τι; : πορεία θεματική : 8/3

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 19.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία - Διαδήλωση

8 Μάρτη 2023: Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ!

👉 Στο δρόμο για την 8 Μάρτη θρηνούμε δεκάδες χιλιάδες θανάτους από τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία που ήρθαν να προστεθούν σε αυτούς του πολέμου στην Ουκρανία και στα εκατομμύρια της πανδημίας. Η φτώχεια που έχει εξαπλώσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική σε όλο τον πλανήτη, μετατρέπει κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο σε καταστροφή υποδομών και ζωών την ίδια ώρα που η καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων έχει καταντήσει διαρκής αλλά όχι πάντα επιτυχής αγώνας για την επιβίωση. Απελπισμένοι άνθρωποι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης κι αντί για καλύτερη ζωή συναντούν το θάνατο λόγω των εκτοπισμών, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την εκμετάλλευση.

👉 Στον τόπο μας, μπορεί να μην αντιμετωπίσαμε τελευταία ένα τόσο καταστροφικό σεισμό αλλά έχουμε καθιερωμένες ετήσιες καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια αφού κανείς δε διατίθεται να πάρει μέτρα. Μπορεί να μην έχουμε εμπλακεί άμεσα σε πόλεμο αλλά η απειλή επικρέμεται με τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, που καλλιεργούν το φόβο και το εθνικιστικό μίσος. Τα θηριώδη ποσά που απαιτούνται, απομυζούν τις ανεπαρκείς κοινωνικές δαπάνες. Ο πληθωρισμός σε βασικά αγαθά, η ακριβή ενέργεια, εξανεμίζουν τους πενιχρούς μισθούς μας. Σεισμό δεν είχαμε αλλά η αστεγία έχει γίνει κανονικότητα για πολλούς συνανθρώπους μας, φαινόμενο που μέλλεται να αυξηθεί με την πολιτική των πλειστηριασμών.

🤜 Οι επιθέσεις δεν έμειναν αναπάντητες. Στους αγώνες για υγεία και μόρφωση, για μισθούς και συντάξεις, για προσλήψεις και ενάντια στις απολύσεις, για συνδικαλισμό και συλλογικές συμβάσεις, για το δικαίωμα στην απεργία, οι γυναίκες είμασταν εκεί. Είμασταν παρούσες στον αντιρατσιστικό αγώνα, στις μάχες ενάντια στην άνιση μεταχείριση και καταπίεση της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας, στον αγώνα ενάντια στην καταστολή, στην ακροδεξιά και το φασισμό. Πρωτοστατήσαμε ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία, με πρωτοπόρες τις Ρωσίδες φεμινίστριες.

👉 Η επίθεση που ενορχήστρωσε η άρχουσα τάξη για να μας φορτώσει το κόστος της δικής της κρίσης, ώθησε εργαζόμενες, φοιτήτριες, σπουδάστριες και μαθήτριες στη διαδήλωση, την απεργία, την κατάληψη. Για τις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, η όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης σημαίνει πλήρη ανάληψη της αναπαραγωγής και της φροντίδας- από την οποία το κράτος αποσύρεται- με δωρεάν εργασία στο σπίτι. Σημαίνει επισφαλή εργασία για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη φροντίδα και άρα εξάρτηση από εργοδότες, συζύγους, πατεράδες. Αυτή η συνθήκη δημιουργεί τους όρους για τη βία κατά των γυναικών που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση. Στην έξαρση της βίας συνέβαλε το σεξιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα στο οποίο επιδόθηκαν κυβερνητικά στελέχη και θεσμοί σε όλο τον κόσμο. Ουρμπάν, Τράμπ, Μπολσονάρο, Μελόνι, και οι δικοί μας, Λοβέρδος της ΝΔ, Κιμπουρόπουλος, Μπαλάσκας, εκκλησία και ιεράρχες κ.λπ. Τα λόγια ασφαλώς συνοδεύτηκαν με επιθέσεις σε κατακτήσεις όπως η κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση (Πολωνία, ΗΠΑ) ή η επίθεση στο οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα, με τον νόμο για τη δήθεν συνεπιμέλεια (ν. Τσιάρα).

☂️ Η δυναμική επανεμφάνιση του φεμινιστικού κινήματος παγκόσμια οφείλεται ακριβώς στην ανάγκη να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και τις ζωές μας. Σωστά εκτιμώντας το μέγεθος της επίθεσης οι γυναίκες, κατέφυγαν στο όπλο της Φεμινιστικής Απεργίας, επιστρατεύοντας τα συνδικάτα στο φεμινιστικό αγώνα. Στην Ισπανία με τις μεγαλειώδεις Φεμινιστικές Απεργίες η έκτρωση θωρακίζεται την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ καταργείται.

☂️ Στην Ελλάδα κατακτήσαμε η 8 Μάρτη να ξαναγίνει ημέρα διεκδίκησης. Να γίνει ορατό στην κοινωνία το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών. Να γίνει το metoo ζήτημα συλλογικής διεκδίκησης με πρωτοπόρο το ΣΕΗ. Να ματαιώσουμε το συνέδριο γονιμότητας. Να καταδικαστούν βιαστές και γυναικοκτόνοι, παρότι Λιγνάδης και Φιλιππίδης δεν βρίσκονται στη φυλακή. Το σύστημα δεν θα υποχωρήσει εύκολα.

☂️ Η κυβέρνηση δε σταματάει να παίρνει μέτρα, όπως το διάταγμα που ξεσήκωσε σπουδαστές και εργαζόμενους των καλλιτεχνικών σχολών, ακόμα και στην προεκλογική περίοδο.

Ένας τόσο αποφασισμένος αντίπαλος αντιμετωπίζεται μονάχα με ενότητα και συσπείρωση. Κάθε επιμέρους κίνημα να μπολιαστεί με τα αιτήματα των υπολοίπων. Αυτό μας διδάσκει η αντοχή του αγώνα των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη. Η Γενική Απεργία της 9ης Νοέμβρη αποτελεί υπόδειγμα πώς η ενότητα δίνει αυτοπεποίθηση και συσπειρώνει. Εμπνεόμαστε από τις αδελφές μας στο Ιράν που ξεσήκωσαν στο πλευρό τους τις καταπιεσμένες εθνότητες, τη νεολαία, τα συνδικάτα και από κοινού διεκδικούν «Γυναίκα Ζωή Ελευθερία»

☂️ Ας αποτελέσει φέτος η απεργιακή 8 Μάρτη, αφετηρία ενότητας και συσπείρωσης και σ' αυτή την κατεύθυνση σας καλούμε να την οργανώσουμε. Καμία, κανένας, κανένα μόνο του. Αντιπολεμικές, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, οικολογικές, ΛΟΑΤΚΙΑ κινήσεις και κινήσεις πολιτών, πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, εργατικό κίνημα, οργανώνουμε την αντίστασή μας στην πολιτική που μας καταστρέφει. Παλεύουμε μαζί για τη Ζωή!

Άμεσα διεκδικούμε:

🎯 Εισόδημα:

🖌Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους, στήριξη ανέργων.

🎯 Φροντίδα-Κοινωνική αναπαραγωγή:

🖌Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κέντρα αποκατάστασης, επέκταση και ενίσχυση του Βοήθεια στο Σπίτι, Δημόσιους Δωρεάν Παιδικούς Σταθμούς σε γειτονιές και χώρους εργασίας, ΚΔΑΠ,Γηροκομεία.

🎯 Ενάντια στη βία κατά των γυναικών:

🖌Δημόσιες Δομές κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής στήριξης των θυμάτων έμφυλης παρενόχλησης και βίας στη δουλειά, στη σχολή, στη γειτονιά.

🖌Νομική κατοχύρωση του όρου Γυναικοκτονία.

🖌Δικαιοσύνη για τα θύματα έμφυλης βίας.

🎯 Ενάντια στο Σεξισμό:

🖌Σπουδές φύλου στις σχολές, Σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.

🖌Καμπάνιες ενάντια στο σεξισμό από σωματεία, συλλόγους, φορείς.

🎯 Λεφτά για τις ανάγκες μας - όχι για τους εξοπλισμούς και τον πόλεμο

Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

πηγή : https://www.facebook.com/syneleysigynaikwn8ma…

πηγή : https://www.facebook.com/syneleysigynaikwn8ma…
πηγή : email που λάβαμε στις 16 Φεβρουαρίου 21h


1 2 3 4

8 Μαρτίου 2023 - Διεθνής ημέρα γυναικών / Παγκόσμια φεμινιστική απεργία

ΑΣ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΕΣ!

"Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες". Την 8η Μάρτη 2023 κατεβαίνουμε στο δρόμο δίνοντας το μήνυμα ότι οι τρανς αδερφές μας ανήκουν στο μαχητικό φεμινιστικό κίνημα που διεκδικεί την ανατροπή κάθε μορφής καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένης της έμφυλης καταπίεσης και της πατριαρχίας. Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε ένα συμπεριληπτικό φεμινιστικό κίνημα, βασισμένο στη διαθεματικότητα και μια 8η Μάρτη που μας χωράει όλες: γυναίκες (cis και trans), θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, προσφύγισσες, ανάπηρες θηλυκότητες, μετανάστριες, . Απεργούμε, λοιπόν, από όσα μας καταπιέζουν, από την εργασιακή/οικονομική εκμετάλλευση, την άμισθη οικειακή εργασία, την ετεροκανονική, σεξιστική και ομο/τρανσφοβική κουλτούρα!

Η καταπίεση που βιώνουμε εντός του καπιταλιστικού συστήματος γίνεται ολοένα και εντονότερη, κατάσταση που επιβαρύνει ποικιλοτρόπως τα λιγότερο προνομιούχα. Το υπάρχον σύστημα, προωθώντας την ταξική εκμετάλλευση, τον ρατσισμό, την έμφυλη βία, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, μας εξουθενώνει και κυριαρχεί στα σώματα και στις ζωές μας. Οι τρανς γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά με πολλαπλές καταπιέσεις και βιώνουν τη βία σε κάθε της μορφή: Έμφυλη βία και γυναικοκτονίες λόγω ταυτότητας φύλου, οικονομική βία και αποκλεισμός από την εργασία, σωματική βία και επιθέσεις, τρανσφοβική ρητορική μίσους, misgendering αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα για πολλές τρανς αδερφές μας.

Στεκόμαστε απέναντι στην ετεροκανονική οπτική που εκφοβίζει/αποκλείει/δολοφονεί οτιδήποτε ξεφεύγει από την κοινωνικά ορισμένη νόρμα και διεκδικούμε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για όλες και για όλα μας μέσω απλής διαδικασίας στο ληξιαρχείο, χωρίς δικαστικές και άλλες προϋποθέσεις. Αναγνωρίζουμε, σεβόμαστε και ενθαρρύνουμε την ποικιλομορφία των έμφυλων ταυτότητων, της έκφρασης φύλου και της σεξουαλικότητας και οραματιζόμαστε μια κοινωνία που ξεπερνά τους παγιωμένους έμφυλους ρόλους και τα στερεότυπα φύλου, στοιχεία που συχνά συντηρούν επικίνδυνα, κακοποιητικά αφηγήματα και πατριαρχικές αντιλήψεις.

Ας μη ξεχνάμε, ότι οι τρανς αδερφές μας δεν παλεύουν μόνο ενάντια στο τρανσφοβικό τμήμα της κοινωνίας, αλλά καλούνται να επιβιώσουν δεχόμενες επιθέσεις και αποκλεισμούς ακόμη και από το σύστημα υγείας. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση συνταγογράφησης ορμονικού σκευάσματος (της τριπτορελίνης) απαραίτητου για τα τρανς άτομα, στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα, για να μπορέσουν να προβούν σε επεμβάσεις φυλομετάβασης, οι τρανς αδερφές μας είναι αναγκασμένες να προσπαθήσουν να λάβουν ψυχιατρική διάγνωση από ψυχιάτρους που δεν έχουν καμία εξοικείωση με τα ζητήματα έμφυλης ταυτότητας και συχνά προβαίνουν σε καταπιεστικό και τρανσφοβικό λόγο. Το δικαίωμα σε ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και στην κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλες δεν είναι διαπραγματεύσιμο και πρέπει να γίνεται σεβαστό!

Ας αγωνιστούμε λοιπόν για μια αξιοβίωτη ζωή για όλες μας! Να μη συνηθίσουμε την εξαθλίωση! Διεκδικούμε:

- Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας, αποψυχιατρικοποίηση των ιατρικών διαδικασιών της φυλομετάβασης και απεμφυλοποίηση των υπηρεσιών υγείας (τεστ παπ, μαστογραφία κ.α.). Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και των διοικητικών υπαλλήλων αναφορικά με τη τρανς κατάσταση.

- Ένταξη των υπηρεσιών φυλομετάβασης στο ΕΣΥ.

- Δικαίωση των τρανς προσώπων που παρεμποδίζεται η επαφή με τα παιδιά τους λόγω της ταυτότητας φύλου τους. Απεμφυλοποίηση της γονεϊκότητας.

- Δουλειά για όλες/ ισότητα στην αμοιβή / ίσες ευκαιρίες για εργασία στις τρανς γυναίκες.

- Συμπερίληψη κάθε έμφυλης ταυτότητας (συμπεριλαμβανομένων των μη δυαδικών ταυτοτήτων) στο νομικό πλάισιο.

- Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τρανς προσφυγ(ισσ)ών και μεταναστ(ρι)ών.

- Χρήση ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας στα κρατικά έγγραφα.

- Νομική κατοχύρωση του όρου Γυναικοκτονία ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών της Ν. Αμερικής αλλά και της Ευρώπης (Βέλγιο, Κύπρος).

- Δομές στήριξης των θυμάτων έμφυλης βίας, ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, αύξηση της χρηματοδότησης τους και επαρκής στελέχωση τους από επαγγελματίες. Εύκολη πρόσβαση σε δωρεάν νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για όλες.

- Δικαιοσύνη και έμπρακτη υποστήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας.

- Απόσυρση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

- Ενίσχυση των σπουδών φύλου, ένταξη μαθημάτων φύλου στο περιεχόμενο σπουδών των πανεπιστημίων και δημουργία μηχανισμού υποστήριξης των καταγγελουσών που έχουν υποστεί περιστατικά βίας και παρενόχλησης στο περιβάλλον του πανεπιστημίου.

- Υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών στο σχολικό περιβάλλον και ολοκληρωμένο μάθημα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο από εξειδικευμένους επαγγελματίες σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας.

- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σχετικά με ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας από φορείς, σωματεία, συλλογικότητες.

Καλούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις συλλογικότητες, τα φοιτητικά και μαθητικά σχήματα να στηρίξουν τη φετινή κινητοποίηση και τον συλλογικό μας αγώνα. Η ανατροπή της έμφυλης καταπίεσης και του υπάρχοντος συστήματος απαιτεί κοινό αγώνα και συμμαχία όλων των κινημάτων (φεμινιστικό, εργατικό, αναπηρικό, ΛΟΑΤΚΙ, αντιρατσιστικό, οικολογικό), ώστε να διαλυθούν οι κοινωνικές συνθήκες και οι θεσμοί που μας καταπιέζουν. Καλούμε σε διαδήλωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη 2023, στις 19:00 μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου

Καμία ανοχή στο σεξισμό και στην ομοτρανσφοβία! Καμία μόνη, καμία λιγότερη!

Ανοιχτός Συντονισμός Θεσσαλονίκης
για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

πηγή : https://www.facebook.com/events/1536849523470…
πηγή : email που λάβαμε στις 4 Μαρτίου 03h


1 2 3 4

Η «αριστεία» τους βρωμάει:

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εκφοβισμό και απλήρωτη/ανασφάλιστη εργασία

Διανύουμε μια περίοδο που τα περιστατικά έμφυλης βίας, γυναικοκτονιών, βιασμών και κακοποιήσεων έρχονται όλο και πιο συχνά στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας πως οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα αποτελούν μαζί με τις μετανάστριες τα πιο ευάλωτα κομμάτια της εργατικής τάξης, τα οποια βιώνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση σε πολλαπλά επίπεδα. Οι εργαζόμενες καλούμαστε να αποδεικνύουμε καθημερινά πως είμαστε ικανές στην εργασία μας, να δουλέψουμε σε συνθήκες μισθολογικής ανισότητας, χωρίς καμία μέριμνα για πάγια έξοδα περιόδου ή γυναικολόγου/προληπτικών εξετάσεων ακόμα και να διαχειριστούμε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας μας. Στην περίπτωση δε που επιθυμούμε να μείνουμε έγκυες, είμαστε συνεχώς υπό την απειλή της απόλυσης/διακοπής σύμβασης ενώ χρειάζεται να διαπραγματευτούμε για την άδεια μητρότητας.

Ειδικότερα στο χώρο της έρευνας, τον τελευταίο καιρό έχει έρθει στο φως ένας αριθμός περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, αποδεικνύοντας ότι ο ακαδημαϊκός χώρος όχι μόνο δε μένει στο απυρόβλητο, αλλά αποτελεί ακόμα έναν κλάδο που οι παραβιαστικές συμπεριφορές τροφοδοτούνται από τις σχέσεις εξουσίας και εργασιακής εξάρτησης οι οποίες δημιουργούν οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Πίσω από το προσωπείο της αριστείας που προβάλλεται για τα ιδρύματα, δε μπορεί να κρυφτεί η ωμή πραγματικότητα ότι μια εργαζόμενη στην έρευνα, υπό τον φόβο της διακοπής της σύμβασης ή του διδακτορικού έργου από τον επιβλέποντα, αναγκάζεται να υπομείνει το κακοποιητικό περιβάλλον για όσο διαρκεί το ερευνητικό έργο ή το διδακτορικό της πριν προβεί σε καταγγελία. Η παραπάνω κατάσταση μάλιστα είναι ενδεικτική ενός εργασιακού κλάδου που δεν έχει καν αναγνωριστεί, κάνοντας τις/α/ους εργαζόμενες/α/ους του έρμαια εκμετάλλευσης και εκφοβισμού.

Δεν περιμένουμε τίποτα από το αστικό κράτος και τους θεσμούς του. Δε θα αγγίξουν ποτέ εκείνους που εκφράζουν τα συμφέροντα τους, τους ευυπόληπτους πολίτες του Κολωνού, τους αστυνομικούς που βιάζουν εντός και εκτός των ΑΤ, τους μεγαλοκαθηγητές - manager που προσελκύουν ζεστό χρήμα στο πανεπιστήμιο. Οι μόνοι εχθροί τους είναι η συλλογικοποίηση και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, εκείνος που εμείς οφείλουμε να οργανώνουμε. Ο αγώνας ενάντια στις πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, οφείλει να περνάει μέσα από τα σωματεία. Θέλουμε σωματεία ασπίδες ενάντια στις ταξικές και εμφυλες καταπιέσεις, που θα ακούσουν, θα παλέψουν μαζί με τις επιζώσες, για ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και μέλλον. Θέλουμε σωματεία τα οποία πρωτοστατούν στη μάχη ενάντια στην έμφυλη βία και καταπίεση για να τελειώνουμε με κάθε είδους πατριαρχική και σεξιστική αντίληψη, διάκριση και εξουσία στα ερευνητικά κέντρα και στις σχολές που εργαζόμαστε!

8 ΜΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ, ΟΛΑ 19:00 Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2023/0…


1 2 3 4

Στό δρόμο για ζωή και δικαιοσύνη

Στό δρόμο για ζωή και δικαιοσύνη

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ - ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ - ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ - ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

Ένα ποτάμι οργής σαρώνει τη χώρα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπτη. Οι διαδηλώσεις στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα, οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, φοιτητ(ρι)ών και μαθητ(ρι)ών συναντήθηκαν με τη συλλογική έκφραση του πένθους και της οργής στο δρόμο και έσπασαν το πέπλο σιωπής που ήθελαν να επιβάλουν η κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Το κυβερνητικό αφήγημα, που αλλάζει διαρκώς και ανεπιτυχώς, από το "φταίει ο σταθμάρχης" στις καθυστερημένες και κενές νοήματος "συγγνώμες" του πρωθυπουργού δεν πείθει καμία και κανέναν, αντίθετα ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οι προφητικές καταγγελίες και τα εξώδικα των εργαζομένων που επεσήμαναν τις τρομακτικές ελλείψεις και τους κινδύνους για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων δεν επιτρέπουν καμία συγκάλυψη.

Η ΝΔ, το κόμμα που εξύψωσε όσο κανείς το αφήγημα της "ασφάλειας", επισφραγίζει το τέλος της τετραετίας της με μία ανείπωτη τραγωδία που μαρτυρά ότι οι ζωές μας βάλλονται και παίζονται στα ζάρια διαρκώς. Η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των δημοσίων συγκοινωνιών από σειρά κυβερνήσεων, η απαξίωση και η πλήρης εγκατάλειψη των δημοσίων υποδομών είναι οι ένοχοι και για το έγκλημα αυτό. Το ίδιο συνέβη και στην πανδημία, όταν οι προτεραιότητες ήταν η καστατολή και οι απαγορεύσεις την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κατέρρεαν και δεν ενισχύονταν με γιατρούς και εξοπλισμό. Το ίδιο επίσης και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, την ώρα που καιγόταν η Αττική και η Εύβοια ξεγυμνωνόταν ένας υποστελεχωμένος σε υποδομές κρατικός μηχανισμός. Σε όλα τα παραπάνω το κυβερνητικό αφήγημα περιστρέφονταν γύρω από την "ατομική ευθύνη", σε διαγγέλματα που έδινε ο πρωθυπουργός σε διαλείμματα από τις διακοπες του, ενώ αποδεικνύονταν κάθε φορά ότι οι μόνοι που πραγματικά δίνουν τη μάχη για τη ζωή είναι οι εργαζόμενοι/ες, ο λαός αυτού του τόπου.

Είναι εξοργιστική από την πλευρά του πρωθυπουργού η διαρκής προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών με σκοπό την πολιτική του επιβίωση και προκειμένου να αποσοβηθεί όσο είναι δυνατόν το πολιτικό κόστος, η στημένη παραίτηση του υπουργού μεταφορών και η μετάθεση των εκλογών για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Είναι μια αδίστακτη κυβέρνηση που φέρει πρώτη την πολιτική ευθύνη της ανείπωτης τραγωδίας, να επωμιστεί το κόστος- ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ! Επίσης, απαιτούμε να διερευνηθούν μέχρι τέλους οι ποινικές ευθύνες κρατικών και εταιρικών προσώπων - να τιμωρηθούν οι ένοχοι!

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ- ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

Το έγκλημα στα Τέμπη έρχεται ως συνέχεια μιας εχθρικής πολιτικής απέναντι στους/στις εργαζόμενους/ες και τη νεολαία αυτού του τόπου. Η λιτότητα και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι το διαρκές έγκλημα με αυτουργούς όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με όργανα του εγκλήματος τα 3 μνημόνια και τους εκατοντάδες νόμους που τα συνόδευσαν. Όχι απλώς δεν σταμάτησε αυτή η πολιτική το 2018, όπως ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπικη έξοδο από τα μνημόνια, αλλά εδραιώθηκε με συμφωνίες που κρατάνε τη χώρα δέσμια στα πλεονάσματα και την αποπληρωμή του χρέους για άλλα 50 χρόνια. Σε αυτά τα πλαίσια, τα δημόσια αγαθά και οι υποδομές, όλα όσα δημιουργήθηκαν κυρίως μέσα από τη φορολόγηση του λαού, εγκαταλείφθηκαν και ξεπουλήθηκαν σε ιδιώτες. Οι συνεργοί του εγκλήματος είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν σήμερα να θρηνούν υποκριτικά στο πλευρό ενός συγκλονισμένου λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεζε για ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών από το 2013, μετά το δεύτερο μνημόνιο και έθεσε τον όρο στο τρίτο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε της ιδιωτικοποίησης με τη συμφωνία με τη Ferrovie dello Stato Italiane Group το 2017, ενώ ο πρόεδρος του, Αλέξης Τσίπρας, θριαμβολογούσε τον Σεπτέμβριο του 2017 καθώς "η χώρα γλίτωσε ένα μεγάλο βάρος". Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στήριξαν τη συγκεκριμένη συμφωνία καθώς και όλο το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων της τελευταίας δεκαετίας: ΟΠΑΠ, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα - εξάλλου με δικές τους ψήφους συγκροτήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ το 2011 με στόχο να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία.

Ειδικότερα σε σχέση με τις συγκοινωνίες και τα τρένα, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαύλου κύκλου υποβάθμισης-ιδιωτικοποίησης- νέας υποβάθμισης. Οι ίδιες κυβερνήσεις που άφησαν τις υποδομές να παρακμάσουν, εμφανίστηκαν ως «εξυγιαντές» και προώθησαν την ιδιωτικοποίηση. Η ιδιωτικοποίηση δεν έφερε κανένα όφελος για το δημόσιο, ούτε καν χρηματικό: η Ferrovie dello Stato Italiane Group αγόρασε τον ΟΣΕ για μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιδοτείται 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από το ελληνικό κράτος για όλα τα δρομολόγια καθώς ακόμα και η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη αντιμετωπίστηκε ως «άγονη». Συνεπώς, η συμφωνία στην πραγματικότητα είναι μια ιδιωτικοποίηση με κρατικά χρήματα.

Επιπλέον, μέσα σε αυτές τις συμφωνίες, υπήρχαν όροι σχετικά α) με την ευθύνη του κράτους να συντηρήσει τις γραμμές και β) την ευθύνη των εταιρειών να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Οι όροι αυτοί υποτίθεται θα αντιμετώπιζαν τις χειρότερες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης αλλά, στην πραγματικότητα, την επιδείνωσαν. Με τη διάκριση υποδομών-τρένων, η Hellenic Train κράτησε το κερδοφόρο κομμάτι χωρίς καμία ουσιαστική ευθύνη, ενώ το κράτος, συρρικνώνοντας κι άλλο τα απομεινάρια του ΟΣΕ, ουσιαστικά εγκατέλειψε τις υποδομές. Οι δε επενδύσεις δεν έγιναν ποτέ ή έγιναν μόνο για έργα βιτρίνας (όπως το «ασημένιο βέλος») που δεν προσέφεραν τίποτα στις υποδομές και τις συγκοινωνίες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι σήμερα να συσκοτίζουν τις ευθύνες τους Hellenic Train και ΟΣΕ, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, ενώ από κοινού εμπαίζουν τις οικογένειες των θυμάτων και έναν ολόκληρο λαό που θρηνεί.

ΒΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ - ΦΟΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΧΡΥΣΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ

Από αυτή την άποψη, η τραγωδία στα Τέμπη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κρατικού-εταιρικού εγκλήματος, που όμοια τους υπάρχουν πάρα πολλά σε διεθνές πλαίσιο. Ο νεοφιλελευθερισμός, ως έκφραση του σύγχρονου καπιταλισμού, παράγει διαρκώς τέτοια φαινόμενα εκμετάλλευσης και απαξίωσης δημοσίων αγαθών με καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνική πλειοψηφία. Αναδεικνύεται έτσι και η σαθρότητα όλων των θεωριών περί «επιχειρηματικότητας» και «καινοτομίας» καθώς η ουσία του καπιταλισμού έγκειται στην εκμετάλλευση και στην αρπαγή. Οι μεγάλες επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να διακινδυνεύσουν το κεφάλαιο τους αφού οι υπερεθνικοί οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ) και οι «πρόθυμοι» των εθνικών κυβερνήσεων θα τους προσφέρουν πρόσβαση σε εύκολα κέρδη χωρίς ρίσκο, για τους ίδιους και τεράστιους κινδύνους για τον λαό. Τελικά, αυτοί που την πληρώνουν πάντα είναι οι φτωχοί/ες, αυτοί και αυτές είναι, εξάλλου, που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υποδομές, είναι ένας πόλεμος απέναντι στην εργατική τάξη που η ζωή της βάλλεται διαρκώς και με κάθε τρόπο.

Το κύμα οργής που έχει ξεσπάσει σε όλη τη χώρα για το δυστύχημα στα Τέμπη πρέπει να συνεχίσει με επόμενα μεγάλα ραντεβού στο δρόμο, με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, με κλιμάκωση του αγώνα. Η επίθεση από την πλευρά του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνη της, δεν δίστασαν λίγες μέρες μετά το τραγικό συμβάν να καταθέσουν στη βουλή νομοσχέδιο που, με την ίδια λογική κατάτμησης του δημοσίου φορέα και δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής, ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Τώρα είναι η ώρα που οι επί μέρους αγώνες: ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στους πλειστηριασμούς κλπ. πρέπει να συντονιστούν σε ένα μεγάλο κίνημα υπεράσπισης της ζωής μας, υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών απέναντι στην υφαρπαγή και απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Η φωνή μας να ακουστεί σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε όλες τις γειτονιές, στους δρόμους!

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ -ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

  • Δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειες τους - Τιμωρία των ενόχων - Καμία συγκάλυψη
  • Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων - Παραίτηση του πρωθυπουργού
  • Καμία αυταπάτη για ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Όλα τα κόμματα των μνημονίων είναι πολιτικοί αυτουργοί του εγκλήματος
  • Άμεση κρατικοποίηση της TrainOSE χωρίς αποζημίωση
  • Ενιαίο, δημόσιο και ασφαλές σύστημα συγκοινωνίας για όλη τη χώρα
  • Εθνικοποίηση όλων των βασικών υποδομών της χώρας. Ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες, διαδίκτυο για όλο τον λαό

Καλέσματά:

  • Αθήνα, Πλατεία Κλαυθμώνος, 12.30 & Πλατεία Συντάγματός, 18.30
  • Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 12.00 & 19.00
  • Ιωάννινα, Κεντρική Πλατεία 11.00
  • Πρέβεζα, Παλιά ΚΤΕΛ, 10.30
  • Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου, 10.30
  • Χανιά, Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, 10.00

Αναμέτρηση

πηγή : https://anametrisi.gr/sto-dromo-gia-zoi-kai-d…