Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 στις 17.30

Μικροφωνική/Συγκέντρωση

Μικροφωνική/Συγκέντρωση | Πέμπτη (2/03) | Πλατεία Αντίκα στις 17:30

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΗΤΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

επισυνάπτουμε την ανακοίνωση από Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Κομοτηνής

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 01/03 στα Τέμπη σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε ένα επιβατικό τραίνο με κατεύθυνση από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη και έναν εμπορικό συρμό. Η σύγκρουση αυτή, έχει ήδη στοιχίσει την ζωή σε περίπου 40 άτομα, μεταξύ αυτών φοιτητές, αλλά και εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι.

Πίσω από το τραγικό αυτό γεγονος βρίσκονται υπαίτιοι το κράτος και η εταιρία των μεταφορών Hellenic Train. Οι εργαζόμενοι στις αμαξοστοιχίες μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων προειδοποιούσαν πολύ καιρό πριν για τα ελλιπή μετρα προστασίας στις ράγες. Επιπλέον, ο πρόεδρος των μηχανοδηγων ανέφερε πως τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ανύπαρκτα ή δεν λειτουργούν καν, που σημαίνει ότι όλα λειτουργούν χειροκίνητα. Γεγονός που υποδηλώνει πόσο έκθετοι στον κίνδυνο βρίσκονται καθημερινά εργάτες και επιβάτες. Η απάντηση του κράτους στις προειδοποιήσεις των εργαζομένων είναι η υποτίμηση τους και οι απεργίες τους να κρίνονται παράνομες. Η κατάσταση με την εταιρία μεταφορών του ΟΣΕ που ανήκε στο δημόσιο άρχισε να δυσχεραίνει με το πέρασμα της συντήρησης των γραμμών και γενικότερα των υποδομών σε ιδιωτική εταιρεία από το 2017 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με το ξεπούλημα μεγάλου μέρους της εταιρίας στο Ιταλικό κεφάλαιο, το επίκεντρο γίνεται φυσικά η κερδοφορία της εταιρίας και όχι η επένδυση στην ασφάλεια των μεταφορών, σε συνδυασμό και με τη γενικότερη αδιαφορία του κρατους για χρηματοδότηση του ΟΣΕ. Μέσα σε όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία εκτελούσε μεταφορές με αμαξοστοιχίες που προωθούσε ως υπερσύγχρονες, ενώ είχαν αποσυρθεί από την Ελβετία γιατί κρίθηκαν ακατάλληλες.

'Όπως και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις έτσι και σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία η πολιτική διαχείριση του κράτους και υπεύθυνοι αρνούνται να επωμιστούν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί. Μέσα σε ένα γενικευμένο πλαίσιο υποχρηματοδότησης βασικών αγαθών της κοινωνικής μας ζωής, στην υγεία, τη στεγαση, τις μεταφορες, την παιδεία, ταυτόχρονα με την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου από την εισβολή του σε δημόσιες παροχες, μας υπενθυμίζεται για ακόμη μια φορά πως καμία αξία δεν έχουν γι αυτούς οι ζωές και η ασφάλεια των ανθρώπων της τάξης μας.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

πηγή : https://www.facebook.com/people/Αυτόνομο-Σχήμ…