Σάββατο 6 Μαίου 2023 στις 18.30

Ανάπτυξη ή Καταστροφή; Ο αγώνας ενάντια στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος

Η ομάδα Αγώνες Γης των Δικτύων Μάθησης προσκαλεί στη διήμερη εκδήλωση:

Ανάπτυξη ή Καταστροφή;

Μαθαίνουμε από τον αγώνα ενάντια στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος

Στις 5 και 6 Μάη στο λόφο Καστέλι, θα έρθουμε σε επαφή με τις καταπιέσεις που φέρουν οι αγώνες γης στους οποίους συμμετέχουμε, μέσα από ένα διήμερο εργαστήριο θεάτρου του καταπιεσμένου. Το απόγευμα της 6ης Μάη στις 18:30, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, θα παρουσιαστεί ο αγώνας ενάντια στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Καλούμε σε διάλογο ανάμεσα στους τοπικούς αγώνες ενάντια στην τουριστικοποίηση και την ανάπτυξη με κάθε κόστος στο νησί. Ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες πάνω στις τεχνικές, τις πρακτικές και τα μέσα που έχουμε χρησιμοποιήσει στους αγώνες μας, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις αντιστάσεις μας στο τώρα και από 'δω και πέρα.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Παρασκευή 5 Μάη

20:00-23:00, στο κτίριο της κατειλημμένης πρυτανείας, λόφος Καστέλι

Μέσα από το εργαλείο του θεάτρου του καταπιεσμένου, εξερευνούμε με μη λεκτικούς τρόπους τις εικόνες και τις δυναμικές των καταπιέσεων που φέρουν οι αγώνες γης στους οποίους συμμετέχουμε - η συμμετοχή δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη σχέση με το θέατρο.

Σάββατο 6 Μάη

14:00-16:00, στην αυλή της Rosa Nera, λόφος Καστέλι

Συνέχεια της συνάντησης του θεάτρου του καταπιεσμένου, μέσα από τεχνικές όπως το θέατρο εφημερίδα και το θέατρο ντοκουμέντο.

18:30-22:00, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

Παρουσίαση της ιστορίας του αγώνα ενάντια στο αεροδρόμιο στο Καστέλλι από συντρόφισσες της ομάδας Save the Valley και την Πρωτοβουλία για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της πεδίαδας. Θα ακολουθήσει συζήτηση και σύνδεση με τους τοπικούς αγώνες γης.

Ακολουθεί το κείμενο συντρόφισσας από το Save the Valley:

"Στο παρόν δύο αντίρροπες συνειδητότητες μάχονται για το ποια θα επικρατήσει. Στο κέντρο αυτής της διαφοράς βρίσκεται η έννοια του κέρδους. Από τη μία, μία φούσκα περιπλοκής που προσπαθεί να ορίσει ως κέρδος τον πλουτισμό ορισμένων λίγων, από την άλλη η βαθιά συνειδητοποίηση μέσα από το βίωμα πως κέρδος είναι η ζωή. Όποιος/α έχει χάσει κάποιον αγαπημένο άνθρωπο, έχει ασθενήσει ή αισθάνεται την ευγνωμοσύνη της υγείας, μπορεί να κατανοήσει ότι το μόνο κέρδος είναι η ζωή. Είναι κέρδος και όχι δεδομένο γιατί στην εποχή μας κινδυνεύει σοβαρά από την υπεραναπτυσσόμενη φούσκα που περιγράψαμε προηγουμένως. Φούσκα που βρίσκεται στις συνειδήσεις μας, στις καρδιές μας και στην οικονομία μας. Θρέφεται από εμάς, τους πόρους και τα αγαθά μας και απειλεί να μας αφήσει μετέωρους/ες με ένα τεράστιο κενό κάτω και μέσα μας, όταν εκείνη σπάσει.

Τμήμα αυτής της φούσκας είναι και το υπό κατασκευήν αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδας. Αποφάσισαν να μετακομίσουν το αεροδρόμιο Ηρακλείου σε μια εύφορη πεδιάδα που παράγει τροφή, συσσωρεύει πόσιμο νερό, καθαρό αέρα και βρίσκεται στην καρδιά της Κρήτης. Σκοπός του; Να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός διαρκώς αναπτυσσόμενου τουρισμού, που προβλέπεται να έχει 14.000.000 επισκέπτες το 2050. Φυσικά αυτό είναι αδύνατον λόγω της ύπαρξης ενός μόνο διαδρόμου, αλλά μαρτυρεί τα σχέδιά τους για το νησί μας. Εκατομμύρια τουρίστες θα καταφθάνουν από αέρα και θάλασσα, θα εξαφανίζονται ευθείς μέσω των τεράστιων δρόμων ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ (με διόδια) προς τα γιγάντια όλ ινκλουσιβ ξενοδοχεία καταμήκος των ακτών μας, περνώντας γρήγορα παράλληλα από τα γεμάτα ανεμογεννήτριες βουνά μας προς τις επιλεγμένες υπό διατήρηση εμπορευματοποιημένες περιοχές φυσικού κάλλους. Σχέδιο που δε φαίνεται να περιλαμβάνει κάπου εμάς - πέρα ως προσφερόμενα φθηνά εργατικά χέρια. Εμείς όμως αντιλαμβανόμαστε ότι η ζωή μας έχει αξία. Για την ακρίβεια τίποτα δεν μπορεί να έχει αξία αν δεν έχουμε τη ζωή μας. Έτσι αναζητούμε δρόμους, τον πόνο που μας προκαλούν τα αφύσικα σχέδιά τους, να τον μετατρέψουμε σε συνειδητότητα και δημιουργική δράση. Είναι ένα κίνητρο να βρεθούμε μαζί, να αμφισβητήσουμε και να ανατρέψουμε αυτόν τον τρόπο αντίληψης ύπαρξης που μας έχει φτάσει εδώ. Να κάνουμε έτσι μία επανάσταση σαν σπόρος που βλασταίνει, δέντρο που μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει πραγματικά η ανάπτυξη. Γιατί κέρδος είναι η ζωή."

Δίκτυα Μάθησης

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Απριλίου 18h