Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 18.30

2 καλέσματα : 1 2

Πορεία για την 8η Μάρτη

Ψωμί και τριαντάφυλλα
Παραπάνω από ένας αιώνας μας χωρίζει από την πρώτη κινητοποίηση των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη, οι οποίες κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας μείωση του ωραρίου από 16 σε 10 ώρες (ωράριο που έχει κατακτηθεί ήδη από τους άντρες πριν κάποια χρόνια), ίσες αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η κινητοποίηση αυτή συναντά μεγάλη καταστολή, με διαδηλώτριες να συλλαμβάνονται και να δολοφονούνται.
Το 1910 στην Κοπεγχάγη πραγματοποιείται η 2η Σύνοδος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς γυναικών, όπου προτείνεται η θεσμοθέτηση μιας «ημέρας των γυναικών» που θα αφιερώνεται πρώτα απ' όλα στον αγώνα για το δικαίωμα της ψήφου. Η σύνοδος, όμως, δεν καθορίζει ημερομηνία. Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα χαρακτηρίζεται από μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων και απεργιών σε χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα με χιλιάδες εργάτριες οι οποίες υιοθετούν σαν πρόταγμα, πέρα από τα προηγούμενα, το δικαίωμα στην ψήφο, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και των διακρίσεων στους επαγγελματικούς κλάδους. Με την λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου, η 8η Μάρτη αρχίζει να χάνει το αγωνιστικό της περιεχόμενο και γιορτάζεται για τελευταία φορά από τις κρατούμενες του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ της Γερμανίας το 1945. Η «ημέρα της γυναίκας» επαναπροσδιορίζεται και παίρνει τη συμβολική σημασία της με την αναγέννηση του φεμινιστικού κινήματος την δεκαετία του '70.
Χαρακτηριστικό όλων αυτών των εντυπωσιακών κινητοποιήσεων ανά τα χρόνια, είναι αυτό που ενσαρκώνει το σύνθημα « Ψωμί και Τριαντάφυλλα», που φωνάχθηκε στις πρώτες κινητοποιήσεις της Νέας Υόρκης το 1908, το οποίο συμβολίζει τις απαιτήσεις όχι μόνο για έναν αξιοπρεπή μισθό, αλλά και μια αξιοπρεπή ζωή.
Το πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όμως, παραμένει ένα μυστήριο, καθώς πολλές ιστορίες αλληλοαναιρούνται. Η αδυναμία της ανάκτησης της ιστορίας μιας τόσο σημαντικής μέρας αποτελεί πειστήριο της συνεχούς αορατότητας των γυναικείων αγώνων, διεκδικήσεων και ιστοριών που δεν λαμβάνουν αναγνωρισιμότητα και αφήνονται να ξεχαστούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η εγκαθίδρυσή της από τον ΟΗΕ σηματοδοτεί μια ιδεολογική χειραγώγηση της σημασίας της, αντίστοιχη με αυτή της Πρωτομαγιάς, που πλέον αποτελεί περισσότερο γιορτή για την άνοιξη, παρά μέρα διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων. Ομοίως, βλέπουμε την πάγια στρατηγική της ενσωμάτωσης των κινημάτων μας και στην «Ημέρα της Γυναίκας» που μεταπίπτει στην ημέρα που αγοράζουμε στις γυναίκες λουλούδια ή την μέρα της κοριτσοπαρέας σφηνάκια 1+1 κερασμένα, όπου αναπαράγονται οι ίδιες κουραστικές μισογύνικες τελετές λατρείας του «ωραίου φύλου».
Ο μισογυνισμός αυτός απαντάται σε όλες τις εκφάνσεις του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από μισογυνιστικά, ετεροκανονικά , αποικιοκρατικά -και όχι μόνο- πρότυπα. Οποιοδήποτε εγχείρημα δεν εντάσσεται σε αυτά τα κουτάκια βρίσκει απέναντί του την καταναλωτική μηχανή και τις εταιρείες που επικαλούνται προοδευτικότητα με σκοπό την αφομοίωση. Ο επαναπροσδιορισμός, λοιπόν, της 8ης Μάρτη αποτελεί μια ακόμη τεχνική ενσωμάτωσης του συστήματος. Το λεγόμενο Pink washing επιτυγχάνεται από μία σειρά πολιτικών μάρκετινγκ που στοχεύουν να παρουσιάσουν την εκάστοτε εταιρεία σαν "σύμμαχο". Έτσι, τα φεμινιστικά προτάγματα εμπορευματοποιούνται και η αγωνιστική τους πτυχή ισοπεδώνεται. Ως αποτέλεσμα, η αγορά κατακλύζεται από μπλουζάκια με φεμινιστικά σλόγκαν τα οποία παράγονται μαζικά σε sweatshops (εργοστάσια με μηδαμινούς μισθούς που πολλές φορές χρησιμοποιούν παιδική εργασία). Αποδεικνύεται έτσι η επιφανειακή φύση του ενδιαφέροντος των εταιρειών, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους αγώνες, που δόθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, των οποίων ένα από τα βασικά προτάγματα ήταν η εξάλειψη των sweatshops. Γίνεται προφανές ότι στην καπιταλιστική κοινωνία η μόνη μορφή διαμαρτυρίας που είναι αποδεκτή είναι αυτή που είναι ταυτόχρονα και καταναλώσιμη.
Ταυτόχρονα, δεν γίνεται καμία πραγματική απορρόφηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και οι θέσεις που τους επιτρέπεται να απασχολούν, αφορούν ένα καλά υπολογισμένο ποσοστό (diversity hires). Τεχνικές σαν κι αυτές αποδεικνύουν ότι οι διαδικασίες πρόσληψης παραμένουν ανδροκρατούμενες και πατριαρχικές. Οι ίδιες οι εταιρείες που διαφημίζουν το ποσοστό γυναικών του εργατικού δυναμικού τους, δεν παρέχουν τα πλέον απαραίτητα, όπως άδειες περιόδου και εγκυμοσύνης. Όσο για την ελάχιστη υποχρεωτική από τον "νόμο" άδεια μητρότητας που δίνεται, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διαδικασία του τοκετού, διαιωνίζοντας έτσι το ετεροκανονικό πρότυπο της μητέρας/γυναίκας/νοικοκυράς και του άντρα εργαζόμενου που διασφαλίζει "το φαγητό στο τραπέζι" και κατοχυρώνει έτσι τη σχέση μητρότητας και αόρατης (οικιακής) εργασίας.
Συστημικές ανισότητες σαν αυτές δεν επηρεάζουν όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες με την ίδια ένταση. Σε αντίθεση με την Ελληνίδα ορθόδοξη χριστιανή, κοινωνικές ομάδες όπως οι προσφύγισσες τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να εκφράσουν καν λόγο αφού δεν θεωρούνται κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Η εργασία τους άλλωστε, είναι βαριά υποτιμημένη καθώς εξαναγκάζονται να αναλάβουν όσες δουλειές "περισσεύουν". Τόσο η οικονομική τους κατάσταση, όσο και ο παραλογισμός του νόμου περί ασύλου και άδειων παραμονής, μετατρέπουν τις συνθήκες εργασίας σε συνθήκες φυλάκισης. Αυτό γιατί, είτε εργάζονται και ζουν έξω από τον αστικό κλοιό, είτε γιατί έρχονται αντιμέτωπες με αφεντικά που τις απειλούν με απέλαση και φυλάκιση εάν τους φέρουν οποιαδήποτε αντίρρηση.
"Φυλακισμένα" της ορθόδοξης ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται και τα τρανς άτομα, τα οποία καθημερινά καλούνται να "παίξουν" τον ετεροκανονικό τους ρόλο. Στερούνται έτσι την αυτονομία και αυτοδιάθεση των σωμάτων τους για την έκφραση του φύλου τους, αφού το να περνάς/κάνεις passing με όρους κοινωνικού φύλου, είναι προαπαιτούμενο για την εύρεση εργασίας.Το Passing ωστόσο, δεν είναι κάτι στο οποίο αποσκοπούν όλα τα trans άτομα. Για όσα όμως το επιλέγουν, το ταξικό τους προνόμιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία. Ιδίως τώρα που με τους νέους νόμους τα φάρμακα που χρειάζονται δεν συνταγογραφούνται, αυξάνοντας έτσι την ήδη τεράστια λίστα εξόδων που καλύπτονται από την τσέπη τους (εγχειρήσεις, μεικ απ, καινούργια ντουλάπα κ.α.). Είναι αντικρουόμενο το πόσο δύσκολο είναι να βρεις εργασία ως τρανς άτομο και το πόσο ακριβή είναι η διαδικασία της οποιασδήποτε επιβεβαίωσης φύλου.
Οι καταπιέσεις που μπορεί να βιώσει κάθε άτομο είναι φύλου, φυλής και τάξης αλλά είναι ταυτόχρονα αλληλένδετες, καθώς το καθένα από εμάς φέρει πολλαπλές ταυτότητες. Γι' αυτό καλούμε σε πολυμορφικούς και συλλογικούς αγώνες. Όσο και αν η κυριαρχία αποσκοπεί στην αφομοίωση των αγώνων μας και την αποσιώπηση τους εμείς δεν ξεχνάμε και ανανεώνουμε το επετειακό μας ραντεβού:
Την Τετάρτη 08/03 στις 18:30 στην Περιφέρεια.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΣΣΕΣ, ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ, ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΕΣ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΕΣ


ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΚΕΡΑΚΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟ, ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στην περιοχή των Τεμπών. Μια σύγκρουση που επέφερε τουλάχιστον 57 νεκρούς και δεκάδες να αγνοούνται. Οι πολιτικές ηγεσίες έσπευσαν αμέσως στο σημείο για να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους και να στηρίξουν τις οικογένειες των ανθρώπων. Τα Μ.Μ.Ε με τη σειρά τους έτρεξαν να καλύψουν το γεγονός, να επιρρίψουν τις πραγματικές ευθύνες και να καταδείξουν τους υπαίτιους. Ποιους υπαίτιους; Τον σταθμάρχη που έκανε λάθος χειρισμό και την κακιά την ώρα. Ο πρωθυπουργός μιλάει για ανθρώπινο λάθος, ζητάει και μια συγνώμη και όλα συνεχίζουν κανονικά ενώ προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το σοκ από το γεγονός.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα αίτια του θανάτου αυτών των ανθρώπων απέχουν πολύ από το να ήταν απλά ζήτημα κακής στιγμής. Ήταν μια προμελετημένη δολοφονία, που δεν μπορεί να αποδοθεί σε έναν άνθρωπο. Το κράτος έχει υποβαθμισμένο εδώ και χρόνια το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, παρά τα δισεκατομμύρια που πήρε για την αναβάθμιση του. Απ' ότι αποδεικνύεται είναι σημαντικότερη η δαπάνη χρημάτων για στρατιωτική αναβάθμιση, Rafale και στρατιωτικό εξοπλισμό, απ' ότι η ασφάλεια των μετακινήσεων μας. Αποκορύφωμα αποτελεί η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε ιταλική εταιρία αντί μόλις 45 εκατομμυρίων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συμφώνησε να παρέχει στην συγκεκριμένη 50 εκατομμύρια ετησίως για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια εντός ελληνικού δικτύου. Το ελληνικό κράτος λοιπόν είχε στρώσει το έδαφος με τη συνεχή υποβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και έφερε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Αποτέλεσμα της ανάπτυξης και των επενδύσεων; Μαζικές δολοφονίες. Αλλά δυστυχώς δε γινόμαστε για πρώτη φορά μάρτυρες αυτής της θανατοπολιτικής. Από την κρατική διαχείριση της πανδημίας, που οι απαγορεύσεις και η καταστολή πήραν τη θέση της υγειονομικής περίθαλψης και η χρόνια υποβάθμιση των νοσοκομείων οδήγησε σε πολλούς θανάτους μέχρι τις πυρκαγιές, όπως οι περσινές και εκείνη στο Μάτι, που επέφεραν θανάτους καθώς και καμμένα σπίτια και εκτάσεις και μέχρι τις πλημμύρες στη Μάνδρα, το κράτος ανεξαρτήτως κυβερνήσεως έχει θέσει προ πολλού εκτός της ατζέντας του την ανθρώπινη ζωή. Τη στιγμή λοιπόν που κράτος και κεφάλαιο έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν τούβλο πάνω σε τούβλο, όπως και όλες τις άλλες φορές έτσι και αυτή, τα αντίστοιχα σωματεία με απεργίες και κινητοποιήσεις διεκδικούσαν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οπότε αυτή η δολοφονία μόνο τυχαία δε μπορεί να θεωρηθεί, αφού οι άνθρωποι είχαν ξελαρυγγιαστεί όλα αυτά τα χρόνια να φωνάζουν με το κράτος και το κεφάλαιο όχι απλά να τους αγνοούν αλλά και να χαρακτηρίζουν τους εργαζόμενους ως μια συντεχνία που ταλαιπωρεί το επιβατικό κοινό. Αυτά ήταν τουλάχιστον τα αποτελέσματα πριν από την Τρίτη 28 Φλεβάρη. Τα αποτελέσματα μετά τις 28 Φλεβάρη, είναι γνωστά...

Ενώ συμβαίνουν όμως αυτά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα σε έναν προεκλογικό αναβρασμό έσπευσαν να μεταβούν στο σημείο για να καταδικάσουν μετά δακρύων το γεγονός. Η ξεφτίλα και το θράσος τους δεν έχει όρια, ειδικά όταν βλέπεις τον Σύριζα να κατηγορεί την Ν.Δ για ανευθυνότητα. Δεν έχασαν στιγμή τις επόμενες μέρες, να ξεχυθούν σε πόλεις και χωριά να καταδικάσουν το συμβάν στα πλαίσια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Ένας Σύριζα που σαν προηγούμενος διαχειριστής της εξουσίας, είχε παραχωρήσει τον ΟΣΕ στους Ιταλικούς Κρατικούς Σιδηρόδρομους δια πινακίου φακής και έκανε το ίδιο ακριβώς που κάνει και η Ν.Δ. Άφησε δηλαδή το σιδηροδρομικό δίκτυο στο έλεος του θεού (οξύμωρο για αριστερή κυβέρνηση αλλά το παραβλέπουμε) και δεν έκανε καμία αναγκαία κίνηση ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια επιβατών και εργαζόμενων. Το μόνο τυχαίο στο γεγονός είναι ότι δε συνέβη όσο ήταν αυτός στο ψηλότερο σκαλί της κρατικής εξουσίας. Όλοι οι διαχειριστές του κράτους ανεξαιρέτως, έχουν ευθύνη για ότι συνέβη.

Τη σκυτάλη από εκεί και πέρα παίρνουν τα Μ.Μ.Ε, τα οποία σαν αρπακτικά πέφτουν πάνω στις οικογένειες των ανθρώπων, για να εκμεταλλευτούν για άλλη μια φορά την απώλειά τους και από την άλλη να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία. Μια κοινωνία που δεν έφαγε το παραμύθι περί ανθρώπινου λάθους αλλά μιλάει ξεκάθαρα για κρατικό έγκλημα. Μια κοινωνία που δύσκολα μπορεί να δεχτεί ότι όλα αυτά τα χρόνια έπαιζε την ζωή της κορώνα γράμματα κάθε φορά που ανέβαινε πάνω σε αυτή την κινητή νεκροφόρα. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν πλήθος κόσμου κατέβηκε στο δρόμο να διαδηλώσει σε πολλές πόλεις, τα σωματεία της Hellenic Train πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία ενώ ήδη κηρύχθηκε η πρώτη μαζική απεργία για τις 8 Μάρτη. Από εκεί και πέρα στο παιχνίδι μπαίνει η αστυνομία που υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων τις τζαμαρίες του σταθμού ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το κράτος απάντησε με καταστολή και συλλήψεις στους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες. Παρά την καταστολή όμως και την κλασσική ρητορεία των καναλιών περί "μικρής μερίδας μπαχαλάκηδων που δημιουργεί επεισόδια", ο κόσμος συνεχίζει να κατεβαίνει στο δρόμο δυναμικά. Ταυτόχρονα γίνεται μια προσπάθεια συγκάλυψης. Εμετικά σχόλια δημοσιογράφων που το παίζουν δικαστές και προσπάθεια κατευνασμού της κοινωνικής οργής που πάει να ξεσπάσει.

Κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν. Στη θέση αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άτομο της τάξης μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως για εκείνα η ζωή μας δεν έχει καμία σημασία μπροστά στα κέρδη τους. Τα ατυχήματα που παρουσιάζουν δεν είναι παρά δολοφονίες. Πόσα και πόσα εργατικά ατυχήματα άλλωστε έχουν παρουσιαστεί σαν τυχαία; Η παροχή από τα αφεντικά των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας είναι ψιλά γράμματα και κόστος για την τσέπη τους. Άλλωστε γιατί να αγχωθούν, αφού η δικαιοσύνη τους θα είναι εκεί για να τους προστατέψει από οποιαδήποτε δίωξη. Έτσι και αλλιώς η ανθρωποκτονία δεν ήταν πότε κάποιο σοβαρό αδίκημα σε αυτή τη χώρα. Αρκεί να μιλάμε για προλετάριους που χάθηκαν για να γλιτώσουν 5 φράγκα.

Μέσα λοιπόν σε μια συνθήκη που φαίνεται ότι τυχαία ζούμε και οι κρατικές δολοφονίες πάνε να γίνουν καθημερινότητα, θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα μεμψιμοιρώντας; Πόσο θα εναποθέτουμε τις ζωές μας στα χέρια του κράτους και των αφεντικών και θα τους αφήνουμε να δολοφονούν ανθρώπους της τάξης μας, λέγοντας απλά κρίμα; Δεν μας συγκινούν τα κροκοδείλια δάκρυα τους και οι υποσχέσεις τους. Μονόδρομος απέναντι σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η αντίσταση και η οργάνωση της τάξης μας. Μακριά από αυτόκλητους σωτήρες και σε αναθέσεις των ζωών μας, προτάσσουμε τον αντιεραρχικό αγώνα ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και κάθε μορφή εξουσίας.

Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις της Τετάρτης 8 Μαρτίου στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου και στις 6:30 μ.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου

Αναρχική ομάδα A BATALHA

e-mail: abatexalha@espexiv.net

blog: abatalha.espivblogs.net

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1624038/