Τρίτη 4 Απριλίου 2023 στις 20.00

Αυτομόρφωση για το ενιαίο μέτωπο με το βιβλίο του Τρότσκι "ΚΑΙ ΤΩΡΑ;"

Ανοιχτή αυτομόρφωση της εφημερίδας "Η ΚΟΚΚΙΝΗ" για μια πρώτη γνωριμία με το έργο του Λέοντα Τρότσκι την Τρίτη 4 Απρίλη 2023 στις 8μμ, στο στέκι infolibre (υπουργού Φ. Δραγούμη 4, περιοχή Ροτόντας, Θεσσαλονίκη).

Ποιος φέρει την ευθύνη για την άνοδο των ναζί το 1933 στη Γερμανία;

Ένας ζωέμπορος οδηγούσε τα ζώα του στο σφαγείο. Ο χασάπης εμφανίστηκε με το κοφτερό μαχαίρι του.
«Ας σφίξουμε τις γραμμές μας και με τα κέρατά μας ας κομματιάσουμε αυτόν τον δήμιο!», πρότεινε ένα από τα βόδια.
«Αλλά σε τι είναι χειρότερος ο χασάπης από τον έμπορο που μας φέρνει εδώ χτυπώντας μας με τη βουκέντρα;», αποκρίθηκαν τα άλλα βόδια που είχαν διαπαιδαγωγηθεί πολιτικά στο μαντρί του Μανουίλσκι* (σημ. ΚΟΚΚΙΝΗΣ πρόκειται για πειθήνιο όργανο του Στάλιν που είχε αναλάβει να διευθύνει την Κομμουνιστική Διεθνή, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της σοβιετικής γραφειοκρατίας).
«Μα ύστερα θα μπορέσουμε να κανονίσουμε το λογαριασμό και με τον ζωέμπορο», είπε το βόδι.
«Όχι», αποκρίθηκαν τα βόδια με αρχές. «Εσύ καλύπτεις τους εχθρούς από τα αριστερά. Είσαι και εσύ ο ίδιος ένας σοσιαλ-χασάπης!».
Και τα βόδια αρνήθηκαν να σφίξουν τις γραμμές τους.

(Λέων Τρότσκι: «ΚΑΙ ΤΩΡΑ;», 27 Γενάρη 1932, έναν χρόνο και τρεις ημέρες ΠΡΙΝ καταλάβει ο Χίτλερ την εξουσία στη Γερμανία)

Διαβάζοντας το συγκλονιστικό κείμενο του Τρότσκι μπορούμε να απαντήσουμε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές: ευθύνεται η ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς της εποχής εκείνης. Μπορεί να είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες που ευνοούσαν την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία, αλλά την επικράτησή του τη διασφάλισαν, δυστυχώς, οι ηγεσίες της Αριστεράς. Η ευθύνη έχει υπογραφή και σφραγίδα: Το ΚΚ Γερμανίας (KPD) και η Σοσιαλδημοκρατία (SPD). Κι όλα αυτά στη χώρα με το πιο πολυάριθμο και καλύτερα οργανωμένο εργατικό κίνημα στον κόσμο.

Το ποια θα μπορούσε να είναι η πολιτική προετοιμασία απέναντι στον φασιστικό κίνδυνο, είναι ακριβώς το θέμα του συναρπαστικού αυτού έργου του Τρότσκι.
Το βιβλίο γράφτηκε ενώ ο συγγραφέας του ήταν εξόριστος από τον Στάλιν στην Πρίγκηπο της Τουρκίας και καμία χώρα στον πλανήτη δεν δεχόταν να του προμηθεύσει ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήριο.
Όμως η ζωντάνια των εικόνων του «Και Τώρα;» κάνει τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του έργου του να νομίζουν πως ο συγγραφέας ζει στο Βερολίνο το 1931-32 και περιγράφει τα γεγονότα όπως εκτυλίσσονται κάτω από το παράθυρό του.

Τρίτη 4 Απρίλη 2023, 8μμ, στέκι infolibre (υπουργού Φ. Δραγούμη 4, περιοχή Ροτόντας, Θεσσαλονίκη)

*Στον σύνδεσμο αυτό μπορείτε να δείτε το fb event της αυτομόρφωσης

πηγή : email που λάβαμε στις 31 Μαρτίου 18h