τι; : συγκέντρωση θεματική : υγεία

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 στις 8.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργιακή συγκέντρωση

Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων - Επιτροπών Αγώνα - Εργαζόμενων Νοσοκομείων

πηγή : https://www.sekonline.gr/


Καμιά συγχώνευση ή κλείσιμο νοσοκομείου - Απεργιακή συγκέντρωση 8.30πμ, πλ. Μαβίλη, 22/2

Εντός μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και σχεδόν 3 μήνες μετά την υπερψήφιση του νόμου για το «νέο Ε.Σ.Υ.», η κυβέρνηση βιάζεται να εφαρμόσει αυτό τον αντικοινωνικό νόμο, της περαιτέρω διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Προσπάθησε να προχωρήσει στην υποβάθμιση/συρρίκνωση των νοσοκομείων της Ιεράπετρας και του Ρεθύμνου, βρίσκοντας εκεί μια μαζική αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες στους σχεδιασμούς της.

Φιλοδοξία του υπουργείου είναι η μετατροπή σε κλινικές ή η κατάργηση 35 νοσοκομείων, την ώρα που 10 νοσοκομεία έχουν ήδη κλείσει στα μνημονιακά χρόνια. Κι όλα αυτά με την πανδημία του COVID-19 να μην έχει λήξει και σε μια χώρα όπου αντιστοιχούν μόνο 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Ξεκάθαρη πρόθεση είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία, το οποίο ενισχύθηκε γενναία ήδη εν μέσω πανδημίας, χωρίς να προσφέρει ουσιαστικά κάτι στην αντιμετώπισή της. Συγχωνεύσεις ή κλεισίματα νοσοκομείων σημαίνει σπρώξιμο των ασθενών στις επί πληρωμή υπηρεσίες υγείας, οπότε όποιοι/ες έχουν εισόδημα σώζονται, οι υπόλοιποι/ες στην τύχη τους. Ταυτόχρονα, σημαίνει περαιτέρω υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, καθώς κομμάτι των συμβασιούχων συναδέλφων, εξαιτίας των οποίων το ΕΣΥ δεν έχει καταρρεύσει, αντί να μονιμοποιηθεί όπως η κυβέρνηση υποσχόταν στην έξαρση της πανδημίας, θα απολυθεί.

Η ζωή της εργατικής τάξης, λοιπόν, είτε ως χρήστης των υπηρεσιών υγείας, είτε ως εργαζόμενοι/ες υγειονομικοί, υποτιμάται ακόμη περισσότερο, σε μια εποχή επίθεσης του Κεφαλαίου, που αντιστοιχεί σε μια συνθήκη ενός βαρελιού δίχως πάτο για την πλειονότητα της κοινωνίας. Το παρόν και το μέλλον που μας επιφυλάσσει ο καπιταλισμός είναι αυτό του εργαλείου παραγωγής, των υποζυγίων των ζημιών του, του κρέατος για τα κανόνια του όταν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μεταξύ των εθνικών κεφαλαίων το απαιτούν, ενώ σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως πανδημίες ή σεισμούς, μας αντιστοιχεί ο ρόλος του περισσευούμενου πλήθους που η ζωή του είναι αναλώσιμη.

Δεν σκοπεύουμε να δεχτούμε αυτό το παρόν και μέλλον. Απέναντι, τουλάχιστον, στην επίθεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, μια απάντηση έχει ήδη δώσει το υγειονομικό κίνημα μέσα στην πανδημία και την σκυτάλη έχουν πάρει οι τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη και αλλού.

Η κλαδική ένωση υγείας της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε συμμετέχει στην απεργία/στάση εργασίας της Τετάρτης 22/2/2023 και στηρίζει την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη, 8.30 π.μ.

  • Κανένα κλείσιμο, καμιά συγχώνευση νοσοκομείου-να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα μνημονιακά χρόνια
  • Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.-μαζικές προσλήψεις-μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων-ενίσχυση του ΕΚΑΒ
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ
  • Κατάργηση του νέου νόμου (διάλυσης) του Ε.Σ.Υ.-καμιά λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή

πηγή : http://rocinante.gr/kamia-sigchonefsi-i-klisi…