Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 στις 18.00

Μικροφωνική Συγκέντρωση ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη & τον εξευγενισμό

Μικροφωνική Συγκέντρωση ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη & τον εξευγενισμό.

Σάββατο 11/3 Εξάρχεια 13:00 (Εμ.Μπενάκη & Μεθώνης)

Απέναντι στις αναπλάσεις και τον εξευγενισμό τα Εξάρχεια και κάθε γειτονιά του κέντρου της Αθήνας θα παραμείνουν σε τροχιά αντίστασης.

Η γειτονιά των Εξαρχείων φέρει ανέκαθεν για μεγάλο μέρος (και) του α/α κινήματος ένα συμβολικό κεφάλαιο, καθώς πολιτικές διαδικασίες, εξεγερτικά γεγονότα, αυτοοργανωμένοι χώροι, δράσεις αμφισβήτησης και εναντίωσης στις κρατικές επιβολές έχουν δώσει σάρκα και οστά -και σε αυτό το γεωγραφικό πεδίο- στο όραμα του συνολικού αγώνα για την ανατροπή του σάπιου κόσμου της εξουσίας. Πολλές δεκαετίες τώρα η δυναμική της γειτονιάς αποτελεί ένα εχθρικό πεδίο για το κράτος και τους σχεδιασμούς του και, αναπόφευκτα, έχει μετατραπεί σε δοκιμαστικό σωλήνα των κατασταλτικών του πολιτικών.

Έτσι, τόσο κατά την προηγούμενη αριστερή διαχείριση από τον Σύριζα, όπου εκκενώθηκε πλήθος στεγαστικών, μεταναστευτικών και πολιτικών καταλήψεων, αλλά και από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη δεξιά διαχείριση, αρχικά με την στοχοποίηση των καταλήψεων και στη συνέχεια με την ευκαιριακή -εξαιτίας της πανδημίας- επιτάχυνση της επιβολής των κρατικών σχεδιασμών στα Εξάρχεια, οι εκκενώσεις συνεχίστηκαν. Και, βέβαια, συμπληρώθηκαν με το σφράγισμα του κτηρίου Γκίνη, την εκτόξευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) την εκκίνηση των εργασιών στην πλατεία για το Μετρό, τη λεγόμενη ανάπλαση του Λόφου Στρέφη και την κατοχή της περιοχής από αμέτρητους μπάτσους. Στόχος η «κάθαρση» των Εξαρχείων, η πάταξη, δηλαδή, κάθε μορφής αντίστασης και ριζοσπαστικής σκέψης και η παράδοση της γειτονιάς σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία από την πλευρά του κεφαλαίου.

Η καταστροφή των ελεύθερων χώρων και πλατειών, μεταξύ των οποίων και η πλατεία Εξαρχείων, η οποία έχει μετατραπεί σε φρουρούμενο από κάθε λογής μπάτσους εργοτάξιο/οχυρό με λαμαρίνες, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του «εξευγενισμού» (gentrification) του μητροπολιτικού ιστού με ζώνες συγκεκριμένων χρήσεων (κατοικία, εργασία, ψυχαγωγία). Και η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη δεν μπορεί παρά να ενταχθεί μέσα στις γενικότερες κινήσεις της δημοτικής αρχής, για την περαιτέρω εκμετάλλευση των ελεύθερων δημόσιων χώρων στο όνομα της ανάπτυξης. Σχεδόν όλες οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνός, Κουκάκι, Πετράλωνα, κτλ) εδώ και δυο δεκαετίες επαναπροσδιορίζονται, γίνονται εκμεταλλεύσιμες, αναπλάθονται, την ώρα που κάτοικοι εκδιώκονται από τα σπίτια τους, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας και η προώθηση της «βαριάς βιομηχανίας της χώρας», του τουρισμού. Μια επίθεση με σαφές ταξικό πρόσημο. Ταυτόχρονα, ο κρατικός και δημοτικός σχεδιασμός προχωράει στην ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση στους ανοικτούς και δημόσιους χώρους, συρρικνώνοντας τον ελεύθερο, δημόσιο και ανοικτό χώρο των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας, όπως και στην περίπτωση της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στα τέλη του 2022, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και στις αρχές του 2023 παρουσιάστηκαν οι μακέτες του αρχιτεκτονικού γραφείου που τον κέρδισε. Οι όροι με τους οποίους έγινε ο διαγωνισμός, όπως επίσης και η ανακήρυξη του αποτελέσματος από το ίδιο το αρχιτεκτονικό γραφείο, μάλιστα δεν διακρίθηκαν από διαφάνεια. Η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος περιλαμβάνει τη μετατροπή του ανατολικού άκρου του αρχαιολογικού Άλσους (Γυμνάσιο- Παλαίστρα) σε "κλειστό" αρχαιολογικό χώρο με θάμνους που έχει ως αποτέλεσμα την κοπή-εκρίζωση 400 και πλέον μεγάλων δέντρων και την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε έκταση 30 στρεμμάτων με προβλεπόμενη δόμηση 17.000 τ.μ. στο δυτικό άκρο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Πέρα από την τσιμεντοποίηση του άλσους, η ανάπλαση έχει ως βασικό στόχο τον εξευγενισμό, την τουριστικοποίηση και την αλλαγή χρήσης σε άλλη μια γειτονιά του κέντρου, με άμεσες καταστροφικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής.

Ίσως το πιο γνωστό και ακραίο παράδειγμα τουριστικοποίησης και αλλαγής χρήσης στο κέντρο της Αθήνας είναι η περιοχή του Κουκακίου, αλλά και των Πετραλώνων. Μέσα σε μια δεκαετία, οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών έχουν λιγοστέψει, ενώ τα μαγαζιά, η βραχυχρόνια μίσθωση και τα ξενοδοχεία ανθίζουν. Μέσα σε αυτή τη λογική, ο λόφος του Φιλοπάππου αποτελεί ένα μικρό φιλέτο και εδώ και δύο δεκαετίες ανακινούνται προσπάθειες περίφραξης, αλλοίωσης και ιδιωτικοποίησής του, που ευτυχώς έχουν εμποδιστεί από τους αγώνες των κατοίκων των γύρω περιοχών. Στα τέλη του 2021, εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δημου Αθηναίων προγραμματική σύμβαση η οποία περιγράφει την εκτέλεση έξι υποέργων για πολυδιασπασμένες παρεμβάσεις στον λόφο. Δεν θεωρούμε ότι οι προσπάθειες κράτους και δήμου για την ιδιωτικοποίηση του λόφου και περαιτέρω καπιταλιστικής ανάπτυξης της περιοχής έχουν τελειώσει, καθώς βρίσκεται σε ένα σημείο κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη.

Όπου και να την συναντήσουμε, η καπιταλιστική ανάπτυξη βρωμάει καταπίεση, εκμετάλλευση, αίμα και υπέρογκα κέρδη για τους εκλεκτούς, εις βάρος πάντα των κατώτερων στρωμάτων. Γι' αυτό και μαζί με όλα αυτά το κράτος φροντίζει να κάνει ολοκληρωμένα τη δουλειά του και προετοιμάζει το πεδίο με προπαγάνδα, βία και καταστολή. Καμιά μας, βέβαια, δεν μπορεί να αρνηθεί τον πολιτικό συμβολισμό που περιέχουν και για το κράτος αυτές οι κινήσεις όταν αναφέρονται στην περιοχή των Εξαρχείων.

Η απόπειρα εγκληματοποίησης και υπονόμευσης της πολιτικότητας που έχουν δημιουργήσει τα γεγονότα των προηγούμενων δεκαετιών στα Εξάρχεια και η μετατροπή τους σε μια αποστειρωμένη, τουριστική περιοχή, σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οφείλουν να συναντήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά αναχώματα που αναλογούν στην περίσταση. Επιλέγουμε, λοιπόν, να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις ρίζες μας σε αυτό το έδαφος, να λάβουμε θέση μάχης σε άλλη μια πτυχή ενός γνώριμου πολέμου, του κοινωνικού-ταξικού και ταυτόχρονα να βρεθούμε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στους αγώνες που δίνονται και σε άλλες γειτονιές ενάντια στον εξευγενισμό και την συρρίκνωση του δημόσιου και ανοικτού χώρου.

Να οξύνουμε τις αδιαμεσολάβητες μορφές αγώνα Να αντισταθούμε στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τον εξευγενισμό σε κάθε γειτονιά Να αντεπιτεθούμε στους κρατικούς σχεδιασμούς

αναρχικό στέκι Υποκέντρο

αραχώβης 42 Εξάρχεια. e-mail: ypokentro[@]espiv.net

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/90320/