Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στις 18.00

Εκδήλωση για τις συνέπειες του σεισμού στην τουρκία

Ο σεισμός που έγινε στις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας πριν από 2 μήνες κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και εκτόπισε αρκετά εκατομμύρια. Η πολιτική του τουρκικού κράτους ιστορικά είναι να αντιμετωπίζει τους Κούρδους και άλλες εθνότητες της χώρας σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Αμέσως, έδειξε τις προθέσεις του απέναντι στο λαό. Έστειλε ελάχιστη βοήθεια σε συγκεκριμένες περιοχές και στις περισσότερες άφησε τους ανθρώπους εντελώς αβοήθητους ενώ παράλληλα εμπόδιζε την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στις σεισμόπληκτες περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι η αναγκαστική μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων και οι άθλιες συνθήκες επιβίωσης όσων επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Παρά τις προσπάθειες του φασιστικού τουρκικού κράτους να διακόψει την έμπρακτη αλληλεγγύη, αρκετή βοήθεια κατάφερε να φτάσει από την Τουρκία αλλά και άλλες περιοχές όπως η Ελλάδα.

Στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό ζούσαν περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι. Μπορεί η ένταση του σεισμού να ήταν μεγάλη όμως για τον αριθμό των νεκρών και την κατάρρευση ολόκληρων οικοδομικών συγκροτημάτων, τη βασική ευθύνη έχει το τουρκικό κράτος που εδώ και χρόνια ταΐζει τις κατασκευαστικές εταιρίες, που με τη σειρά τους στηρίζουν το καθεστώς για να δημιουργούν σπίτια φέρετρα. Τις πρώτες κρίσιμες μέρες οι άνθρωποι έβγαζαν τους νεκρούς με τα χέρια τους ενώ το κράτος έστελνε την πολιτική προστασία να αφαιρέσει τα ΑΤΜ των τραπεζών και με συνοπτικές διαδικασίες γκρέμιζε κτήρια της πολεοδομίας για να συγκαλύψει το έγκλημα. Ταυτόχρονα αλληλέγγυοι συλλαμβάνονται, βασανίζονται και σκοτώνονται ή απελαύνονται αν πρόκειται για πολίτες άλλων χωρών. Νεκροί και ερείπια αδιαχώριστα μεταφέρονται έξω από τις πόλεις που καταστράφηκαν, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αναλγησία του τουρκικού κράτους. Τα ΜΜΕ της Τουρκιάς μιλούν για 50.000 νεκρούς όμως οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές και εναντιώνονται στη συστηματική πολιτική παραπληροφόρησης και καταστολής βεβαιώνουν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τις 300.000 χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των Σύριων προσφύγων που ζούσαν εκεί .

Φαίνεται λοιπόν ότι τα κράτη χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους αποσιώπησης των εγκλημάτων για τα όποια ευθύνονται καθώς τον ίδιο μηχανισμό συγκάλυψης χρησιμοποιεί και η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το έγκλημα στα Τέμπη. Ενώ ο λαός κλαίει τους νεκρούς του και στις δυο χώρες οι κυβερνήσεις περνούν νομοσχέδια που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα και στην απαλλοτρίωση ολόκληρων εκτάσεων που φτάνει το 60% της γης στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη επομένως να προτάσσουμε την άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη μας ως κίνημα και να οργανωθούμε απέναντι σε φασιστικά κράτη που προσπαθούν στο όνομα του κεφαλαίου να ορίζουν και να ελέγχουν τις ζωές μας. Η ιστορία δείχνει ότι από όποια πλευρά του Αιγαίου κι αν είμαστε αυτοί θα βάζουν σε προτεραιότητα τα κέρδη τους ενώ εμείς ξέρουμε ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό.

Πρωτοβουλία Αναρχικών Κομμουνιστών για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη

πηγή : email που λάβαμε στις 4 Απριλίου 01h