Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στις 19.30

Προβολή της ταινίας «Επόμενος σταθμός Ουτοπία» και συζήτηση με τη ΒΙΟΜΕ

Η ταινία "Επόμενος σταθμός ουτοπία", σε σκηνοθεσία του Απόστολου Καρακάση έχει βραβευθεί στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, που έκλεισε εξαιτίας της κρίσης το 2011, αφήνοντας απλήρωτους 70 εργάτες, που δεν δέχτηκαν την απόφαση της εταιρείας Filkeram-Johnson, να βάλει λουκέτο και αντιδρούν δυναμικά: καταλαμβάνουν το εργοστάσιο και αρχίζουν να το διαχειρίζονται οι ίδιοι παράγοντας υλικά καθαρισμού.

Από εκείνη τη στιγμή είχε ξεκινήσει ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας εργασιακό πείραμα: δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο, που λειτουργεί με αυτοδιαχείριση. Κάτι, δηλαδή, που μέχρι το 2011 εθεωρείτο ουτοπία, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.

Ο σκηνοθέτης αποφεύγοντας τον πειρασμό μιας απλής καταγραφής των γεγονότων προχωρά πάρα πέρα εστιάζοντας στην πορεία των δράσεων και αντιδράσεων των εργατών, στην άγνωστη πορεία από την ουτοπία στην πραγματικότητα. Το εγχείρημά τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ οι πρώην ιδιοκτήτες έκπληκτοι παρακολουθούν την επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο της πραγματικής δημοκρατίας. Εργάτες με καμία εμπειρία από την αυτοδιαχείριση, οδηγημένοι από την απελπισία, αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια μικρή επανάσταση, για να έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν πίσω τις ζωές τους. Η αυτοδιαχείριση θα εξελιχθεί σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις, καθώς για να τα καταφέρουν θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι.

Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ.

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή, 31 Μαρτίου, στην «Alternativa», το εναλλακτικό μας στέκι Τζώρτζ 12, 6ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος και θα αρχίσει στις 7.30μμ ακριβώς, προκειμένου να έχουμε χρόνο για συζήτηση.

Εναλλακτική Δράση για ποιότητα Ζωής

πηγή : https://www.facebook.com/photo/?fbid=58907226…