Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.00

Καλλιτεχνική Εκπαίδευση: Με τη ματιά στραμμένη στη μελλοντική κοινωνία

💭Συζήτηση με αφορμή το ΠΔ85

📍Σάββατο 11/2 | 18:00 | Λοκομοτίβα, Εξάρχεια

Παρεμβαίνουν:
◼️Ανυπόταχτος Μαθητής
◼️Αναιρέσεις: The Project
◼️Σπουδαστές/τριες σε Καλλιτεχνικές Σχολές

Με αφορμή τον αγώνα που δίνουν οι σπουδαστ(ρι)ές των καλλιτεχνικών σχολών ενάντια στο ΠΔ 85 ανοίγουμε τον διάλογο για την καλλιτεχνική εκπαίδευση στο σύνολο της. Με το νέο προεδρικό διάταγμα υποβαθμίζονται κι άλλο οι καλλιτεχνικές σπουδές, αφού εξισώνονται τα πτυχία των παραστατικών τεχνών με απολυτήρια λυκείου. Παράλληλα ένα προηγούμενο διάστημα επιχειρούνταν η πλήρης απουσία της καλλιτεχνικής παιδείας από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση , περιορίζοντας αυτού του είδους την γνώση αποκλειστικά στα μουσικα/καλλιτεχνικά σχολεία.

Τα σχολεία είναι αποπροσανατολισμένα από την καλλιτεχνική παιδεία και δεν μπορούν πρακτικά -λόγω της έλλειψης μαθημάτων-να προετοιμάζουν τους μαθητ(ρι)ες για τις καλλιτεχνικές σχολές. Οι σπουδαστ(ρι)ες στις αντίστοιχες σχολές στερούνται της μέριμνας(στέγαση, σίτιση κλπ), ενώ καλούνται να πληρώνουν για τις σπουδές τους, αφού οι κρατικές σχολές είναι ελάχιστες και οι θέσεις λιγοστές. Τέλος οι επαγγελματίες καλλιτέχνες αντιμετωπίζονται ως χομπίστες, δουλεύοντας ήδη με πολύ δύσκολες συνθήκες(εξαντλητικά ωράρια, χαμηλοί μισθοί) και με το νέο ΠΔ βρίσκονται ακόμα σε πιο δεινή θέση σε σχέση με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Για αυτό το λόγο θεωρούμε πιο αναγκαίο από ποτέ να ανοίξει η κουβέντα για τις καλλιτεχνικές σπουδές, αλλά και για την τέχνη και την παιδεία εν γένει. Με λίγα λόγια να αναρωτηθούμε πώς θα αγωνιστούμε για την τέχνη, αυτούς-ες που την παράγουν και όσες-ους τη σπουδάζουν. Ας σκεφτούμε ότι ένας πολιτισμός που μπορούν να τον σπουδάσουν μόνο όσοι έχουν τα λεφτά και τις διασυνδέσεις θα είναι ένας πολιτισμός ακριβός, για λίγους, μακριά από τις αναζητήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά εμπόρευμα και βιτρίνα των πλούσιων. Συλλογικά λοιπόν να κουβεντιάσουμε και να βρούμε δρόμους στήριξης και ενίσχυσης του αγώνα των σπουδαστ(ρι)ών, να αγωνιστούμε ουσιαστικά για μια τέχνη για τις ανάγκες μας.

Facebook Event: Καλλιτεχνική Εκπαίδευση: Με τη ματιά στραμμένη στη μελλοντική κοινωνία | Facebook

πηγή : https://www.anaireseis.gr/02/2023/kallitechni…