Παρασκευή 26 Μαίου 2023 στις 8.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προφυλακισμένους συντρόφους Φ.Δ. Ι.Ρ. Λ.Β. & Π.Β

Τη Δευτέρα 8/5 ήταν προγραμματισμένη η δίκη των τεσσάρων προφυλακισμένων συντρόφων μας για την υπόθεση της τρόχαιας Πειραιά. Ωστόσο, αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν μια πρωτοφανής αυθαιρεσία από την πλευρά των δικαστών. Ειδικότερα, οι δικαστές δεν εμφανίστηκαν στις 9:00, ώρα έναρξης της δίκης και παρέμειναν άφαντοι έως τις 12:50. Μετά την πολύωρη αναμονή δικηγόρων αλληλέγγυων, οι πρώτοι αποχώρησαν αφήνοντας μια έγγραφη διαμαρτυρία. Λίγη ώρα αργότερα, η έδρα εμφανίστηκε με παράλογες απαιτήσεις, συγκεκριμένα απαιτώντας από τους συνήγορους υπεράσπισης να εμφανιστούν εντός μιας ώρας στη δικαστική αίθουσα, υπό την απειλή να διοριστούν συνήγοροι νομικής βοήθειας. Οι κατηγορούμενοι σύντροφοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη νομική τους υπεράσπιση από οποιονδήποτε άλλο εκτός των δικηγόρων που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Ως δια μαγείας μετά από επανειλημμένες διακοπές της έδρας, εμφανίστηκαν δύο συνήγορους, οι οποίες αποδέχθηκαν άμεσα το διορισμό τους, έχοντας ένα χρονικό περιθώριο δύο ωρών ώστε να διαβάσουν την ογκώδη δικογραφία με σκοπό η δίκη να ξεκινήσει στις 18:00, 9 ώρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη της. Τελικά, η δίκη διεκόπη για την Τρίτη 9/5 στις 12:00 και η νομική υπεράσπιση των συντρόφων επανήλθε στα χέρια των ήδη επιλεγμένων, από τους ίδιους, δικηγόρων.

Την Τρίτη 9/5, η έδρα, σε συνέχεια της απαξιωτικής και ειρωνικής της στάσης, άργησε εκ νέου να εμφανιστεί για μιάμιση ώρα. Ειδικότερα, η εισαγγελέας πρότεινε με τον πρόεδρο να διατάσσει τη μείωση αριθμού ατόμων της αίθουσας στους 20, απειλώντας μάλιστα να εκκενώσει την αίθουσα την επόμενη φορά αν δεν επικρατήσει απόλυτη ησυχία. Ο κόσμος δεν αποχώρησε και η έδρα εμφανίστηκε εκ νέου για να συνεχίσει. Οι δικηγόροι κατέθεσαν ενστάσεις γύρω από τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, με την έδρα να τις απορρίπτει μετά από αλλεπάλληλες διακοπές. Εν τέλει, στις 16:30 περίπου, η εισαγγελέας πρότεινε τη διακοπή για Πέμπτη 11/5 στις 9:00, με την αιτιολογία ότι ο όγκος και η σοβαρότητα της τελευταίας ένστασης, που αφορούσε το παραπεμπτικό βούλευμα της δίκης και τις πάρα πολλές παρατυπίες της διαδικασίας του.

Την Πέμπτη 11/5, ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας με τους ίδιους να πέφτουν σε αντιφάσεις και να αποδεικνύουν το τσίρκο που ξεκίνησε να στήνει η κρατική ασφάλεια πριν 18 μήνες. Απορρίφθηκε η ένσταση των δικηγόρων για τον μέγιστο αριθμό των 20 στο κοινό καθώς και η ένσταση για τη μεταφορά της δίκης στα δικαστήρια Πειραιά. Στη λήξη της σημερινής διαδικασίας αποφασίστηκε η διακοπή για την Τετάρτη 17/5 στις 9:00 και η αντικατάσταση της προφυλάκισης (λόγω λήξης 18μηνου) με περιοριστικούς όρους (3 παρών την εβδομάδα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) για τους συντρόφους Φώτη Δ. και Ιάσονα Ρ. μέχρι την απόφαση.

Όσο και αν προσπαθεί η δικαιοσύνη να αποχρωματίσει τη στάση της και εν τέλη τις αποφάσεις της, πάντα θα συνδέεται με τα πολιτικά συμφέροντα της εκάστοτε εκτελεστικής και πολιτικής εξουσίας που υπηρετούν. Γιατί οι αρχές δεν είναι ποτέ ανεξάρτητες μα επιβεβαιώνουν αυτό που φωνάζουμε στους δρόμους. "Μπάτσοι, δικαστές, πολιτικοί - το ίδιο μαγαζί". Με την εισαγγελέα να ομολογεί πως ο λόγος που η δίκη ορίστηκε στα δικαστήρια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού είναι προϊόν υπουργικής απόφασης, κάνοντας εμφανές οι ίδιοι από μόνοι τους πως η δίκη δεν έχει ποινικά χαρακτηριστικά μα κατευθύνεται πολιτικά. (Και με τον Θεοδωρικάκο μάλιστα να καυχιέται προ ολίγων μηνών πως άτομα που έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται βάση του νέου ποινικού κώδικα θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.) Το κράτος κάνει φανερό με όλους τους τρόπους το καθεστώς εξαίρεσης το οποίο εφαρμόζει απέναντι σε πολιτικούς κρατούμενους. Εμείς θα σταθούμε στο πλάι των συντρόφων εντός της δικαστικής αίθουσας μέχρι το τέλος, όσες απειλές και να εκφωνήσει η εισαγγελέας.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήριο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού την Παρασκευή 26/5 στις 8:30.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΜΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους 4 προφυλακισμένους συντρόφους

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/91039/


Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προφυλακισμένους συντρόφους μας Φ.Δ., Ι.Ρ., Λ.Β. και Π.Β

Στις 14 Νοέμβρη του 2021 πραγματοποιείται επίθεση στην τροχαία Πειραιά με βόμβες μολότοφ. Λίγη ώρα μετά, μακριά από το σημείο της επίθεσης, όχημα χωρίς διακριτικά διεμβολίζει το μηχανάκι που επέβαιναν οι αναρχικοί σύντροφοι Φώτης Δ. και Ιάσονας Ρ. Οι σύντροφοί μας προσάγονται στην ΓΑΔΑ, όπου πραγματοποιείται υποχρεωτική λήψη αποτυπωμάτων και DNA, ενώ αργότερα οι μπάτσοι εισβάλουν και στα σπίτια τους. Με τα ΜΜΕ να επιδίδονται στην αγαπημένη τους ασχολία περί κατασκευής ενόχων, ο Φώτης Δ. θα προφυλακιστεί τελικώς στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ο Ιάσονας Ρ. σε αυτές του Αυλώνα, όπου και παραμένουν αμφότεροι εδώ και 1,5 χρόνο. Η δικογραφία της υπόθεσης, ωστόσο, με εντολή της ανακρίτριας παρέμεινε ανοιχτή.

Στις 20 Σεπτέμβρη του 2022, ασκείται δίωξη για την ίδια υπόθεση στους αναρχικούς συντρόφους Παναγιώτη Β. και Λάμπρο Β.. Γίνεται εισβολή των μπάτσων συνοδεία εισαγγελέα στο σπίτι τους και οι σύντροφοι συλλαμβάνονται και κρατούνται στην ΓΑΔΑ χωρίς επικοινωνία με δικηγόρο και κοντινά τους πρόσωπα, και κατ' επέκταση χωρίς να γνωρίζουν καν τον λόγο της κράτησής τους. Την επόμενη ημέρα, παιρνούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στην Ευελπίδων για παραβίαση του νόμου περί όπλων και αφήνονται ελεύθεροι. Τελικώς, στις 6 Οκτώβρη, μετά από πολύωρη ανάκρισή τους από την ανακρίτρια Πειραιά, θα προφυλακιστούν και οι δύο στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται εδώ και 6 μήνες. Η στοχοποίηση των συντρόφων μας λόγω της ενεργής τους συμμετοχής στον αναρχικό χώρο έγινε εμφανής από την εκδικητική στάση της ανακρίτριας σε όλη την διαδικασία της δίωξης των Π. Β. και Λ. Β., με συνεχείς απειλές και ειρωνείες, έως και παρατυπίες σχετιζόμενες με την μη ενημέρωση των δικηγόρων τους για θέματα που ήταν υποχρεωμένη. Το αίτημα δε που κατέθεσαν οι δικηγόροι για εξαίρεσή της απορρίφθηκε μέσα σε μερικές ώρες, ενώ η συνήθης διαδικασία απαιτεί μέρες.

Από την αρχή της, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει όλα τα στοιχεία ενός στημένου κατηγορητηρίου. Απλά, καθημερινά αντικείμενα, ρούχα, βιβλία και έντυπο υλικό συλλογικοτήτων παρουσιάζονται ως επικίνδυνα και τελικώς, ενοχοποιητικά. Οι κοινές πολιτικές πεποιθήσεις, οι κοινωνικοί κύκλοι, οι συντροφικές σχέσεις, ακόμη κι η απλή παρουσία σε επισκεπτήρια και η αλληλέγγυα στάση τους στους συντρόφους τους, αποτέλεσαν αιτία στοχοποίησης. Στοχοποίηση που έγινε ξεκάθαρη μέσω των γνώριμων τακτικών παρακολουθήσεων και "ανώνυμων" τηλεφωνημάτων που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους. Από τη στιγμή εκείνη, δεν άργησε να εμφανιστεί και το "απαραίτητο" δείγμα DNA σε αντικείμενο που υποτίθεται πως χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην τροχαία Πειραιά και το οποίο ταυτοποιεί, με τον συνήθη αυθαίρετο τρόπο που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ, τον Π. Β. Το ίδιο το γεγονός ότι η δικογραφία παρέμεινε ανοιχτή για πολύ μεγάλο διάστημα μετά την προφυλάκιση και των 4 συντρόφων, όπως εξάλλου βλέπουμε να συμβαίνει πολύ συχνά και με άλλες υποθέσεις που κατηγορούνται σύντροφοι και συντρόφισσες. Ο στόχος του κράτους να εκφοβίσει τον κόσμο που επιλέγει να αγωνίζεται είναι προφανής. Μιας και οι ανοιχτές δικογραφίες συγκροτούν μια διαρκή απειλή για διώξεις περισσότερων αγωνιστών και αγωνιστριών.

Τα παραπάνω συντείνουν στο καθεστώς εξαίρεσης που βιώνουν τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, τόσο πριν την φυλάκισή τους, όσο και μετά από αυτήν. Στην συγκεκριμένη υπόθεση, η ευκολία με την οποία προφυλακίστηκαν τέσσερα άτομα μέσω εσκεμμένα γρήγορων διαδικασιών είναι εξοργιστική. Για άλλη μια φορά, η έλλειψη στοιχείων, ικανών να καταδικάσουν με τους δικούς τους νόμους, οδηγεί στη στέρηση της ελευθερίας συντρόφων με στόχο την εξόντωσή τους λόγω της πολιτικής τους ταυτότητας.

Η επίθεση που δέχονται τα συντρόφια μας προφανώς δεν είναι αποκομμένη από την ευρύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το κράτος, εν μέσω μιας οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να προλάβει μια ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων κοινωνικών ομαδοποιήσεων. Με την αυστηροποίηση του ποινικού και του σωφρονιστικού κώδικα, το κράτος έχει δώσει στον εαυτό του ακόμη πιο ισχυρά εργαλεία ποινικής μεταχείρισης αγωνιστών και αγωνιστριών, επιχειρώντας να τους απομονώσει πολιτικά, καθώς και να τους εξοντώσει ηθικά και φυσικά. Με τις αθρόες προσλήψεις μπάτσων και την κυρίαρχη προπαγάνδα των ΜΜΕ, προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της δημόσιας σφαίρας. Η επίθεση του κράτους γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής με τον φόβο της συνεχούς παρακολούθησης που επιβάλλει η ΕΛ.ΑΣ και στοχεύει στην αποτροπή αγωνιστικών επιλογών καταδικάζοντας εμφανισιακά χαρακτηριστικά και κοινωνικούς κύκλους μέχρι να επιτύχει την άρση διακίνησης αντιεξουσιαστικών ιδεών.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, οι επιλογές μας είναι ξεκάθαρες. Επιλέγουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυα στα έγκλειστα συντρόφια μας και αγωνιζόμαστε για την αποφυλάκισή τους. Εναντιωνόμαστε στο κράτος και τους σχεδιασμούς του, που κρατάει τους συντρόφους μας έγκλειστους από μια καθαρά εκδικητική στάση απέναντι στα εξεγερμένα υποκείμενα. Η ποινικοποίηση των σχέσεών μας μπορεί μόνο να τις ισχυροποιήσει.

Καλούμε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προφυλακισμένους συντρόφους μας Φ.Δ., Ι.Ρ., Λ.Β. και Π.Β. την Παρασκευή 26/5 στις 8:30 πμ. στα δικαστήρια γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

κάλεσμα : Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους,
φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές