Τετάρτη 19 Απριλίου 2023 στις 19.00

Αντι- ιμπεριαλιστική συνέλευση Βόλου

Συνέλευση την Τετάρτη 19 Απρίλη στις 19.00 στη Λέσχη Εργαζομένων Βόλου για τη δημιουργία κοινής στρατηγικής πάνω στα ζητήματα αυτά και στο γενικότερο αγώνα με σκοπό να βάλουμε ένα φρένο στη μετατροπή του τόπου μας σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς κατά τη περίοδο κυβέρνησης της ΝΔ, υπάρχει μια διαρκής αναβάθμιση των στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η αναβάθμιση αυτή αποτυπώνεται ποικιλοτρόπως με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανανεωμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας η οποία υπογράφτηκε στις 14 Οκτωμβρίου του 2021.

Η εντεινόμενη εδαφικοποίηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων του ΝΑΤΟ καθώς και των αστικών τάξεων ΗΠΑ και Ελλάδας έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά με την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, την επίδειξη αεροπλανοφόρων και φρεγατών στο λιμάνι του Πειραιά, την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε νατοϊκή βάση και την γενικότερη μετατροπή όλου του ελλαδικού χώρου σε ορμητήριο πολέμου. Σε αυτήν την διαδικασία δεν εξαιρείται και η πόλη στην οποία ζούμε, ο Βόλος ούτε και η γειτονική μας Λάρισα, δύο πόλεις που παίζουν έναν ιδιαίτερα αναβαθισμένο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωατλαντικού πολεμικού άρματος. Συγκεκριμένα στη Μαγνησία, το υπό ιδιωτικοποίηση λιμάνι του Βόλου μετατρέπεται σε ''αμερικάνικο'' έδαφος ενώ τόσο στη βάση του Στεφανοβικείου όσο και στο στρατόπεδο Γεωργούλα η παρουσία του στρατού των ΗΠΑ αποκτά μόνιμο χαρακτήρα. Υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός ώστε να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης και logistics, τουλάχιστον μέχρι και το 2028 , βάση των υπογεγραμμένων συμβολαίων. Ο Βόλος επίσης εντάσσεται στις περιοχές που θα φιλοξενήσουν την εκπαίδευση 15 χιλιάδων Ουκρανών σε διάφορες περιοχές της χωράς. Την ίδια στιγμή μεσώ της πρόθεσης δημιουργίας μονάδας LNG εντός του Παγασητικού κόλπου (κίνηση που εξυπηρετεί τα οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ) η περιοχή μετατρέπεται σε τσιφλίκι των Νατοϊκών σχεδιασμών και την εντάσσει ως ξεκάθαρο στόχο σε ενδεχόμενες πολεμικές συγκρούσεις.

Στον αντίποδα της προώθησης των πολεμοχαρών επιδιώξεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ελλάδας , το εν Ελλάδι αντιπολεμικό/αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχει βιώσει μια απομαζικοποίηση, ενώ το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει αναδείξει την πληθώρα προσεγγίσεων τόσο γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και γύρω από την γενικότερη θεματολογία του ιμπεριαλισμού και του πολέμου. Όμως ο πολιτικός διάλογος μεταξύ οργανώσεων και συλλογικοτήτων από μόνος του, κατά την άποψή μας, δεν είναι αρκετός αν δεν αποτυπώνεται μέσω της παρέμβασης, της δράσης, της κίνησης μας μέσα στην εργατική τάξη, την νεολαία, τον λαό αλλά και κόντρα στις επιλογές τόσο της ντόπιας αστικής τάξης όσο και των ιμπεριαλιστών. Πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται, ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών αυξάνεται, η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν βαθαίνει , με την ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών της Ελλάδας για εξοπλισμούς , κάτι που αποτελεί στρατηγική επιλογή της αστικής της τάξης και δεν πρόκειται να αλλάξει όποια κυβέρνηση κι αν συναντήσουμε μπροστά μας τον επόμενο καιρό. Η εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους είναι προδιαγεγραμμένη, γεγονός που πρέπει να μας βρει ενωμένους, στον δρόμο, ενάντια σε οποιαδήποτε συμμετοχή του Ελλαδικού χώρου στο αιματοκύλισμα της υφηλίου για λογαριασμό των κάθε λογής ιμπεριαλιστών.

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό, σε επικοινωνία και συνεργασία με τον Διαρκή Αγώνα, καλούμε σε συνέλευση την Τετάρτη 19 Απρίλη στις 19.00 στη Λέσχη Εργαζομένων Βόλου για τη δημιουργία κοινής στρατηγικής πάνω στα ζητήματα αυτά και στο γενικότερο αγώνα με σκοπό να βάλουμε ένα φρένο στη μετατροπή του τόπου μας σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

Αντι- ιμπεριαλιστική συνέλευση Βόλου

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1624816/