Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στις 12.00

Συγκέντρωση στον ΔΕΔΔΗΕ

Σας καλούμε να συμμετάσχετε και να στηρίξετε τη συγκέντρωση στον ΔΕΔΔΗΕ (Αγησιλάου 56-58 & Μυλλέρου, Κεραμεικός) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22/3/23, στις 12 το μεσημέρι και συνδιοργανώνετε από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων / Ανέργων στα Νότια, τη Συνέλευση Αδιαμεσολάβητης Δράσης Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, Ζωγράφου, τη Συνέλευση Ενάντια Στη Βιοεξουσία και την Κλεισούρα και Αλληλέγγυο κόσμο και βασίζεται στη νικηφόρα ιστορία της συντρόφισσας Λ.

Μια Νικηφόρα Ιστορία Επανασύνδεσης Ρεύματος και Διαγραφής Χρέους

Στην περίπτωση της Λ., δημότισσας Καισαριανής που προσπαθεί να επιβιώσει με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα των 200€ και τη συνδρομή δικών της ανθρώπων, ο έκτακτος λογαριασμός που έλαβε από την ΔΕΗ στις 16/2/2023 με μηδενισμένο το ποσό οφειλής των 5.000€ ήταν η δικαίωση. Μια δικαίωση που δεν ήρθε έτσι απλά επειδή η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ που ήταν ο πάροχός της και ο δήμος έγιναν ξαφνικά φιλεύσπλαχνοι δείχνοντας το καλό κοινωνικό τους πρόσωπο. Χρειάστηκε να δοθεί ένας πολύπλευρος, επίμονος αγώνας για να ξεπεραστεί η θεσμική αναλγησία, η αδιαφορία και οι τρικλοποδιές που μετατρέπουν την υποτιθέμενη «κρατική κοινωνική πολιτική» σε λαβύρινθο δυσκολιών και απογοητεύσεων.

Τον Απρίλη του 2022 ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά από εντολή της ΔΕΗ, άφησε τη Λ. χωρίς ηλεκτρικό. Φυσικά, το ρεύμα επανενώθηκε άμεσα με κινηματικές διαδικασίες και τις αμέσως επόμενες ημέρες κατατέθηκε από την ίδια αίτηση στον δήμο ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα διαγραφής χρεών ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του ΔΕΔΔΗΕ όπως προβλέπει ο νόμος 4508/2017, Άρθρο 36 (Εφάπαξ Ειδικό Βοήθημα Για Την Επανασύνδεση Παροχών Ηλεκτρικού Ρεύματος). Τον Γενάρη του 2023, 9 μήνες μετά, ο ΔΕΔΔΗΕ συνέχιζε να μην παίρνει καμιά απόφαση. Κανονικά η Λ. θα έπρεπε, όλο αυτό το διάστημα, να ζει στο σκοτάδι αφού ο δήμος, που υποτίθεται ότι την στήριζε, την άφησε μόνη όταν ορθά - κοφτά της είπε πως «ότι ήταν να κάνει, το έκανε». Η πολύμηνη καθυστέρηση είχε σαν αποτέλεσμα να λάβει, στα μέσα Δεκέμβρη 2022, απειλητική επιστολή της ΔΕΗ πως αν δεν εξοφλήσει ή δεν διακανονίσει τον λογαριασμό εντός διμήνου θα τη διέγραφε από τα μητρώα της και θα την ενέτασσε στην υπηρεσία του καθολικού παρόχου όπου ναι μεν θα είχε «νόμιμη» επανασύνδεση αλλά θα πλήρωνε την κιλοβατώρα και το πάγιο με αυξημένες τιμές ενώ η υπάρχουσα οφειλή θα διογκωνόταν με την προσθήκη νέου χρέους. Η δε δαμόκλεια σπάθη μιας ανά πάσα στιγμή διακοπής του ρεύματος θα κρεμόταν, συνέχεια, πάνω απ' το κεφάλι της.

Για τους πιο πάνω λόγους η Λ. ζήτησε τη βοήθεια της Συνέλευσης Αδιαμεσολάβητης Δράσης Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, Ζωγράφου στην οποία και η ίδια συμμετέχει και μαζί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια σειρά παρεμβάσεων που θα ξεκινούσαν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καισαριανής στις 19/1/23. Μέσα από την πίεση που δημιουργεί η μαζικότητα αλληλέγγυων ατόμων και συλλογικοτήτων και το δίκαιο των επιχειρημάτων τους πέτυχαν ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στα αιτήματα για: «Άμεση επανένωση του κομμένου ρεύματος και άμεση ένταξη στο πρόγραμμα διαγραφής χρεών όλων των ευάλωτων νοικοκυριών του δήμου» και απαίτησαν να δεσμευτούν πάνω σ' αυτό όλες οι παρατάξεις κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία της εφάπαξ καταβολής του ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος. Η επόμενη παρέμβαση αφορούσε τη ΔΕΗ Παγκρατίου όπου έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ενταχθεί στον καθολικό πάροχο κανένα ευάλωτο νοικοκυριό και απαίτησαν την κατάργησή του.

Η πίεση των παρεμβάσεων αυτών αλλά και η συνεχής ατομική όχληση της Λ. προς τον δήμο και τη ΔΕΗ δημιούργησαν το απαραίτητο κλίμα ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη των παρεμβάσεων, να αποφασίσει θετικά όχι μόνο για τη Λ. αλλά και για τα υπόλοιπα 3 ευάλωτα νοικοκυριά που, όπως είχε ενημερώσει χωρίς αιδώ ο δήμος, είχαν καταθέσει αίτηση και ζούσαν στο σκοτάδι από το 2020.

Μετά τη θετική έκβαση και των 4 υποθέσεων πραγματοποιούμε παρέμβαση στον ΔΕΔΔΗΕ που θα διεκδικεί τη διαγραφή χρεών για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά του πληθυσμού που έχουν καταθέσει αίτηση, χωρίς καθυστερήσεις και προαπαιτούμενο την αποκοπή της παροχής και την παραμονή σε καθεστώς σκότους μέχρι την ένταξη στον νόμο. Απαιτούμε να μπει τέλος στη βαρβαρότητα των αποκοπών ρεύματος για να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα «Κανένα Σπίτι Χωρίς Ρεύμα». Επαναλαμβάνουμε πως στην περίπτωση της Λ. το ρεύμα επανενώθηκε από την πρώτη στιγμή κι αυτό δεν επηρέασε την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ!

Πρωτοβουλία Εργαζομένων / Ανέργων στα Νότια

Συνέλευση Αδιαμεσολάβητης Δράσης Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου, Ζωγράφου

Συνέλευση Ενάντια στη Βιοεξουσία και την Κλεισούρα

Αλληλέγγυες / Αλληλέγγυοι / Αλληλέγγυα

πηγή : https://sadvkpz.espivblogs.net/2023/03/12/tet…
πηγή : email που λάβαμε στις 13 Μαρτίου 00h