Δευτέρα 1 Μαίου 2023 στις 11.00

Εργατική Πρωτομαγιά

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1/5 11:00 ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

ΩΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ, ΓΙ'ΑΥΤΟ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΠΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Την 1η Μαΐου του 1886, τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο στην Αμερική εξεγείρονται, απαιτώντας την καθιέρωση του 8ώρου και καλύτερες συνθήκες στα εργασιακά τους περιβάλλοντα. Κινητήριος μοχλός των εξεγέρσεων ήταν αναρχικά συνδικάτα/συλλογικότητες και κομμουνιστικά σωματεία, τα οποία δημιούργησαν πολεμικό κλίμα ενάντια στην καπιταλιστική μηχανή. Οι αιματηρές εκείνες μέρες έδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο πως κεφάλαιο και μεγαλοκαρχαρίες πάντα θα εξαρτώνται απο την θέληση των εργατών, και πως η συνεργασία κράτους - αφεντικών θα στέκεται τροχοπέδη στις ανάγκες του λαού.

<< 8 ώρες ύπνο, 8 ώρες δουλεία, 8 ώρες ξεκούρασης>>

Αυτό ήταν το σύνθημα που καθόρισε τις διαδηλώσεις του 1886 στο Σικάγο, το τότε κέντρο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Αμερικής. Ένα σύνθημα το οποίο στέκεται απένατι στην 12-13ωρή μισθωτή σκλαβία που επίτασσαν οι κερδοσκόποι βιομήχανοι, που στέκεται απέναντι στην εικόνα του αποστειρωμένου πολιτικά εργάτη που ζει για να δουλεύει. Ένα σύνθημα που ήταν αρκετό για να δώσει την ευκαιρία στο κράτος - δολοφόνο να εξαπολύσει τους πραιτωριανούς του, με τις αστυνομικές δυνάμεις να περιφρουρούν με εμφανή οπλισμό τις διαδηλώσεις και τον παρευρισκόμενο κόσμο.

Οι μπάτσοι τηρούν την συμφωνία τους με τον κρατικό αφέντη και αρχίζουν να απωθούν τον εξεγερμένο κόσμο με ανελέητη καταστολή, καταλήγοντας σε αιματηρές συγκρούσεις. Την 3η Μαΐου, δολοφονούνται 4 εργάτες από τα ένστολα σκουπίδια και πολλοί άλλοι τραυματίζονται. Ο καιρός πλέον σταμάτησε να επιτάσσει ειρηνικές διαδικασίες και την επόμενη μέρα η λαϊκή οργή βρίσκει τρόπο να εκφραστεί, με αποκορύφωμα μια χειροβομβίδα που οδήγησε στον θάνατο 1 αστυνομικού και στον τραυματισμό άλλων. Ο αστυνομικός κλοιός ανοίγει πύρ κατα βούληση σε όλο το πλήθος, δολοφονόντας άλλους 4 διαδηλωτές. Αλλεπάληλες απαντήσεις απο τους συγκεντρωμένους προκαλούν τον θάνατο άλλων 6 αστυνομικών.

Η Εργατική Πρωτομαγιά μας έδειξε πως για μια πιο αξιοπρεπή ζωή, απαιτούνται αγώνες, συγκρούσεις και απαντήσεις απο τον ανθό της κοινωνίας, όλους εμάς, που υποχρεούμαστε να συντηρούμε έναν κόσμο σήψης και μισθωτής σκλαβιάς.

Κράτος και κεφάλαιο με τις κερδοσκοπικές, κατασταλτικές και συστηματικές πολιτικές τους εξαπολύουν επίθεση απέναντι στα κατώτερα λαϊκά στρώματα. Νομοσχέδια με ελαστικές συνθήκες εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και συντάξεων, κατάργηση οχταώρου είναι κάποιες από τις τροπολογίες τους απέναντι στην ακρίβεια και στις εργατικές δολοφονίες. Οι τροποποιήσεις που επέφερε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη τον Ιούνιο του 2021, κάθε άλλο παρά φιλοεργατικές είναι. Μια δήθεν ψηφιακή κάρτα που εγγυάται την ακεραιότητα των μεροκαμάτων και των υπερωριών (χωρίς να αναφέρεται στο ενδεχόμενο ιδιωτικής τροποποίησης των καταγραφθέντων στοιχείων), την κατοχύρωση του ηλεκτρονικού αποτυπώματος μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εργατών που συνδικαλίζονται και την κατάργηση του 8ώρου εργασίας. Μέσα στο όλο κλίμα πλήρους κατακρεούργησης των εργατικών κεκτημένων έχουμε σωρεία εργατικών δολοφονιών (COSCO, LARCO, Efood) και άλλες περιπτώσεις όπου η λυσσαλέα ανάγκη για εταιρικά κέρδη έβαλε τέλος σε ζωές εργατών. Δεν ξεχνάμε τους (τουλάχιστον) 57 νεκρούς και 85 τραυματίες συνανθρώπους μας στα Τέμπτη, όπου οι εργαζόμενοι της σιδηρογραμμής ορίωνταν για τα ελλειπή μέτρα προστασίας και πρόληψης σεναρίου δυστυχήματος.

Από το Σικάγο του 1886, μέχρι τον Βόλο του 2023, το πολεμικό κλίμα των τότε ημερών παραμένει πιο αναγκαίο και επίκαιρο απο ποτέ. Χαράζουμε τον δρόμο για την Αναρχική Εργατική Χειραφέτηση με ρήξεις, συγκρούσεις, καταλήψεις.

Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Τέρμινο

πηγή : https://www.facebook.com/people/Τέρμινο-Αναρχ…