Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 στις 18.30

Συγκέντρωση για το κρατικό / καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη

ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΟ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΣΤΗΡΙΞΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ,

ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ & ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Ακόμη ένα λεγόμενο "δυστύχημα" με τραγική κατάληξη ξεδιπλώνεται τούτες τις ώρες μπροστά μας. Δεκάδες οικογένειες για άλλη μια φορά θρηνούν τα παιδιά, τους συγγενείς, τους φίλους και τις φίλες τους, τους ανθρώπους τους. Τουλάχιστον 40 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο τραγικός αιματηρός φόρος αίματος στη σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φλεβάρη στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, η ευχή για κουράγιο και δύναμη στους συνανθρώπους μας που βιώνουν την απώλεια, η αλληλεγγύη και η στήριξη στα τραυματισμένα άτομα και η προσπάθεια για ανακούφιση των πληγών είναι επιβεβλημένη. Να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις πρωτοβουλίες για την βοήθειά τους, όπως τα έκτακτα καλέσματα για προσφορά αίματος.

Αυτή όμως είναι και μια στιγμή οργής και δράσης, για ένα προμελετημένο κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα. Ούτε γενικά και αόριστα αποτελεί το πολύνεκρο συμβάν ένα δυστύχημα, ή χτύπημα της μοίρας. Υπάρχουν ευθύνες και μάλιστα διαπιστευμένες και διακηρυγμένες από καιρό.

Επιβάτες καταγγέλλουν πως ελάχιστα πριν τη μοιραία σύγκρουση, άκουσαν δυο υπαλλήλους του τραίνου να διερωτώνται πού είναι ο υπεύθυνος, ενώ άλλος επιβάτης καταγγέλλει πως άκουσε από τον ασύρματο να εκστομίζεται η φράση "πάμε κι όπου βγει". Η φράση "πάμε κι όπου βγει" συμπυκνώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο την ουσία των ιδιωτικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών καταγγέλλει πως δε λειτουργεί τίποτα, και πως γίνονται όλα χειροκίνητα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, εδώ και χρόνια. Στην τελευταία της ανακοίνωση στις 7 Φλεβάρη 2023, η ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών αναφέρει: "Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις".Ο Χατζηδάκης όμως πανηγύριζε που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε κερδοφόρα κι ο υπουργός μεταφορών Κ. Καραμανλής έλεγε στις 20 Φλεβάρη πως "δεν παίζουμε με την ασφάλεια των επιβατών στα τραίνα", ενώ ο σε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου, ο Μητσοτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα το Κέντρο Τηλεδιοίκησης-Σηματοδότησης σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος, αυτό που δεν υπάρχει και οδήγησε ανάμεσα στα άλλα στο πολύνεκρο γεγονός.

Η τραγωδία στα Τέμπη είναι ένα ξεκάθαρο κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα που ήρθε μετά από μια πορεία χρόνων αρχικά «απελευθέρωσης» και εν συνεχεία ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα έκλεισε και ψήφισε τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ιταλικό μονοπώλιο της «Ferrovie». Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η «Ferrovie dello Stato Italiane Group» εξαγόρασε αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το χρέος της ΟΣΕ, ύψους 14,3 δισ. ευρώ, προστέθηκε στο κρατικό δημόσιο χρέος όπως και η ετήσια επιχορήγηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό το ξεπούλημα του ΟΣΕ για 45 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απόρροια των μνημονιακών του δεσμεύσεων, όπως επίσης και η συνέχιση του εγκλήματος από την κυβέρνηση ΝΔ, μας δείχνουν τους ενόχους αυτής της τραγωδίας. Το έγκλημα, βέβαια, είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε «σπάσει» τον ΟΣΕ σε εταιρείες. Ήταν τα πρώτα βήματα της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων, προκειμένου ανεμπόδιστα να εξασφαλίζονται νέα πεδία κερδοφορίας στους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εν έτει 2023, η εν λόγω ιταλική εταιρεία επιδοτείται με 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, για να εκτελεί συγκεκριμένα δρομολόγια, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας που έχει υπογράψει με το ελληνικό υπουργείο Μεταφορών ήδη από το 2017. Η παρούσα διακυβέρνηση της ΝΔ επικύρωσε το προηγούμενο καλοκαίρι στη Βουλή τη σύμβαση με την οποία η σιδηροδρομική εταιρεία θα τσεπώσει 750 εκατομμύρια ευρώ για να εκτελεί δρομολόγια στις δήθεν «άγονες γραμμές». Όσο για το ποιες είναι οι «άγονες γραμμές», είναι χαρακτηριστικό ότι μία απ' αυτές είναι το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη!

Με τους ελληνικούς σιδηρόδρομους έχει συμβεί ό, τι και με τις υπόλοιπες πρώην δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κλπ. Σκοπίμως και τεχνηέντως υποβαθμίζονταν και απαξιώνονταν για χρόνια, προκειμένου, να προετοιμαστεί το κλίμα για το ξεπούλημά τους στα αρπακτικά της αγοράς. Έτσι, οι καπιταλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι παρουσιάζονταν ως ''μεσσίες'', που θα σώσουν τις προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες. Μια τακτική, για να παραδίδεται η δημόσια περιουσία στον πλήρη έλεγχο των καπιταλιστών που συνοδεύει την εντατικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στις εταιρείες αυτές, την αύξηση του κόστους για το επιβατικό-καταναλωτικό, τις ελλείψεις στην ασφάλεια και τη γενικότερη υποβάθμιση στην παροχή των υπηρεσιών. Τα πολύνεκρα δυστυχήματα έχουν ξεκάθαρες αιτίες και η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη έχει ξεκάθαρη αιτία. Το εγκληματικό και αδηφάγο κεφάλαιο που θέλει να επεκταθεί σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και το εξίσου εγκληματικό κράτος που ξεπουλά εδώ και χρόνια τα δημόσια αγαθά στο ιδιωτικό κεφάλαιο για τα κέρδη των αφεντικών.

Όλες κι όλοι εμείς οι από τα κάτω της κοινωνίας, οι φτωχοδιάβολοι που δεν χρησιμοποιούμε πολυτελή οχήματα αλλά τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις μας γνωρίζουμε ιδίοις όμμασι την τραγική κατάσταση των σιδηροδρόμων αλλά και των υπόλοιπων ΜΜΜ της χώρας. Όλοι κι όλες εμείς που στενάζουμε στους χώρους της μισθωτής σκλαβιάς ή τιθέμεθα στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, ούσες κι όντες άνεργες κι άνεργοι, οι φτωχοί, οι μεροκαματιάρηδες, όσοι χρωστάνε στις τράπεζες, όσες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι λόγω πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, όλοι όσοι ασφυκτιούμε από το δυσβάσταχτο κόστος ζωής πρέπει να οργανωθούμε στη βάση και συλλογικά να διεκδικήσουμε τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπειά μας. Να αντιληφθούμε όλες κι όλοι πως τα κέρδη των καπιταλιστών και οι πολιτικές του κράτους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, ζωές ανθρώπων της τάξης μας. Όσο η κοινωνική βάση δεν οργανώνεται και δε δρα με βάση τις ανάγκες της συνεχώς θα μετράμε δολοφονημένους και τσακισμένους εργάτες στις εργασιακές γαλέρες, στα υποβαθμισμένα νοσοκομεία, νεκρούς και τραυματίες στα ΜΜΕ, άστεγους, περιθωριοποιημένους ανθρώπους, εικόνες απαξίωσης της ζωής, της αξιοπρέπειας και κάθε έννοιας κοινωνικού, θυσία στο βωμό του κέρδους του κράτους και του καπιταλισμού.

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ & ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΣΤΗΡΙΞΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ,

ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ & ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ

Προλέτ Accion: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / prolexetaccion@espiv.nexet

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/90207/