Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 στις 16.00

Ανοιχτό κάλεσμα για δημιουργία κουηρφεμινιστικού μπλοκ στην πορεία 8ης Μάρτη

Η 8η Μαρτη , ορισμένη διαθνώς ως Ημερα της Γυναίκας, έχει δυστυχώς φτάσει έντονα σε ενα σημειο αφομοίωσης από την πατριαρχία και το κράτος. Έχει φτάσει να ευτελιστεί σε «γιορτή» στην οποία οι cis γυναίκες ακούν «χρόνια πολλά», παίρνουν δώρα και λουλούδια, και ο εξεγερτικός χαρακτήρας των φεμινιστικών κινημάτων του 19ου και 20ου αιώνα συχνά ξεχνιέται. Για εμάς, έχει σημασία να θυμόμαστε πως η μέρα αυτή δεν είναι απλά μια επέτειος ή γιορτή. Σαν γυναίκες/θυληκότητες και Queer/Μη-δυαδικά άτομα, νιώθουμε και πιστεύουμε πως υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι να είμαστε ξανα στους δρόμους. Μπορεί οι συνθήκες να είναι διαφορετικές από την 8η Μάρτη του 1957, όταν οι εργάτριες στον τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους, αυτό όμως δεν αναιρεί τις σημερινές καταπιεστικές συνθήκες.

Βλεπουμε αυτη την ημέρα ως μια αφορμή να ουρλιάξουμε συλλογικά εναντια στην πατριαρχική βια που βιώνουμε κι ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά οι θηλυκότητες γύρω μας. Απο τις γυναικοκτονίες που ονομάζονται «εγκλήματα πάθους», μεχρι τους βιασμους που δεν καταδικάζονται, ειδικά σε περιπτώσεις επώνυμων αντρών όπως πρόσφατα ο Πέτρος Φιλιππίδης, ή αστυνομικών όπως ο Δημητρης Μπουγιούκος για την υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη. Δεν περιμενουμε να γινει τιποτα διαφορετικο απο το σύστημα της δικαστικής διακαιοσύνης στην υπόθεση του ομαδικού βιασμου της 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας ουτε στην υποθεση του trafficking της 12χρονης, οπου το ο κρατικος μηχανισμος επελεξε να τιμωρησει με φυλακιση την μητερα της χωρις αποδειξεις. Η αστική δικαιοσύνη και φυσικά τα ΜΜΕ φροντίζουν να προστατεύουν την πατριαρχία και να ξεπλένουν ολους αυτούς τους άντρες που κακοποιούν, βιάζουν και σκοτώνουν. Η στάση του κράτους απέναντι στις σύγχρονες διεκδικήσεις των γυναικών φάνηκε άλλωστε τόσο από τις βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας απέναντι στις φεμινιστικές διαδηλώσεις, όσο και από την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και του Υπ. Δικαιοσύνης να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία».

Για εμάς όμως τα ζητήματα που μπορεί να θίγει η «Ημέρα της γυναίκας» δεν σταματούν εκεί. Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως το κράτος αφαίρεσε τις ενέσεις αντιανδογόνων από την κατηγορία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τρανς άτομα, κατι που αποτελεί αλλη μια ξεκάθαρη επίθεση προς τις τρανς θυληκότητες και τα μη- δυαδικά άτομα. Δεν παύουμε να αντιλαμβανόμαστε το φύλο ως κοινωνικό κατασκεύασμα, στημένο με τέτοιο τρόπο ωστε να εξυπηρετεί βέλτιστα τα καταπιεστικά συστήματα που έχτισαν οι λευκοί, πλούσιοι, cis-het, άντρες. Δεν παύουμε λοιπόν, να υποστηρίζουμε τις γυναίκες, τις λεσβίες, τις τρανς γυναίκες, τις ασέξουαλ γυναίκες, τις ίντερσεξ γυναίκες, τις φτωχές, τις μετανάστριες, τις μάνες και όσες δεν θελουν να γίνουν μάνες, τις σεξεργάτριες, όσες εργάζονται μεσα και εξω απο το σπίτι, κάθε άτομο που νιώθει και θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα, και κάθε άτομο που καταπιέζεται από την πατριαρχία.

Καλούμε λοιπόν σε ανοιχτή συνέλευση την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου στις 4μμ, στη ΣΘΕ του ΑΠΘ, με σκοπό να συζητήσουμε και να συντονίσουμε μια queer και συμπεριληπτική παρουσία στην προσυγκέντρωση και την διαδήλωση της 8ης Μάρτη. Διευκρινίζουμε πως καμία εξουσιαστική/καταπιεστική/φοβική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή