Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 στις 18.30

Κάλεσμα για την Ενίσχυση Και Τη Συνέχιση Του ΣΣΜ Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο Σερβιτόρων/Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού
Θεσ/νικης (ΣΣΜΘ) είναι πρωτοβάθμιο σωματείο βάσης στον επισιτισμό όπου μπορούν να συμμετέχουν όλες /όλοι οι εργαζόμενες/οι στον κλάδο, εκτός από αφεντικά, υπεύθυνους και φασίστες.

Λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες και όλες οι αποφάσεις παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις.
Το σωματείο από την ίδρυση του το 2010 έχει οργανώσει, συμμετάσχει και στηρίξει μια σειρά από (όχι αποκλειστικά κλαδικούς) εργατικούς αγώνες, διεκδικήσεις και απεργίες. Με παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς απευθύνεται σε συναδέλφισσες και συναδέλφους σχετικά με τα σταθερά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ενδεικτικά:
-μισθοί κάτω από το βασικό μισθό/συλλογική σύμβαση
-μαύρη εργασία/υποασφάλιση
-απλήρωτα Δώρα/Κυριακές/Νυχτερινά/Άδειες κλπ
-εκδικητικές απολύσεις/εξώθηση σε παραίτηση
-σεξιστικές συμπεριφορές
-ένταση της εργασίας/πολλαπλά πόστα

Τα τελευταία χρόνια η εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης αποτυπώνεται μέσα από νομοσχέδια που καταργούν εργασιακά κεκτημένα αιώνα και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Κράτος και αφεντικά προσπαθούν να καταστείλουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων την ίδια στιγμή οι μισθοί μας σε συνδυασμό με την υπάρχουσα ακρίβεια δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα διαβίωσης και οι αυθαιρεσίες των αφεντικών τείνουν να γίνουν καθεστώς στο κλάδο μας.

Μέσα σ΄ αυτή τη συνθήκη θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να μπουν αναχώματα και να γεννηθούν αντιστάσεις που θα εμποδίσουν όλα τα παραπάνω μέσα από έναν μαζικό συνδικαλιστικό φορέα που λειτουργεί αδιαμεσολάβητα και παλεύει βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλέσουμε τους συναδέλφους /συναδέλφισσες σε μια συνέλευση για την συνέχεια της ύπαρξης και δράσης του σωματείου καθώς η μαζικότητα του το τελευταίο διάστημα μειώνεται σε βαθμό που δεν μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του .

Επιθυμούμε το σωματείο να γίνει ξανά ένας ζωντανός συνδικαλιστικός χώρος αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και αγώνα στον κλάδο του επισιτισμού. Ένα σωματείο που θα συνεχίσει να στέκεται δυναμικά απέναντι στα αφεντικά και κάθε αντεργατική πολιτική. Η απάθεια, η μοιρολατρία ή οι ατομικές λύσεις δεν μπορούν μας προσφέρουν τίποτα. Η συλλογική μας δύναμη ,η αλληλεγγύη και οι ταξικοί αγώνες θα είναι η απάντηση και το όπλο μας ενάντια στην υποτίμηση της εργασίας και των ζωών μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΣΣΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5/4/23 στις 18:30
Γραφεία Σωματείων Βάσης ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ 7