Τρίτη 16 Μαίου 2023 στις 18.00

Αντιεκλογική συγκέντρωση

Πάτρα| Αντιεκλογικές συγκεντρώσεις

Ιστορικά, ο θεσμός των εκλογών δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει το ίδιο το αστικό σύστημα και τα συμφέροντά του. Μέσω μιας διαδικασίας δήθεν ισότιμης συμμετοχής όλων, πλούσιων και φτωχών, προκύπτει η αισχρή εκείνη μειοψηφία που θα αναλάβει την πολιτική διαχείριση του κράτους, για να κάνει κουμάντο στην τεράστια κοινωνική πλειοψηφία και για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα τόσο τα δικά της, όσο και των νόμιμων εκμεταλλευτών της κοινωνικής βάσης που είναι τα αφεντικά.

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ & ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Σε μία εποχή αλλεπάλληλων παγκόσμιων κρίσεων γίνεται για ακόμη μία φορά εμφανές πως κράτος και κεφάλαιο επιτίθονται σε διάφορες εκφάνσεις των ζωών μας. Από των εγκλεισμό και τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων, την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τους θανάτους μεταναστριών στα σύνορα, τις δολοφονίες των ρομά Ν.Σαμπάνης, Κ.Φραγκούλης από τα ένστολα καθάρματα στον αστικό ιστό, τις εργατικές δολοφονίες, τις πατριαρχικές πτυχές από τις γυναικοκτονίες, τους βιασμούς, τα κυκλώματα trafficking μέχρι τον καθημερινό σεξισμό. Από την αναπτυσσόμενη πολεμική προετοιμασία και την ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, την επακόλουθη ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τις εξώσεις, την λεηλασία της φύσης μέχρι το κρατικό - καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη καταλαβαίνουμε ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Ο θεσμικός και συστημικός δρόμος των αστικών κοινοβουλευτικών εκλογών οδηγεί σε διάφορες αυταπάτες μέσω των οποίων αποκτούν σάρκα και οστά διάφορα αφηγήματα. Αφενός το αφήγημα της σταθερής κυβέρνησης, η οποία δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει την αντίστοιχη οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Μια σταθερότητα, όμως, αποκλειστικά για το κεφάλαιο και τα αφεντικά, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν σταθερά και ανενόχλητα να εκμεταλλεύονται τον κόπο των εργαζομένων και να λεηλατούν τόσο τη ζωή μας όσο και το φυσικό κόσμο με γνώμονα αποκλειστικά τα δικά τους κέρδη. Αφετέρου, το αφήγημα μιας δήθεν πιο φιλολαϊκής, σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης (συνεργασίας), η οποία δήθεν θα βάλει φρένο στην ασυδοσία της δεξιάς. Είναι το αφήγημα περί δήθεν καλυτέρευσης του υπάρχοντος μέσα από τη λογική του "μη χείρον βέλτιστον". Είδαμε, όμως, πολύ καλά που οδήγησε η λογική αυτή το 2015 (μνημόνιο της διακυβέρνησης Σύριζα - ΑΝ.ΕΛ, χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, αντεργατικοί νόμοι, σύσφιξη των σχέσεων του ελληνικού κράτους με το ΝΑΤΟ, διευκόλυνση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, συνέχιση της λειτουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης για μετανάστες/τριες αλλά και επιθέσεις σε αγωνιζόμενους ανθρώπους και σε χώρους αγώνα.).

Οποιαδήποτε συμμετοχή στο πανηγύρι των αστικών κοινοβουλευτικών εκλογών, ακόμα κι αν αυτή έχει ''αγωνιστικό'' πρόσημο, θα οδηγήσει δίχως αμφιβολία στην ενίσχυση του αστικού κοινοβουλευτισμού και στην επιβεβαίωση στις συνειδήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας του πολιτικού μοντέλου διαχείρισης του καπιταλισμού. Ακόμη καλλιεργεί τη λογική της ανάθεσης της επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας σε επίδοξους σωτήρες, δηλαδή στα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα. Μια τέτοια λογική είναι καταστροφική για τα ταξικά - κοινωνικά κινήματα. Να το πούμε πιο απλά. Θα επικρατήσει είτε η ανάθεση στους καπιταλιστικούς, κοινοβουλευτικούς ''σωτήρες'', δηλαδή στους καταπιεστές μας, είτε η ατομική και συλλογική χειραφέτηση και η αυτοθέσμιση, η διαρκής αυτοοργάνωση των αναγκών μας. Τότε μόνο η ανθρώπινη κοινωνία θα καταστεί ελεύθερη.

Η εκλογική αποχή ως αποκλειστικός τρόπος έκφρασης της συστημικής δυσαρέσκειας δεν είναι αρκετή ώστε να καταλύσει τα εξουσιαστικά συμπλέγματα που ελέγχουν και ρυθμίζουν τους όρους διαβίωσής μας. Όταν ζούμε σε ένα κρατικό - καπιταλιστικό - πατριαρχικό σύστημα, σε ένα σύστημα λευκής υπεροχής και πολεμικής βιομηχανίας που είναι από τη φύση του προγραμματισμένο να ορίζει εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους, είναι αδύνατο να απεγκλωβιστούμε από αυτό μέσα από αλλαγές ή βελτιώσεις μικροεπιπέδου. Με προοπτική την ολική ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος, την ατομική αλλά και συλλογική απελευθέρωση, προτάσσουμε τους συνεχείς και καθημερινούς αγώνες που θεμελιώνονται στη βάση της συντροφικότητας, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της αυτενέργειας. Ενάντια στην ανάθεση, την κάθετη οργάνωση, την αντιπροσώπευση, την δημοκρατία των λίγων για την εξαθλίωση των πολλών, συγκροτούμε κυψέλες αλληλοβοήθειας και αλληλοκατανόησης. Με συνεχή αγώνα ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και πατριαρχία. Ενάντια σε κάθε πολιτικό, σε κάθε έμπορο ελπίδων, σε κάθε μπάτσο εξουσιαστή, σε κάθε ρατσιστή και φασίστα, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αφεντικό που πλουτίζει σε βάρος μας. Απέναντι στη λεηλασία της φύσης, στον εγκλεισμό ανθρωπίνων και μη ζώων που βρίσκονται σε κελιά - κλουβιά, απέναντι σε κάθε κολαστήριο - κέντρο κράτησης που στοιβάζει χιλιάδες σώματα με πρόφαση την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας.

Απέναντι στην υποταγή και την εξαθλίωση, τον κανιβαλισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι, η μοναδική ελπίδα σήμερα είναι να ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, χωρίς αυταπάτες εξωραϊσμού του υπάρχοντος συστήματος μέσα από τις αστικές εκλογές. Στην καθημερινότητα της αποξένωσης, της αβεβαιότητας, της μιζέριας, της παραίτησης και της ανάθεσης σε δήθεν σωτήρες, η μόνη ελπίδα βρίσκεται στη δική μας συλλογική κίνηση, στη συμπόρευση με τους διπλανούς και τις διπλανές μας. Οι μάχες για ελευθερία, ζωή και αξιοπρέπεια δίνονται και κερδίζονται όχι στους διαδρόμους της βουλής αλλά στους δρόμους, στους κοινωνικούς και ταξικούς - κοινωνικούς αγώνες εκεί που διακυβεύονται τα πραγματικά διλήμματα της ζωής μας. Εξάλλου, η μοναδική απελευθερωτική προοπτική για όλες κι όλους τους από τα κάτω είναι ο αγώνας για την κοινωνική επανάσταση, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης κι ελευθερίας.

Συγκεντρώσεις: Κυριακή 14/5 στις 18:00, νότιο πάρκο

Τρίτη 16/5 στις 18:00, πλατεία Ελευθερίας

Πέμπτη 18/5 στις 18:00, πλατεία Αγίας Σοφίας

Σάββατο 20/5 στις 18:00, πλατεία Όλγας

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ & ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΣΚΥΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΆΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ

Αναρχική Φοιτητική Συλλογικότητα KURO SIWO, Προλέτ Accion, Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Πάτρας ★

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1625207/