Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 στις 18.30

Ανοιχτές συνελεύσεις Pride 2023

Ποια είμαστε

Η πρωτοβουλία Ηρακλείου για ένα αυτοοργανωμένο pride, συστάθηκε το καλοκαίρι του 2021, με απώτερο σκοπό την οργάνωση ενός φεστιβαλ φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας, από ατομικότητες που επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας σταθερής παρουσίας στην ηρακλειώτικη κοινωνία. Έχοντας ως παρακαταθήκη τα τοπικά κινήματα και τα φεστιβάλ pride των προηγούμενων χρόνων, οργανωνόμαστε συλλογικά για την διεκδίκηση της ορατότητας μας και της ύπαρξής μας στο δημόσιο χώρο. Επιλέγουμε οι διαδικασίες μας να είναι οριζόντιες και αντι-ιεραρχικές, δημιουργώντας σχέσεις φροντίδας η μία για το άλλο. Δεν βασιζόμαστε στην βοήθεια τοπικών θεσμών, κομμάτων και επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τους αγώνες μας ως πλυντήριο της καταπίεσης που τα ίδια (ανα)παράγουν. Επιδιώκουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη του κόσμου, και την επαφή μας με το κίνημα πρωτά για να βάλουμε και εμείς τα δικα μας χαρακτηριστικά σε αυτό και δεύτερον γιατί αντιλαμβανόμαστε την αξία της μαζικότητας και την ουσία των διαθεματικών αγώνων.

Τι βιώνουμε

Καθημερινά στους δρόμους ερχόμαστε αντιμέτωπα με παραβιαστικά βλέμματα και αγγίγματα, υβριστικά σχόλια, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμούς, ακόμα και απόπειρες δολοφονίας. Η Κρήτη, ένα νησί αποκομμένο από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, βαθιά αλλοτριωμένη από τον τουρισμό και απαράμιλλα συνδεδεμένη με την κουλτούρα του κρητικού λεβέντη, μιας περήφανα παρουσιαζόμενης παράδοσης του τόπου, εντείνει την επιβαλλόμενη ετεροκανονική πραγματικότητα που επικρατεί σε όλες τις υπόλοιπες επαρχιακές πόλεις. Τοπικοί φορείς στα πλαίσια της "ανάπλασης" μας εκτοπίζουν από τους δημόσιους χώρους (βλ Πάρκο Γεωργιάδη), καθυστερούν διαδικασίες μας χωρίς λόγο και απαιτούν έλεγχο του προγράμματος των εκδηλώσεών μας καθιστώντας την διοργάνωση του φεστιβάλ πολυ πιο δύσκολη.

Τα τελευταία χρόνια η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας έρχεται να χτυπήσει τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας · ρομά, μετανάστριες, μη νευροτυπικά άτομα, οροθετικά άτομα και λοατκια (ιδιαίτερα τα τρανς άτομα).Το ελληνικό κράτος δεν στέκεται υποστηρικτικό στα διεμφυλικά άτομα τόσο σε ιατρικά όσο και σε νομικά ζητήματα υποβάλλοντας τα σε ένα τραυματικό, χρονοβόρο, και κοστοβόρο αγώνα για την φυλομετάβαση τους. Η αστυνομία χρησιμοποιείται για την καταστολή των κινημάτων, ενώ παράλληλα πληθαίνουν τα περιστατικά βίας για τα οποία είναι ένοχη. Με τις ευχές της κυβέρνησης, αποτελεί ένα σαθρό και εκφυλισμένο θεσμό που δρά με ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά . Τα τελευταία 4 χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση της έμφυλης βίας και το 2022 έκλεισε με 24 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες. Ενώ βλέπουμε την απουσία απόδοσης δικαιοσύνης για τις χαμένες αδελφές μας, η επιεικής αντιμετώπιση των δολοφόνων του Ζακ/Zackie Oh, και η αθώωση των εμπλεκόμενων μπάτσων(αστυνομικών) οξύνει την δυσπιστία μας στην αστική δικαιοσύνη.

Αναλογιζόμενα τις συνεχείς επιθέσεις που υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα και λοιπές καταπιεσμένες ομάδες, γίνεται εμφανής η ανάγκη ύπαρξης ενός δυναμικού κουίρ και φεμινιστικού κινήματος που μάχεται ενάντια στην πατριαρχία, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, την ηλικιοφοβία, την χοντροφοβία, τον ρατσισμό (και όλες τις εκφάνσεις του), τον φασισμό, και οποιαδήποτε άλλη μορφή καταπίεσης.

Γιατί επιλέγουμε την αυτοοργάνωση

Επιλέγοντας την αυτοοργάνωση εννοούμε πώς ο συντονισμός για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων και της πορείας γίνεται από μία ανοιχτή συνέλευση queer ατόμων, χωρίς την εμπλοκή νομικών προσώπων ή μεγαλοπαραγόντων. Οι αποφάσεις για το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης μέσα από μια ισότιμη και ανοιχτή διαδικασία, στην οποία οποιοδήποτε άτομο είναι ελεύθερο να συμμετάσχει και να εκφραστεί. Η υλοποίηση των ιδεών της συνέλευσης στηρίζεται στην εκούσια δέσμευση των μελών της και την πολύτιμη βοήθεια ή την οικονομική ενίσχυση αλληλέγγυων ατόμων. Έτσι, δημιουργείται ένα πλαίσιο στο οποίο το καθένα συνεισφέρει ότι μπορεί από τον χρόνο του και τις δυνατότητες του, με στόχο ένα αποτέλεσμα για το οποίο είμαστε όλα σύμφωνα.

Σε αντίθεση με τα μεγάλα θεσμικά pride, σε αυτό δεν υπάρχουν ούτε ασημένιοι ή χρυσοί χορηγοί, ούτε αιγίδες, ούτε μεγάλα ονόματα της πίστας ή εμφανίσεις τοπικών αρχόντων. Κι ενώ μετά το πέρας του Ιουνίου τα ουράνια τόξα του καπιταλισμού ξεθωριάζουν και οι υποσχέσεις για δικαιώματα μπαίνουν στο συρτάρι, η κοινότητά μας παραμένει πολύχρωμη και πολύφωνη, μέσα από τις δράσεις και τους αγώνες της.

Η απόφασή μας να τρέξουμε το pride μέσα από οριζόντιες και ανοιχτές διαδικασίες στηρίζεται στην πεποίθησή μας ότι η queer κοινότητα μπορεί να εκφραστεί με δικό της τρόπο, μακριά από εταιρικά και κομματικά λάβαρα, και να χαράξει τον δικό της ανεξάρτητο δρόμο προς την απελευθέρωση από τους πατριαρχικούς καταπιεστές.

O στόχος μας

Φιλοδοξούμε στην δημιουργία ενός ασφαλούς και συμπεριληπτικού χώρου (safe space) όπου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε βιώματα, απόψεις, γνώσεις και ιδέες, αλλά και να γιορτάσουμε ανοιχτά και ελεύθερα την ύπαρξη μας σε μια κοινωνία που καθημερινά προσπαθεί να μας τοποθετίσει στο περιθώριο και στην αφάνεια. Με γνώμονα τον πολιτικό διάλογο, επιλέγουμε την συνεύρεση με κάθε ατομο που παλεύει με τον δικό του τρόπο ενάντια στις έμφυλες και άλλες καταπιέσεις που βιώνει, με στόχο ένα ελεύθερο, συμπεριληπτικό και διαθεματικό φεστιβάλ.

Καλούμε, λοιπόν, όσα θέλουν να μας γνωρίσουν, να βρεθούμε για να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε, να γιορτάσουμε, να ακουστούμε και να οργανώσουμε το φεστιβάλ Pride 2023!

Instagram: @prwtprideher
Mail: prwtexprideher@gmail.cexom

πηγή : email που λάβαμε στις 13 Φεβρουαρίου 15h