Σάββατο 6 Μαίου 2023 στις 17.00

Εκδήλωση: «Φοιτητικό κίνημα: από τις νίκες του χθες στους αγώνες του σήμερα»

Τα τελευταία πολλά χρόνια το ένα νομοσχέδιο διαδέχεται το άλλο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως φέρνουν διαρκώς μεταρρυθμίσεις που παρότι μπορεί να διαφέρουν στον τρόπο που παρουσιάζονται έχουν την ίδια ουσία και στόχευση. Πως θα κάνουν ένα πανεπιστήμια πιο καλά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς, με απόφοιτους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, τις λειτουργίες τους υποταγμένες στην κερδοφορία του κεφαλαίου και τους χώρους τους αποστειρωμένους από κάθε ίχνος πολιτικής δράσης και πρόταξης ενός ανατρεπτικού πολιτισμού, όπως ήταν και παραμένει για δεκαετίες ο χώρος του ασύλου.

Παρά τους διάφορους νόμους όμως που πέρασαν και είχαν περάσει και παλαιότερα, η υλοποίηση τους δεν είναι κάτι που γίνεται γραμμικά μετά την υπερψήφιση τους στην βουλή. Και αυτό γιατί υπάρχει στην μέση το φοιτητικό κίνημα που εδώ και δεκαετίες δίνει την μάχη για να μην επιτρέψει την επέλαση του κεφαλαίου στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να υπερασπιστεί την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ακόμα και σε συνθήκες όπως οι τωρινές, που οι κινηματικές διεργασίες έχουν υποχωρήσει σε σχέση με παλαιότερα, το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να μπλοκάρει κεντρικούς πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η Κεραμεώς στην βουλή (βλ. ΟΠΠΙ, τουρνικέ, κάμερες κλπ). Ενώ για να μην έχουν γίνει ήδη τα πανεπιστήμια μας αυτή η αποστειρωμένη κερδοφόρα επιχείρηση που ονειρεύονται, χρειάστηκαν να δοθούν αγώνες από δεκάδες χιλιάδες φοιτητ(ρι)ες πριν από εμάς. Γιατί τίποτα δεν μας έχει χαριστεί, όλα μέσα από τους αγώνες κερδήθηκαν.

Στα πλαίσια λοιπόν του φεστιβάλ μας διοργανώνουμε μια εκδήλωση για να συζητήσουμε με αγωνιστ(ρι)ες που συμμετείχαν ενεργά στα φοιτητικά τους χρόνια στα μεγαλειώδη κινήματα τις προηγούμενες δεκαετίες(1991,1997,2006-2007, 2011), καταφέρνοντας ακόμα και να καταργήσουν ολόκληρους τους νόμους, αλλά και αγωνιστ(ρι)ες που είναι σήμερα φοιτητ(ρι)ες και δίνουν την μάχη για να μπλοκάρουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που παρά τις προσαρμογές οι στοχεύσεις της παραμένουν τόσα χρόνια απαράλλαχτες.

Ομιλητές:

Σοφία Στεφανίδου, Γραμματέας Ε ΕΛΜΕ, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις το 1991

Δημήτρης Κουσουρής, Ιστορικός, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις το 1997

Αποστόλης Ασπράγκαθος, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις το 2006-2007

Χρήστος Αβραμίδης, Δημοσιογράφος, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις το 2011

Αλέξης Φερραίος, μέλος του Σ.Φ. Πολιτικών Επιστημών

Ανδριάνα Γκανούδη, μέλος του Σ.Φ. ΠΑΜΑΚ

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Απριλίου 17h