Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στις 16.00

Απολογιστική συνέλευση του queer - τρανσφεμινιστικού μπλοκ της διαδήλωσης για 8/3

Καλούμε σε συνέχεια της απολογιστικής συνέλευσης την Τετάρτη 22/3 στις 16:00 στο κτίριο της ΣΘΕ σχετικά με τη διοργάνωση του μπλοκ "Ανοιχτή πρωτοβουλία για κουηρ-φεμινιστικο μπλοκ στην πορεία 8ης Μάρτη".
Σκοπός του δεύτερου μέρους είναι η ολοκλήρωση του απολογισμού καθώς και η συζήτηση για συνέχεια της ύπαρξης της παρούσας συνέλευσης.

Κείμενο ανοιχτής πρωτοβουλίας :

Η 8η Μαρτη, ορισμένη θεσμικά σε διεθνές επίπεδο ως «Ημερα της Γυναίκας» έχει δυστυχώς καταντήσει να αφομοιωθεί πλήρως από την ίδια την πατριαρχία. Έχει ευτελιστεί σε «γιορτούλα» στην οποία συγκεκριμένες γυναίκες ακούν «χρόνια πολλά», λαμβάνουν δώρα και κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ ο εξεγερτικός χαρακτήρας των φεμινιστικών κινημάτων των περασμένων αιώνων λησμονείται. Για εμάς, έχει σημασία να θυμόμαστε πως η μέρα αυτή δεν είναι απλά μια ξεφτισμένη επέτειος ή αφορμή για επίσκεψη σε μπαράκια και μπουζούκια. Σαν γυναίκες/θηλυκότητες και Queer/Μη-δυαδικά άτομα, νιώθουμε και πιστεύουμε πως υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι να είμαστε ξανά στους δρόμους. Βλεπουμε την 8η Μάρτη ως αφορμή για να ουρλιάξουμε συλλογικά ενάντια στην καθημερινα βιωμενη πατριαρχική βια , ως μια στιγμη του αντιπατριαρχικού αγώνα ο οποίος για εμας ειναι μια συνεχής διαδικασία για να γκρεμίσουμε το υπάρχον καταπιεστικό σύστημα.

Ο αντιπατριαρχικος αγωνας που εμας μας ενδιαφερει ειναι πολύμορφος, ανατρεπτικός και επικίνδυνος. Γι' αυτό οι θεσμικές διεκδικήσεις και διαπραγματεύσεις μας κάνουν να ασφυκτιούμε. Η εργαλειοποίηση των βιωμάτων και των αγώνων μας απο καθε λογής πολιτικάντηδες και κόμματα έχει καταλήξει να αφομοιώνει τα πεδία δράσης μας, ενώ προβλέπεται αυτη η καπήλευση να ειναι ακομη πιο εντονη και γλοιώδης αυτο το διάστημα, καθως διανύουμε προεκλογική περίοδο. Εχουμε την ανάγκη να σπάσουμε αυτό το κλίμα και να διεκδικήσουμε χώρο για τα δικά μας χαρακτηριστικα. Δεν επιθυμούμε άλλη μια υποτιθέμενη ευγενική συζήτηση με τους καταπιεστές και εξουσιαστές μας που θα καταληξουν να μας υποδεικνύουν πως για την ασφαλεια μας χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνόμους , φυλακές, νόμους και κράτος προνοιας. Θελουμε να βάλουμε φωτιά στους έμφυλους ρόλους και στα στερεότυπα που μας πνίγουν και να αναταράξουμε το αφήγημά περί αδύναμων απροστάτευτων θηλυκοτήτων.

Γνωρίζουμε πως η αστική δικαιοσύνη ειναι ταξική και πατριαρχική, δεν τρέφουμε αυταπάτες πως θα λειτουργήσει εναντια στα καταπιεστικα συστηματα με τα οποία έχει σχέση αλληλεξαρτησης. Απο τις γυναικοκτονίες που ονομάζονται «εγκλήματα πάθους», μεχρι τους βιασμούς που δεν καταδικάζονται, ειδικά σε περιπτώσεις επώνυμων αντρών όπως πρόσφατα ο Πέτρος Φιλιππίδης, ή αστυνομικών όπως ο Δημητρης Μπουγιούκος για την υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη. Δεν περιμενουμε να γινει τιποτα διαφορετικο απο το σύστημα της δικαστικής διακαιοσύνης στην υπόθεση του ομαδικού βιασμου της 19χρονης στο ΑΤ Ομονοίας ουτε στην υποθεση του trafficking της 12χρονης, οπου ο κρατικος μηχανισμος επελεξε να τιμωρησει με φυλακιση την μητερα της χωρις αποδείξεις.

Για εμάς όμως τα ζητήματα που μπορεί να θίγει η «Ημέρα της γυναίκας» δεν σταματούν εκεί. Τον Φεβρουάριο του 2023 έγινε γνωστό πως το κράτος αφαίρεσε τις ενέσεις αντιανδρογόνων από την κατηγορία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τρανς άτομα, κατι που αποτελεί αλλη μια ξεκάθαρη επίθεση προς τις τρανς θυληκότητες και τα μη-δυαδικά άτομα. Δεν παύουμε να αντιλαμβανόμαστε το φύλο ως κοινωνικό κατασκεύασμα, στημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί βέλτιστα τα καταπιεστικά συστήματα που οικοδόμησε ο «δυτικός πολιτισμός» με τα ψευτοδίπολα και τους διαχωρισμούς του. Δεν παύουμε λοιπόν, να υποστηρίζουμε τις γυναίκες, τις λεσβίες, τις τρανς γυναίκες, τις ασέξουαλ γυναίκες, τις ίντερσεξ γυναίκες, τις φτωχές, τις μετανάστριες, τις μάνες και όσες δεν θελουν να γίνουν μάνες, τις σεξεργάτριες, όσες εργάζονται μεσα και εξω απο το σπίτι, κάθε άτομο που νιώθει και θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα, και κάθε άτομο που καταπιέζεται από την πατριαρχία.

Εξάλλου όλες αυτές οι φιγούρες δε προκύπτουν εν κενώ. Η κοινωνική αναπαραγωγή της κεφαλαιακής σχέσης αποτελεί μία συγκρουσιακή κίνηση και πεδίο παρεμβάσεων έναντι της διαμορφωμένης αντίληψης περί απαράλλαχτων ταυτοτήτων, τόσο έμφυλων πειθαρχήσεων από τους θεσμούς όσο και έκφυλων αρνήσεων/καταφάσεων από τα αγωνιζόμενα υποκείμενα. Ο πυλώνας της εθνοπατριαρχικής συγκρότησης και αναπαραγωγής του έθνους-κρατους, δηλαδή η πυρηνική οικογένεια, έχει σαν εργαλεία το λόγο γύρω από τις αμβλώσεις και το συμπληρωματικό αφήγημα της υπογεννητικότητας. Συγκεκριμένα για το ελληνικό κράτος, η εθνική συναίνεση δεξιάς και αριστεράς πάνω στο ζήτημα απλώς μας περιορίζει σε ένα εναλλασσόμενο δίπολο ελληνοχριστιανικής ωμής καταστολής και σοσιαλδημοκρατικής τεχνοκρατικής προνοιακής πολιτικής, όπου το ένα παρουσιάζεται ανεξάρτητο από το άλλο και όχι σαν ενιαίες στρατηγικές διαχείρισης των σωμάτων μας, που οριοθετούν τις μορφές των αγώνων μας και περιορίζουν το τι μπορεί να λεχθεί γύρω από τις σεξουαλικότητες, τα φύλα και τις επιθυμίες μας.

Το τελευταίο διάστημα νιώσαμε έντονα αυτή τη προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων μας, με το κεκτημένο της αμβλωσης να βρίσκεται υπο αμφισβήτηση. Συγκεκριμένα, αρχισε να εμφανίζεται επίμονα στις οθόνες μας φασιστικο προεκλογικο σποτ που ειχε λόγο ενάντια στις αμβλώσεις. Όμως η αηδία δεν τελειώνει εκει. Λιγες εβδομάδες πριν μαθαμε πως η καθηγήτρια φεμινιστικης(!) ψυχολογίας του ΑΠΘ Χ. Αθανασιάδου ζήτησε απο φοιτητά να αξιολογήσουν ηθικα την άμβλωση. Αφου εκεινα αρνήθηκαν αυτη τη γελοιότητα, παρακολουθησαμε και παραληρηματικό σόου απο την ιδια, τους καθηγητες του τμηματος και τον πρύτανη.
Σε κάθε περίπτωση και με κάθε ευκαιρία εμείς θα φωνάζουμε με όλα τα μέσα πως τον λόγο για το σώμα μας - το ατομικό και το συλλογικό - θα τον έχουμε εμείς και κάθε προσπάθεια να μας τον αποσπάσουν και να το βουλώσουμε, είτε για το καλό της πατρίδας, είτε για αυτό που παρουσιάζεται με επιστημονικό μανδύα σαν δικό μας καλό, θα πέφτει στο κενό και θα χρειαστεί να ματώσουν για να το καταφέρουν.

ΤΣΟΥΛΕΣ, ΤΡΑΝΣ, ΛΕΣΒΙΕΣ, ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ Η ΝΤΡΟΠΉ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΥΤΕ Η ΘΡΗΣΚΕΊΑ ΟΥΤΕ Η ΠΑΤΡΙΣ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ, Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΊΑ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ανοιχτή πρωτοβουλία για κουηρ-φεμινιστικο μπλοκ στην πορεία 8ης Μάρτη