Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στις 20.00

Προβολή: Boys State (2020, ΗΠΑ) - μία κριτική στις εκλογές & την ανάθεση

Με αφορμή τις ερχόμενες εκλογές και την καμπάνια μας ενάντια στην λογική της ανάθεσης, η κινηματογραφική ομάδα της Αυτενεργειας διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ Boys State στον κοινωνικό χώρο του Τρισέ (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα) την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 8μμ!

Το λεγόμενο "Boys State" αποτελεί ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα εκμάθησης που λειτουργεί από το 1937 στις ΗΠΑ από την Αμερικάνικη Λεγεώνα (American Legion). Σε διάρκεια δύο εβδομάδων, χίλιοι έφηβοι από όλη την πολιτεία παίρνουν μέρος σε εργαστήρια ερευνόντας τους μηχανισμούς της αμερικανικής διακυβέρνησης και πολιτικής. Οι νέοι, καλούνται να χωριστούν σε δύο πλευρές (εθνικιστές και ομοσπονδιστές), να δημιουργήσουν δύο κόμματα και να εκλέξουν κυβερνήτη μαθαίνοντας παράλληλα το πώς στήνεται το σύγχρονο ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα της χώρας από το μηδέν.

Η συμμετοχή σε ένα από αυτά τα προγράμματα θεωρείται "μεγάλου κύρους" καθώς τα μεγαλύτερα πολιτικά ονόματα της χώρας έχουν κάποια στιγμή πάρει μέρος σε αυτό. Η παρουσία ενός τελειόφοιτου λυκείου λειτουργεί ως "ελεύθερο πάσο" για όποιο πανεπιστήμιο της χώρας μπορεί ο μαθητής να ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις σπουδές του.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Sundance το 2020 και ακολουθεί το καλοκαιρινό πρόγραμμα Boys State της πολιτείας του Τέξας. Κοιτώντας πέρα από την ανωριμότητα και τη συσσωρευμένη ενέργεια μιας παρέας τελειόφοιτων, η ταινία εξερευνά τα προβλήματα της κομματικής και αντιπροσωπευτικής πολιτικής και πώς αυτή διαβρώνει τη νοοτροπία και ηθική των νέων λίγο πριν από την ενηλικίωσή τους.

Από το theatlantic: "Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του πολιτικού παρόντος της Αμερικής. Το Boys State μοιάζει καταθλιπτικά ρεαλιστικό, καθώς βάζει νέους ανθρώπους να χωρίζονται σε πολιτικά κόμματα και να εκλέγουν μέλη σε αξιωματικές θέσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα κομματικά παιχνίδια και τις φτηνές τακτικές για να βγουν από πάνω. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι νέοι άνθρωποι μαθαίνουν, αντί να χαράζουν μια καλύτερη πορεία, απλώς να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο είναι ήδη στημένα τα πράγματα. Ένας συμμετέχων ονόματι Robert Macdougall - ένας χαρισματικός έφηβος με βλέψεις για την κυβερνητική θέση - παραδέχεται στην κάμερα ότι προσωπικά είναι υπέρ της άμβλωσης, παρά το γεγονός ότι τηρεί δημόσια σκληρή στάση κατά των αμβλώσεων. "Το παίζω σαν παιχνίδι", λέει. "Μερικές φορές δεν μπορείς να κερδίσεις με αυτό που πιστεύεις στην καρδιά σου..."

"ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ - πολιτική συλλογικότητα"

για την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ & την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

https://aftenergeia.gr/