Παρασκευή 12 Μαίου 2023 στις 18.00

Πορεία για το Αναρχοκουήρ Αυτοοργανωμένο Pride Θεσσαλονίκης


ΜΕ ΓΚΛΙΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΟΙ ΝΤΡΟΠΕΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Ο συντονισμός για το Αναρχοκουήρ Αυτοοργανωμένο Pride της Θεσσαλονίκης «Queerιόλες» γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη queer και trans ατομικοτήτων να υπάρξουν σε έναν ασφαλή πολιτικό χώρο για την συνδιαμόρφωση του Pride, κάτι που ο προϋπάρχων συντονισμός για το Αυτοοργανωμένο αδυνατούσε να μας παράσχει. Σκοπός μας είναι η επανοικειοποίηση του Pride από όσα το καταχράζονται για να αποκτήσουν λεφτά, δόξα ή πολιτικό ξέπλυμα. Θέλουμε το Pride να μείνει στα δικά μας χέρια, μακριά από εταιρείες, κόμματα και άλλες εξουσιαστικές, προνομιούχες φιγούρες που μας καταπιέζουν καθημερινά. Είναι γεγονός ότι μεγαλώνοντας σε μια πατριαρχική, cis-δομημένη κοινωνία, όπου οι καταπιέσεις που βιώνουμε είναι πολλαπλές και αλληλλοδιαπλεκόμενες, φέρουμε και εμείς τα ίδια αρκετά κατάλοιπα, ειδικά όταν κάποια από εμάς βρίσκονται σε πιο προνομιούχες θέσεις. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν δεν αναγνωρίζουμε τα κατάλοιπα αυτά και μάλιστα τα αναπαράγουμε σε αντιεξουσιαστικές συνελεύσεις, σε ΛΟΑΤΚΙ+/κουήρ συντονισμούς, σε πορείες, σε εκδηλώσεις και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο προσπαθούμε να υπάρξουμε ελεύθερα. Ο συντονισμός μας, λοιπόν, είναι ένα αδιαμεσολάβητο εγχείρημα διεκδίκησης μας και λειτουργεί με οριζόντιες διαδικασίες όπου εξουσιαστικές και εκβιαστικές συμπεριφορές δεν χωράνε.

Η επιβεβλημένη ετεροπατριαρχία ως νόρμα, μας προστάζει να υπακούσουμε και να πειθαρχηθούμε στην έκφραση φύλου και σεξουαλικότητας που υπαγορεύει. Παράλληλα, διαμορφώνει έμφυλα στερεότυπα και ρολούς στους οποίους καλούμαστε να προσαρμόσουμε τα θέλω, τη συμπεριφορά και τις ζωές μας, ενώ η οποιαδήποτε παράκκλιση από αυτά συνεπάγεται στοχοποίηση και απομόνωση. Αντιλαμβανόμαστε πως η παραπάνω ασφυκτική συνθήκη δεν είναι ξεκομμένη απο το ευρύτερο εξουσιαστικό πλαίσιο που επιβάλει τη πραγματικότητα όπως τη ξέρουμε και τη βιώνουμε. Επομένως, οι δικοί μας πολιτικοί αγώνες στοχεύουν στην ολική απελευθέρωση από όσα μας καταπιέζουν και όχι στη βελτίωση των συνθηκών εκμετάλλευσής μας μέσα στη καπιταλιστική δυστοπία. Παρακολουθούμε με αηδία τις προσπάθειες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού να ενσωματώσει μέρος των διεκδικήσεων μας, ευτελίζοντάς τες και καθιστώντας τες ακίνδυνες, βρισκοντας τρόπους συνάμα ώστε να επωφεληθεί από αυτές και να ενδυναμώσει την κυριαρχία του.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΡΧΟQUEER PRIDE;

Ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, βγήκαν παγανιά οι απανταχού ψυχοπονιάρηδες πολιτικάντηδες- αγωνιστές και προσπαθούν να μας πείσουν πως κοιμούνται και ξυπνάνε με τη σκέψη της χειραφέτησης από την πατριαρχία. Επιπλέον, οικειοποιούνται τον λόγο μας, τις αρνήσεις μας, τον τρόπο έκφρασής μας και τα απογυμνώνουν απο τον χειραφετικό τους χαρακτήρα και τις απελευθερωτικές τους δυνατότητες. Έτσι, συνειδητοποιησαμε πως μέσα σε ενα κλίμα εκλογικού πανηγυριού, οι πολιτικές μας στοχεύσεις και τα προτάγματα μας κινδυνεύουν να χαθούν και να αορατοποιηθούν σε ενα κοινό πράιντ με υποκείμενα που φιλοδοξούν να γίνουν κρατικοί διαχειριστές και θέλουν να υλοποιήσουν στόχους που δεν σχετίζονται με την κουήρ απελευθέρωση που εμείς επιθυμούμε. Θεωρούμε πως συνυπάρχοντας στον δρόμο με κόμματα λίγο μετά τις εκλογές ελλοχεύει ο κίνδυνος να δωθεί στη δράση μας μια χροιά εναντίωσης στο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας ή με το πιθανό σενάριο επανάληψής της τον Ιούνιο, να βρεθούμε θεατές απελπισμένων προσπαθειών ψαρέματος ψηφοφόρων . Δεν έχουμε καμία διάθεση να συμμετέχουμε σε αυτό το σκηνικό ευτελισμού των αγώνων μας ούτε να αναθέσουμε σε διαμεσολαβητές τη διαχείριση των ζωών μας. Γι αυτό και επιλέξαμε να κατέβουμε στον δρόμο πριν τις εκλογές, καθώς για μας δεν έχει καμία σημασία το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ενάντια στην εργαλειοποίηση των βιωμάτων μας απο δεξιούς και αριστερούς αυτοανακηρυσσόμενους σωτήρες, εμείς προτάσσουμε τη κουλτούρα της αυτοοργάνωσης. Βρισκόμαστε σε σύγκρουση με τη κρατική-καπιταλιστική εξευτελιστική συνθήκη και οργανώνουμε μόνα μας τις αντιστάσεις μας ενάντια στην κανονικότητα που μας σκοτώνει, δημιουργουμε κοινότητες αγώνα και αλληλεγγύης.

Η αναπαραγωγή και συγκρότηση του έθνους-κρατους, του βασικού εγγυητή της καπιταλιστικής λειτουργίας, επιτάσσει τον έλεγχο επί των σωμάτων μας. Εφαρμόζει βιοπολιτική με τη χρήση αφηγήματων όπως αυτό της υπογεννητικότητας προβάλλοντας την ετεροκανονικότητα ως «εθνικό μας καθήκον». Μιλώντας για βιοπολιτική, δεν ξεχνάμε τη φετινή προσπάθεια να καταργηθεί η πρόσβαση σε συνταγογράφηση τριπτορελίνης (αναστολείς ορμονών) στην κατηγορία F64. Αφορά διαταραχές ταυτότητας φύλου, και επανήλθε μετά από έντονες διαμαρτυρίες αλλά με την δικαιολογία ότι είχε γίνει κάποιο λάθος στο σύστημα. Η συνεισφορά του 25% για ένα φάρμακο των 200 ευρώ είναι τεράστια, εφόσον η πρόσληψη της ορμόνης αφορά την διασφάλιση της ζωής των τρανς ατόμων. Είναι τεράστια, ειδικά όταν περιθώριοποιούμαστε εργασιακά, διωγνώμαστε από τις οικογένειες και τον κοινωνικό μας κύκλο και λαμβάνουμε και κατά τ'άλλα μια ακριβή και μη ενημερωμένη ιατρική περίθαλψη.

Να σημειωθεί όμως, ότι τα τρανς άτομα δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρώσουμε καμία ορμονική θεραπεία ή επέμβαση για να έχουμε το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιοριζόμαστε. Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία θεραπεία η αλλαγή μόνιμη ή και προσωρινή στην εμφάνιση ή την συμπεριφορά μας. Δυσφορούμε που θεωρείται αυτονόητο πως η εμφάνιση ενός ατόμου και η έκφραση φυλου του ταυτίζονται με το φύλο που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση, ενώ δεν παίζει κάποιο ρόλο στην εξωτερική μας εμφάνιση. Εξάλλου, ο ορισμός για το φύλο μεταβάλλεται από πολιτισμό σε πολιτισμό και δεν υπάρχει ένας κύριος, καθολικός ορισμός γι' αυτό και το πως πραγματώνεται.

ΣΤΗΡΊΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης μετά την πορεία στην ΒΙΟΜΕ, φέτος οπως και τις προηγούμενες χρονιές, είναι μια συνειδητή επιλογή. Οι καταλήψεις για μας είναι πνοές ελευθερίας κόντρα στον ασφυκτικό κλοιό της καθημερινότητας. Είναι χωροι ελευθεριας, αντιστασης κι εναντιωσης σε καθε μορφη εξουσιας. Έτσι σε μια εποχή που δέχονται απειλές κι εκκενώσεις συνεχώς από το κράτος, πρέπει να στηρίζονται και να τους δίνεται ενεργά ζωή. Στεκόμαστε αλληλέγγυα με τους αγώνες των εργαζομένων του κατειλημμένου εργοστασίου εναντια στις συνεχείς κρατικές προσπάθειες υλικής και ψυχολογικής εξόντωσής τους. Οι μηχανισμοί κράτους και κεφαλαίου προσπαθούν μέσω διαδικτυακών πλειστηριασμών, δολιοφθορών, σαμποτάζ, διακοπής της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ και πρόσφατα κλοπής καλωδίων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, να καταστείλουν τον αγωνιζόμενο κοσμο. Οι πρακτικές αυτές είναι γνωστές και δε πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν.


ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΚΑΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΗΡΕΜΉΣΕΙ Η ΚΟΥΗΡ ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΝΙΞΕΙ

ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΙ Η ΠΑΤΡΙΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣpl

ΣΚΑΤΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Πορεία : Παρασκευή 12/5 18:00 Άγαλμα Βενιζέλου

After Pride Open Drag Jam : Παρασκευή 12/5 22:00 στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ.

Συντονισμός Queerιόλες για το Αναρχοκουήρ Αυτοοργανωμένο Pride Θεσσαλονίκης