Σάββατο 13 Μαίου 2023 στις 20.30

Προβολή Ταινίας "Να πεθαίνεις στα 30" του Romain Goupil

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ 68

Ο Romain Goupil είναι ένας ηθοποιός-σκηνοθέτης που μεγάλωσε με μια κάμερα στο χέρι. Εδώ εκτελεί μια τελετή μνήμης του Michel Recanati (1948-78), συντρόφου του σε εκατοντάδες διαδηλώσεις και πράξεις ανυπακοής από το 1967 έως το 1971. Μερικά από αυτά τα πλάνα είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Μπορείς σχεδόν να μυρίσεις τα δακρυγόνα που εκτοξεύονται.Το παλιό υλικό συνδυάζεται άψογα με το νέο.

Ο Ρομέν Γκουπίλ ήταν ακόμη παιδί όταν ο Μάης του '68 έστελνε τα σήματα του σε όλο τον κόσμο. Ο Μάης του '68 ήταν σαν μια «πρόβα» για μια ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ. Οσοι συμμετείχαν στην πρόβα ξέρουν ότι ο καθένας τους και όλοι μαζί έζησαν μια επανάσταση που ήταν ικανή να αλλάξει τον κόσμο.

Ο «ανατολικός άνεμος» φύσηξε στη Δύση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Δυτική Γερμανία και από τη Νότια Αμερική μέχρι την Ιαπωνία και αντίστροφα στα χρόνια αυτά.

Μετά την περίοδο εγκλωβισμού της νεολαίας και πρώτα απ' όλα της φοιτητικής, στις μητροπόλεις του καπιταλισμού, στα πανεπιστημιακά γκέτο-κάμπους, με τους μακαρθισμούς στις ΗΠΑ, το κυνήγι των υπόπτων στη Δ. Γερμανία του «θαύματος».

Από την εξέγερση της ιαπωνικής φοιτητικής νεολαίας, της νεολαίας της Ν. Κορέας, της Τουρκίας, το 1960.

Από το ξεπούλημα του αλγερινού λαού από την ηγεσία του «Κ.Κ. Γαλλίας», τις καταδίκες και τις μανούβρες των σοβιετικών για να καθίσουν ήσυχα οι βιετναμέζοι, μέχρι το ξέσπασμα της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα.

Ο «ανατολικός άνεμος», σαρώνει κάθε γωνιά και των Μητροπόλεων και των πρώην αλλά και των τότε αποικιών. Σε κάθε χώρα παίρνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παίρνει η κοινή προσπάθεια της κατάπνιξής του. Αλλά οι παρανομαστές είναι κοινοί και στη μια πλευρά και στην άλλη.

πηγή : email που λάβαμε στις 12 Μαΐου 11h