Οι ιδιωτικοί πάροχοι ύδρευσης, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ με μαθηματική ακρίβεια θα δημιουργήσει συνθήκες επικινδυνότητας για τη συντήρηση των δικτύων αλλά και αυξημένο κόστος για πρόσβαση στην ύδρευση. Και το νερό ακόμη θα γίνει είδος πολυτελείας…

Δεν μας καλύπτει όμως ούτε η υπεύθυνη απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, που αφού ολοκλήρωσε το ξεπούλημα των σιδηροδρόμων, φωνάζει τώρα για διαλεύκανση μέσα από τους ίδιους, σάπιους κρατικούς μνημονιακούς θεσμούς και αρχές.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας για την δολοφονία στα Τέμπη είναι μαζικές και πανελλαδικές, με αποκορύφωμα το πολύ μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής 5 Μάρτη στο Σύνταγμα το οποίο χτυπήθηκε βιαίως από την κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία. Το Σωματείο μας, καταγγέλλει τη στημένη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής που με ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χημικά επιχείρησαν να ανακόψουν την μαχητικότητα και την ορμή των συμμετεχόντων, αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα τρομοκρατίας σε όλη τη χώρα. Τα αστυνομικά στελέχη που απρόκλητα βαράγανε γονείς και παιδιά θα πρέπει άμεσα να αποπεμφθούν και να παραπεμφθούν σε δίκη και ο υπουργός δημοσίας τάξης θα έπρεπε να είναι υπόλογος στη δικαιοσύνη.

Δε θα τους περάσει! Ήρθε η ώρα να βγούμε πάλι στους δρόμους και στις πλατείες. Μαζικά, ενωτικά, αποφασιστικά.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), υπό το βάρος των εξελίξεων, αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 8 Μάρτη. Απαιτούμε την κήρυξη 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας από την ΓΣΕΕ.

Συνάδελφοι,

Δεν πάει άλλο με τα μνημόνια, την ιδιωτικοποίηση υποδομών, ρεύματος, παιδείας, υγείας, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, την ακρίβεια. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε αυτή την επίθεση, για να μην έχουμε άλλους νεκρούς ανά πάσα στιγμή είναι οι αγώνες μας. Δεν εργαζόμαστε στις 8 Μάρτη. Δεν αδιαφορούμε απέναντι σε ότι συμβαίνει. Δεν βαφτίζουμε την απεργοσπασία «δικαίωμα στην εργασία». Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί από το ΕΚΑ και στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και κάνουμε την οργή μας αγώνες!

Απαιτούμε:

- Να πληρώσουν οι ένοχοι. Καμιά συγκάλυψη, καμία ανοχή!

- Κρατικοποίηση τώρα των σιδηροδρόμων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο. Έξω η Hellenic Train! Αποκλειστικά δημόσιος, ασφαλής, φτηνός σιδηρόδρομος για τις ανάγκες της κοινωνίας.

- Καμία ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών της ύδρευσης, της υγείας, της παιδείας.

- Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον

πηγή : https://www.okde.gr/archives/18830


Τετάρτη 8 Μάρτη

Καλέσμα σε κινητοποιήσεις από την κατάληψη της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου

Image

πηγή : https://twitter.com/laf_portal