Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Αντιφασιστική Παρέμβαση (αναβάλλεται)

Aναβάλλεται για Δευτέρα 6/3 12:00

ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΣΟ ΣΕ ΝΤΟΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗ

Πρόσφατα, πηγαίνοντας στα μαθήματά μας, αράζοντας ή κάνοντας βόλτες στους χώρους του πανεπιστημίου, είδαμε ταγκιές, συνθήματα ή και αυτοκόλλητα φασιστικών/νεοναζιστικών ομάδων. Φυσικά αυτά δεν άντεξαν πολύ, αφού είτε εμείς είτε και συμφοιτητές μας κατέστρεψαν δίχως σκέψη οποιοδήποτε ρατσιστικό υλικό. Αυτή η εμφάνιση των εθνικά υπερήφανων σκουπιδιών δεν μας φαίνεται τυχαία αν αναλογιστούμε την συγκυρία τόσο στα πανεπιστήμια όσο και ευρύτερα στη κοινωνία. Βλέπουμε ότι η προσπάθεια για δράση τους πάντα έπεται μιας περιόδου καταστολής, οικονομικής εξαθλίωσης και γενικευμένης επίθεσης στα κοινωνικά κεκτημένα τόσο εντός όσο κι εκτός των σχολών μας.

Όσον αφορά έναν από τους χώρους μας, τα πανεπιστήμια, έχει δεχθεί λυσσαλέα επίθεση από το κράτος και τους μηχανισμούς του (μπάτσοι, νόμοι, πρυτανεία) τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο με την ψήφιση του νόμου Κ-Χ (ν.4777), του νόμου-πλαίσιου Κεραμέως (ν. 4957) και πρόσφατα με το προεδρικό διάταγμα για τον πολιτισμό (Π.Δ.85). Ταυτόχρονα, το ντουέτο κράτος-πρυτανεία έχει προβεί σε εκκενώσεις στεκιών και πολιτικών χώρων, ενώ, υποσχόμενο την «τάξη και την ασφάλεια έχει εγκαταστήσει τα Μ.Α.Τ. σε σημεία κατάλληλα για να ελέγχουν και να καταστέλλουν βίαια την όποια αντίσταση σε αυτό το κλίμα κρατικής τρομοκρατίας και στην υποτίμηση των ζωών μας. Όλα αυτά, αποσκοπούν στην περεταίρω υποβάθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την μετατροπή των σχολών μας σε αποστειρωμένα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα όπου αναπαράγεται αποκλειστικά η κυρίαρχη αστική ιδεολογία και σε τόπο παραγωγής κέρδους για επιχειρηματίες ή έρευνας για τον στρατό.

Όμως, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, «όπου δεν φτάνει το γκλοπ του μπάτσου, προσπαθεί να φτάσει το μαχαίρι του φασίστα» . Το μαχαίρι αυτό δεν έχει τυχαίες κατευθύνσεις αλλά στρέφεται στις αγωνιζόμενες φοιτητικές κοινότητες, σε αναρχικές, σε κομμουνιστές, σε μετανάστριες, σε άτομα που παραμερίζονται γενικότερα κοινωνικά. Τα ρατσιστικά ιδεολογήματα, τύπου Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, αναπαράγουν τον ήδη υπάρχον κοινωνικό κανιβαλισμό και τα εξουσιαστικά συστήματα (π.χ. πατριαρχία, εθνική ενότητα, αντιτσιγγανισμός, ετεροκανονικότητα κ.ο.κ.), απειλώντας άμεσα την σωματική ακεραιότητα όσων δεν ταιριάζουν στα δικά τους «καθαρά» ή «ορθά» πρότυπα. Σε περιοχές με έντονη παρουσία φασιστών, οι μετανάστριες, τα κουίρ άτομα, οι φεμινίστριες, οι ρομά, τα άτομα που παλεύουν για τα συμφέροντα της τάξης μας δεν μπορούν να νιώθουν ασφάλεια εφόσον βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο του μίσους τους. Ένα μίσος το οποίο μονάχα δημιουργεί τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ της ταξικά εκμεταλλευόμενης κοινωνικής βάσης και των καταπιεσμένων γενικότερα, διασφαλίζοντας την ήδη υπάρχουσα κρατική και καπιταλιστική κυριαρχία.

Εμείς σαν φοιτητές/ριες/α και σαν άνθρωποι που ζουν στις γειτονίες αυτής της πόλης, θέλουμε τους χώρους μας να είναι χώροι αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης, πολυμορφίας και ασφάλειας για τον καθένα, εκτός από τους φασίστες. Ο φασισμός δεν τσακίζεται στις αίθουσες των δικαστηρίων από το ίδιο σύστημα το οποίο τον γεννά, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε από την καταδίκη τους Χ.Α. που παρά την καταδίκη της παρέμεινε ενεργή. Ο φασισμός τσακίζεται από εμάς τα ίδια στους δρόμους, τις γειτονιές , τις σχολές μας. Να υπερασπιστούμε τις ζωές μας με κάθε τρόπο απέναντι στη ρατσιστική απειλή οδηγώντας τους πίσω τους τρύπες τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προβαίνουμε σε δημόσια αντιφασιστική παρέμβαση εντός των πανεπιστημιακών χώρων, την παρασκευή 3/3 στην πλατεία Χημείου.

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΝΕΟΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ, ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ, ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού

1/3/23


1 2 3

Φασίστες στην πόλη;

Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε τους φασίστες να έχουν ξανά παρουσία στην πόλη επιχειρώντας να επανακτήσουν έδαφος στον δημόσιο χώρο και λόγο. Παλιά και νέα φασιστικά μορφώματα γεμίζουν τακτικά την πόλη και το ΑΠΘ με φασιστικά συνθήματα και σβάστικες. Οι εμφανίσεις αυτές γίνονται φυσικά σε ώρες που δεν κυκλοφορεί κόσμος καθώς η δράση τους και ο φασιστικός λόγος δεν έχουν την απαραίτητη γείωση και νομιμοποίηση στην δημόσια σφαίρα, ως κεκτημένα του αντιφασιστικού κινήματος.

Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία εμποτισμένη καθώς είναι με εθνική υπερηφάνεια και πατριωτισμό ισορροπεί πάντα επικίνδυνα ανάμεσα στην "αθώα" αγάπη για την πατρίδα και στον εθνικιστικό παροξυσμό. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο ακρίβειας και γενικευμένης κοινωνικής κρίσης, η κινητικότητα και η συσπείρωση των φασιστών έρχεται να εφησυχάσει τον "έντιμο" Έλληνα πολίτη και να δώσει απαντήσεις στις κρίσεις δημιουργώντας μια εθνική συνείδηση που καταδεικνύει τον ξένο ως εχθρό, ως πηγή των προβλημάτων του.

Ο φασισμός δεν παίρνει μορφή μόνο μέσω των οργανωμένων εθνικιστικών ομάδων αλλά αποτελεί ριζικό και δομικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας. Στο όνομα της πολιτισμικής καθαρότητας και της εθνικής ενότητας, ο μέσος Έλληνας, έχοντας διαμορφώσει εθνική συνείδηση, συναινεί στην εξόντωση και επαναπροώθηση μεταναστριών, την γκετοποίηση και εν ψυχρώ δολοφονία ρομά, την αντιτουρκική παιδεία και την ανάδειξη της εθνικής υπερηφάνειας με γιορτές και επετείους.

Όσες μετανάστριες επιβιώσουν από την κρατική και φασιστική βία των camps και των δολοφονιών έρχονται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της εργασιακής εκμετάλλευσης, της περιθωριοποίησης και δαιμονοποίησης τους από την ελληνική κοινωνία. Ο φασισμός έρχεται ακόμη να συμπληρώσει την κρατική βία και καταστολή απέναντι στον «εσωτερικό» εχθρό, το αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας, επιχειρώντας να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε μορφή αντίστασης και αμφισβήτησης του κυρίαρχου τρόπου ζωής.

Το ίδιο το ΑΠΘ όπως και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα συμβάλλουν μέσω ερευνητικών προγραμμάτων στη χρηματοδότηση, δημιουργία και ενίσχυση εξοπλισμού προς όφελος της «εθνικής ασφάλειας». Ένα πρόσφατο παράδειγμα, είναι η δημιουργία στρατιωτικού drone στο τμήμα μηχανολόγων για την παρακολούθηση των συνόρων και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Fun fact: Μέρος του ΑΠΘ είναι χτισμένο πάνω στα συντρίμμια του Εβραϊκού νεκροταφείου.

Κάθε έκφραση φασιστικού και εθνικιστικού λόγου, όσο μικρής κλίμακας και να είναι, πρέπει να απαντάται άμεσα και μαχητικά. Τόσο εντός όσο και εκτός του campus, οι φασίστες δεν χωράνε πουθενά.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ

Ελευθεριακό σχήμα παιδαγωγικού

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Μαρτίου 18h


1 2 3

Επειδή παρατηρούμε αυξημένη κινητικότητα φασιστών στο ΑΠΘ τον τελευταίο μήνα καλούμε σε αντιφασιστική παρέμβαση στις σχολές. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως είμαστε πολλά και σε όποια φασιστική και ρατσιστική κίνησή τους θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Οι χώροι μας θα είναι πάντα ζωντανοί. Στους φασίστες δεν αφήνουμε ούτε σπιθαμή.

Ούτε στο ΑΠΘ, ούτε πουθενά. Τσακίστε τους φασίστες και ό,τι τους γεννά.

Αυτόνομο Σχήμα Ψυχολογίας