Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στις 19.00

Συζήτηση: Τι Συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

Ομάδα φοιτητ@ της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο καλούν σε συζήτηση και ενημέρωση φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, οργάνωσεις και ατομικότητες. Θέμα της συζήτησης αποτελεί η επιχείρηση συγκάλυψης των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας και κατάχρηση εξουσίας από τον τ. Αντιπρύτανη και καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Α.Τ. Η συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 7μ.μ. στο θέατρο ΡΕΞ. Την Τετάρτη 29 Μαρτίου και ώρα 12μ.μ. το μεσημέρι καλούμε σε διαμαρτυρία για την υπόθεση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Η Σ.Κ.Τ. Ναυπλίου τελεί υπό κατάληψη 47 μέρες. Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τις δεκάδες καταγγελίες για τις παραβιαστικές πρακτικές του τ. Αντιπρύτανη. Η παρενοχλητική του συμπεριφορά ήταν κοινό μυστικό εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, τόσο στους φοιτητικούς όσο και στους καθηγητικούς κύκλους. Ωστόσο, ακριβώς λόγω της εξουσίας που κατείχε ο Α.Τ., κανείς δεν έκανε τίποτα. Οι θεσμικοί παράγοντες εθελοτυφλούσαν και χαρακτήριζαν τις καταγγελίες «κουτσομπολιά», άρα και ανυπόστατες, ή ακόμα και υποκινούμενες. Έτσι παραμένοντας ουσιαστικά άπραγοι. Το βάρος της αναγνώρισης και ανάδειξης των επί σειρά ετών εγκληματικών πράξεων του καθηγητή, επωμιστήκαμε τελικά εμείς, τα φοιτητ@, που βρήκαμε το θάρρος και καταγγείλαμε δημόσια τον Α.Τ. με την ελπίδα να προστατεύσουμε τα θύματα και να ελευθερώσουμε το Πανεπιστήμιο από την παρουσία του. Έπειτα μας ζητήθηκε να καταθέσουμε ενόρκως στην εισαγγελία Ναυπλίου και στην επιτροπή της Ε.Δ.Ε. Το πράξαμε επώνυμα, χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς δισταγμό. Παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες ήταν πολυάριθμες και σοβαρές, ακόμη και τότε, συνέχισαν να μας αμφισβητούν, να μας υποτιμούν και να μας εκφοβίζουν αποσκοπώντας να συγκαλύψουν τα αίσχη και να ξεπλύνουν τον Α.Τ.

Εξ αρχής ο Πρύτανης Αθανάσιος Κατσής, επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του κατηγορουμένου φρόντισε να μας ζητήσει τα προσωπικά δεδομένα των καταγγελουσών χωρίς να έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες και μίλησε δημόσια για το τεκμήριο αθωότητας πριν καν εκφράσει μία συγγνώμη προς τα θύματα. Παραταύτα, το καλοκαίρι του 2022 με ομόφωνη εισήγηση που βεβαίωνε αδικήματα όπως η κατ' επανάληψη σεξουαλική παρενόχληση και η συστηματική κατάχρηση εξουσίας μέσα από εκβιασμούς και άλλες αθέμιτες πρακτικές, ολοκληρώθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση και ο Α.Τ. παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών ΔΕΠ για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας ζητούσε επίμονα τη γνώμη της Συγκλήτου προκειμένου να εφαρμόσει την εκ του νόμου προβλεπόμενη δυνατότητα επιβολής αποχής του Α.Τ. από τα διδακτικά του καθήκοντα εωσότου ολοκληρωθεί η πειθαρχική δίωξη. Ο Πρύτανης απέφευγε τεχνηέντως να φέρει το θέμα στη Σύγκλητο και με διάφορες μεθοδεύσεις καθυστερούσε, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα στον Α.Τ. να παρεμβαίνει με υπομνήματα, να στοχοποιεί φοιτητ@ και να εκθέτει προσωπικά δεδομένα των μαρτύρων και των θυμάτων.

Ένα χρόνο μετά η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών Δ.Ε.Π. και η Υπουργός Παιδείας δεν τον έχει θέσει σε αποχή διδακτικών καθηκόντων. Η Σύγκλητος, έπειτα από νέες μεθοδεύσεις του Πρύτανη Αθανάσιου Κατσή, αποφάσισε να άρει την προηγούμενη απόφασή της, με την οποία είχε κατά μεγάλη πλειοψηφία συνηγορήσει υπέρ της αναστολής των καθηκόντων του και εξέδωσε νέα, παράνομη απόφαση εκ διαμέτρου αντίθετη, παρέχοντας προστασία στον παρενοχλητή. Δύο μέλη Δ.Ε.Π. της Σ.Κ.Τ. που συμμετέχουν στην Σύγκλητο ψήφισαν λευκό ή απείχαν! Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω και συνειδητοποιώντας ότι κανείς δεν μας προστατεύει και κανείς δεν νοιάζεται για μας, προχωρήσαμε σε κατάληψη και των δυο τμημάτων της Σ.Κ.Τ. Ναυπλίου, στηρίζοντας ταυτόχρονα τα αιτήματα των καλλιτεχνών σχετικά με το ΠΔ//85 και διεκδικώντας την απομάκρυνση του Α.Τ. από τις διδακτικές αίθουσες.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου είχε στη διάθεσή του πολύ χρόνο για να αντιδράσει και να πράξει όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με την αναστολή καθηκόντων του Α.Τ., ωστόσο προτίμησε τη συγκάλυψη και τη στήριξη του θύτη. Ένας ολόκληρος χρόνος αποσιώπησης και εμπαιγμού, από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να μας προστατεύουν και να προάγουν αξίες όπως το ήθος, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η δικαιοσύνη. Αντιληφθήκαμε εν τέλει ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διεφθαρμένο ακαδημαϊκό σύστημα που τρέφεται από την εξουσία, τις παράνομες δοσοληψίες, τα πολιτικά συμφέροντα, τις σχέσεις εξάρτησης και κατακρεουργεί τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Τα κτήριά μας στο Ναύπλιο είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα. Δεν τηρούν ούτε τους στοιχειώδεις όρους ασφαλείας. Οι σπουδές μας κινδυνεύουν όμως ο αγώνας συνεχίζεται.

Δεν υποχωρούμε! Δεν φοβόμαστε!

Καταγγέλλουμε το κλίμα διχασμού και τρομοκρατίας που έχουν διασπείρει τις τελευταίες μέρες στην φοιτητική κοινότητα οι πρόεδροι των δύο τμημάτων μας. Από την αρχή της κατάληψης, γνωστοποιήθηκαν τα αιτήματα μας σε όλα τα θεσμικά όργανα του Πα.Πελ. και δεν λάβαμε έκτοτε καμία απάντηση σε σχέση με αυτά, παρά μόνο απαιτήσεις σχετικά με το άνοιγμα των γραμματειών. Υποχωρήσαμε, ώστε να καταφέρουν τα ενδιαφερόμενα άτομα να λάβουν βεβαιώσεις σπουδών για να συμμετάσχουν στον τρέχοντα διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Οι γραμματείες παρέμειναν ανοιχτές για αρκετές μέρες, ωστόσο η συνέλευση καθηγητών Τ.Θ.Σ.παρέμεινε αδρανής. Αφού ξανακλείσαμε τις γραμματείες οι δύο πρόεδροι επικοινώνησαν μαζί μας για να μας ενημερώσουν πως αν δεν λήξει άμεσα η κατάληψη (μέχρι τις 20/3), το εαρινό εξάμηνο θα χαθεί. Εμείς ζητήσαμε να γίνει δια ζώσης συνάντηση, προς εύρεση λύσης όμως δεν ανταποκρίθηκαν ούτε οι δύο πρόεδροι, ούτε ο κοσμήτορας. Αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε διαδικτυακά τ@ καθηγητ@ και τ@ συμφοιτητ@ μας στις 23 Μαρτίου το μεσημέρι και μάλιστα πληρώσαμε για τον απαραίτητο σύνδεσμο που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη συνάντηση, όμως η πρόεδρος του ΤΘΣ με μία αχαρακτήριστη πρωτοβουλία έστειλε δικό της σύνδεσμο. Όσο κι αν προσπαθούν να μας χειραγωγούν δε θα το πετύχουν.

Απευθύνουμε έκκληση:

1. στο Υπουργείο Παιδείας:

-να θέσει σε αναστολή από τα καθήκοντα του τον ελεγχόμενο από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ τ.Αντιπρύτανη Α.Τ. σύμφωνα με το άρθρο 182 του Ν. 4957/2022 που ορίζει την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της πειθαρχικής διαδικασίας από την ποινική ή άλλη δίκη, με αποτέλεσμα ο ευρισκόμενος σε πειθαρχική δίωξη τ. Αντιπρύτανης να φαίνεται ότι μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, γεγονός το οποίο προκαλεί δικαίως την αγανάκτηση των θυμάτων της παρενόχλησης και των φοιτητριών και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών.

- να απομακρύνει τον Α. Κατσή από μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ, καθώς είναι το πρόσωπο που αναγκάστηκε να ασκήσει την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του αντιπρύτανή του επί της θητείας του. Υφίσταται κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων η οποία επηρεάζει την αμεροληψία της κρίσης, δεδομένου ότι τα δύο πρόσωπα συνδέονται με επαγγελματικούς και φιλικούς δεσμούς.

- να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Α. Κατσή για μεθόδευση της παράνομης απόφασης της Συγκλήτου, παρεμπόδιση άσκησης του αποφασιστικού δικαιώματος της Συγκλήτου, για παρακώλυση της λειτουργίας της, καθώς και για απόπειρα συγκάλυψης του διωκόμενου, μέσω προνομιακής μεταχείρισης (παρέχοντάς του εμπιστευτικά έγγραφα του υπουργείου και τη δυνατότητα κατάθεσης υπομνήματος στο οποίο αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα και στοχοποίησε θύματα και μάρτυρες τον Σεπτέμβριο του 2022) και σκόπιμης χρονοτριβής (έως την πειθαρχική παραγραφή;).

2. στα μέλη της Συγκλήτου: να αντισταθούν σε κάθε μεθόδευση, μονομερή ενέργεια και αντιδημοκρατικό εμπαιγμό από όσο ψηλά και αν προέρχεται. Δεν είναι μόνο ο διωκόμενος, αλλά και οι μεγαλόσχημοι προστάτες του που προσβάλλουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αμαυρώνουν τη δημόσια εικόνα του. Τα καλούμε να συλλογιστούν: γιατί συνηγορούν στο ξέπλυμα του «καλού συναδέλφου» που συστηματικά παρενοχλούσε με ανάρμοστα μηνύματα και άγγιζε τις φοιτήτριες στο στήθος και την οσφυϊκή χώρα; Συνάδουν οι συμπεριφορές αυτές με την ιδιότητα του μέλους ΔΕΠ; Θεωρούν ότι τιμά το πανεπιστήμιο κάποιος που εκμεταλλευόμενος τη θέση του καθηγητή και αντιπρύτανη εκβίαζε συναδέλφους του;

3. στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης: να ελέγξει για τους χειρισμούς αυτούς τον Α. Κατσή και για το αν λειτουργεί προς όφελος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

4. στ@ καθηγητ@ μας: να προστατεύσουν τις συναδέλφους τους και τις φοιτήτριες που έχουν υπάρξει θύματα του κακοποιητή και να αρνηθούν κάθε ευνοϊκή μεταχείριση προς όφελος του διωκόμενου. Να εξασφαλίσουν για όλ@ μας ένα ασφαλές περιβάλλον εκπαίδευσης και συνύπαρξης. Να πάψουν να εφαρμόζουν τα σχέδια του πρώην αντιπρύτανη που στόχευαν μόνο στο διχασμό, το διαίρει και βασίλευε και το δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών χρειάζεται καλ@ καθηγητ@, καλό πρόγραμμα σπουδών με κέντρο το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες, καλές αίθουσες, καλό εξοπλισμό και όχι τακτικισμούς, φθόνο και διώξεις.

5. στην εισαγγελία Ναυπλίου: να επανεξετάσει την υπόθεση, καθώς όσ@ είχαν το σθένος να καταθέσουν ενόρκως, επαπειλούμεν@ και υποβάλλοντας εαυτούς σε μία ψυχοφθόρο και εξουθενωτική διαδικασία αδιαμφισβήτητα επιθυμούν τη δίωξη και τιμωρία του.

Τέλος διεκδικούμε την διά παντός απομάκρυνση του Α.Τ. από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

πηγή : https://www.facebook.com/lpaouze
πηγή : email που λάβαμε στις 27 Μαρτίου 23h