Δευτέρα 1 Μαίου 2023 στις 13.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία

Δευτέρα 1η Μάη 2023 - Δεν είναι αργία, είναι απεργία! - Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία στο Π.Άρεως.


1 2 3 4

1η Μάη: Δεν είναι αργία, είναι απεργία. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς της τάξης μας

Η Πρωτομαγιά δεν είναι ανοιξιάτικη γιορτή, είναι απεργία ταξική

Την ώρα που στις κάλπες των ψευδαισθήσεων και της αυταπάτης της συμμετοχής ρίχνονται όνειρα και προσδοκίες, αγώνες και αδιέξοδα διλήμματα…

Την ώρα που το θέαμα και το εμπόρευμα επιχειρεί να υποκαταστήσει την πολιτική δράση…

Ποια/ος μπορεί να ξεχάσει με «αντιστάθμισμα» την επιδοματική πολιτική της φιλανθρωπίας, για ένα κομμάτι ψωμί:

  • τους 37.000 νεκρούς από την πανδημία, τους 57 νεκρούς στις ράγες των αποικιοκρατικών συμβάσεων των μνημονίων, τους χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς;
  • την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, τη μεθόδευση να επιβληθεί πλήρης έλεγχος των σωματείων από το κράτος με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων;
  • την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δημόσιους χώρους με πρόσχημα την πανδημία, τον κανιβαλισμό από τις συμμορίες των μηχανισμών καταστολής σε όσες/ους αντιστέκονται στους δρόμους ή και περιφρουρούν τις απεργίες;
  • τις αποφάσεις του ποινικού κατασταλτικού μηχανισμού των δικαστηρίων που εγκληματοποιεί τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, ενώ τρομοκρατεί όποια επιζώσα καταγγέλλει κυκλώματα -όπως την 12χρονη στον Κολωνό που κρατούν προφυλακισμένη τη μάνα, ενώ αποφυλακίζουν παιδοβιαστές, βιαστές, σωματέμπορους, και τον πρώην μπάτσο στην υπόθεση της Ηλιούπολης που συνεχίζει να κάνει απειλητικές αναρτήσεις εις βάρος της 19χρονης και των δικηγόρων της;
  • τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, τη διάλυση και την εμπορευματοποίηση των νοσοκομείων, τις απολύσεις υγειονομικών που δεν είχαν εμβολιαστεί;
  • τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες, τις φυλακές που έχουν γίνει κολαστήρια;

Απέναντι σε αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα δόθηκαν και δίνονται σημαντικές και αποτελεσματικές μάχες, δεκάδες χιλιάδες απήργησαν, κατέλαβαν κτίρια, διαδήλωσαν στους δρόμους της οργής, απάντησαν συλλογικά στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.

Την 1η του Μάη συνεχίζουμε: απεργούμε* (*δεν αναπληρώνουμε), διαδηλώνουμε.

Η 1η του Μάη, η εργατική πρωτομαγιά, είναι παγκόσμια μέρα ιστορικής μνήμης και ταξικών αγώνων.

Στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι απλώς μια θεσμοθετημένη αργία -μια μέρα στις 365 μέρες αφιερωμένη στον εργάτη. Είναι απεργία. Αποτελεί ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή ανάμεσα στις/στους εργαζόμενες/ους, στις/στους άνεργες/ους και στα αφεντικά.

Απεργούμε στον χώρο εργασίας συλλογικά και αλληλέγγυα.

Δεν απεμπολούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα -δεν μας δόθηκαν, δεν μας παραχωρήθηκαν. Κατακτήθηκαν με τίμημα τη ζωή, τις φυλακίσεις, την ανεργία.

Στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στον οποίο η απουσία αντίπαλου δέους εντείνει την εργοδοτική τρομοκρατία, η άρνηση εργασίας αποτελεί πράξη αντίστασης:

  • στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στον εκβιασμό της απόλυσης, στη σεξιστική συμπεριφορά των αφεντικών, στην μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα, επιδόματος και αποζημίωσης αδείας, στην υπασφάλιση, στην παραβίαση του 45΄ της διδακτικής ώρας.
  • στην ασυδοσία των εργοδοτών που έφτασαν στο σημείο να κακοποιούν μαθητή στα Άνω Λιόσια.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, και στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης χρειάζεται οι δυνάμεις του ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού να διαμορφώσουν τους όρους για να δημιουργηθεί ένα σωματείο βάσης κλαδικό πανελλαδικό, μακριά από μηχανισμούς και παράγοντες της «νομιμότητας».

Την 1η του Μάη στις 13.00 στο Πεδίο του Άρεως καλούμε τις/τους εργαζόμενες/ους, τις/τους άνεργες/ους του κλάδου να στηρίξουμε την απεργιακή μοτοπορεία του σωματείου βάσης των εργαζομένων οδηγών δικύκλου, της ΣΒΕΟΔ.

Την 1η του Μάη καμία εργοδοσία δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να εργαστούμε ή να μην μας πληρώσει σύμφωνα με το ωράριό μας. Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να αντισταθούν σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία των αφεντικών (Εδώ το σχετικό ΦΕΚ, τ. Β΄, 4212/27 ΔΕΚ 2016 και εδώ ο νόμος 4415/2016, άρθρο 80).

Για τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό των σωματείων βάσης!

Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης
με αυτοοργάνωση και ταξική αλληλεγγύη!

Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

πηγή : https://erganidekp.wordpress.com/2023/04/28/1…


1 2 3 4

Εργατική Πρωτομαγιά 2023 [Διαδήλωση :: 11πμ, Προπύλαια // Μοτοπορεία :: 1μμ, Π. Άρεως // + ανακοίνωση ΠΕΡΓΑΝ]

Ως Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια στηρίζουμε:

  • Την Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή διαδήλωση στις 11πμ στα Προπύλαια, που οργανώνεται από διάφορα εργατικά σωματεία και άλλες δυνάμεις του ταξικού-κοινωνικού κινήματος
  • Την Απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία στη 1μμ, στο Π. Άρεως, που οργανώνεται από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) / Περισσότερα…

Η απεργιακή εξέγερση της 1ης Μάη του 1886 στο Σικάγο, με κύριο αίτημα την κατάκτηση του οκτάωρου γιορτάζεται διεθνώς σαν μια μεγάλη νίκη του εργατικού κινήματος. Αν όμως η νίκη είναι η επιθυμητή κατάσταση μιας εξέγερσης, τότε αυτή η κατάσταση θα σήμαινε αυτόματα και το τέλος της.

Η συνέχιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τα εξαντλητικά οκτάωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, οι δυσβάσταχτες και πιεστικές συνθήκες εργασίας με ελλιπή μέτρα ασφαλείας, δεν μας επιτρέπουν να δούμε την ιστορική εκείνη ημέρα της 1ης Μάη ως τέλος, αλλά ως αρχή μιας εξέγερσης , η οποία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ολική κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς, και που θα σημάνει την ολική απελευθέρωση του ανθρώπου από τον καταναγκασμό του κέρδους.

Τα όπλα του εργατικού κινήματος, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις, τα σωματεία, εκτός από την επίθεση των αφεντικών που δέχθηκαν, ενσωμάτωσαν ιεραρχικές δομές, οπότε διαβρώθηκαν και από τα μέσα με την ευγενική συμμετοχή των εργατοπατέρων, οι οποίοι πρόθυμα συνδιαλλέγονταν με τα αφεντικά και συνεπώς αποδυναμώθηκαν. Ωστόσο, ακόμη και έτσι το εργατικό κίνημα με τις δυνάμεις που κατορθώνει να ανακτά κάθε φορά συνεχίζει να αντιστέκεται.

Τα αφεντικά μέσω του αστικού κράτους υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους άλλοτε με νόμους, με τεχνητές οικονομικές κρίσεις, με διάσπαση της εργατικής τάξης και κατακερματισμό της εργασίας, με φασιστικά τάγματα εφόδου, με πολέμους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για τη δημιουργία μεταναστευτικών ροών, οι οποίες θα αποτελούν πάντα το φθηνό εργατικό δυναμικό και άλλοτε μέσω της κοινωνικής ειρήνης, χρησιμοποιώντας τις παγίδες της εθνικής ενότητας, των εκλογών, της εξουσιαστικής παιδείας ή των μικρών υποχωρήσεων.

Επιπλέον, η εργασία στο σήμερα συνεχίζει να είναι εξαντλητική για τα σώματα και την ψυχική υγεία, πολλοί και πολλές βρισκόμαστε σε ένα διαρκές καθεστώς επισφάλειας ή και ανεργίας, ή και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε μαύρα και ανασφάλιστοι. Κι ενώ τα πάντα γύρω μας γίνονται πιο ακριβά, η ζωή μας, όπως και η εργασία μας, γίνεται όλο και πιο φθηνή…

Ο Μάης του 1886 και οι αντίστοιχοι Μάηδες που ακολούθησαν θα είναι για πάντα πυξίδα στους αγώνες μας. Από την κάθε μικρή ή μεγαλύτερη μάχη που δίνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς ή σε κάθε γειτονιά ή σε κάθε εργασιακό κλάδο ή και συνολικά ως εργατική τάξη. Από κάθε απόπειρα υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων και των ταξικών μας συμφερόντων και από κάθε συλλογική προσπάθεια και διεκδίκηση για την κάλυψη όλων των αναγκών μας. Από την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης και την αλληλοβοήθεια. Μέχρι την εμβληματική μάχη για την κατάργηση της μισθωτής εργασίας και για να πάρουμε στα χέρια μας τα μέσα παραγωγής και όλο τον πλούτο που παράγουμε, αλλά και τις ίδιες τις ζωές μας.

Να επιτεθούμε στα αφεντικά , όπως επιτίθενται αυτά σε εμάς .

Να μην ζητήσουμε ελαφρύτερα δεσμά, αλλά ολική κατάργησή τους.

Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια
prwterganenotia.wordpress.com | prwtexerganenoextia@espiexv.net

πηγή : https://prwterganenotia.wordpress.com/2023/04…


1 2 3 4

[ΚτΒ]: Κάλεσμα Στήριξης στην Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2023

post image

Σικάγο 1886. Σαλονίκη 1936. Καισαριανή 1944. Κωνσταντινούπολη 1977…

137 Μάηδες μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, όπου η εργατική Τάξη, "αυτή που δεν έχει τίποτα άλλο από την εργασιακή της ισχύ και δεν είναι τίποτα αλλά πρέπει να γίνει τα πάντα…", ξεσηκώθηκε διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες δουλειάς, η Πρωτομαγιά δεν είναι κρατική αργία ούτε κινητή γιορτή. Για το πολυεθνικό προλεταριάτο και όλους τους εργαζόμενους λαούς, για τους εκμεταλλευόμενους και τις καταπιεσμένες, για όλες και όλους της Γης τους κολασμένους, η Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα είναι μια εμβληματική Απεργιακή Ημέρα Μνήμης & Αγώνα.

Ημέρα Μνήμης για όλους τους εργάτες συνδικαλιστές & τις εργάτριες συνδικαλίστριες, τους αναρχικούς & τους κομμουνιστές, τις αναρχικές & τις κομμουνίστριες που απολύθηκαν, διώχτηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν & δολοφονήθηκαν επειδή σήκωσαν το ανάστημα τους και αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων ενάντια στο Κεφάλαιο και τα Κράτη του, το Φασισμό και τον Ιμπεριαλισμό.

Ημέρα Αγώνα που διδάσκει και υπενθυμίζει διαχρονικά πως -σε όλους τους καιρούς και όλους τους τόπους- οι λαϊκές κατακτήσεις και τα εργατικά δικαιώματα δεν χαρίστηκαν από την κεφαλαιοκρατία και τα Κράτη της, αλλά αποτέλεσαν τον επίμονο και συνάμα επίπονο καρπό της προλεταριακής οργάνωσης & δράσης μέσα κι έξω από τα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς.

Πρωτομαγιά 2023.

137 Μάηδες μετά, "η ιστορία γράφεται ακόμα στους δρόμους και συνεχίζει να καίει σαν πυρωμένο σίδερο". Η πολύμηνη κοινωνική - ταξική εξέγερση που μαίνεται αδιάκοπα στη Γαλλία στέλνει τα δικά της σήματα καπνού στους "προβοκάτορες λαούς" όλης της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας έμπρακτα ότι "κανένα πρόβατο δεν σώθηκε βελάζοντας"…

Μπροστά στο ασφυκτικό παρόν και στο ακόμα πιο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσεται, με τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού Πολέμου να πυκνώνουν όλο και περισσότερο πάνω από τα κεφάλια μας και ένα νέο υπερμνημόνιο προ των πυλών, σ' αυτήν την περίοδο της εντεινόμενης όξυνσης της καπιταλιστικής Κρίσης, ο δρόμος είναι ανήφορος αλλά δεν υπάρχει άλλος…

Οι πρόσφατες μαζικές και μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις σ' όλη την Ελλάδα ενάντια στη συγκάλυψη του κεφαλαιοκρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, οι εργατικοί αγώνες σε Efood, Cosco, Εnergean, Λάρκο, Μαλαματίνα, Wolt κ.α, η πρόσφατη νικηφόρα έκβαση του αγώνα στην εταιρία Green and Health (με την επαναπρόσληψη των 2 απολυμένων συντρόφων - εργατών πράσινου Κ.Α και Σ.Δ), οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των σπουδαστών-σπουδαστριών στο χώρο της Τέχνης, οι περιφρουρήσεις λαϊκών κατοικιών ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, οι συλλογικές κινήσεις απαλλοτριώσεων και αυτομειώσεων τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης ενάντια στο αδιάκοπο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας, οι τοπικοί αγώνες (σε Άγραφα, Κρήτη, Οίτη κ.α) ενάντια στην περιβαλλοντική λεηλασία, δείχνουν εκείνο το νήμα του δρόμου, το οποίο αποτελεί το δύσβατο αλλά αναγκαίο μονοπάτι που οφείλουμε να διανύσουμε.

Η τρέχουσα παρατεταμένη προεκλογική περίοδος φέρνει και πάλι στην επιφάνεια παλιά και νέα διλήμματα, ενώ τα κέντρα Εξουσίας της ντόπιας αστικής Τάξης και των ιμπεριαλιστικών διευθυντηρίων απεργάζονται ταυτόχρονα τα (φανερά ή κρυφά) σενάρια της "επόμενης μέρας" (αυτοδύναμης, δικομματικής ή "οικουμενικής") διακυβέρνησης της Γ' Ελληνικής "Δημοκρατίας" (που ως γνωστό "έχει συνέχεια"…).

Μέσα στις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται, καμία εκλογική αυταπάτη να μην μπει φραγμός στη μαζικοποίηση και την όξυνση των ταξικών - κοινωνικών αγώνων που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο (έστω και διάσπαρτα, ασυντόνιστα και αναντίστοιχα σε σχέση με την κομβικότητα της περιόδου που διανύουμε), έπειτα από μια δεκαετία κοινωνικής καθίζησης και κινηματικής άμπωτης.

Απέναντι στη μοιρολατρία και την ανάθεση, τις φρούδες ελπίδες και την αναζήτηση ψευτοσωτήρων, τις διαχειριστικές λογικές και τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" για μια δήθεν "βελτίωση" από τα πάνω των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης της χειμαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας που ζει και εργάζεται σ' αυτόν τον τόπο, άλλος δρόμος δεν υπάρχει και ο δρόμος ανοίγει προχωρώντας.

"Γι' αυτούς που χτίζουνε τον κόσμο, ποτέ δεν είναι αργά"…

Για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό Πόλεμο που κορυφώνεται στην Ουκρανία, φέρνοντας την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της γενίκευσης του και την πυρηνική απειλή. Ενάντια στην πολεμική προπαρασκευή που εντείνεται και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, ο δικός μας κύριος Εχθρός ήταν, είναι & θα είναι εδώ: μέσα στην Ελλάδα, μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ.

Ενάντια στο αδιάκοπο κύμα ακρίβειας, τους εντεινόμενους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, την εργατική υποτίμηση και τους μισθούς πείνας, τη μαζική ανεργία και τη γενικευμένη επισφαλειοποίηση - πληβειοποίηση:

Άμεση Δράση με μαζικές απαλλοτριώσεις & αυτομειώσεις τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης, επανασυνδέσεις ρεύματος & αρνήσεις πληρωμών, μαζικά μπλόκα στις εξώσεις των φτωχών από τα τραπεζικά - "επενδυτικά" κοράκια και τους μπάτσους τους.

Άμεση πραγματική αύξηση των μισθών των εργαζομένων & των επιδομάτων για όλους τους άνεργους & τις άνεργες.

Άμεση Κατάργηση του νόμου - "λαιμητόμου" Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο & νομιμοποιεί τις "συμβάσεις - λάστιχο", τις απλήρωτες υπερωρίες και τη "μαύρη" (υποδηλωμένη ή αδήλωτη) εργασία.

Ενάντια στο νέο αντεργατικό - αντιλαϊκό ιδιώνυμο:

Κάτω τα ξερά σας από τη συναδελφική οργάνωση & τη συνδικαλιστική δράση, τα εργατικά Σωματεία & το δικαίωμα στην Απεργία!

Οργάνωση & Αγώνας μέσα & έξω από τους χώρους δουλειάς για Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία σε Όλους & Όλες.

Όλοι & Όλες στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Διαδηλώσεις.

Στηρίζουμε - Συμμετέχουμε στην απεργιακή Μοτοπορεία που καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ). Συγκέντρωση: Δευτέρα 1η Μάη 2023 στις 13.00 στο Πεδίο του Άρεως.

Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)

Αθήνα, Απρίλης 2023.

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1624944/