Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 στις 20.00

Αφιέρωμα στον Βαλκανικό Κινηματογράφο από τα "Cin-ΑΠΑΝτήματα"

Τα Cine-ΑΠΑΝτήματα συνεχίζουν με αφιέρωμα στον Βαλκανικό Κινηματογράφο.

- Καυτός ήλιος

Σκηνοθεσία: Ντάλιμπορ Μάτανιτς

Κροατία, 2015.

1991, 2001, 2011: Τρεις ερωτικές ιστορίες μέσα σε 3 δεκαετίες ανάμεσα σε έναν Κροάτη και μια Σέρβα, τρεις ερωτικές ιστορίες στο πέρασμα του χρόνου, πάντα κάτω από τη βαριά σκιά του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πολέμου.

Συναισθήματα, αναμνήσεις και μυστικά πού πονάνε, κρυμμένα σε μια παρατεταμένη σιωπή που έχει γίνει πια ο μόνος τρόπος να εκφράζονται δύο νέοι άνθρωποι από αντίπαλα μέχρι θανάτου στρατόπεδα. Ένα επίμονο βλέμμα που μάχεται ν' αφήσει πίσω το βαθύ πόνο, μια διστακτική χειρονομία που λες και θέλει να ξυπνήσει τις αισθήσεις από έναν ατελείωτο ύπνο με εφιάλτες. Δύο άνθρωποι που είχαν αγαπηθεί και προσπαθούν ν' αγαπηθούν ξανά.

- Τρεις πίθηκοι

Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Τουρκία, 2008

Ο υπάλληλος ενός φιλόδοξου πολιτικού παράγοντα αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα αυτοκινητικό ατύχημα και οδηγείται στη φυλακή έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Όταν αποφυλακιστεί, θα διαπιστώσει ότι η οικογένειά του πλέον δοκιμάζεται σε μια μεγάλη κρίση.

Το γνώριμο παιχνίδι των Τριών Πιθήκων, να κλείνεις τα μάτια για να μην βλέπεις, το στόμα για να μην μιλάς και τα αυτιά για να μην ακούς: άραγε, ποιες είναι οι υπαρξιακές συνέπειες όταν εθελοτυφλείς αποφεύγοντας τη σκληρή πραγματικότητα; Ο γνωστότερος και σημαντικότερος σύγχρονος Τούρκος δημιουργός Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, σε μια αριστοτεχνική, ατμοσφαιρική, στοχαστική ταινία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Καννών.

- Η παγίδα

Σκηνοθεσία:Σρνταν Γκολούμποβιτς

Σερβία, 2007

Ο μικρός γιος ενός Σέρβου αρχιτέκτονα προσβάλλεται ξαφνικά από μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια και η μόνη λύση είναι μία εγχείρηση στη Γερμανία. Η ανταπόκριση στην αγγελία που βάζει ο απελπισμένος πατέρας για την εύρεση του απαιτούμενου χρηματικού ποσού, έρχεται από έναν άγνωστο άντρα που θέλει να βγάλει τον ανταγωνιστή του από τη μέση.

Στη μετεμφυλιακή Σερβία όπου ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, η προϋπόθεση της ζωής ενός ανθρώπου έχει γίνει ο θάνατος ενός άλλου, "τα καταφέρνεις μόνο ξεπερνώντας τα όρια της ηθικής"- όπως λέγεται στην ταινία, μια τοπική τραγωδία με διαχρονική, οικουμενική διάσταση.

- Φιλανθρωπία

Σκηνοθεσία: Νάε Κάρανφιλ

Ρουμανία, 2002.

Ένας 35χρονος καθηγητής που ζει ακόμα με τους γονείς του στο Βουκουρέστι και επιθυμεί να γίνει ένας επιτυχημένος συγγραφέας αν και έχει ολοκληρώσει μόνο την πρώτη παράγραφο του μυθιστορήματός του, ερωτεύεται μια 20χρονη γυναίκα που οι δικές της επιθυμίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον πενιχρό μισθό του. Αναγκάζεται να βρει δεύτερη δουλειά, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στη μαφία των ζητιάνων, παίρνοντας ποσοστά από τα κέρδη τους.

Μια σαρκαστική, δεικτική σάτιρα της μετά Τσαουσέσκου Ρουμανίας, διανθισμένη με κωμικά επεισόδια από έναν άγνωστο εμπορικά στην Ελλάδα σκηνοθέτη, από τους καλύτερους της γενιάς του στη χώρα του, ένα πνευματώδες, καυστικό σχόλιο για μια κοινωνία όπου η κατακτημένη ελευθερία της εκφράζεται μέσω της ματαιοδοξίας.

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Φεβρουαρίου 12h