Τετάρτη 3 Μαίου 2023 στις 21.00

Δύο κινηματογραφικές ιστορίες για τις θανατηφόρες επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων

Οι ιδιωτικοποιήσεις σκοτώνουν

Τετάρτη 3 Απριλίου, 9:00 μμ.

Ken Loach, Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι [The navigators] του 2001.

Παίζουν: Τζον Ντιούτιν, Τομ Κρέιγκ, Βεν Τρέισι, Στιβ Χούιζον, Ντιν Αντριους, Σον Γκλεν, Αντι Σοχαλόου.

Τετάρτη 10 Απριλίου, 9:00 μμ.

Iciar Bollain, Ακόμα και τη βροχή [Tambien la lluvia (Even the Rain)] του 2010.

Παίζουν: Λουίς Τοσάρ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Χουάν Κάρλος Αντουβίρι, Κάρρα Ελεχάλδε, Ραούλ Αρεβάλο.

Σήμερα, σχεδόν κανένας δεν πιστεύει πια ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Όλοι αντιλαμβάνονται τις ιδιωτικοποιήσεις σαν αυτό που είναι: τεράστια ληστεία σε βάρος της κοινωνίας. Πολλές φορές όμως, αυτή η ληστεία συνοδεύεται και από μαζικές δολοφονίες.

Η τραγωδία των Τεμπών, είναι μια τέτοια περίπτωση. Το ελληνικό κράτος στην αρχή πούλησε για ψίχουλα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε μια ιταλική εταιρεία και στη συνέχεια αποφάσισε να χρηματοδοτεί αυτή την εταιρεία με ποσά τριπλάσια από το ποσό που την αγόρασε. Κι ακόμα χειρότερα, το ελληνικό κράτος και η ιταλική εταιρεία αποφάσισαν (με σκοπό την αύξηση των κερδών και την ελαχιστοποίηση των δαπανών) να μηδενίσουν τα επίπεδα ασφάλειας της κυκλοφορίας των τραίνων, όχι αγνοώντας για τον κίνδυνο δυστυχήματος, αλλά απλά, αδιαφορώντας. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, η τραγωδία ήταν όχι μόνο αναμενόμενη, αλλά και αναπόφευκτη.

Την ίδια στιγμή που ολόκληρη η χώρα εξεγείρονταν ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών, ζητούσε να αποδοθούν ευθύνες και να επανακρατικοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι, η κυβέρνηση της ΝΔ προετοίμαζε και συνεχίζει να προετοιμάζει μια άλλη ληστεία: την ιδιωτικοποίηση του νερού. Όλος ο κόσμος κατανοεί τι σημαίνει αυτό. Οι λογαριασμοί του νερού θα αυξηθούν τόσο, που θα προστεθεί ένα ακόμα δυσβάσταχτο βάρος (μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού) στα καταληστεμένα λαϊκά νοικοκυριά· άνθρωποι και οικογένειες θα βρεθούν να υποφέρουν από δίψα και από κάθε πρόβλημα θα συνεπάγεται απ' τη διακοπή του νερού, όταν δε θα μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς· το δίκτυο ύδρευσης θα αφεθεί χωρίς συντήρηση και θα καταρρέει διαρκώς - περιοχές ολόκληρες δε θα έχουν νερό για μέρες…

Οι καταστροφικές και δολοφονικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων έχουν αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο κινηματογραφικής καταγραφής. Η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, με στόχο να αναδείξει τη λαϊκή απαίτηση να σταματήσει η καταλήστευση των δημόσιων αγαθών και τη γενική κατακραυγή για την τραγωδία των Τεμπών και την ιδιωτικοποίηση του νερού, οργανώνει ταινιοπροβολές δύο ταινιών που διαπραγματεύονται αντίστοιχα προβλήματα σε άλλες χώρες.

Η ταινία, Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι (στα αγγλικά, The navigators), του Κεν Λόουτς, αποτελεί μια ρεαλιστική καταγραφή των συνεπειών της ιδιωτικοποίησης των Βρετανικών Σιδηροδρόμων, από τη συντηρητική κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ το 1995. Οι εργαζόμενοι χάνουν τα δικαιώματά τους, οι μισθοί τους μειώνονται, οι συνθήκες εργασίας γίνονται εξοντωτικές και ταυτόχρονα, οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται. Το αποτέλεσμα κι εδώ προδιαγεγραμμένο: οι ανθρώπινες ζωές θα θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους, οι θάνατοι σε ατυχήματα θα γίνουν η νέα κανονικότητα.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου, 9:00 μμ., στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας

Η ταινία, Ακόμα και τη βροχή, του Ισιάρ Μπολλέν, αφηγείται την προσπάθεια ενός σκηνοθέτη που φτάνει στην Κατσαμπάμπα της Βολιβίας, για να γυρίσει μια ταινία για τη βαρβαρότητα της αποικιοκρατίας και την εξόντωση των αυτοχθόνων στη Λατινική Αμερική του 15ου αιώνα. Όμως οι ντόπιοι αυτόχθονες που υποδύονται στην ταινία τους αυτόχθονες της περιόδου της ισπανικής κατάστασης, δυσκολεύονται να παίρνουν μέρος στα γυρίσματα, καθώς είναι οι πρωταγωνιστές μιας λαϊκής εξέγερσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Η ταινία με συναρπαστικό τρόπο, υποβάλλει την ιδέα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μια νέα μορφή αποικιοκρατίας, όπου ο καπιταλισμός αποικίζει τον χώρο των δημόσιων αγαθών.

Τετάρτη 10 Απριλίου, 9:00 μμ., στην ταράτσα της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας

Advertisement

Ρυθμίσεις απορρήτου

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…