Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 12.00

8 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8

Απεργιακή συγκέντρωση

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τετάρτη 8/3

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ 12μ Αγ. Βενιζέλου

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ, αποφάσισαν πριν λίγη ώρα να κηρύξουν 24ωρη γενική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 8 Μάρτη.

Η οργή των εργατών και της νεολαίας απέναντι στην δολοφονική κυβέρνηση και πάνω απ' όλα τα τεράστια συλλαλητήριο χθες στο Σύνταγμα και πανελλαδικά, είναι που ανάγκασαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κλιμακώσουν και να προχωρήσουν στην μετατροπή της 8 Μάρτη σε πανεργατική Απεργία.

Τώρα πάμε για 24ωρη πανεργατική απεργία με τις γυναίκες μπροστά και για όλους και όλες που συγκρουόμαστε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη δολοφονική της πολιτική.

πηγή : email που λάβαμε στις 6 Μαρτίου 19h


1 2 3 4 5 6 7 8

Κάλεσμα στην Απεργιακή Συγκέντρωση, 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στηρίζουμε το μπλοκ των συλλόγων που έχουν πάρει αγωνιστική απόφαση με ανοιχτό πλαίσιο και καταλήψεις διαρκείας.

ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Άλλη μια μέρα που βιώνουμε την κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Άλλη μια μέρα που το κρατικό κέρδος υπερβαίνει την ανθρώπινη ζωή. Μετά τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, τα εργατικά ατυχήματα, τους νεκρούς στα σύνορα και στους δρόμους, τις φωτιές και τις πλημμύρες έρχονται να προστεθούν οι νεκροί στα μέσα μεταφοράς.

Άλλη μια φορά οι βασικές κοινωνικές υποδομές υπολειτουργούν, καταργούνται και ιδιωτικοποιούνται.

Από την μια οι εργαζόμενοι των τρένων φωνάζουν χρόνια για την υπολειτουργία και την υποστελέχωση αυτών και από την άλλη το κράτος τους αγνοεί. Προφανώς και δε μιλάμε για ατύχημα, αλλά για άλλη μια κρατική και καπιταλιστική δολοφονία εις βάρος των λαϊκών μαζών.

Δε τρέφουμε αυταπάτες για το "κοινωνικό" κράτος, ούτε για τις δημόσιες δαπάνες τους, ούτε για το "εθνικό" πένθος που κυρήττουν.

Στεκόμαστε απέναντι τους, γιατί ξέρουμε ότι αυτοί φέρουν την ευθύνη

Να μη συνηθίσουμε τον θάνατο.

Να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, ενάντια στην θανατοπολιτική τους.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ- ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ- ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Δύναμη στις οικογένειές τους

Κάλεσμα στην αντιπατριαρχική πορεία της 8ης Μάρτη, 18:00 Καμάρα.

ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Η γυναικεία χειραφέτηση δεν είναι το αίτημα των γυναικών για την ισότητα τους στη διαχείριση της εξουσίας, όπως προσπαθεί να αναδείξει ο κυρίαρχος εξουσιαστικός χώρος, αλλά ένας αγώνας συνολικός, ένας αγώνας από τα κάτω που ξεκίνησε από τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες από μετανάστριες εργάτριες στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας στις ΗΠΑ, τις αρχές του 20ου αιώνα. Από γυναίκες που βίωναν την εκμετάλλευση και εξεγέρθηκαν άγρια με μαχητικούς αγώνες. Εκείνοι οι αγώνες που δόθηκαν μπορούν σήμερα να μας δείξουν τον δρόμο που είναι επιτακτικό να ακολουθήσουν οι γυναίκες που βιώνουν την πλήρη απαξίωση των ζωών τους από ένα σύστημα πατριαρχικό και εξουσιαστικό, κομμάτι του καπιταλιστικού κόσμου στον οποίο ζούμε.

Ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία είναι αγώνας απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας, διαρκής και συνολικός ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση των γυναικών. Δεν περιμένουμε πως η λύση θα έρθει θεσμικά, από τον κόσμο της εξουσίας. Γνωρίζουμε καλά πως η αλλαγή θα έρθει από τα κάτω, με αντιιεραρχικούς αγώνες, με αλληλεγγύη και μαχητική αντίσταση, αδιαμεσολάβητα. Με γυναίκες που στέκονται η μια δίπλα στην άλλη και χτίζουν κοινότητες αγώνα, μέσα από τις οποίες θα μπορούν να επικοινωνήσουν και να μιλήσουν για όσα βιώνουν, που δεν σιωπούν απέναντι στη βία αλλά αγωνίζονται για να την εξαλείψουν. Ως αναρχικές και ως γυναίκες δηλώνουμε ξεκάθαρα πως κράτος και καπιταλισμός θα γκρεμιστούν μέσα από την οργάνωση μας, μέχρι το χτίσιμο κοινοτήτων αξιοπρέπειας και ελευθερίας παντού.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΉ ΒΙΑ ΕΊΝΑΙ ΘΕΣΜΙΚΉ ΒΙΑ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere


1 2 3 4 5 6 7 8

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

*που θα κατατεθεί στην γενική συνέλευση φοιτητών φυσικού 7/3/2023

Δεν είναι ανθρώπινο λάθος.

Το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα, όχι για πρώτη φορά, δολοφόνησε τουλάχιστον 57 ανθρώπους λόγω της πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής, καθώς και στους σιδηρόδρομους. Είναι υπεύθυνο το ίδιο σύστημα το οποίο περιθωριοποιεί, αποκλείει, εξοντώνει μετανάστες, το οποίο γκετοποιεί και δολοφονεί Ρομά. Είναι το ίδιο σύστημα το οποίο χτυπάει και καταστέλλει διαδηλωτές/ριες, ποινικοποιεί τις απεργίες και τον συνδικαλισμό. Είναι το ίδιο σύστημα που καθιστά υπέρογκο το κόστος ζωής, τα ενοίκια, τα αγαθά.

Το κράτος συντεταγμένα με το κεφάλαιο, υποτιμάει σταθερά την αξία της ζωής μας, ενώ αυξάνει το κόστος διαβίωσης, μεγιστοποιώντας τα πλούτη και τα κέρδη των λίγων. Η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι, τα νοσοκομεία (όπως και το ογκολογικό νοσοκομείο παίδων στην Αθήνα) αποτελούν πεδίο κερδοφορίας του κράτους και του κεφαλαίου και εντός αυτού του συστήματος πάντοτε θα λογίζονται ως τέτοια. Επομένως δεν θεωρούμε ότι υπάρχει "καλύτερη διαχείρηση" του κράτους και του υπάρχοντος συστήματος. Ωστόσο οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την θετική ανατίμηση των ζωών μας και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές, οπως συλλόγους, σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς κ.ά. Μεσα από αυτές μόνο μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας και τις ανάγκες μας στα χέρια μας και να προωθήσουμε την ενότητα των καταπιεσμένων.

Η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε είναι η ενότητα μεταναστριών, Ρομά, φοιτητών, εργαζομένων, και όλων των εκμεταλλευόμενων κοινωνικών ομάδων, ώστε να αντισταθούμε στους κοινούς μας αντιπάλους και να πάρουμε τις ανάγκες μας και τις ζωές μας στα χέρια μας.

Οι μεταφορές οφείλουν να είναι ελεύθερες για όλους και όλες, τα σπίτια οφείλουν να είναι οικονομικά προσιτά για ντόπιους και μετανάστες.

Οι αγώνες μας για να μη δολοφονεί το κράτος και το κεφάλαιο φοιτητές, πρέπει να συνδεθούν με τις απεργίες των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, με τους αγώνες των κοινοτήτων Ρομά για την ξερίζωση του ρατσισμού, με τις διεκδικήσεις των μεταναστών για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Φοιτητικοί αγώνες:

Η μάχη που δίνουν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα με τις σπουδές και με το υπέρογκο κόστος διαβίωσης είναι τεράστια.

Η διαγραφή από τη σχολή στα ν+2 έχει καλλιεργήσει στους φοιτητές ένα συνεχές άγχος να προλάβουν να τελειώσουν τη σχολή. Η αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ καλά κρατεί, με διμοιρίες των δολοφόνων να είναι σταθμευμένες γυρω γύρω και έτοιμες να καταστείλουν οποιαδήποτε αντίσταση. Παράλληλα, στις καθηγητικές σχολές αποσπούν την διδακτική επάρκεια απο τα πτυχία μας, στερώντας μας ουσιαστικά την "καλύτερη" πιθανότητά μας να δουλέψουμε. Τα παραπάνω αποτελούν κομμμάτια του νόμου 4777 ο οποίος στοχεύει ξεκάθαρα στην αποστείρωση των πανεπιστημίων και στην επίθεση στις διεκδικήσεις εντός του, και του νόμου πλαισίου ο οποίος στοχεύει στην περαιτέρω σύνδεση της αγοράς εργασίας με τις σπουδές. Παράλληλα στον τομέα της τέχνης, με το Προεδρικό διάταγμα 85 συντελείται μια τεράστια υποτίμηση στις καλλιτεχνικές σπουδές, θέτωντας τα πτυχία ισάξια με απολυτήρια λυκείου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια γενικευμένη επίθεση σε εργασιακά κεκτημένα, η οποία συμβάλλει με τον τρόπο της στην υποβάθμιση της αξίας της ζωής μας. Η συμπίεση των ελευθεριών και των κατακτήσεών μας πάει χέρι χέρι με το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα και απέναντι σε αυτό οφείλουμε να αντισταθούμε ακηδεμόνευτα και από τα κάτω.

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο;

Το ανοιχτό πλαίσιο απαρτίζεται από μια πρωτοβουλία φοιτητών/ριών Φυσικού, η οποία λειτουργεί με όρους συνδιαμόρφωσης σε μια διαδικασία βάσης, που αποφασίζουμε να δραστηριοποιούμαστε για τις διεκδικήσεις μας και τις ανάγκες μας χωρίς από τα πάνω υπαγόρευση του πολιτικού πλαισίου και με ισότιμους όρους. Επιδιώκουμε να σπάσουμε τον διαχωρισμό μεταξύ αυτών που γράφουν τον πολιτικό λόγο και αυτών που τον υλοποιούν. Θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός φοιτητικού κινήματος που θα αντισταθεί στην υποτίμηση της ζωής μας, οφείλει να συμπεριλάβει και να εμπλέξει ενεργά στις πολιτικές και αγωνιστικές διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές και φοιτήτριες

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777, Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ Π.Δ. 85

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ

ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ ΟΡΓΗ,

ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΚΔΙΚΗΘΕΊ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

  • Κατάληψη της σχολής από την τρίτη 7/3 έως και την παρασκευή 10/3
  • Κάλεσμα στην απεργία Τετάρτη 8/3 12:00 Καμάρα.
  • Κάλεσμα σε πορεία διαμαρτυρίας για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη Παρασκευή 10/3 στις 19:00
  • Δράσεις επανοικειοποίησης των σχολών και του πανεπιστημιακού ασύλου.
  • Σύσταση συντονιστικής επιτροπής η οποία θα εξειδικεύει το λόγο και θα υλοποιεί τις δράσεις του Συλλόγου.
  • Επόμενη ΓΣ Δευτέρα 13/3 στις 12:00 στην Α12
  • Συμμετοχή στο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων.

κάλεσμα : Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού ΑΠΘ


1 2 3 4 5 6 7 8

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ… ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Το πρωινό της 1ης Μαρτίου 2023, η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μία από τις πιο μαύρες σελίδας στην ιστορία της. Η φονική μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών το προηγούμενο βράδυ στα Τέμπη, οδήγησε στο θάνατο 57 συνανθρώπους μας, με δεκάδες να έχουν τραυματιστεί, να δίνουν μάχη για τη ζωή τους, να αγνοούνται, ενώ το ψυχικό τραύμα μένει χαραγμένο στις μνήμες των επιζώντων, όσο και στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας.

Το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη είναι ταυτόχρονα και εργατικό δυστύχημα. Οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων προς την κυβέρνηση πως ο κίνδυνος ενός επερχόμενου δυστυχήματος δεν αποτελεί προϊόν φαντασίας αλλά είναι πιο ορατός από ποτέ και οι παραιτήσεις εργαζομένων από θέσεις υψηλής ευθύνης προκειμένου να μην βαρύνουν τις συνειδήσεις τους μπροστά στη θηριωδία που έβλεπαν να έρχεται αποδεικνύουν πως το αίσθημα της εργατικής ευθύνης προς την κοινωνία επιχείρησε να σώσει την κρατική αναλγησία. Άλλωστε, η εργατική και συνάμα κοινωνική συνείδηση δείχνει να αποτελεί το θεμέλιο λίθο στην προσπάθεια αποτροπής κρατικών εγκληματικών ενεργειών.

Ως ερευνήτριες, γνωρίζουμε πολύ καλά την κρατική απαξίωση και το πώς αυτή αποτυπώνεται στους χώρους εργασίας μας. Η κρατική χρηματοδότηση σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα περιορίζεται όλο και περισσότερο στο βωμό της ιδιωτικής κερδοφορίας, οδηγώντας στη σταδιακή αντικατάστασή της από ιδιωτικά κεφάλαια και επιφέροντας δραματικές συνέπειες στην εργασιακή πραγματικότητα των εργαζομένων στην έρευνα. Γεγονός που έχει αντίκτυπο -και- στην ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο: Η υποστελέχωση των χώρων εργασίας, αφήνοντας μόνιμα εκτεθειμένες τις εργαζόμενες σε επιβλαβή υλικά ή επικίνδυνες εγκαταστάσεις, η μη παροχή ασφαλιστικής ικανότητας και κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος σε υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισσες είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα επισφάλειας στο εργασιακό μας περιβάλλον. Η συστηματική υποβάθμιση των κρατικών σιδηροδρομικών υποδομών και η διάσπαση των υπηρεσιών του σιδηροδρομικού δικτύου μεθοδεύτηκε με παρόμοια ατζέντα, με στόχο δηλαδή η απαξίωση του να οδηγήσει στη μεταβίβασή του σε ιδιώτες. Στους πόσους νεκρούς γίνεται εμφανές πως η κρατική υποχρηματοδότηση και η επακόλουθη ιδιωτικοποίηση τελικά δολοφονούν;

Στην εποχή των αυτοματισμών και των ατελείωτων πρωτοκόλλων ασφάλειας είναι αδιανόητο να χάνονται τόσες ζωές και να θεωρείται υπεύθυνος για αυτό ένας άνθρωπος. Στη εποχή του remote sensing, που πύραυλοι διασχίζουν ηπείρους για να φτάσουν με εκπληκτική ακρίβεια στον στόχο τους, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε το στίγμα ενός τραίνου; Στην εποχή του AI και του machine learning, δεν μπορούμε να σταματήσουμε έγκαιρα δυο τραίνα που οδεύουν προς τη σύγκρουση; Σε μια χώρα, που υπάρχουν - λογικά - αρκετά χρήματα ώστε να αγοραστούν πανάκριβα λογισμικά παρακολούθησης (βλ. Predator & Pegasus) για λόγους «εθνικής ασφάλειας», δεν υπήρχε το αντίστοιχο budget για την εγκατάσταση των σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, για τους πραγματικούς λόγους της ασφάλειάς μας ; Τα παραπάνω, μας κάνουν αυτομάτως να αναρωτηθούμε σχετικά με το αποτύπωμα της εργασίας μας στην κοινωνία.

Γνωρίζοντας ότι τα παραπάνω είναι από τεχνικής πλευράς εφικτά, πιστεύουμε ότι η παράλειψή τους δεν γίνεται από αδυναμία, ούτε από άγνοια. «Μεγιστοποιείστε το κέρδος μας ή καντε την έρευνα που θέλετε και απολαύστε την ανεργία σας»: αυτό είναι το κάλεσμα που αντηχεί στα αυτιά μας όταν ανοίγουμε παρόμοια ζητήματα. Σε έναν αγώνα ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας, οι δικοί μας νεκροί είναι οι δικές τους παράπλευρες απώλειες.

Τη στιγμή που η πανεπιστημιακή κοινότητα μετρά τουλάχιστον δέκα χαμένες ζωές, η ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ για το συμβάν, είναι σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων. Ένα σύντομο μεταθανάτιο ευχολόγιο χωρίς καμία αναφορά στις αιτίες και διαστάσεις του δεν αρμόζει σε έναν εκπαιδευτικό και επιστημονικό φορέα για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών του. Αντίστοιχα κατώτερες των περιστάσεων είναι και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης. Βέβαια, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι οι ζωές μας δεν έχουν καμία αξία για όσους έχουν για πυξίδα το κέρδος. Έχουμε μόνο ο ένας την άλλη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με πυξίδα μας τη συλλογική ευημερία.

Η «αριστεία» τους βρωμάει:

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εκφοβισμό και απλήρωτη/ανασφάλιστη εργασία

Διανύουμε μια περίοδο που τα περιστατικά έμφυλης βίας, γυναικοκτονιών, βιασμών και κακοποιήσεων έρχονται όλο και πιο συχνά στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας πως οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα αποτελούν μαζί με τις μετανάστριες τα πιο ευάλωτα κομμάτια της εργατικής τάξης, τα οποια βιώνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση σε πολλαπλά επίπεδα. Οι εργαζόμενες καλούμαστε να αποδεικνύουμε καθημερινά πως είμαστε ικανές στην εργασία μας, να δουλέψουμε σε συνθήκες μισθολογικής ανισότητας, χωρίς καμία μέριμνα για πάγια έξοδα περιόδου ή γυναικολόγου/προληπτικών εξετάσεων ακόμα και να διαχειριστούμε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας μας. Στην περίπτωση δε που επιθυμούμε να μείνουμε έγκυες, είμαστε συνεχώς υπό την απειλή της απόλυσης/διακοπής σύμβασης ενώ χρειάζεται να διαπραγματευτούμε για την άδεια μητρότητας.

Ειδικότερα στο χώρο της έρευνας, τον τελευταίο καιρό έχει έρθει στο φως ένας αριθμός περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, αποδεικνύοντας ότι ο ακαδημαϊκός χώρος όχι μόνο δε μένει στο απυρόβλητο, αλλά αποτελεί ακόμα έναν κλάδο που οι παραβιαστικές συμπεριφορές τροφοδοτούνται από τις σχέσεις εξουσίας και εργασιακής εξάρτησης οι οποίες δημιουργούν οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Πίσω από το προσωπείο της αριστείας που προβάλλεται για τα ιδρύματα, δε μπορεί να κρυφτεί η ωμή πραγματικότητα ότι μια εργαζόμενη στην έρευνα, υπό τον φόβο της διακοπής της σύμβασης ή του διδακτορικού έργου από τον επιβλέποντα, αναγκάζεται να υπομείνει το κακοποιητικό περιβάλλον για όσο διαρκεί το ερευνητικό έργο ή το διδακτορικό της πριν προβεί σε καταγγελία. Η παραπάνω κατάσταση μάλιστα είναι ενδεικτική ενός εργασιακού κλάδου που δεν έχει καν αναγνωριστεί, κάνοντας τις/α/ους εργαζόμενες/α/ους του έρμαια εκμετάλλευσης και εκφοβισμού.

Δεν περιμένουμε τίποτα από το αστικό κράτος και τους θεσμούς του. Δε θα αγγίξουν ποτέ εκείνους που εκφράζουν τα συμφέροντα τους, τους ευυπόληπτους πολίτες του Κολωνού, τους αστυνομικούς που βιάζουν εντός και εκτός των ΑΤ, τους μεγαλοκαθηγητές - manager που προσελκύουν ζεστό χρήμα στο πανεπιστήμιο. Οι μόνοι εχθροί τους είναι η συλλογικοποίηση και ο κοινός αγώνας των εργαζομένων, εκείνος που εμείς οφείλουμε να οργανώνουμε. Ο αγώνας ενάντια στις πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας, οφείλει να περνάει μέσα από τα σωματεία. Θέλουμε σωματεία ασπίδες ενάντια στις ταξικές και εμφυλες καταπιέσεις, που θα ακούσουν, θα παλέψουν μαζί με τις επιζώσες, για ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και μέλλον. Θέλουμε σωματεία τα οποία πρωτοστατούν στη μάχη ενάντια στην έμφυλη βία και καταπίεση για να τελειώνουμε με κάθε είδους πατριαρχική και σεξιστική αντίληψη, διάκριση και εξουσία στα ερευνητικά κέντρα και στις σχολές που εργαζόμαστε!

8 ΜΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ, ΟΛΑ 19:00 Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ, ΟΛΑ 12:00 Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη

Σωματείο Εργαζόμενων στην Έρευνα & την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Παράρτημα Θεσσαλονίκης

unionresearchers.wordpress.com

unioexn.researexchers.thexess@gmaiexl.com


1 2 3 4 5 6 7 8

Πρόγραμμα κατάληψης Φ.Σ. Γεωλογίας

Οι προηγούμενες μέρες μας βρήκαν αντιμέτωπους με μια ανείπωτη τραγωδία, τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων. Χιλιάδες κόσμου, όλες αυτές τις μέρες,διαδηλώνει ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο που καθε φορά δείχνουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο, πώς αντιλαμβάνονται τις ανθρώπινες ζωές, δηλαδή ως ένα μέσο παραγωγής κέρδους και ως εκεί.

Ταυτόχρονα εδώ και δύο μήνες ο χώρος των καλλιτεχνών μαζί με φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας, του πολιτισμού και των ζώων μας. Από το ΠΔ85, ένα διάταγμα που βάζει στο στόχαστρο τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, καθιστώντας το πτυχίο τους ισάξιο με ένα απολυτήριο λυκείου, μέχρι την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας (άρθρο 99) που πιάνει σχεδόν όλες τις σχολές,όπως και τη δική μας αλλά μέχρι και την συνολική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, με τον ν.4777.

Την Τετάρτη είναι και η 8η Μάρτη, ημέρα αντίστασης και αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία που ειναι θεσμική-συστημικη. Στον κόσμο της εξουσίας και της πατριαρχίας οι παρενοχλήσεις, οι ξυλοδαρμοί και οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες, οι επιχειρησεις του τράφικινγκ, οι παιδεραστές, βασανιστές και μπάτσοι δολοφόνοι είναι η καθημερινότητα.
Και αυτές οι μέρες δε μπορεί να είναι δικές μας. Ζούμε σε έναν κόσμο φτώχειας, εκμετάλλευσης, δυστυχίας και πόνου, στον κόσμο του κράτους και του καπιταλισμού. Είναι καίρια σημαντικό η φωνή μας να αποκτήσει σάρκα και οστά και να τσακισει όλους όσους προσπαθούν να τη πνίξουν.

Φ.Σ. Γεωλογίας


1 2 3 4 5 6 7 8

Γενική Απεργία ΤΩΡΑ

Να πέσει η εγκληματική Κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Όλοι στην Γενική Απεργία

Τέταρτη 8/3 ώρα:

Θεσσαλονίκη: 12:00, Αγ. Βενιζέλου

Συνάδελφοι-ισσες στην Εστίαση και τον Τουρισμό, η τραγωδία στα Τέμπη μόνο απεριόριστη οργή και θλίψη μας έχει προκαλέσει! Δεν έχουν περάσει 2 εβδομάδες που η κυβέρνηση και οι εργοδότες στον κλάδο, μας ξεκαθάρισαν με τον πιο ωμό τρόπο (με ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ) ότι: ακόμη και οι ανεφάρμοστες Συλλογικές Συμβάσεις στον κλάδο -τέλος! και αν θέλουμε δουλειά, αυτή θα είναι ΜΕ ΑΣΙΑΤΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, χωρίς δικαιώματα. Αν θέλουμε δουλειά οι διανομείς αυτή θα είναι με το κομμάτι, με το μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς του freelancing. Οι συνάδελφοι στη σεζόν θα δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο και όλοι μαζί θα μετράμε τους νεκρούς από τα εργατικά δυστυχήματα/ δολοφονίες κυβέρνησης και εργοδοτών. Θα δουλεύουμε ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι, χωρίς εισόδημα και προστασία στην ανεργία, χωρίς ίχνος εργατικής νομοθεσίας, χωρίς το δικαίωμα απεργίας, «χειροκροτώντας» και υπομένοντας την ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη» του Μητσοτάκη και τα κέρδη των εργοδοτών στον κλάδο. Ως ΕΔΩ! Να τους στείλουμε στο αγύριστο.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ!

H τραγωδία στα Τέμπη: Μνημονιακό έγκλημα - Θυσία στο βωμό του κέρδους

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ με αθλιότητες για «ανθρώπινο λάθος»

Τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ προσπάθησαν εξαρχής να κρύψουν την πραγματικότητα, παπαγαλίζοντας την κυβερνητική γραμμή για «ανθρώπινο λάθος», «χρόνιες παθογένειες» κ.λπ. και προσπαθώντας να μας πλασάρουν το μίσος τους για τον συνδικαλισμό. Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται. Και αυτό το έγκλημα οφείλεται στην εφαρμογή των μνημονίων, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Απανωτές είναι οι αποκαλύψεις των εργαζομένων για τις συνθήκες στον σιδηρόδρομο αλλά και σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπούλησε στην χρεωκοπημένη ιταλική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane Group την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκ. ευρώ - ενώ η αξία της αποτιμούνταν τουλάχιστον 300 εκ.! Τον δρόμο είχαν ανοίξει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ («σπάσιμο» ενιαίου ΟΣΕ κ.ά.). Το χρέος 14,3 δισ. του ΟΣΕ από την κακοδιαχείριση κράτους και διορισμένων διοικήσεων, φορτώθηκε στο δημόσιο. Το κράτος δεσμεύτηκε σε ετήσια επιδότηση 50 εκ. ευρώ της ιδιωτικής εταιρίας! Αυτή τσέπωνε δημόσιο χρήμα, κερδίζοντας ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων, υποβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση, μετατρέποντας το δίκτυο και τις αμαξοστοιχίες σε καρμανιόλες. Κράτος, κυβέρνηση και εταιρία επέβαλαν δουλικές εργασιακές σχέσεις στους εργαζόμενους (βλέπε freelancing/μπλοκάκι, χαμηλούς μισθούς, έλλειψη προσωπικού) Ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάτι πιο σοβαρό…

Κυβέρνηση, Εταιρία, Πετσωμένοι «Δημοσιογράφοι» προσπαθούν να ξελασπώσουν προεκλογικά τον Μητσοτάκη, βρίσκοντας αποδιοπομπαίους τράγους στους σταθμάρχες, μηχανοδηγούς κ.ά. Η παραίτηση Καραμανλή, ρεσιτάλ υποκρισίας, δεν ξεπλένει τις ευθύνες ούτε του ίδιου ούτε της κυβέρνησης και του «επιτελικού κράτους» της.

ΩΣ ΕΔΩ - ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ!

Μπουχτίσαμε να πληρώνουμε με αίμα τα αρπακτικά της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και του «επιτελικού κράτους», τη λογική του κέρδους. Δεν πάει άλλο με τα μνημόνια, την ιδιωτικοποίηση υποδομών, ρεύματος, παιδείας, υγείας, τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, την ακρίβεια. Η οργή για την κυβερνητική επιχείρηση συγκάλυψης δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε ένα προεκλογικό παιχνίδι ή να ξεθυμάνει σε διάσπαρτες κινητοποιήσεις. Δεν αρκεί η «υπεύθυνη» απάτη π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ / Τσίπρα - που αφού ολοκλήρωσε το ξεπούλημα των σιδηροδρόμων, φωνάζει τώρα για διαλεύκανση μέσα από τους ίδιους, σάπιους κρατικούς μνημονιακούς θεσμούς και αρχές. Ούτε η «υπεύθυνη» στάση του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ, που διαδηλώνουν ειρηνικά και καθιστά πετώντας μπαλονάκια και φαναράκια. Να μην ξεχνάμε ότι αυτού του τύπου τις διαδηλώσεις επιθυμεί κι ο Μητσοτάκης. Πρέπει να μετατρέψουμε την οργή μας σε ξεσηκωμό. Να διώξουμε τη δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη με αγώνες στον δρόμο, ώστε να κάνουμε τη ζωή δύσκολη σε όποια επόμενη κυβέρνηση κι αν μαγειρευτεί στις εκλογές. Γιατί μόνο έτσι θα ξανααποκτήσουμε την αυτοπεποίθησή και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας! Ο μόνος τρόπος να μην έχουμε άλλους νεκρούς ανά πάσα στιγμή είναι να τους ρίξουμε με αγώνες!

Με επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, να γίνουν καταλήψεις στις σχολές και τα σχολεία, πορείες σε πλατείες και γειτονιές.

Να απαιτήσουμε:

  • Παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων (εταιρίας και πολιτικής εξουσίας), αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων.
  • Σταμάτημα των Ιδιωτικοποιήσεων. Δημόσιες Δωρεάν Συγκοινωνίες για όλους. Εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων ΤΩΡΑ, κάτω από εργατικό έλεγχο, χωρίς αποζημίωση - και όλων των δημόσιων δομών / αγαθών που ξεπουλήθηκαν.
  • Κάτω η δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τηλ. επικοινωνίας: Θεσσαλονίκη:6982 268 508

antepithesistonepisitismo.blogspot.com

πηγή : https://www.okde.gr/archives/18799


1 2 3 4 5 6 7 8

Συνέλευση Γυναικών 8 Μάρτη

πηγή : https://www.facebook.com/syneleysigynaikwn8ma…


1 2 3 4 5 6 7 8

8η Μάρτη: μέρα της γυναίκας - μέρα αγώνα

Όλοι στην απεργία

Αθήνα: 10.30, πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 12.00, άγαλμα Βενιζέλου

Ιωάννινα: 11.00 Περιφέρεια

Πάτρα: 10.30, πλατεία Γεωργίου

Ιεράπετρα: 12.30, κεντρική πλατεία

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝHΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η θλίψη και η οργή για την τραγωδία στα Τέμπη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα πετσοταϊσμένα ΜΜΕ προσπάθησαν εξαρχής να κρύψουν την πραγματικότητα, παπαγαλίζοντας την κυβερνητική γραμμή για «ανθρώπινο λάθος», «χρόνιες παθογένειες» κ.λπ. και προσπαθώντας να μας πλασάρουν το μίσος τους για τον συνδικαλισμό. Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται. Και αυτό το έγκλημα οφείλεται στην εφαρμογή των μνημονίων, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Απανωτές είναι οι αποκαλύψεις των εργαζομένων για τις συνθήκες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έσταζε ζεστό χρήμα στην εταιρεία (50 εκ. ετησίως) κι εκείνη με τις ευλογίες του Μητσοτάκη θησαύριζε ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας τις τιμές των εισιτηρίων, υποβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση, μετατρέποντας το δίκτυο και τις αμαξοστοιχίες σε καρμανιόλες . Ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάτι πιο σοβαρό…

Κυβέρνηση, Εταιρία, Πετσωμένοι «Δημοσιογράφοι» προσπαθούν να ξελασπώσουν προεκλογικά τον Μητσοτάκη, βρίσκοντας αποδιοπομπαίους τράγους στους σταθμάρχες, μηχανοδηγούς κ.ά. Η παραίτηση Καραμανλή, ρεσιτάλ υποκρισίας, δεν ξεπλένει τις ευθύνες ούτε του ίδιου ούτε της κυβέρνησης και του «επιτελικού κράτους» της.

ΩΣ ΕΔΩ - ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!! ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ

Μπουχτίσαμε να πληρώνουμε με αίμα τα αρπακτικά της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και του «επιτελικού κράτους». Μπουχτίσαμε να ζούμε μέσα στην φτώχεια και την ανέχεια. Μπουχτίσαμε να γινόμαστε δέκτες και θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, των σιχαμερών σκανδάλων και των διαστροφών της αστικής ελίτ και των αφεντικών. Καμία ανοχή στην κυβέρνηση που μας σέρνει στη δίνη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που μας καταδικάζει στην φτώχεια και την εξαθλίωση, που πουλάει εισιτήρια θανάτου στα παιδιά μας. Καμιά εμπιστοσύνη στα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων μνημονιακών δυνάμεων που συνέδραμαν στο έγκλημα με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Πρέπει να μετατρέψουμε την οργή μας σε ξεσηκωμό. Η 8 Μάρτη ανέκαθεν αποτελούσε μέρα μεγάλων αγώνων και προπομπός εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Ο ξεσηκωμός των εργαζόμενων γυναικών για παύση του πολέμου, αύξηση μισθών και το τέλος του τσαρισμού σηματοδότησε την αρχή της Φεβρουαριανής επανάστασης το 1917 στη Ρωσία. Η μέρα που τιμούμε τις εργάτριες γυναίκες που αγωνίστηκαν, αγωνίζονται και θα αγωνίζονται ενάντια στην ταξική καταπίεση, να γίνει η αρχή για έναν αγώνα διαρκείας που θα βάλει τέλος στην σαπίλα τους. Δεν πρέπει να πέσουμε στις παγίδες που στήνει παγκόσμια η αστική τάξη για να μετατρέψει τις γυναικείες διεκδικήσεις σε ένα ακίνδυνο «ταυτοτικό και μονοθεματικό» κίνημα, πλήρως απομονωμένο από τα συνολικά προβλήματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να νιώσουν την οργή μας-αυτοί που πρέπει- αυτοί που ψαλιδίζουν τα εργατικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα-αυτοί που μας πετάνε έξω από τα σπίτια μας-αυτοί που μας δολοφονούν! Χρειάζεται να ενισχύσουμε παντού τη δική μας οργάνωση και αλληλεγγύη. Στους χώρους δουλειάς και στις σχολές. Στις γειτονιές και στις πλατείες, να οργανώσουμε ένα κύμα αντίστασης στη διάλυση της ζωής μας μέσα από κινητοποιήσεις και κινηματικές δομές αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης. Οι γυναίκες εργαζόμενες να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις γραμμές του αγώνα και όλοι μαζί εργαζόμενοι/ες, νέοι και νέες να προετοιμάσουμε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, για να ρίξουμε όχι μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά ολόκληρο το σύστημα που μας καταδυναστεύει.

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: -Παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων -εταιρείας και πολιτικής εξουσίας-. Σταμάτημα των Ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, κάτω από εργατικό έλεγχο - και όλων των δημόσιων δομών/αγαθών που ξεπουλήθηκαν. -Κατάργηση όλων των μνημονιακών/αντεργατικών νόμων. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την αστυνομία και τις τράπεζες- Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθερίων.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ- ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΡΗΞΕΙ

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)

πηγή : https://www.okde.gr/archives/18816