Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στις 19.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙΚΟ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει αμύθητα κέρδη για το κεφάλαιο, λεηλασία των φυσικών πόρων, υποβάθμιση των όρων διαβίωσής μας

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

αναρχική ομάδα Δυσήνιος Ίππος

πηγή : https://ipposd.org/2023/03/19/συγκεντρωση-ενα…


1 2 3

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν

Αγώνας για δημόσια δωρεάν κοινωνικά αγαθά

Συλλαλητήριο 20/03 19:00 πλατεία Γεωργίου

Με απίστευτο κυνισμό η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη γραμμή αποφασιστικής προώθησης της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Κατέθεσε στη βουλή την 1η Μαρτίου, τη μέρα του εγκλήματος στα Τέμπη και τη θυσία 57 ανθρώπων, πολυνομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Προβλέπει τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» (Ρ.Α.Α.Ε.Υ) διευρύνοντας το αντικείμενο της ρυθμιστικής αρχής της ενέργειας με τις υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Η ενέργεια αυτή είναι το πρώτο βήμα σε μια αποφασιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού.

Οι ρυθμιστικές αρχές, όπως προβλέπεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ιδρύονται και αποσκοπούν στην ρύθμιση των αγορών που απελευθερώνονται λόγω των ιδιωτικοποιήσεων. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που έχει την ευθύνη για την αγορά της ενέργειας, ασκεί το «ρυθμιστικό» ρόλο της εξασφάλισης της ιδιωτικοποίησης και «εύρυθμης» λειτουργίας της αγοράς της ενέργειας. Τα αποτελέσματα γνωστά: οι εργαζόμενοι και ο φτωχός λαός πληρώνουν υπέρογκες αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο ενώ εκτινάσσεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών παρόχων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Μια τέτοια Ρυθμιστική αρχή (ΡΑΣ) ιδρύθηκε το 2010, όταν ο ΟΣΕ είχε κοπεί σε κομμάτια και σχεδιαζόταν η ιδιωτικοποίηση του τμήματος που θα απέδιδε κέρδη στον «επενδυτή» για να έρθει το ξεπούλημα μερικά χρόνια αργότερα.

Η προσπάθεια της ψήφισης του νομοσχεδίου είναι ένα ακόμη κομμάτι σε ένα παζλ κινήσεων που στοχεύουν στη δημιουργία αγοράς νερού. Έχουν προηγηθεί η προσπάθεια να δώσει σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα) το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής, την ακύρωση με νόμο (Ιούλιος 2022) της απόφασης του ΣΤΕ που κατοχύρωνε το δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτούσε την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο. Στην περιοχή μας η λειτουργία του φράγματος Πείρου -Παραπείρου έχει ήδη ανατεθεί από το 2021 και για 5 χρόνια σε εργολάβο, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο μοιράσματος εκατομμυρίων σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής πάνω στη γη. Ο λαός με τραγικό τρόπο συνειδητοποίησε βαθύτερα αυτό που φωνάζει στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν. Δεν μπορεί να παραδοθεί στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, το νερό, το παρόν και το μέλλον της ζωής μας. Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το Νερό, όπως ο "κώδικας του νερού" που ισχύει στη Χιλή από την περίοδο της χούντας Πινοσέτ, κάθε σταγόνα νερού έχει ιδιοκτήτη, δεν είναι κοινό αγαθό.

Να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.

-Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πολυνομοσχέδιου.

-Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από τον κύκλο του Νερού. Δημόσιο αγαθό με εργατικό έλεγχο. Απέναντι στη λογική του ιδιωτικού καπιταλιστικού κέρδους, προβάλλουμε την ανάγκη του δημόσιου κοινωνικού οφέλους.

-Πραγματική οικονομική στήριξη των ΔΕΥΑ που συσσώρευσαν χρέη άνω των 120 εκατ. ευρώ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

-Λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου μέσα από έναν δημόσιο κρατικό φορέα με εργατικό-λαϊκό έλεγχο, έξω από κάθε λογική εμπορευματικής εκμετάλλευσης του νερού.

-Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.


κάλεσμα : Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας


1 2 3

Δελτίο τύπου από την Συνέλευση Αγώνα που πραγματοποιήθηκε μετά την απεργία της 16ης Μάρτη στην Πάτρα

Την Πέμπτη 16/04 μετά την ολοκλήρωση της απεργιακής κινητοποίησης στη πόλη της Πάτρας, πραγματοποιήθηκε συνέλευση αγώνα, έπειτα από κάλεσμα του παραρτήματος Αχαΐας του πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών του ν. Αχαΐας, ο φοιτητικός σύλλογος Βιολογικού, σχολεία, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες καθώς και πλήθος διαδηλωτών-τριων που συγκεντρώθηκε στον χώρο του «Έσπερου» μετά την ολοκλήρωση της πορείας.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές-τριες και τους απεργούς που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στην πόλη της Πάτρας. Μία μόλις εβδομάδα μετά την απεργία της 8ης Μάρτη οι δρόμοι πλημμύρισαν ξανά από εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές. Οι συγκλονιστικές εικόνες των μεγαλύτερων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της δολοφονικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών που φέρει την κύρια ευθύνη για την δολοφονία 57 συνανθρώπων μας.

Η δολοφονία στο τρένο έρχεται σε συνέχεια των εγκλημάτων στα εργοτάξια, στην απαξίωση του συστήματος υγείας και τους πολλαπλάσιους νεκρούς στην πανδημία, στη Μάνδρα, το Μάτι κλπ. Το κέρδος και η ένταση της εκμετάλλευσης απειλεί και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Η ανάπτυξή τους εξαθλιώνει και σκοτώνει. Το κίνημα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ανατρέψει ήδη τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ αν οργανωθεί υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι την πλήρη δικαίωση και την συνολική νίκη.

Αυτοί που είναι πάνω δεν πρόκειται να φύγουν από μόνοι τους. Αξιοποιούν πλήρως τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς ώστε να χτυπήσουν απροκάλυπτα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού, ενώ σε αυτές τις συνθήκες έχουν το θράσος να συνεχίζουν αμείωτα το αντιλαϊκό τους έργο με νέα νομοσχέδια που έχουν στα σκαριά όπως αυτό την ιδιωτικοποίηση του νερού που σκοπεύουν να φέρουν σε ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές ηγεσίες αποπροσανατολίζουν με γενικόλογες διακηρύξεις για «να μη συγκαλυφθούν οι ευθύνες» χωρίς να τις κατονομάζουν ενώ αρνούνται τη διατύπωση αιτημάτων που να εκφράζουν τις ανάγκες και τη θέληση της νεολαίας και των εργαζόμενων που βγήκαν στο δρόμο. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην κανονικότητα και την υποχώρηση του κινήματος. Δεν παραπέμπουμε στις εκλογές την απαίτηση μας για ικανοποίηση των αιτημάτων μας και καλύτερη ζωή.

Τίποτα καλύτερο δε θα προκύψει με το λαό στο σπίτι του και με την αλλαγή διαχειριστή στην ίδια πολιτική στα πλαίσια όλων των κυβερνήσεων. Οι ανατροπές και οι νίκες για το λαό επιβάλλονται όταν ο λαός είναι στο δρόμο. Όταν υπάρχει ένα δυναμικό μαζικό κίνημα πολιτικά επικίνδυνο που τα θέλει όλα.

Για αυτό το λόγο απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα προς όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις. Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες που οργανώνονται από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τις μαθήτριες στα σχολεία, τις καταλήψεις των καλλιτεχνών, τις συλλογικότητες στις γειτονιές.

Απαιτούμε:

  • Να πληρώσουν σκληρά οι ένοχοι δηλαδή οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, που δεν έχουμε ανάγκη εξεταστικών επιτροπών για τους ανακαλύψουμε.
  • Να φύγει τώρα αυτή η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για το έγκλημα και να ανατραπεί η πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου, όλο το μνημονιακό και αντιλαϊκό σύστημα εξουσίας που εκποιεί το δημόσιο πλούτο και προωθεί τη λιτότητα στις κοινωνικές δαπάνες. Της πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.
  • Να εθνικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση για να φύγει τώρα η ιταλική HELLENIC TRAIN και να λειτουργήσει Ενιαίος, αποκλειστικά δημόσιος σιδηρόδρομος με τον έλεγχο των εργαζόμενων για να είναι ασφαλής και φτηνός για το λαό κόντρα στο κέρδος. Απειθαρχία στις κατευθύνσεις της ΕΕ που επιβάλλουν την απελευθέρωση των αγορών και την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
  • Να μπλοκαριστούν συνολικά οι ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμια, παιδεία, υγεία, λιμάνια, τρένα) και να καταργηθούν τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα. Έξω οι επιχειρηματίες, η λογική του κέρδους του κόστους-οφέλους και της ανταποδοτικότητας σε υγεία παιδεία, πολιτισμό σε όλα τα δημόσια αγαθά.
  • Για να χτυπηθούν τα κέρδη θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί, κανένας εργατικός μισθός κάτω από 1000 ευρώ, να γίνουν υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις με μείωση του χρόνου εργασίας, να πάει στα σκουπίδια μια για πάντα ο νόμος Χατζηδάκη.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι που οδηγούν στον πλειστηριασμό την λαίκή κατοικία και περιουσία. Προστασία της λαϊκής κατοικίας - Καθολική πρόσβαση σε φθηνή ποιοτική κατοικία για τους εργαζόμενους και την νεολαία.
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατίμηση στις τιμές στα βασικά αγαθά.
  • Να δοθούν λεφτά για το λαό και την εργατική τάξη όχι για τις πολεμικές δαπάνες και την αστυνομοκρατία. Για την διεύρυνση και υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων ενάντια στην αυταρχική θωράκιση του κράτους και τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό.

Καταθέτουμε αγωνιστικό σχέδιο για την κλιμάκωση του αγώνα:

· Με μαζική συμμετοχή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που καλείται από σωματεία και συλλόγους το Σάββατο 18 Μάρτη στις 12:00 στην πλατεία Γεωργίου.

· Με νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Δευτέρα 20/3 στις 19:00 στην πλ. Γεωργίου ενάντια στην ψήφιση του νομοσχέδιου σκούπα που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν θα παραδώσουμε και το νερό στα ιδιωτικά τους συμφέροντα.

· Παλεύουμε για την προκήρυξη νέας πανεργατικής απεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν από το Πάσχα.

· Προχωράμε με νέες γενικές συνελεύσεις σε σωματεία-συλλόγους και πρωτοβουλίες για δράσεις σε γειτονιές, όπου καταθέτουμε παραπάνω πλαίσιο για την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Τώρα με συνελεύσεις, με δημοκρατία και συσπείρωση στους χώρους δουλειάς, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και την νεολαία να φτιάξουμε ένα κέντρο αγώνα ανατροπής με πρωτοβουλία του κόσμου που αγωνίζεται. Ένα κέντρο αγώνα πραγματικής συσπείρωσης και συντονισμού όλων των αγωνιζόμενων κομματιών, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, σχολείων, συλλογικοτήτων γειτονιάς.