τι; : προβολή θεματική : διεθνή από : Κατάληψη Apertus

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 στις 20.30

Προβολή: Το πείραμα της Αργεντινής

Λόγω της συναυλίας την προηγούμενη Παρασκευή η προβολή ''ΤΗΕ ΤΑΚΕ'' θα γίνει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και το '' πείραμα της Αργεντινής '' του Εξάντα την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

The Take: Το 2001 σε μια Αργεντινή στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης με εκατοντάδες κλειστά εργοστάσια λόγω χρεοκοπίας και χιλιάδες άνεργους, 30 απολυμένοι εργάτες αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές στα χέρια τους καταλαμβάνοντας ένα κλειστό εργοστάσιο .«Οπλισμένοι» μόνο με σφενδόνες, οι εργάτες σκοπό έχουν να το λειτουργήσουν μόνοι τους, χωρίς αφεντικά. Το σύνθημά τους: Κατάληψη - Αντίσταση - Παραγωγή.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τον αγώνα των εργατών για αυτοδιαχείριση, με φόντο την εκλογική αναμέτρηση του 2003 στην Αργεντινή. Περιέχει σκηνές από την προσωπική ζωή των εργατών, από συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς και μια ιστορική αναδρομή της πολιτικής σκηνής σε μια χώρα όπου πλέον ωριμάζει η «πολιτική από τα κάτω» σε αντιδιαστολή με την κεντρική πολιτική. Ανεξάρτητη παραγωγή, σε σενάριο της Ναόμι Κλάιν και σκηνοθεσία Αvi lewis

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες εξεγείρονται , Η Αργεντινή μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!». Η κοινωνική έκρηξη του 2001, ήταν το τέλος ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, η υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στην φτώχεια και τη μιζέρια.

πηγή : http://apertus.squat.gr/2011/11/30/%cf%80%cf%...