τι; : εκδήλωση, συζήτηση, βιβλίο, φεστιβάλ θεματική : από : ατελές

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στις 17.00

Λείπουν παραπάνω πληροφορίες για να είναι πλήρες το κάλεσμα.

7ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων

7ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων 2023

Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη & Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023, Άλσος

Το Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Ιωαννίνων (Ε.Φ.Β.Ι.) πραγματοποιείται στο Άλσος για 7η συνεχή χρονιά από το 2017. Το έναυσμα έδωσε η διοργάνωση του 10 ου Βαλκανικού Αναρχικού Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο μέρος το 2016. Κάθε άνοιξη γίνεται κάλεσμα σε συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, συντρόφισσες και συντρόφους για τον σχηματισμό της διοργανωτικής συνέλευσης του Ε.Φ.Β.Ι. Η συνέλευση λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της ισοτιμίας των μελών, της οριζοντιότητας και της συναινετικής λήψης αποφάσεων. Η διοργάνωση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δεν συνεργάζεται ή δέχεται χρηματοδότηση από θεσμικούς φορείς και ΜΚΟ, ούτε προωθεί τις δραστηριότητές της μέσω των ΜΜΕ (κυρίαρχων ή εναλλακτικών).


Αντιλαμβανόμαστε το Ε.Φ.Β.Ι. ως ένα εργαλείο διάχυσης του ανατρεπτικού λόγου και της ελευθεριακής κουλτούρας. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται συλλογικότητες της πόλης και πανελλαδικά να εκθέσουν το υλικό τους (βιβλία, μπροσούρες, περιοδικά, δίσκους, κόμικς, μπλούζες, κλπ), να γνωριστούμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Στις δύο μέρες που διαρκεί το Ε.Φ.Β.Ι. διοργανώνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Αντιμετωπίζουμε το Ε.Φ.Β.Ι. ως μια μαζική, ανοιχτή διαδικασία προώθησης της γνώσης, του προβληματισμού, του διαλόγου, της ζύμωσης, της κριτικής, αλλά και της αντιπαράθεσης πάνω σε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν, τα ζούμε καθημερινά και προβληματιζόμαστε για αυτά. Έχουμε επιλέξει συνειδητά το Ε.Φ.Β.Ι. να πραγματοποιείται στο Άλσος στο πλαίσιο ανοίγματος στη γειτονιά και επανοικειοποίησης των δημόσιων χώρων. Οι δημόσιοι χώροι για εμάς σημαίνουν έναν κοινό τόπο που ανήκει σε όλους και όλες μας. Εκεί ζούμε, κοινωνικοποιούμαστε, παίζουμε από παιδιά και ερωτευόμαστε. Βλέποντας τις γειτονιές μας να αλλάζουν χαρακτήρα, τα πεζοδρόμια να κλείνουν από τραπεζοκαθίσματα, αφίσες να σκίζονται και συνθήματα να σβήνονται, τις τιμές των προϊόντων να απευθύνονται μόνο σε υψηλόμισθους επισκέπτες, όλα αυτά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εξευγενισμού της περιοχής και τουριστικοποίησης της, η ανάγκη της επανοικειοποίησης του δημοσίου χώρου ίσως είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, την ίδια μας την ύπαρξη, χωρίς άδεια από τις δημοτικές αρχές, χωρίς αστυνομική επιτήρηση/κατοχή.


Το φετινό φεστιβάλ βιβλίου διοργανώνεται καταμεσής των εκλογών. Οι αντιμαχόμενες πλευρές εποφθαλμιούν και πάλι την "καρέκλα" που θα τους δώσει περισσότερη εξουσία και μεγαλύτερα κέρδη, βρίσκοντας μας παρατηρητές μιας χυδαίας εργαλειοποίησης της ανέχειας που επικρατεί, με σκοπό την ψηφοθηρία. Ο ήδη απομονωμένος κόσμος της μετά-covid εποχής εξοικειώνεται στο να ζει με κουπόνια και καλάθια, να καταστέλλεται σε κάθε του αντίδραση, να κλείνεται σπίτι του και να τρομοκρατείται από τα μέσα για τον πόλεμο που "ευτυχώς που γίνεται αλλο" και που "αλίμονο μην έρθει και σε εμά". Και έτσι, με αποκορύφωμα να καταλήγει στο προαιώνιο ερώτημα που τον ταλανίζει"ε εντάξει όλοι κακοί είναι, και ποιον να ψηφίσω;".

Δεν ελπίζουμε σε σωτήρες, προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση των αναγκών ενάντια στις ατομικές λύσεις, τη συλλογική αυτομόρφωση ενάντια στην πληροφόρηση, τον διάλογο ενάντια στους μονολόγους μπροστά από μια οθόνη, την προσωπική επαφή ενάντια στην ψηφιακή, την αυτοοργάνωση ενάντια στις μεσολαβήσεις, την αντίσταση ενάντια στις προσταγές.


libo-i.gr

*Το πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα.

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Απριλίου 12h