Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 στις 6.00 πμ

3 καλέσματα : 1 2 3

Στήριξη στην στάση εργασίας των εργαζομένων της Λέσχης ΑΠΘ

ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΟΥΤΕ ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Μέσα σε μια κατάσταση γενικευμένης ακρίβειας, που οι τιμές αυξάνονται συνεχώς και τα νοίκια έχουν φτάσει στον θεό, η πρυτανεία σε αγαστή συνεργασία με την εργολαβία της λέσχης του ΑΠΘ αποφασίζουν να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την φοιτητική μέριμνα, προχωρώντας σε απολύσεις εργαζομένων και στην προσπάθεια αποκλεισμού φοιτητ(ρι)ών από τη σίτιση, εφαρμόζοντας την κάρτα σίτισης. Τις τελευταίες μέρες, οι εργαζόμενες έχουν προχωρήσει σε στάσεις εργασίας και μαζί με τις φοιτήτριες παλεύουν να μην περάσουν οι απολύσεις και το μέτρο αποκλεισμού και ταυτόχρονα διεκδικούν δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλες.

Η υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών για να αυξήσει την κερδοφορία του ένας εργολάβος και να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση δεν είναι κάτι νέο. Η εργολαβία για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της απολύει συστηματικά προσωπικό κάθε φορά που λήγουν οι ολιγόμηνες συμβάσεις τους, πολλές φορές και με συνδικαλιστικά κίνητρα, ενώ δημιουργεί ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας για τις εργαζόμενες, οι οποίες δουλεύουν σε μια συνεχή εντατικοποίηση λόγω της υποστελέχωσης και με επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Η εργολαβία σαν μια άλλη εταιρεία στον καπιταλισμό το μόνο που την νοιάζει είναι το κέρδος, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Σε αυτό το πλαίσιο, σαν σκληρός τεχνοκράτης υποβιβάζει την ποιότητα του φαγητού, προσπαθεί να αποκλείσει όσο τον δυνατόν περισσότερους/ες φοιτητ(ρι)ες από την δωρεάν σίτιση και με τον καιρό να φέρει και αντίτιμο για όσους/ες έχουν αποκλειστεί. Είναι δεδομένο από την εμπειρία από πολλά πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, ότι αν καταφέρει να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη είσοδος στην λέσχη στο κοντινό μέλλον, τα κριτήρια για την χορήγηση της κάρτας σίτισης θα γίνονται ολοένα και πιο αυστηρά. Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει σε δεκάδες πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και στην πόλη μας με την λέσχη στο ΠΑΜΑΚ, για αυτό και το φοιτητικό κίνημα εδώ και χρόνια δίνει σταθερά τον αγώνα να μην περάσει κανένα τέτοιο μέτρο.

Αλλά ο αγώνας μας δεν μπορεί να σταματάει εκεί. Η τραγική ποιότητα του φαγητού, οι μερίδες που δεν φτάνουν να χορτάσεις, οι ουρές εκατοντάδων μέτρων και η αναμονή για ώρες είναι αποτέλεσμα ,πάλι, της προσπάθειας κερδοφορίας του εργολάβου. Μάλιστα, πολλές φορές παρουσιάζεται η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην μέριμνα σαν λύση των παραπάνω, θεωρώντας την αυτονόητη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας κάτι ουτοπικό. Για εμάς, λοιπόν, δεν είναι ουτοπικό το να καλύπτονται οι ανάγκες μας την στιγμή που με την ακρίβεια η μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας θα σημαίνει πρακτικά τον αποκλεισμό της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας από τις σχολές. Για εμάς είναι παράλογο, γιατί κερδοφορεί παρασιτικά ένας εργολάβος από την σίτιση και γενικά την φοιτητική μέριμνα, γιατί τα έσοδα της εταιρίας του δεν γίνονται καλύτεροι μισθοί για τους εργαζόμενους, γιατί δεν γίνονται μεγαλύτερες, περισσότερες και ποιοτικότερες μερίδες φαγητού, γιατί δεν γίνονται περισσότερες προσλήψεις για να μην περιμένουμε ώρες στις ουρές αναμονής και να μην εργάζονται οι εργαζόμενοι σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης.

Η μετατροπή της φοιτητικής μέριμνας, όπως και διαφόρων άλλων άτυχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε πεδία κερδοφορίας δεν έρχεται να λύσει κανένα πρόβλημα μας. Είναι η επιλογή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του για να μπορέσει να ξεπεράσει την πολύπλευρη οικονομική κρίση ακόμα μια φορά πάνω στις πλάτες μας. Αυτό είναι που υποβαθμίζει την ποιότητα τόσων δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών και επειδή γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος μπορεί να οδηγεί και σε τραγικά αποτελέσματα, όπως έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν. Εμείς προτάσσουμε ότι οι ζωές μας μπαίνουν πάνω από τα κέρδη του κάθε εργολάβου. Ότι απαιτούμε να φύγει άμεσα από την λέσχη σίτισης και να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές μας. Να καλυφθούν οι ανάγκες μας με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να έχουμε μια δημόσια δωρεάν και ποιοτική σίτιση στην λέσχη που θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο και με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητ(ρι)ών και των εργαζομένων που θα εργάζονται με μόνιμες συμβάσεις εργασίας και αποδοχές σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΟΥΤΕ ΦΟΙΤΗΤΗΣ

ΕΞΩ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

πηγή : email που λάβαμε στις 26 Απριλίου 22h


1 2 3

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζομένους της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ και ενάντια στον έλεγχο σίτισης, 06:30 στην λέσχη ΑΠΘ.

Από τη Δευτέρα 24/4 οι εργαζόμενοι της λέσχης βρίσκονται σε στάση εργασίας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη 6 εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν ανανεώθηκαν. Σήμερα στις 26/4, όσοι δεν συμμετείχαν στη στάση εργασίας, πήραν εντολή να μοιράσουν μερίδες. Συγχρόνως, με την έναρξη της μεσημεριανής διανομής φαγητού, επιχειρήθηκε ο έλεγχος καρτών σίτισης με ηλεκτρονικά μέσα, τον οποίο διακόψαμε άμεσα. Οι φοιτητές/ιες/α κλείσαμε τις διανομές φαγητού, σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ - ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΜΒΆΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΝΈΝΑΣ ΈΛΕΓΧΟΣ - ΚΑΜΊΑ ΚΆΡΤΑ ΣΊΤΙΣΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνέλευση αγώνα υπεράσπισης της λέσχης ΑΠΘ


1 2 3

//ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ και ενάντια στον έλεγχο της σίτισης

Αύριο ΠΕΜΠΤΗ 27/4 στις 06:30 στην ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ

Από το πρωί της 24/4 οι εργαζόμενοι/ες της λέσχης ΑΠΘ έχουν προχωρήσει σε στάση εργασίας με βάση τη νέα συνθήκη που επικρατεί στη σίτιση. Με την παραχώρηση της λέσχης σε εργολαβικές εταιρείες, ήδη από το 2013, η φοιτητική μέριμνα μετατρέπεται σε ένα καλοπληρωμένο εμπόρευμα. Οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της εργολαβίας αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα ανανεωθούν.

Αυτό έγινε και την τωρινή περίοδο με την εργολαβία να μην προσλαμβάνει 6 συναδέλφους/ισσες τους. Βασική κατεύθυνση των εργολαβικών, των πρυτανικών αρχών και του υπουργείου είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της μέριμνας στα πρότυπα εταιρείας που μετράει κέρδη και ζημιές.

Ένα από τα πρώτα μέτρα που προσπαθούν να εφαρμόσουν είναι η λεγόμενη "κάρτα σίτισης".

Το νέο μέτρο έρχεται να κάνει πραγματικότητα τις επιδιώξεις των διοικήσεων και της εργολαβίας για περαιτέρω έλεγχο στην πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση, αφού πλέον μόνο οι έχοντες πάσο θα έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι η αρχή για να περιοριστεί εντελώς η σίτιση ή να λειτουργεί στα πρότυπα του ΠΑΜΑΚ, του ΔΙΠΑΕ και άλλων σχολών με αντίτιμο.

Στις συνθήκες της γενικευμένης ακρίβειας, με ανατιμήσεις βασικών αγαθών, «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, την αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας η πολιτική του κράτους και του κεφαλαίου θέλει να μετακυλήσει την κρίση στις πλάτες της κοινωνικής βάσης.

Όμως, η σίτιση δεν αποτελεί το αλισβερίσι καμίας φιλανθρωπικής εταιρίας, που το μόνο που θέλει είναι να βγάλει φράγκα, αλλά αποτελεί αναπόσπαστη κοινωνική ανάγκη, πόσο μάλλον για τους καταπιεσμένους.

Αν δεν νοιαστούμε εμείς οι ίδιοι/ες για τις ανάγκες μας, και δεν οργανωθούμε, τότε πως περιμένουμε να τις λύσει κάποιος άλλος για μας.

Καμία εταιρεία, κανένα κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας.

Μόνος δρόμος η αυτοοργάνωση κι η αλληλεγγύη. Να οργανώσουμε την κοινωνική & ταξική αντεπίθεση, οι ανάγκες μας μπροστά

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

ΤΡΟΦΗ - ΥΓΕΙΑ - ΣΤΕΓΑΣΗ - ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ - ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere