Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 στις 17.00

Ρεμπέτικο γλέντι Χιπ Χοπ Καφενέ

Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως το ρεμπέτικο πέθανε, πως πέθανε ενώ ακόμα τραγουδιέται;

Την Κυριακή 26/3 οργανώνουμε γλέντι ρεμπέτικο με τους Ωχ αμάν στον χώρο μας για να διερευνήσουμε ένα ακόμα είδος μουσικής μακριά από το χιπ χοπ σαν ήχος, κοντά του ως προς το βίωμα.

Θα έχουμε προβλέψει ένα κάποιο φαγητό αλλά είστε ελεύθεροι να μας φέρετε να δοκιμάσουμε ότι θέλετε, να πιούμε και να τα πούμε!

Μια μικρή ιστορία για το ρεμπέτικο:

Μέχρι το 1938 στα πρώτα ρεμπέτικα κυριαρχεί το πειραιώτικο στυλ με κυριότερο εκφραστή τον Μάρκο Βαμβακάρη. ο 1937 επιβάλλεται από το καθεστώς του Μεταξά γενικευμένη λογοκρισία. Το περιεχόμενο αλλάζει αναγκαστικά. Οι αναφορές στο χασίσι, στους τεκέδες και στους ναργιλέδες εκλείπουν. Από το 1938 μέχρι το 1950 το ρεμπέτικο βρίσκει απήχηση σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επεκταθεί η θεματολογία του (εμφάνιση αρχοντορεμπέτικων) και να αλλάξουν οι χώροι στους οποίους ακουγόταν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι περισσότεροι ερευνητές τοποθετούν τον θάνατο του ρεμπέτικου. Στη δεκαετία του 1960 νεκρανασταίνεται το ρεμπέτικο. Τα άρθρα που γράφτηκαν, οι φιλότιμες προσπάθειες αρκετών φοιτητών, ο κορεσμός του κόσμου από τα ινδικά, η ηχογράφηση του Επιτάφιου του Θεοδωράκη το 1960, είχαν ως αποτέλεσμα οι δισκογραφικές εταιρείες να αρχίσουν να ηχογραφούν εκ νέου ρεμπέτικα. Την δεκαετία του 80 γυρίζονται ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, επιθεωρήσεις όλα γύρω και με αναφορά στο ρεμπέτικο. Το ρεμπέτικο καταχωρίζεται ως έγκυρο μουσικό είδος σε έγκυρα διεθνή εγχειρίδια μουσικολογίας. Ιδρύονται μουσεία, διοργανώνονται συνέδρια, εγκρίνονται μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές.


Σας περιμένουμε να ακούσουμε ρεμπέτικες μελωδίες και να τα κουβεντιάσουμε από κοντά!

πηγή : https://facebook.com/events/s/ρεμπετικο-γλεντ…
πηγή : email που λάβαμε στις 20 Μαρτίου 13h