Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Hævnen (In a Better World)

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου (21:00)

----------

«Θέλω να μπαίνω κάτω απ' το πετσί των ηρώων μου».

Με την ίδια ευαισθησία που διεισδύει στους χαρακτήρες της, η σκηνοθέτις Susanne Bier διαρρηγνύει και τον σκεπτικισμό του θεατή, χτίζοντας ένα σινεμά συγκινητικό, που ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις και τις αποφλοιώνει από 'οχυρά', συμβάσεις και περιορισμούς.

Απ' τις σημαντικότερες κινηματογραφικές φωνές της Δανίας, γεννήθηκε το 1960 και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου. Η οξυδέρκεια και η ευαισθησία, χαρακτηριστικά στοιχεία με τα οποία προσεγγίζει τα θέματά της, μετουσιώθηκαν απ' τα πρώτα της βήματα, σε έναν κινηματογράφο αφηγηματικά άμεσο και διαυγή, που σφύζει από εσωτερική ένταση. Συνδέθηκε στενά με το Δόγμα '95, ακολουθώντας τους κανόνες του. Ωστόσο στην μετέπειτα πορεία της, διαφοροποιήθηκε, πλάθοντας ένα προσωπικό ύφος, που ενσωματώνει επιλεκτικά στους κώδικές του στοιχεία του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Το ρεαλιστικό βλέμμα της, φιλτράρει με διακριτικότητα τους ατελείς χαρακτήρες και τα ηθικά τους διλήμματα. Τα θέματά της, που φαινομενικά ρέπουν προς τον μελοδραματισμό, αποφεύγουν με δεξιοτεχνία την υπερβολή και την ευκολία.

Το Haevnen κερδίζει το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Είναι η ιστορία δυο αγοριών σε μία επαρχία της Δανίας , τα οποία συνάπτουν μία ιδιόμορφη φιλία που τους ωθεί σ' ένα μοναδικό ξέσπασμα οργής και ψυχωτικής βίας. Παράλληλα, η ιστορία του πατέρα του ενός, ενός γιατρού χωρίς σύνορα, μας μεταφέρει σε ιεραποστολή στην Αφρική, εκεί όπου η καθημερινή ηθική σύγκρουση ανάμεσα σε ιδεολογία και τυφλό καθήκον αποτελεί την πιο βάναυση μορφή ψυχολογικής βίας.

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://www.facebook.com/votanikoskipos2009/?…