Παρασκευή 26 Μαίου 2023 στις 21.00

(Αναβάλλεται) Live οικονομικής ενίσχυσης +After Party

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία διεξαγωγής του Live!


Αντιφών

Η μαθητική αναρχική ομάδα ΑΝΤΙΦΩΝ ξεκίνησε στις αρχές του 2023 από μία παρέα που ασπάζεται την αναρχική ιδεολογία. Το όνομα ΑΝΤΙΦΩΝ προέκυψε από τον αρχαίο σοφιστή του 5ου αιώνα π.Χ., «Αντίφων ο Αθηναίος», ο οποίος διατύπωσε δύο αδιανόητες για την εποχή του απόψεις. Υποστήριξε πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι τόσο απέναντι στο πλαίσιο της πόλης που ζουν, όσο και μεταξύ τους. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι οι νόμοι της πολιτείας είναι αυθαίρετοι, χωρίς να διστάσει να πάει κόντρα σ' αυτούς, αλλά και στο σύστημα εκείνης της εποχής.

Στην αναρχική ομάδα ΑΝΤΙΦΩΝ ένας από τους σκοπούς μας είναι η ενίσχυση του αναρχικού μαθητικού κινήματος το οποίο τα τελευταία χρονιά βρίσκεται σε παρακμή. Κάθε άτομο της ομάδας κατέχει μια υπεύθυνη θέση καθώς έχουμε κοινούς στόχους, ανταλλάσουμε απόψεις, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Δρούμε όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Οι στόχοι μας δεν αφορούν μόνο την αποδοκιμασία ορισμένων μορφών συμπεριφοράς, είτε αφορούν εμάς είτε άλλους. Επιδιώκουμε την κατάργηση των κρατικών καταπιεστικών παραγόντων που περιορίζουν την ελευθερία του ατόμου ή της κοινωνίας. Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή η ομάδα είναι ανεξάρτητη από κομματικές παρατάξεις. Πράττουμε και αντιδρούμε ενεργά!

Ο νεοφασισμός και πως τον αντιμετωπίζουμε

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως το φασιστικό κίνημα της νεολαίας ακμάζει. Αυτό συμβαίνει λόγω της προπαγάνδας που προωθείται μέσω του οικογενειακού περιβάλλοντος, του σχολέιου και των social media. Σε πολλά σπίτια (προωθείται) (προβάλλεται) ο σεξισμός, η ομοφοβία και ο ρατσισμός, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να υιοθετούν τις ίδιες συμπεριφορές και ιδεολογίες. Στην εκπαίδευση, ορισμένοι καθηγητές τείνουν να κάνουν ακατάλληλα για τον σχολικό χώρο σχόλια (ρατσιστικά, ομοφοβικά, σεξιστικά), δίνοντας στους μαθητές λάθος πρότυπα. Τέλος, λόγω των τάσεων που υπάρχουν στα social media και στη μουσική (π.χ. τραπ) η οποία παρουσιάζει τέτοιου είδους ιδέες, δημιουργείται ο νεοφασισμός. Είναι χρέος μας να τσακίσουμε τον φασισμό από όπου και αν προέρχεται.

Τι είναι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και πως μας επηρεάζει ως μαθητές;

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, να υποβαθμίσει την δημόσια εκπαίδευση με την υποβολή νόμων έχοντας ως απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή της. Ειδικότερα, το 2020 κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η κυβέρνηση πέρασε νόμους που κατήργησαν την κοινωνιολογία και τα καλλιτεχνικά μαθήματα στο λύκειο, έβαλε σε λειτουργεία την τράπεζα θεμάτων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, επέβαλε μηχανογραφικό περιορισμένου αριθμού σχολών και έβαλε μπάτσους στις σχολές. Επιπλέον, το 2022 η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, εφάρμοσε τον ΠΔ-85 και έτσι υποβάθμισε τα πτυχία των καλλιτεχνικών και των δραματικών σχολών.

Ποια είναι η γνώμη μας για τη κρατική δολοφονία στα Τέμπη;

Φυσικά η στάση της κυβέρνησης, αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης να μην αναλάβει την ευθύνη της δολοφονίας δεν μας εκπλήσσει ούτε και θα υποκριθούμε ότι πέφτουμε από τα σύννεφα. Ολόκληρο το αναπτυξιακό πλαίσιο για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών έργων είναι ένα τεράστιο φιάσκο δεκαετιών που κατέληξε σε μίζες. Μίζες οι οποίες ξεπληρώθηκαν με ανθρώπινες ζωές και αίμα. Με δεδομένο αυτό, δεν θα ήταν πολιτικά ορθό να παραλείψουμε να ασκήσουμε (αυτό)κριτική στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι δύσκολες περιστάσεις απαιτούν σκληρές απαντήσεις που κατά τη γνώμη μας δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα. Το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα βρέθηκε κατώτερο των περιστάσεων, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι αναλώθηκε σε πασιφιστικές εκδηλώσεις και καταγγελτικού τύπου διαμαρτυρίες. Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε ως πολιτικά υποκείμενα θα πρέπει πρώτα να θέσουμε και τις κατάλληλες ερωτήσεις. Είναι μία μαζική διαμαρτυρία ο αυτοσκοπός της δράσης; Είναι μία ογκώδης απεργία η κορύφωση του αγώνα; Είναι αρκετή μία βαρυσήμαντη δήλωση ότι η μνήμη των νεκρών δεν θα ξεχαστεί; Πριν απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, θα πρέπει πρώτα να ασκήσουμε στους εαυτούς μας σκληρή κριτική, να εκτεθούμε στις αδυναμίες μας και να τις αντιμετωπίσουμε κατάματα. Μόνο έτσι θα έχουμε την πιθανότητα να κρατήσουμε τις υποσχέσεις που δίνει ο καθένας στον εαυτό του.

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Απριλίου 19h