Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στις 17.00

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

Συλλαλητήριο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχέδιου σκούπα

Δελτίο τύπου της σύσκεψης αγώνα σωματείων και συλλογικοτήτων 14/3/2023

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14/3/2023 σύσκεψη συντονισμού για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Συμμετείχαν τα σωματεία ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, ΠΕΝΕΝ, Σωματείο εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ΣΕΠΕ Αριστοτέλης, ΣΕΠΕ Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ΣΥΒΧΨΑ, ΣΕΦΚ, Σωματείο εργαζομένων στην Έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση (παρατηρητής), καθώς και σπουδάστριες/ες - καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις καταλήψεις των θεάτρων και μέλη ΔΣ από σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς εργατικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες και αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού κινήματος

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι το μεγάλο λαϊκό ποτάμι που βγήκε στο δρόμο μετά το έγκλημα στα Τέμπη είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων μεταμνημονιακών χρόνων. Εκφράζει την οργή τόσο για τη δολοφονία των 57 συνανθρώπων μας όσο και ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της λειτουργίας τους με βάση το κέρδος και την αγορά, της φτώχειας, της ακρίβειας, της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος αλλά και το «πνίξιμο» της ζωής της νεολαίας. Η δολοφονία στο τρένο έρχεται σε συνέχεια των εγκλημάτων στα εργοτάξια, στην απαξίωση του συστήματος υγείας και τους πολλαπλάσιους νεκρούς στην πανδημία, στη Μάνδρα, το Μάτι κλπ. Το κέρδος και η ένταση της εκμετάλλευσης απειλεί και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Η ανάπτυξή τους εξαθλιώνει και σκοτώνει.

Το κίνημα αυτό υποχρέωσε όλες τις δυνάμεις να μπουν στις κινητοποιήσεις με τελευταία ακόμα και την εργοδοτική ΓΣΕΕ που απουσίαζε ηχηρά από τη μεγαλειώδη απεργία και διαδήλωση στις 8 Μάρτη. Ωστόσο με συντονισμένη επίθεση η κυβέρνηση, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ θέλουν να πνίξουν, αποπροσανατολίσουν και να υποτάξουν αυτό το κίνημα για να μη γίνει πολιτικά επικίνδυνο.

Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές ηγεσίες αποπροσανατολίζουν με γενικόλογες διακηρύξεις για «να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες» χωρίς να τις κατονομάζουν ενώ αρνούνται τη διατύπωση αιτημάτων που να εκφράζουν τις ανάγκες και τη θέληση της νεολαίας και των εργαζόμενων που βγήκαν στο δρόμο.

Το κίνημα αυτό πρέπει αν οργανωθεί και να κλιμακώσει την πάλη του μέχρι τη δικαίωση και τη Νίκη.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και την υποχώρηση του κινήματος.

Δεν παραπέμπουμε στις εκλογές την απαίτηση μας για ικανοποίηση των αιτημάτων μας και καλύτερη ζωή. Τίποτα καλύτερο δε θα προκύψει με το λαό στο σπίτι του και με την αλλαγή διαχειριστή στην ίδια πολιτική στα πλαίσια όλων των κυβερνήσεων. Οι ανατροπές και οι νίκες για το λαό επιβάλλονται όταν ο λαός είναι στο δρόμο. Όταν υπάρχει ένα δυναμικό μαζικό κίνημα πολιτικά επικίνδυνο που τα θέλει όλα.

Ένοχοι είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που είναι υπεύθυνη για το έγκλημα και η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ και πρέπει να ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

Ένοχη είναι η πολιτική που προτάσσει το κέρδος και αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η πολιτική που απαξίωσε και λεηλάτησε τον ΟΣΕ αλλά και όλες τις δημόσιες υποδομές που αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες.

  1. Το κίνημα αυτό έχει αιτήματα και πρέπει συνολικά να ΜΠΟΥΝ στην προμετωπίδα του αγώνα παντού να ενοποιήσουν τη δράση και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας και να απαιτήσουμε τη δικαίωσή τους. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι κύριες αιχμές των διεκδικήσεων που πρέπει να συζητηθούν στις συνελεύσεις και τις μαζικές διαδικασίες των σωματείων, των επιτροπών αγώνα, των αγωνιζόμενων σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς και προτείνονται να είναι τα εξής:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα και μέτρα για να ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.
  • Να εθνικοποιηθεί - κρατικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση για να φύγει Τώρα η ιταλική HELLENIC TRAIN και να λειτουργήσει Ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος σιδηρόδρομος με τον έλεγχο των εργαζόμενων για να είναι ασφαλής και φτηνός για το λαό κόντρα στο κέρδος. Απειθαρχία στις κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλλουν την απελευθέρωση των αγορών και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
  • Κατάργηση εδώ και τώρα όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων! Να σταματήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις - Δεν μπορεί να ετοιμάζει την ψήφιση νόμου για την ιδιωτικοποίηση του Νερού τη Δευτέρα 20/3 και την ιδιωτικοποίηση της παιδοογκολογικής κλινικής.
  • Αποκλειστικά δημόσια τα βασικά αγαθά - Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας και της ανταποδοτικότητας για λειτουργία σε όφελος του λαού στην υγεία, την παιδεία, όλες τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, το ρεύμα, το νερό, τον πολιτισμό. Δημόσια ανώτατη πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση.
  • Τώρα κατώτατος εργατικός μισθός 1000 ευρώ καθαρά. Καθολική υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις και μείωση του χρόνου εργασίας.
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση στις τιμές στα βασικά αγαθά.
  • Κατάργηση των πλειστηριασμών και των εξώσεων σε λαϊκές οικογένειες. Προστασία της λαϊκής κατοικίας και διασφάλιση του αγαθού της στέγης σε όλους/ες.
  • Κατάργηση του ν Χατζηδάκη. Τέλος στην καταστολή. Κατάργηση των ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ ΟΠΚΕ ΔΡΑΣΗ) και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς.
  • Κάτω η κυβέρνηση και ανατροπή της πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, των Μνημονίων και της «ανάπτυξης» των κερδών και της φτωχοποίησης των εργαζόμενων. Να ανατραπεί η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής πάνω από τα κέρδη τους!

  • Παλεύουμε μέχρι την τελευταία ώρα για την επιτυχία της Γενικής απεργίας στις 16 Μάρτη. Τα σωματεία που οργανώνουν την απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων καλούν στην πλατεία πλατεία Κολοκοτρώνη - παλιά Βουλή στις 11πμ. Διαμορφώνουμε και υλοποιούμε ένα αγωνιστικό σχέδιο για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα
  • Καλούμε σε μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Δευτέρα 20/3 στις 5:00 μ.μ στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφιση του ν/σχέδιου σκούπα που περιλαμβάνει τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Η κυβέρνηση αυτή δεν νομιμοποιείται ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΕΊ - ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΌΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.

  • Καλούμε τη νεολαία και το λαό να εκφράσει την οργή και τον αγώνα με πολύμορφους τρόπους στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου
  • Παλεύουμε για την προκήρυξη νέαΣ πανεργατικήΣ απεργίαΣ το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν από το Πάσχα
  • Επιδιώκουμε τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας πριν από το Πάσχα για τα κοινωνικά αγαθά.
  • Οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων κινητοποιήσεων και κάθε είδους αγωνιστικών δράσεων στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς
  • Οι δυνάμεις που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμβάλλουν στην οργάνωση μιας μεγάλης ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΝΑ με πλατύ κάλεσμα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και το αγωνιστικό δυναμικό που είναι στο δρόμο και κατανοεί και θέλει να συμβάλει στη συνέχιση του αγώνα. Επιδιώκουμε τη οργάνωση κέντρου αγώνα που θα παλέψει για την κλιμάκωση του αγώνα. Άμεσα θα καθοριστεί ο χώρος που θα γίνει η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑ μετά την απεργιακή συγκέντρωση στις 16 Μάρτη.
  • Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τον αγώνα των καλλιτεχνών και των καταλήψεων των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών που βρίσκονται σε αγώνα 2,5 μήνες τώρα αλλά και για την πρωτοβουλία σωματείων για την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό με την έκδοση σχετικής αφίσας.
  • Τα σωματεία που έχουν αντίστοιχες αποφάσεις καλούν σε μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη.

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2023/03/16/δ…


1 2 3 4 5 6 7

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΑΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΚΡΙΒΟ

Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συγκέντρωση στη Βουλή • Δευτέρα 20/3/2023 - 4.30 μ.μ.

Πριν στεγνώσουν τα δάκρυα για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, που δολοφονήθηκαν στο βωμό της άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η κυβέρνηση χωρίς ντροπή, συνεχίζει στον εγκληματικό δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων των κοινών - δημόσιων αγαθών και υποδομών.

Την Δευτέρα 20/3/2023 η κυβέρνηση θα καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενώ παράλληλα περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura.

Το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε κάθε μήνα στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 & 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης είναι ενιαίος - αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.

Η διαφαινόμενη γενίκευση της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης του τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων (πιθανότατα και της αποκομιδής) θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, απολύσεις εργαζομένων, μεγαλύτερη αδιαφάνεια, ανεξέλεγκτες καταστάσεις όσον αφορά την τήρηση κανόνων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος. Το τι σημαίνει η παράδοση του τομέα των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα το βλέπουμε ήδη στον τομέα της ανακύκλωσης που την διαχειρίζονται ιδιώτες και οι επιδόσεις της χώρας είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Το βλέπουμε στη διαιώνιση του μοντέλου των φαραωνικών έργων και λειτουργιών μέσω ΣΔΙΤ που εδώ και μισό αιώνα τρέφουν το τέρας των εγκαταστάσεων διαχείρισης σκουπιδιών στην Φυλή και έχουν μετατρέψει την Δυτική Αττική σε απόπατο του λεκανοπεδίου.

Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης ζωτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εκτός από την μείωση του επιπέδου ασφαλείας, την υποβάθμιση της ποιότητας και την αύξηση του κόστους, καθιστά μακροπρόθεσμα το κράτος και την κοινωνία όμηρο ιδιωτικών συμφερόντων. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση αυτών αγαθών θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να απειλούν και να εκβιάζουν τις κυβερνήσεις για ακόμα πιο συμφέροντες όρους όπως ακριβώς έγινε και με τις αμαρτωλές συμβάσεις του εξοπλισμού τηλεδιοίκησης στα τρένα που είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθούν 57 ζωές.

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ!

πηγή : https://protovoulia-dimosio-nero.gr/
πηγή : email που λάβαμε στις 19 Μαρτίου 23h


1 2 3 4 5 6 7

[Συγκέντρωση 20/3 στις 17:00 Σύνταγμα] Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ενώ η οργή ξεχειλίζει για τους 57 νεκρούς που άφησε πίσω της η εγκληματική «εξυγίανση» του ΟΣΕ, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχώρα στην ιδιωτικοποίηση (και) του νερού με ένα fast track πολυνομοσχέδιο 263 άρθρων.

Με το νομοσχέδιο να προβλέπει τον «αποχαρακτηρισμό» του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης, της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και την άρση της προστασίας του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση, μετά τις «ανθρωποθυσίες» στα Τέμπη, συνεχίζει ακάθεκτη προσφέροντας κυριολεκτικά «γη και ύδωρ» στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αναδεικνύοντας τον αδίστακτο και βαθιά αντικοινωνικό της ρόλο.

Μετά τα μνημόνια, για άλλη μια φορά στο όνομα των «δεσμεύσεων της χώρας», οι οποίες σήμερα αφορούν τις «μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλονται από το «Ταμείο Ανάκαμψης», συνεχίζεται η λεηλασία των δημόσιων αγαθών και του φυσικού πλούτου της χώρας.

Έτσι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η κατά παραγγελία του ΣΕΒ παραχώρηση αναδασωτέας γης για δασική αναψυχή και ανέγερση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και η αλλαγή ορίων οικισμού στις προστατευόμενες περιοχές (Νatura).

Αναφορικά με το νερό, το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία μίας νέας "Ρυθμιστικής Αρχής"(Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), η οποία και αποσπά τη διαχείρισης του νερού από τον δημόσιο έλεγχο, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του, μέσω ανατιμήσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Το πέρασμα του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας σε μια "ρυθμιστική αρχή" η οποία λειτουργεί με όρους "ελεύθερης αγοράς, σημαίνει ανατιμήσεις και αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα εγκρίνει τις τιμολογήσεις βάσει της «οικονομικής αποδοτικότητας», δηλαδή μέσω του απόλυτου ελέγχου κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού με επιχειρηματικούς όρους κερδοφορίας.

Επιπρόσθετα, έμμεσες αυξήσεις θα επιβληθούν και μέσω του εκβιασμού της Ρ.Α.Α.Ε.Υ να χρηματοδοτείται οικονομικά από τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ακόμη κι αν αυτές εμφανίζουν οικονομικές ζημιές.

Η επιβάρυνση αυτή στις ήδη υποστελεχωμένες και υποβαθμισμένες ΔΕΥΑ, σημαίνει την μετακύλιση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας του δημόσιου δικτύου στους καταναλωτές. μέσω επιπρόσθετων αυξήσεων στους λογαριασμούς.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

κάλεσμα : Διαρκής Αγώνας για την ταξική απελευθέρωση


1 2 3 4 5 6 7

[Ταξική Αντεπίθεση] Μαζικοί δυναμικοί αγώνες για τις σύγχρονες εργατικές κοινωνικές ανάγκες

Όλοι-ες στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (20/3-17.00) ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, υπό τον εύσχημο τίτλο «Για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων», η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή ύστερα από διαδοχικές αναβολές, νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων στην παροχή ύδρευσης και τη διαχείριση των αποβλήτων. Πέρα από τα προπαγανδιστικά φληναφήματα των κυβερνώντων περί «εξυγίανσης της ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Άρδευσης και εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης» η υπαγωγή κατά πάγια απαίτηση της ΕΕ και του ΣΕΒ του Νερού σε Ρυθμιστική Αρχή -σε πλαίσιο οικονομίας της αγοράς με άλλα λόγια-, η αφαίρεση από το Δημόσιο των αρμοδιοτήτων ρύθμισης και ελέγχου των παροχών ύδρευσης και η διεύρυνση των δυνατοτήτων των ιδιωτικών εταιρειών να προβαίνουν σε προνομιακές για αυτές συμπράξεις με την ΕΥΔΑΠ- μέσω των γνωστών συμβάσεων ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ)- σηματοδοτούν αυτό ακριβώς: την ακόμα μεγαλύτερη ένταξη του νερού -ίδια όπως η υγεία, το ρεύμα και οι μεταφορές - στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και των στρατηγικών της. Ναι, αυτών των ίδιων στρατηγικών που μπλόκαραν χειρουργεία παιδιών με καρκίνο με σκοπό την ιδιωτικοποίηση ογκολογικών μονάδων, που εκτόξευσαν τις τιμές του ρεύματος, αυτών των ίδιων που οδήγησαν στο πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη. Των ίδιων στρατηγικών που σε διεθνές επίπεδο γιγάντωσαν τα κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων και ενέτειναν τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών ενεργειακών πόρων προκαλώντας την εξάντληση τους και αναρίθμητες οικολογικές καταστροφές, καθώς και την κλιμάκωση των ανταγωνισμών για την κατάκτηση τους, ανοίγοντας το δρόμο για μικρές και μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις.

Το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή δεν αποτελεί ασφαλώς κεραυνό εν αιθρία. Ήδη από το 2012 εν μέσω του δευτέρου μνημονίου οι εταιρείες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης είχαν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Παρά το δικαστικό μπλοκάρισμα της απόφασης λόγω της κραυγαλέας αντισυνταγματικότητας της, λίγα χρόνια αργότερα οι εταιρίες θα περάσουν στη μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο (στο οποίο έχουν δυνατότητα βέτο επί των αποφάσεων οι δανειστές ΕΚΤ, ΔΝΤ). Παρά τη νέα δικαστική απόφαση για επιστροφή των μετοχών των εταιρειών στο Δημόσιο, η παρούσα κυβέρνηση με διαρκείς μεθοδεύσεις θα την καταστήσει ανεφάρμοστη πριν τελικά την ακυρώσει με νόμο τον Ιούλιο του 2022. Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού είχε ανοίξει: στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα στη Βουλή αποτελεί την ολοκλήρωση της εξέλιξης που έχει δρομολογηθεί τότε ακριβώς. Έτσι κι αλλιώς άλλωστε ο δημόσιος χαρακτήρας των εταιρειών ύδρευσης ήταν σχετικός. Η εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, τα υψηλά τιμολόγια, οι ουκ ολίγες διακοπές παροχής για χρέη λίγων εκατοντάδων ευρώ, τα κακοσυντηρημένα δίκτυα, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες ήταν καθεστώς εδώ και χρόνια.

Το τι θα σημάνουν πάντως και στην περίπτωση του νερού τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του είναι πρόδηλα: ραγδαία αύξηση της τιμής του, υποβάθμιση των δικτύων διανομής, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, μείωση του προσωπικού, τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο, οικολογικές καταστροφές, αποκλεισμός των φτωχότερων από την πρόσβαση σε αυτό. Όσο δε για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των αποβλήτων, αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι η πολυδιαφημισμένη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οι ευρύτερες πολιτικές «πράσινης αναπτυξιακής στροφής», τμήμα των οποίων αποτελεί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων, όχι μόνο δε έφεραν το οικολογικό αποτέλεσμα που ανέμεναν οι θιασώτες της, αντίθετα όπως η περίπτωση της ΑΓΕΤ στο Βόλο απέδειξε, η υπό τις ευλογίες της ΕΕ «αξιοποίηση» -μέσω της καύσης -των αποβλήτων ως «εναλλακτικά καύσιμα» είχε βαρύτατες συνέπειες στην υγεία των τοπικών πληθυσμών και των οικοσυστημάτων.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο υπό τις προσταγές ΣΕΒ και ΕΕ μεγαλώνει και ξαναμοιράζει την πίτα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιτρέποντας στους ντόπιους ολιγάρχες της ενεργείας και σε διεθνή μονοπώλια μέσω αθρόων επιδοτήσεων και νέων αδειοδοτήσεων να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους στο έδαφος της καταστροφής βουνών, οικοσυστημάτων και νησιών.

Με το καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη ακόμα νωπό και την κοινωνική δυναμική ακόμα πολύ ισχυρή η σπουδή της κυβέρνησης να νομοθετήσει τους όρους ιδιωτικοποίησης του πιο ζωτικού κοινωνικού αγαθού συνιστά ασφαλώς μέγιστη κοινωνική πρόκληση. Πολύ περισσότερο όμως συνιστά μια ηχηρή απόδειξη του τι είναι ικανό να κάνει το κεφάλαιο προκειμένου να κερδοφορήσει και γιατί ο αγώνας εναντίον του αποτελεί υπαρξιακό όρο για όλη την εκμεταλλευόμενη κοινωνία. Σε αυτήν ακριβώς λοιπόν τη συγκυρία η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μείζονος σημασίας. Συμβάλει στη διατήρηση της δυναμικής που αναπτύχθηκε τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες και ταυτόχρονα εμβαθύνει το πλαίσιο της πάλης για τις σύγχρονες εργατικές κοινωνικές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, λίγες μόνο μέρες μετά τη μεγάλη ταξική μάχη της απεργίας της 16ης Μαρτίου, το νέο επεισόδιο της αντεργατικής-αντιλαϊκής επίθεσης που σηματοδοτεί το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού επιβάλλεται να μας βρει στους δρόμους του αγώνα. Απέναντι σε αυτήν την πολύ συγκεκριμένη διάταξη μάχης που λαμβάνει ο ταξικός εχθρός σήμερα, μοναδική διέξοδος για όλους τους εργαζόμενους-ες, τους άνεργους-ες, τις νέες και τους νέους, για όλους εμάς που βλέπουμε το παρόν μας να συνθλίβεται μέσα στην ανέχεια, τη φτώχεια, την κρατική τρομοκρατία και το μέλλον μας να υποθηκεύεται - ακόμα και ως κρέας για κανόνια- στο όνομα αστικών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι αυτή του μαζικού ανυποχώρητου ταξικού αγώνα. Του αγώνα για δημόσια δωρεάν κοινωνικά αγαθά, αξιοπρεπή μισθό, εργασιακά δικαιώματα, λαϊκές ελευθερίες. Του αγώνα για κοινωνική ασφάλιση, στέγαση, δημόσια υγεία, παιδεία, φυσικό περιβάλλον, πολιτισμό. Ενός αγώνα που επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, τον πόλεμο, τον εθνικισμό, τον φασισμό και ενοποιείται πολιτικά στην πάλη για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας ελληνικής αστικής τάξης- κράτους και ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ-ΕΕ) ανοίγοντας το δρόμο για την επαναστατική ρήξη και την κοινωνική ανατροπή.

Μαζικοί δυναμικοί αγώνες για τις σύγχρονες εργατικές κοινωνικές ανάγκες

Υγεία Τροφή Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό!

Αλληλεγγύη στους απεργούς εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών για την υπεράσπιση του νερού (Σταγιάτες, Μεσοχώρα)

Ταξική Αντεπίθεση, Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ρι)ών

πηγή : https://efodos.net/2023/03/20/oloi-es-sto-syl…
πηγή : email που λάβαμε στις 20 Μαρτίου 13h


1 2 3 4 5 6 7

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Συγκέντρωση: Δευτέρα 20 Μάρτη στις 6:30μμ στο Σύνταγμα

Οι μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις για το καπιταλιστικό - κρατικό έγκλημα στα Τέμπη κατέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων του σχετικά με την νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν ξεπουλώντας τα πάντα κατ' επιταγή του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της θέσπισης ενιαίας Ρυθμιστικής Αρχής για την ενέργεια, το νερό και τα απόβλητα. Οι Ρυθμιστικές Αρχές έχουν ως σκοπό την ρύθμιση του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς και ως εκ τούτου είναι φανερό ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προ των πυλών.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στα πλαίσια της εξάρτησης της χώρας από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Να καταδείξουμε την ευθύνη της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της ντόπιας αστικής τάξης ως αυτή που είναι, δηλαδή μια αδιάρρηκτη σχέση εξάρτησης που ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο και τις συγκοινωνίες για τις ανάγκες του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Να θέσουμε μπροστά όλους τους στόχους πάλης για την ανατροπή των μνημονιακών νόμων και της διεθνούς ευρωατλαντικής ιμπεριαλιστικής εποπτείας και ληστείας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού, την εθνικοποίηση του σιδηρόδρομου και κάθε τομέα που περιλαμβάνει αγαθά που πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν, παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό.

Καλούμε την εργατική τάξη, τον λαό και την νεολαία σε συγκέντρωση την Δευτέρα 20 Μάρτη στις 6:30μμ στο Σύνταγμα να παλέψουμε για:

1) ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

2) ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ-ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ-ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ-ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

3) ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ- ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- MEΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

4) ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ-ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ-ΕΝΟΧΟ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ.

5) ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ.

6) ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΝΑΤΟΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ- ΕΞΩ ΑΠΟ ΝΑΤΟ-ΕΕ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ-ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ-ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

Πολιτικός Χώρος «Ηλέκτρα Αποστόλου»

πηγή : https://www.facebook.com/people/Πολιτικός-Χώρ…


1 2 3 4 5 6 7

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΔΕΥΤΕΡΑ 20/3, 7.00 μ.μ. ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Όχι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση & ιδιωτικοποίηση του νερού !

Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης !

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση, στις 7.00 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενάντια στο εγκληματικό νομοσχέδιο

που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ και βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού.

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης
  • Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του
  • Φθηνό & ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

πηγή : https://somt.gr/συγκεντρωση-εναντια-στην-περα…


1 2 3 4 5 6 7

Δε θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν το νερό - Όλοι στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 20/3 στις 16.30

Δε θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν το νερό - Όλοι στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 20/3 στις 16.30

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο για να ξεπουλήσει και το νερό και την διαχείριση των αποβλήτων την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται στους δρόμους γεμάτη οργή για τα εγκλήματά τους. Με τα χέρια τους βαμμένα από το αίμα 57 ανθρώπων και ενώ το αφήγημά τους για τις ιδιωτικοποιήσεις καταρρέει με τον πιο τραγικό τρόπο, επιχειρούν τώρα να αρπάξουν από τον λαό ακόμα ένα δημόσιο αγαθό.

Με αποφάσεις όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων το νερό είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και μετά στο "Υπερταμείο". Μετά από αγώνες του κινήματος και των σωματείων των εργαζόμενων το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πει "όχι" στην ιδιωτικοποίηση.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θυμάται τα δικαστήρια μόνο όποτε τη βολεύει, αγνοεί επιδεικτικά τις τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες το Συμβούλιο έχει κρίνει ότι κανένας ιδιώτης δεν πρέπει να εμπλέκεται στον κύκλο του νερού. Το καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε αναδρομικά στο "Υπερταμείο" την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ . Τώρα θέλουν να τη δώσουν και αυτή, βάζοντας όλους τους υδροδοτικούς φορείς -και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης- σε μια "Ρυθμιστική Αρχή". Μια ακόμα "Αρχή" από αυτές που "ελέγχουν την αγορά". Ο φορέας -που δεν υπάγεται στο κράτος- θα εκδίδει αποφάσεις και θα καθορίζει την τιμολόγηση. Θέλουν να βάλουν τα αρπακτικά τους χέρια και στο νερό. Θέλουν το νερό και η διαχείριση των αποβλήτων να τιμολογούνται και να λειτουργούν με όρους αγοράς, σύμφωνα με τις ευρωπαικές οδηγίες σαν πρώτο βήμα για να γίνουν "ελκυστικές" σε ιδιώτες και να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως. Το πρώτο άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η εκτίναξη των τιμολογίων.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού θα είναι ανυπολόγιστες. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει χειρότερης ποιότητας και ακριβότερο νερό. Αυτή είναι η εμπειρία από ιδιωτικοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Γι΄αυτό παντού γεννιούνται κινήματα που διεκδικούν -και κερδίζουν- το νερό ξανά σε δημόσιο έλεγχο.

Με το νομοσχέδιο που προσπαθούν να περάσουν καθώς ο χρόνος τους μετράει αντίστροφα θέλουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης.

Εμείς τους λέμε "Κάτω τα χέρια σας από το νερό μας".

Το νήμα που συνδέει όλους τους αγώνες είναι ένα. Μεταφορές, ρεύμα, νερό, όλα είναι δημόσια αγαθά και θα τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Δημόσιες επιχειρήσεις με εργατικό έλεγχο. Για να ταξιδεύουμε και να φτάνουμε στους προορισμούς μας. Για να μην κόβουμε από το φαγητό για να πληρώσουμε το ρεύμα. Για να πίνουμε καθαρό φθηνό νερό.

Όλοι αύριο στις 16.30 στο Σύνταγμα να ενώσουμε τις μάχες.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή : https://antarsya.gr/node/6309